Húszból valamennyi érettségiző valamit csinál…


Veszélybe kerülhet a magyar közgazdászképzés, mivel a tehetséges fiatalok érettségi után elhagyják az országot – kondította meg a vészharangot mindenki kedvenc 444-e Pete Péter közgazdász, tanszékvezető, introspektív kutatóval beszélgetve. A cikk lényege röviden összefoglalva az, hogy az ELTE elméleti (hehe) közgazdaságtan képzésére évről évre kevesebben jelentkeznek, és ennek semmilyen más oka nem lehet, mint hogy a fiatalok elhagyják az országot. Nekem – mondjuk – számtalan egyéb ok is eszembe jutna, ha 5 percet rászánnék az egészre. Hogy példának okáért senki nem akar elméleti közgazdász lenni, hiába – mint azt a cikk felütésében el is sírja “alkotó” – vannak egyre kevesebben tisztában a “legalapvetőbb közgazdasági tézisekkel”.

Ha önök – kedves olvasóink – most elkezdték nyerítve csapdosni az asztalt, akkor nem a készülékben van a hiba.

Az elméleti közgazdasági tanszék vezetője, Pete Péter, az elvándorlási tézist olyan erős bizonyítékokkal támasztotta alá, mint hogy szerinte ez így van, mivel “nincsenek pontos statisztikák, de a személyes tapasztalatok alapján ez a rettentő kép rajzolódik ki a magyar felsőoktatás helyzetéről”. Nyihaha 3.

Pedig a magyari társadalomtudomány se működik máshogyan, mióta Jászi vagy Szabó (nem emlékszem most) meglátogatta Giddenst, és megtudta tőle, hogy az elméleteket adatok alapján gyártjuk és nem fordítva. Azt kell ordítani a telefonba, hogy “adatokra van szükségem, Chloe! Mooost!”, ahogy azt népszerű kortárs filozófusunk, Jack Bauer is teszi. Aztán ha ez megvan, akkor jöhetnek akár az elvándorlási elméletek. Egyelőre adat viszont csak arra van, hogy közgazdasági képzés nevetségesen színvonaltalan az ELTE-n, gyerekből meg egyre kevesebb van. Ez kettő változó, nem lehet bonyolult még egy “elméleti közgazdásznak” sem kereszttábláznia belőle egy megfejtést…

Apropó, színvonaltalan oktatás. Ha egy fiatal az érettségi után külföldi egyetemre megy, az mit bizonyít? Hogy szar a képzés Magyarországon. Talán ezen kellene Pete Péternek és a többi, életfogytiglani egyetemi tanári kinevezéssel a segge alatt, hülyeségeket beszélő értelmisinek gondolkoznia.


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük