Hogyan készül a fake news? – A semmiből születnek feketéket nyomorgató neonácik a haladó médiában


Történt, hogy a 444.hu ismét megnyilvánult. Ami ebben az esetben szerencse, mivel ők szállítják be nekünk a hulladék, politikai megrendelésre készült, újságírásnak nevezett agitációs propagandát külföldről. Ők fordítják le azokat a cikkeket, amikre mi magunktól sosem kattintanánk, mert nemcsak az időnk véges, hanem a türelmünk is. A segítségükkel most bepillantást nyerhettünk a haladó fake news gyártás rejtelmeibe, amiért sosem szűnünk meg nekik hálásak lenni. Illetve Gyurkabácsinak, mert az ő pénzéből csinálják ezt a foshalmot.

A mese úgy szól, hogy egy afroamerikai képviselőasszony megijedt a neonáciktól, akik nemrégiben felfegyverkezve tüntettek a michigani törvényhozás épületében, ezért aztán fekete testőrségével fegyverekkel vonult fel, hogy biztonságban érezhesse magát. A történet mindenben megfelel a haladó költészet szabályainak, vannak benne nácik (akik a filmekben magasak, szőkék és erőszakosak), vannak benne elnyomott feketék és egy okos, szemfüles fekete képviselőasszony hős, aki trükkösen a saját fegyverüket fordítja a gazfickók ellen. Nem lennénk meglepve, ha az Obama házaspár tulajdonában lévő produkciós cég nemsokára ebből is didaktikus propagandafilmet gyártana a Netflixre. 

Persze semmi nem így történt, de ennek –  legyünk őszinték – semmi jelentősége.

A mesét legyártották, a haladó média tovább színesítette, a közösségi média letiltja az alternatív hangokat, a legkisebb, a valóságra rákövesített liberális propagandaréteget nem igazán kapargató polgár pedig mind megetette.

Ha léteznének fékek és ellensúlyok, vagyis néhány marginális portál kivételével nem purgálná ennyire lelkesen a valóságot a Cukorhegyi és tsi. kommandó, akkor nehezebb volna nekik ekkorákat hazudni. De az a helyzet, hogy ma nekik áll a zászló, ám ennek az is a következménye, hogy figyelmetlenül és könnyelműen hamisítják a valóságot; egyre könnyebben és gyakrabban buknak le.

Ahogy most is. Csak a Google helyett kínai keresőt kellett használni. (Tulajdonképpen az egyik cenzúrát kijátszottuk a másik ellen, amiben rejtőzik némi másodlagos humorforrás is.)

Igazi nácik már nincsenek. Kihaltak. De azért lehet vele még ijesztgetni az átlag haladó polgárt, ahogy az ágy alatt rejtőző globális felmelegedéssel is, ami előjön, ha nem kapcsoljuk le a villanyt. De tegye fel a kezét, aki látott mostanában élő nácit! Mármint olyan vérbő, igazi nácit, aki valahol a germán birodalomban csinált mindenféle disznóságot, még 1933-1945-között. Könnyű válasz ígérkezik: ha igazi náci valamikor 1945-ben 20 éves volt, a fizika, a matematika, továbbá a biológia törvényei szerint jelenleg épp a 95. életévét kell, hogy tapossa az illető. Ha egyáltalán tapossa.

Az USA-ban még nehezebb élő nácit találni.

Persze, ha nagyon keresgélünk olyanokat, akik mondjuk antiszemiták, gyűlölik Izrael államot, legszívesebben tengerbe hajítanák a zsidókat, imádják a palesztinokat, továbbá Hitlert remek politikusnak tartják, nos, olyanokat találni. A baloldalon és az arab világban. Szóval, ha nagyon erősen koncentrálunk és megpróbálunk nácikat találni, akkor egy idő múlva megakadhat a szemünk mondjuk Jeremy Corbynon és a nemrégiben még általa vezetett Brit Munkáspárton. Vagy éppenséggel Iránon. Vagy az Index című lapon, amelyik szavazásra bocsátotta, hogy a zsidók mennyiben felelősek a holokausztért.

Ezért aztán szüksége lett a nemzetközi ballib mozgalomnak egy új náci mozgalomra, a neonácikra. Ezek a valódi neonácik általában futóbolondok, szívesen pózolnak a harmadik birodalom relikviáival, néha pedig zsidó temetőket dúlnak fel. Ők azok, akiknek valami senki által nem ismert okból valami lázadnivalójuk van, csak éppen azt sem értik, minek a nevében, vagy leginkább, mi ellen lázadnak. Bazári majmok, akiket szoros megfigyelés alatt kell tartani, mert néha harapnak. De belőlük sincs valami sok, legalábbis nem germán földön.

Csakhogy mára mindenki, akit a balosok nem szeretnek (vagy a haladó mozgalomnak szüksége van némi plusz érvre valamelyik lieblingje mellett), az neonáci lett.

Merthogy a 444 ipso facto egy olyan társaságra hivatkozott, mint neonácikra, akik speciel a legkevésbé se neonácik. Lehetett köztük ugyan az is, de legfeljebb odatévedt, mert maga az esemény, amire hivatkoznak, az egy olyan tüntetés volt, ami a legalapvetőbb (amerikai) alkotmányos alapjog védelméről szólt, vagyis a szabad mozgásról. 

„Felfegyverzett fekete férfiak kíséretében jelent meg a michigani törvényhozásban egy fekete képviselő szerdán” – írja a nemzetközi libsikommunista lap, a Guardian nyomán a nemzetközi libsikommunista 444.hu

Valljuk be, nem túl szép látvány, amikor néhány gettópozitív fekete fiú hatalmas karabélyokkal mászkál a belvárosban, így szolgálatba helyezte magát a haladó média fake news szakosztálya és nekiállt átkeretezni a történetet. Az új valóság szerint a fekete képviselőasszonyt azért kísérték felfegyverzett legények a törvényhozásba, mert félt, rettegett és természetesen tiltakozott a neonácik ellen.

„A képviselőnő és kísérői az ellen tiltakoztak az akcióval, hogy május elején gépkarabélyokkal felfegyverzett fehér neonácik tartottak demonstrációt a michigani törvényhozásban a szövetségi állam demokrata kormányzójának járványügyi intézkedései ellen, a kijárási korlátozások feloldását és a gazdaság újraindítását követelve” – konfabulál tovább a 444.

És hogy a fake news termék fogyasztója is együtt retteghessen a képviselőasszonyal, mindjárt ott egy irokéz frizurás halszínű fehér fiatalember is a fotón, hogy belássuk, mennyire jogos is volt a képviselőasszony félelme.

Csakhogy a képen látható fiatalember nem neonáci.

Ők ugyanis egészen másért mentek oda tüntetni, ellentétben a Guardian tudósításával. A Guardian ugyanis természetesen lenácizta őket, szolgaian követve Michigan demokrata kormányzójának sorvezetőjét. A tüntetők ugyanakkor mégse náculni mentek oda, hanem azért, hogy ne legyen karantén Michiganben, továbbá nyilván szóba került a fegyvertartás alkotmányos joga is.

És, hopp, volt köztük fekete-amerikai is. Meg indiai származású. Meg ortodox zsidó. (Ezeket a fotókat nehéz megtalálni a szabadságunkat felett őrködő Google segítségével.) Ők mind neonácik a Guardian és a 444.hu szerint, mert egy tökéletesen ismeretlen demokrata képviselőasszony hülyeséget csinált, felfegyverkezett gettólakókkal ment a törvényhozásba, ami természetesen viszolygást váltott volna ki a nézőből, olvasóból, ha nem kap egy mesét. De átkeretezve már nem viszolyog, elvégre a neonácik miatt csinálta mindezt. Mert félt és tiltakozott.

Így készül a fake news.


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

7 hozzászólás

  1. Úgy látom, még nem talált rá e kommentelési alkalomra senki, még a mi Jáger barátilagunk se, akkor talán belefér, hogy mutassunk példákat milyen könnyű hírt hamisítani:

    I. Magyar fasiszta változat:
    A Keletinél nagy csomagokkal felszállt két néger a 7-es buszra és a buszsofőrhöz fordultak, angolul kérdeztek tőle valamit.
    Az a rasszista magyar buszsofőr úgy tett mint aki nem tud angolul, és nem válaszolt, hanem indított. A négerek ijedten megint mondtak valamit a gonosz magyar sofőrnek, amire az kinyitotta az ajtókat és a néger fiatalokat lezavarta a buszról.

    II. Segítőkész baloldaliak változat:
    A Keletinél nagy csomagokkal felszállt két néger a 7-esre. A buszsofőrnek pénzt mutogattak, de azt mondta, hogy “Nye ponyemáju”. A négerek nem értették, hisz tudták, hogy az egész világ beszél angolul, ezért újra mutogatták a pénzt. A sofőr vállat vont és azt mondta, “Nich verstehen”. A négerek kétségbeestek. Ezt látva egy hajnalig romkocsmában politikai vitán résztvevő három kedves fiatalember, akik a filantróp Soros György egyetemén tanultak a genderszakon, odament, és kedvesen megkérdezte a négereket, hogy miben segíthetnek, erre azok elmondták, hogy buszjegyet szeretnének venni, de csak százdollárosuk van. Az egyetemista liberális fiatalok kifizették a saját pénzükből a jegyet, de mivel a nagy csomagokkal nem tudtak hátramenni, mert nem fértek el, a sofőr kinyitotta az ajtót és mind leszálltak, majd a szélesebb középső ajtónál vissza.
    Az egész úton aztán nemzetközi kommunista dalokat énekeltek.

    III. A migránsgyűlölő magyarok változat:
    A Keletinél felszállt két szegény néger menekült, akiket csak a Helsinki bizottság segítségével szabadítottak ki a határon a koncentrációs táborbeli napi négyszeri halal étkezéses rabságukból, és végre szabadságnak örülve kedvesen köszöntek a sofőrnek. De az nem köszönt vissza, hanem pár méter megtétele után újra kinyitotta az ajtót, és mutatta, hogy szálljanak le a menekültek. Azok nem szálltak le, mert nem értették, erre a busz egész gonosz magyar közönsége elkezdte szegény menekülteket szidalmazni, sőt lökdösni és még a csomagjukat is utánuk hajították.

    IV. Orbán diktatúrája változat:
    Néger menekültek szálltak fel a fasiszta Budapest Keleti pályaudvaránál a buszra. Fizetni akartak a jegyért, de a sofőr azt mondta, hogy neki tilos négereket szállítania. A négerek nem értették, és három kedves, bátor CEU-n tanuló egyetemista fiatalember haláltmegvető bátorsággal, életüket kockáztatva is a szegény menekültek pártját fogta, és könyörgött a buszvezetőnek, hogy vigye el már pár megállót legalább a szomáliai nagykövetségre a menekülteket. De közben a kamerákon meglátták, hogy négerek szálltak fel a buszra és már jött is négy rendőrségi autó, hogy bilincsbe verje őket. Az utasok mikor pár méter után újra megállt a busz és az ajtó kinyílt, félve Orbán diktátortól lehajigálták a csomagokat is.

    V. Multikulti lám-lám milyen jó változat:
    A négerek a Keletinél szóltak a sofőrnek, hogy leeresztett a kereke. Erre mindenki mosolyogva leszállt a buszról és egy hórukkal megemelték a járművet, tartották míg a sofőr kicserélte a kereket, aztán fölrámolták az új európai honpolgárok nehéz csomagjait, és az úton megköszönve a segítséget mindenki mindenkinek egy nagy boldog családként telefonszámokat cseréltek.

    Valódi történet:
    A keleti sofőrje angolul mondta, hogy nincs nála aprópénz, adjanak kisebb címletű forintot. Mikor megkapták a jegyeket a néger utasok, kiderült, hogy nagy csomagjaikkal nem tudnak hátramenni a sok utas között. Erre a már elindult buszsofőr megállt, kinyitotta az ajtókat és a fiatalok a középső szélesebb ajtónál cuccaikkal visszaszállhattak.

    Na ilyen könnyű bármit is hamisítani…

  2. Nem szeretném megélni,hogy a bagzóné felfegyverzett putrilakókkal járna a Parlamentbe ordítozni.
    Hamar benáculnék.
    Tényleg a náculni ige ragozására igen kíváncsi lennék. 🙂

  3. Bayer Zsolt éppen most olvasta fel Piréz jelen blogbejegyzését teljes egészében, és persze messzemenő egyetértések és elismerések közepett a Karc FM-en, a rádió leghallgatottabb idősávjában.
    🙂

  4. Vicc, vicc… de pl a Finnek Nagyasszonya Maria veresen komolyan veszi a jogallam nevu dolgot . A libsik itt vert akarnak 🙂

  5. Szerintem nem csak én emlékszem rá:
    90-ben időről időre feltűnt esti műsoridőben egy echte fekete néger férfi aki tört magyarsággal beszélt a nézőknek arról, hogy nálunk hogy üldözik őt. Aztán egy idő után vége lett ennek a fizetett reklámnak…. Nemsokkal utána váltogatom a csatornákat szintén esti műsoridőben a szlovák adón kit látok?! Hát az én szegény nálunk agyonüldözött ismerősömet szlovákul panaszkodni! Ugyanaz a mimika, intonáció.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük