Füttyögő workshop avagy ilyenkor helyénvaló a buszos utaztatás?


Egy dolog tüntetni, más pedig provokálni. Az előbbi még jól is állhat egy-két rátermett, vagányabb politikusnak, az utóbbi viszont könnyen visszaüthet a szervezők fejére. Ez történt a kampányhajrában, Orbán Viktor tapolcai fórumán, mikor a Gyurcsány-fanok és „bohócmaskarás” Kónya Péter által „fémjelzett” Szolidaritás Mozgalom füttyögő workshopja Budapestről, szervezett buszokkal utaztatta a tüncizőket – felbosszantani a helyi fideszes szimpatizánsokat.

Boris Vian

Veszprém megye 3-as számú választókerületében szépen felpörögtek a pártok az időközi választás hajrájára. Pártvezetők: Gyurcsány, Tóbiás, Vona; sőt: a Fidesz egyes számú csodafegyvere OV, azaz maga a miniszterelnök is beleállt a kampányba. Mi meg jól szórakozhattunk egy tulajdonképpen tét nélküli időközin. Kacagtató volt nézni, ahogy Gyufaferi beszél „kormányváltó hangulatról”, miközben nemrég még a „lángoló belváros” (közismert dékás toposz) alatt sem merült fel benne ugyanez…

SebajTóbiás is hozta a szokásos formáját! A legtöbb ember számára érthetetlen, közhelyszerű, semmiféle konkrétumokat nem tartalmazó, általános paneleket puffogtató ajkai sajtótájékoztatóján, mikor úgy fogalmazott, hogy „az MSZP valós alternatívát kínál: a helyi társadalomban meglévő problémák, a bérből, fizetésből élők egzisztenciális helyzete, kiszolgáltatottsága és védelmének hiánya az, amin változtatni kell.” (Na bumm!)

És végül Vona Gábor primodiális lelkivezető is nagyot domborított, mikor az utolsó pillanatban, szombaton, úgy 150 ember előtt, a tapolcai művelődési házban azt mondta, hogy ha vasárnap a Jobbik nyer, végre elindulhat „valamiféle változás” az országban. Hogy „miféle”, az ugyan nem derült ki, de mindebből jól látható volt, hogy érzik a besurranó pálya, a nevető harmadik lehetőségét a jobbikos vezetők is.

Mindenesetre ez a választás, eme előzmények után, már tényleg nem arról szól, hogy a szocialista színekben induló, de a pletykák szerint gyurcsányista (győzelme esetén, vele együtt ismét felmerülhetne egy DK-s parlamenti frakció alapítása!) Pad Ferenc; vagy a magára a „Becsület és hűség” tetoválást felvarrató Rig Lajos (ami határozottan a Waffen SS „Becsületem a hűség” jelmondatra emlékeztet); esetleg a fityeszes és teljesen robotszerű Fenyvesi Zoltán nyeri-e meg.

Hanem egy tendencia folytatódását, esetleg egy ellenzéki párt felemelkedését, vagy a kormányzópárt stabilitását szimbolizálhatja.

A Fidesz népszerűségvesztésének folytatódásáról (illetve bizonyos kutatások szerint a szavazóik választási részvételi hajlandóságának csökkenéséről), ezzel együtt esetleg a Jobbik, akár a baloldali „szeretlek is meg nem is koalíció”, mint leendő kormányváltó erő megerősödéséről; vagy a Fidesz visszakapaszkodásáról, a híveik megnyugtatásáról, a stabil kormányzás fenntartásáról döntenek ma a választópolgárok. (Bár mindez tényleg csak politikai szimbólum, mert Tapolca után a Fidesz így, vagy úgy, de mindenképpen továbbkormányoz majd…) De az tény, hogy ebbe az olvasatba álltak bele (nagyot kockáztatva) a pártvezetők. Mindenesetre estére okosabbak leszünk…

Addig meg csámcsoghatunk a bevetett kampánymódszereken. És röhöghetünk azon, ahogy a provokáció főszervezője, egy bizonyos Czeglédy Csaba (aki egyébként szoci), mindamellett Gyurcsány Ferenc ügyvédje és bizalmasa, hogy keveredik ellentmondásba, mikor először cáfolja a szervezett provokációt, illetve azt, hogy egyfajta utazó cirkuszként mentek volna OV lakossági fórumára füttyögni. Majd egy mondattal később beismeri, hogy valóban Budapestről érkeztek a tüntetők, de mindezt azzal magyarázza (jó ügyvéd módjára), hogy csak kampányolni mentek, de ha már ott voltak, akkor miért is ne ugrottak volna be a miniszterelnök rendezvényére két szórólap bedobása között. És persze ő maga, csak azért volt ott a pfujjogók közt, hogy lecsitítsa őket, hogy ne legyen botrány… (kocsmai verekedéseknél jönnek elő hasonló kibúvókkal a szembesítés során).

Kár, hogy egy gyurcsányista ifjúgárdista, egy bizonyos Szarvas Koppány Bendegúz mégis bejutott a fideszes tömegbe és ha már ott volt, rögtön verekedni is akart. Hátha egyszer összejön alapon. Az emlékezetes „menjetek a picsába!” –tüntetésen után is ő alkotott csatárláncot néhány elaggott munkásőrrel és próbáltak áttörni a sisak és pajzs nélkül álldogáló 10 darab rendőrön – sikertelenül… Egyébként a Fidesz csodafegyvere OV, egész jól viselte a másik oldalról jövő bekiabálásokat, illetve füttyögéseket. Lazán kezelte, ellenben a szimpatizánsokkal, akik végül „kitessékelték” a mi jó Bendegúzukat a tömegből.

Mi meg várjuk, hogy a legközelebbi fideszes megmozdulásra is indítanak-e majd szervezett buszokat, felhergelt Feri-rajongó mammereket és olyan profi, de sikertelen provokátorokkal, mint ez a Koppánybélabendegúz.

Érdemes még egy mondatban megemlíteni, hogy az ellen-tüntetők rendezvénye nem volt bejelentve. És valahogy mégse verte szét őket a rendőrség, mint anno, mikor még dübörgött a demokrácia és köztársaság volt – a Gyurcsány-korszakban. Mily meglepő, ugye?

 

Egy klasszikus kiszólás Ámerikból

https://youtu.be/GEXOpm0H7QA


  tutiblog

A PS böllérblogja. Bővebben a Gy.I.K.-ben.

4 hozzászólás

  1. Valaki igazán leszólhatna már a pártközpontból, hogy a döglött szocik ekézése helyett a Fideszt lassan beelőző Jobbikot kéne rugdosnia a lakájsajtónak.

  2. Valaki igazán leszólhatna már a pártközpontból, hogy a döglött szocik ekézése helyett a Fideszt lassan beelőző Jobbikot kéne rugdosnia a lakájsajtónak.

  3. Kovács János

    “Hiába volt az üldözés, a börtönök, a statárium, hiába küldtek sorainkba provokátorokat, a Magyar Kommunista Pártot nem tudták megtörni vagy kiirtani. Mindig új és új erők jöttek a kidőltek helyébe s a Kommunista Párt mindenütt elevenen és cselekvően jelentkezett ott, ahol a magyar dolgozó nép vagy a nemzetközi haladás érdekei ezt megkövetelték.” (Rákosi Mátyás: A marxizmus-leninizmus a győzelem egyetlen útja)

  4. Kovács János

    “Hiába volt az üldözés, a börtönök, a statárium, hiába küldtek sorainkba provokátorokat, a Magyar Kommunista Pártot nem tudták megtörni vagy kiirtani. Mindig új és új erők jöttek a kidőltek helyébe s a Kommunista Párt mindenütt elevenen és cselekvően jelentkezett ott, ahol a magyar dolgozó nép vagy a nemzetközi haladás érdekei ezt megkövetelték.” (Rákosi Mátyás: A marxizmus-leninizmus a győzelem egyetlen útja)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük