Energiewunderwaffe a klímabajnokságban


A hírek szerint a fejlettebb európai magországok, vagyis a Németország vezette tengelyhatalmak a hetes cikkely szerinti eljárás mellett egy másik megoldást is találtak a később csatlakozott közép-európai országok kirablására: a kohéziós és mezőgazdasági források egy részét a klímavédelemre fordítják, és ezeket a pénzeket – mivel ők a kontinens legnagyobb szennyezői – maguknak dedikálják.

Az egy szem Lengyelország mellett csak a nyugati magállamok részesülnek a tervek szerint az ún. uniós klímapénzből. A többieknek valami apró jut csak a 10 ezer milliárdos programból. Mind lakosságarányban, mind a fejlesztendő területekre nézve nevetségesen egyoldalú a pénz tervezett elosztási mechanizmusa. Mintha egy-egy ország kumulált kibocsátása kizárólag csak az energiatermelés módozatán, illetve az ipari szegmensen múlna, és a közlekedés, továbbá a nem egészen környezetbarát fűtési technológiák nem okoznának súlyos, csak hatalmas befektetésekkel megváltható ökológiai problémákat.

A program tartalmaz 7,5 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatást (vagyis ingyenpénzt), amelyek elosztása során a következő kritériumokat veszik figyelembe a Portfólió.hu cikke szerint:

 1. Az ún. nagy szénintenzitású régiókban található ipari létesítmények üvegházhatást okozó gázkibocsátása
 2. A nagy szénintenzitású régiókban az iparban foglalkoztatottak száma
 3. A szén- és lignitbányászattal összefüggő foglalkoztatás
 4. Tőzegláp termelés
 5. Homokolaj termelés

A nem annyira környezetbarát ipari szegmensek közül jól láthatóan úgy szemezgettek, hogy legfőképpen a saját gazdaságuk előtt álló kihívásokat lehessen európai közpénzből kezelgetni. Azokat választották ki, amelyek érintik az önsorsrontó németek egyre versenyképtelenebb gazdaságát, abba akarnak pénzt önteni, nehogy a később csatlakozott kelet-közép-európai államok ki tudják használni a németek balfaszságát, és valamicskét képesek legyenek behozni abból a lemaradásból, amit a II. világháború után húzott szögesdróttal varrtak a nyakunkba.

A németek kiszámolták, hogyan térhetnek át a zöldenergiára úgy, hogy az nem érinti a versenyképességüket, de a világháborúkat idéző precizitással, szóval valahol megint kihagytak az egyenletből egy változót. Mégsem tart ki ezer évig a Harmadik Zöldbirodalom, bajban vannak a klímafronton, ezért kényszerítik a csatlósokat, hogy ők is vegyék ki a részüket a nagy klímahadjáratból, küldjenek hadosztályokat és ingyen ellátmányt, és akkor meglesz a végső klímagyőzelem.

Ha a németek elkúrták, akkor szépen kúrja el mindenki, mert ez így igazságos – jelenti ki a germán logika reflexszerűen.

Ha meg nem vagyunk hajlandóak mi is nevetséges hatásfokkal működő technológiákkal kiváltani a versenyképességünket biztosító atomenergiát, akkor első lépésben belengetnek egy kötelezettségszegési eljárást (1944-ben ezt még megszállásnak nevezték), amiért nem teljesítünk bizonyos, hasraütésszerűen meghatározott kibocsátási kvótákat, második körben pedig kilopkodnak zsíros falatokat a kohéziós alapból, hogy a zsákutcás energiapolitikájukat tovább tudják finanszírozni.

Milyen érdekes ez az európai jogállamiság, ugye? Ha mi nem teljesítjük a kvótákat, akkor büntetést kapunk, ha a németek nem teljesítik, akkor ingyenpénzt vesznek ki a közösből.

És mindezt teljesen pofátlanul teszik. Éveken keresztül ünnepelték a német energiapolitikai reformot, az Energiewendét, minden nap írtak (és a külföldi érdekeket pénzért minden további nélkül kiszolgáló lakájpropagandistákkal írattak) egy termelési jelentést arról, hogy mekkora zseniális ötlet volt lekapcsolni az atomerőműveket, hiszen a szél és a nap ingyen van, elegánsan elhallgatva a szél- és a naperőművek ökológiai lábnyomát; emellett letagadták, hogy közben a szélcsendes napokon égették a (mára lerombolt templomok és falvak alól kitermelt) lignitet és vásárolták a francia atomenergiát. Eddig az volt a szöveg, hogy a németek megnyerték a 21. századot, mert a leggyorsabban kapcsoltak. Most meg kiderült, hogy sajnos csak éppen annyira nyerték meg, ahogy a 20. században is kiszámolták a győzelmeiket, és ezért most kénytelenek megint kirabolni a térségünket. (Jut eszembe, mikor is fizetik ki a háború alatt általunk szállított élelmiszerek, nyersanyagok és hadianyagok árát? Azt a bizonyos egymilliárd német birodalmi márkát? Egész csinos kis eurómilliárdokkal tartoznak ezek a káposztazabálók több mint hetven éve.)

Lebensraum helyett Energieraum az új jelszó, nekünk meg az lenne a szerepünk az egyesülő, egységesülő, egyre inkább birodalommá váló Európában, hogy kiszolgáljuk a német érdekeket.

Tanultunk valamit a 20. századból?


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

21 hozzászólás

 1. Hát ez,nem semmi!

 2. Lépjünk ki már ebből a szarrakásból! Semmi értelme ezekkel tárgyalni efféle csendőrpertu stílusban. Agyba-főbe dotálják a hülyéket, akik napelembe invesztáltak a naphiányos északi mérsékelt övben, büszkén verik a mellüket, hogy milyen zsenik, aztán ezt is megtetézve leállítják az atomerőműveiket, behívják a világ leglustább viszont legaljasabb léhűtőit, etetik, babusgatják őket…
  …majd mikor rájuk omlik a saját hülyeségükből a ház, rikácsolnak, hogy nekünk se legyen jobb vegyük át a kimazsolázott és legkártékonyabb szarosokat, dolgozzunk olcsón az autó és egyéb gyáraikban, fizessünk a közösbe, és abból ők veszik ki a pénzt.
  Egy nagy ló…szt, Ahmed-Fritzek!

  Minekünk nem telt napelemre és mert csórók vagyunk sokan fával, szénnel, megamimégvan-nal fűtünk kényszerűségből, vagy inkább nem fűtünk, fagyoskodunk, hogy ti utazgathassatok télen melegbe vagy síelni, eltarthassátok a mi munkánkból a potyalesőket, megvehetjük drágábban az agyoncsomagolt cókmókjaitokat amit németül felcimkéztek, de Kínában rabszolgákkal gyártattok, és ahelyett, hogy örülnétek mint majom a farkának, hogy vagyunk nektek de facto rabszolgának e nemiskellmesszemenni gyarmatvidéken, adjuk kitanított munkásainkat és orvosainkat, mérnökeinket, még mertek 7-es cikkelyezve kioktatni?

  Ha nem mi keletiek kapjuk ezt a klímapénzt, vagy meg meritek kurtítani a felzárkóztatási pénzünket, ez lesz az utolsó csepp a pohárban, és kilépünk!

  Csak, hogy tudjátok! Mert betelt a pohár!

  • Jelenleg a GDP 25%-át az idetelepült német multik adják. Szép dolog a szabadságharc, de kenyér is kell hozzá. Szóval a legvalószínűbb verzió hogy bukik Orbán. Lehet erre fel volt a nagy összeborulás az önkormányzati választásokon is. Mert ezt valahonnan hátulról össze kellett fogni. Nem hiszem, hogy választói nyomásra jött létre. Nem hiszem. Addig volt jó, míg Orbán néppárti tagságát védte a CDU. Érdekes jövő elé nézünk, nekem valahogy nem hiányzik.

   • Most már, hogy nagy szarban vannak, a mi térfélünkön van a labda. Az idetelepült multik továbbra is itt maradnak, sőt jönnek még többen is, ha kitartunk. Ugyanis, ha én gyáros lennék, akkor eszem ágában sem lenne egy olyan puskaporos hordóban gyártani, ahol nincs munkaerő, ami van az nem dolgozik, viszont pokollá teszi az életet, megveri a gyerekeimet vagy a munkásaim gyerekit az iskolában, felgyújtja a boltomat meg az autómat, tüntet és verekszik az útvonalon ahol járok stb.
    Pont azért akarják “bebizonyítani”, hogy nem jogállam vagyunk, hogy az értékes fehér állampolgáraik, befektetőik, épeszű vállalkozóik ne telepedjenek át hozzánk. Csakhogy ez a 7-es cikkelyes görcsölés egyre erőtlenebb, már komédia szintjén van.
    Igenis egy kormány-konzultációval amiben okosan tesszük föl a kérdést, el lehet érni, hogy – feltételekkel – megszavazza népünk a kilépést.
    Ez pedig pánikot kelt a nyugatiakban, merthogy a jelenlegi lejtmenetük a mi kilépésünkkel felgyorsul, a gazdasági visszaesés pedig polgárháborút fog kirobbantani.
    Eddig azon gondolkodtam, hogy miért görcsölnek annyira Brüsszelben, hogy ne nevezzenek jogállamnak? Már messze nem csak a migránskvóta megtagadása az ok, hanem, ismétlem: hogy ne települjenek át hozzánk nyugatról.
    Az a hatalmas lakásépítési befektetés ami mindenhol darukat állít Budapesten, nem annyira a CSOK-tól van, hanem annak a jele, hogy a befektetők már érzik, hogy tömegek fognak jönni. S ők csak tudják, nem ellenségük a pénzüknek.

    • Az a baj, hogy még mindig hiszek a józan észben. Abban, hogy a kívülről belekavarók is belátják, hogy a kavarásuk hosszútávon ahhoz vezet, hogy itt is 0,6 lesz az egy nőre jutó gyerekek száma mint keletnémetország egyes területein, hogy belátják, hogy az ultraliberalizmus nem vezet sehová, a problémákat értő-segitő-hatékony módon kell kezelni, hogy balos elképzelések gyorsan a dugába dőlnek ebben a demográfiai lejtmenetben. Remélek, reménykedek.

    • Az a baj, hogy idejön a sok hülye, mert itt jobb és biztonságosabb, aztán elmegy szavazni és szavaz azokra, akik ugyanazt a szart akarják, ami miatt eljött otthonról! Lásd a budapesti 90.000 idiótát!

  • Rákóczi Ferenc Dr.

   Egy kis adalék a klíma-hisztihez:
   Környezetvédelmet tanítottam Svájcban egyetemen (ZHAW, Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Wädenswil und Winterthur). Az üvegház hatás egy fontos központi téma. A Föld átlagos hômérséklete +15 C. Ez az érték -15 C lenne üvegház hatású gázok nélkül. A különbség 30 C fok, ebbôl az emberi tevékenység által okozott hányad 1-2 C, vagyis 3%-5%. Ez persze nem jelenti azt, hogy határok nélkül lehet disznólkodni, de megmutatja az emberi beavatkozás lehetséges határait. Ami az üvegház-hatású gázokat illeti, itt sem a széndioxidnak, hanem a légkör víztartalmának van a legjelentôsebb hatása. Ami ma folyik „klímavédelem“ címen, az egy hisztéria, smmi köze a tudományhoz. Kialakult egy „klíma-ipar“, mely ellentmodást nem visel el és mindenkit ellehetetlenít, aki nem az ô kottájukból játszik.
   Ami pedig a photovoltaikus napelemeket illeti:
   Ha jobban belegondolunk, a fotovoltaikus panel is egy “természetvédelmi” átverés. Egy fotovoltaikus napelem ELÔÁLLÍTÁSÁHOZ több energiára van szükség, mint amennyit a napelem egész élettartama alatt szolgáltat. A gyártáshoz pedig szenet, olajat vagy földgázt kell égetni, vagy esetleg szél/vízienergiát igénybe venni Ezt mindíg mindenki elfelejti. A panel energiamérlege ugyanis negatív. Akkor még nem beszéltem a szállításról (például Kínából) és amikor kiöregszik, mint veszélyes hulladék, biztonságos feldolgozásáról. Ettől még lehet egy panel a tetőn pénzügyileg gazdaságos, de ennek az árát valahol valakik meg kell hogy fizessék.

   • Köszi a szakszerű hozzászólást, kedves Rákóczi Ferenc dr. Jól jön egy ebben a témában kompetens támogató, mert a mindehezjobbanértő genderszociológus liberálisok és trolljaik szerint, bár miköztünk is sok a mérnök, de őszerintük mi nem is konyíthatunk ehhez. A klímaveszély felfogása csak iskolakerülő 16 éves svéd és egyéb autisták, 8 éves énekkaros német kislányok és karvezetőjük előjoga.

    • Ebben ne legyél biztos. Nem biztos, hogy a fotovoltaikus napelem elkészítése több energiába kerül,mint amennyit megtermel. Ez igy csak kinyilatkoztatás. Ha mégis így van akkor persze környezetvédelmi szempontból egy kurva nagy átverés. De nem így van. Nem hiszem.

     • bl,

      Tuti biztos, hogy a fotovoltaikus napelem elkészítése több energiába kerül,mint amennyit megtermel.

      Sőt, ha a napelem parkot tekinti, az elosztó hálózatra kapcsolhatóságig, a mezőgazdasági termelésből kieső terület nagyságot. Az ezek elterjedése miatt szükséges mesterséges hús, fehérje – pl rovar zúzalék csipsz – gyártást, hidroponikus zöldségtermelést és akkor lehet igazán szörnyülködni.

   • Rákóczi Ferenc Dr.

    Ön, nem csak képzett, de nyílteszű ember. Ez maga a valóság kinyilatkoztatása.

    Tökéletesen igaz, súlyosabb a helyzet, ha a ritka földfémek bányászatára kiterjesztve értelmezzük.

    Kérem, ne vegye sértésnek, egy a fizika törvényei ismeretével csehül álló pór elismerését. (Igaz Csehi kommenttárs?)

 3. Ha eldöntjük, hogy mi van és attól kezdve ragaszkodunk ahhoz, hogy az van, abból baj lesz. A csapongás is baj, de a merev dogmatizmus is.

 4. Na ez már valami, ez cikk!

  “Azt a bizonyos egymilliárd német birodalmi márkát?” Viktor hol vagy?

 5. Nácik ezek, nem változtak semmit az évek alatt.
  Max. maguk elé aggatták a liberál jelzőt.

 6. “…az egy szem Lengyelország kivételével..”.
  szóval a legnagyobb súlyú V4 tag azért kap a koncból. A másik három meg küzdjön esélytelenül az érdekeiért… ügyes..

 7. A talpnyalás ide vezet!

 8. A cikk rávilágit hogy tudja a német mindig megőrizni
  az életszinvonalát még akkor is mikor már sem tehetsége
  sem ereje nincs magának hozzá.Ezt a huzást 2008 s válságban is
  meglépték mikor a dél europai országok zakatolo gazdasága
  huzta ki Őket a sz…bol.Meg is hálálták nekik szépen.

 9. Dr Hegedűs Totális

  A német ember – mint tudjuk – “felsőbb rendű” ember… Most is az? Persze. Mert gazdaságilag egész Európa a zsebükben van…”Éljen a német fasizmus!”…

 10. Naprózsának teljesen igaza van.A német cégek azért jönnek ide mert van jól képzett munkaerő ,van ész és van aki dolgozik. Vagy dolgozni akar .Orygabor .Elmehetsz dolgozni ha akarsz.Én hatvankilenc évesen nyugdíj mellett végig dolgoztam majdnem az egész évet a régi szakmámban és a Mészáros Lőrincz cég jól megfizetett. Ne siránkozz dolgozz , vagy tanulj.Lenin gavaril: ucsitsz , ucsitsza , ucsitsza . Ha nem tanultál oroszul lefordítom: TANULNI . TANULNI , TANULNI. Különben buta maradsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük