Éljen soká az atomenergia-mentes Németország


Időleges tűzszünettel ért véget az e hétre előirányzott összecsapás a környezetvédők és a rendőrök között Nyugat-Németországban. A rendőrök visszavonultak, a kivágásra ítélt őserdő egyelőre a helyén maradhat – adták hírül boldogan az ilyen ügyekre érzékeny médiumok. Csak egyről feledkeztek meg a jóemberkedésük pixelekre tömbösítése közben, hogy kik és miért akarják azt az őserdőt kivágni. Természetesen a jóemberkedés, az atomenergia-mentesség miatt.

Történt ugyanis, hogy Merkel asszony, hallgatva az idők és a nagykoalíciós partner szavára, eldöntötte, hogy Németországnak nincs szüksége az atomenergiára, hiszen a folyók folynak, a nap süt (na, ez azért nem teljesen igaz), a szél pedig fúj. Ők pedig befogják ezeket az energiákat és a világ legkörnyezettudatosabb népévé válnak, pont úgy, ahogy korábban náciból váltak a világ legliberálisabb népévé.

Hiszen minden csak elhatározás kérdése, meleg ruházat beszerzésére és a távolságok helyes felmérésére felesleges időt fordítani.

A németekről pedig tudni kell, ha egyszer valamit elhatároznak, illetve az aktuális führerük valamit elhatároz, akkor a führer döntése mellett az utolsó töltényig kitartanak. Nem lehet őket olyan apróságokkal elbizonytalanítani, hogy nem Moszkva külvárosát ágyúzzák, hanem Berlin külső kerületeiben folyik a csata. Kétkedés az alacsonyabb rendű népek szokása…

A németek tehát eldöntötték (lásd Új rend), ha törik, ha szakad, ők akkor is atomenergia-mentesen fognak élni, fűteni, gyártani, legfeljebb majd jön északról Steiner és megfújja a szélkereket, hogy az pörögve-forogva felmentse Berlin energiaszintjét. Az aktuális führer ismét kitalálta a világ megváltását, csak hát Steiner megint nem jött.

A német nép ismét rútul elárulta a Vezért.

Így hát, jobb híján, visszakapcsolták a ‘80-as években tartalékba helyezett szénerőműveket, sőt újakat építették, és falvakat, erdőket (legalább most népeket már nem) törölnek el a föld színéről, hogy táplálhassák a falvak és erdők alatt található barnakőszénnel azokat a mohó kemencéket. (Elnézést az áthallásért!) A német népnek szüksége van az életet adó energiára, a lebensmachtra! (Ismét elnézést az áthallásért, véletlen volt!)

De a vezér nem tévedhet, ennek így kell történnie!

A német nép végső győzelmet fog aratni az energetikai racionalitások felett (is)!

Vagy nem.

Ha valami tényleg el fogja pusztítani a Földtányért, azok a gecibuta liberálisok elméleteiből gyártott gyakorlatok. Mégis melyik hülyének jutott eszébe a világ harmadik legnagyobb gazdaságában szélkerekezni meg esőtáncolni? Hogyan nem tudta elmagyarázni senki Merkel német-róma császárnőnek és minden németek führerinájának, hogy a vegán ráolvasás nem lesz elég az autóiparnak? Ezek viszonylag egzakt kérdések, nem lehet úgy elkenni a problémákat és meghamisítani az adatokat, mint ahogy azt a Szlovénia lakosságának megfeleltethető mennyiségben érkező újnémetek nem annyira sikeres integrációjával tették.

Persze nem is hamisítják, hanem kb. elkezdtek minden éghetőt elégetni, meg a hülye franciák atomerőműveiből vásárolni az áramot, hogy ne omoljon össze a német gazdaság. De közben fennen hirdetik (megint), hogy ők a magasabb rendű embertípust képviselik, akik atomenergia-mentesen élnek, bezzeg az alacsonyabb rendű franciák, szlávok, nem is beszélve az állandóan lázadozó, legbutább magyarok, akik még Putyinnal is képesek paklizni a földgázért.

Ilyesmi egy németnek a fejében meg nem fordulna, ugye…

A legnagyobb bajunk – a viccet félretéve, csak a szomorú közép-kelet-európai kisállami nyomorúságra hegyezve ki –, a németek megint keresztül fogják rajtunk verni az akaratukat. Ebből se fogunk tudni kimaradni sokáig. Egy kicsit jó lesz, toljuk kifelé a határainkat, mint hajdanán az Urál aljáig, aztán a határ elkezd visszafelé jönni. És egyre csak jön. Csak jön. És jön.


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

30 hozzászólás

  1. Ha egész Németországot befedik napelemmel akkor sem fogják tudni ellátni fogyasztásukat és iparukat kakaóval, merthogy akkor a most a beérkező napsugárzás nem kopogtat a felületeken, ezáltal a fény energiája a környezet felmelegítésére alakulva át, hanem ha befogják a napsütést, még jól hűtenék is az országot. A napelemmel elnyelt energia ugyanis hiányzik a természetes hőrendszerből. Ergo ezen az égövön atom vagy fosszilis ill. import energiára mindig szükség lesz. Ezt senki sem mondta a Jürgeneknek?

    Viszont a meleg égövön épphogy megoldás hűtésre és áramtermelésre a napbefogó technológia, remek napelemparkokat lehet kialakítani az amúgyis globálisan melegedő 3. világban. Sőt ezzel az árammal tengervíz sótalanítással vizet lehetne palackozni és Afrikából repülőn ide-oda szállított egzotikus élelmiszer, meg Amszterdami elosztó virágtőzsde-világfuvar helyett akár palackos tiszta vizet is vihetnének a “globális vízhiányos” vidékekre. Inkább ebbe kellene befektetni, nem támogatni saját adójukból a németek a rossz hatásfokú “környezetkímélő” technológiájukat sokkal inkább divatból mint valódi megoldásként.

  2. Mindennek megvan a határa… Merkelnek is….
    A liberálfasisztáknak is.
    Apropó: ősz i nagytakarítás.
    A 2/3 komolyan vette.
    Reméljük, Orbán Viktor miniszterelnök is.
    Mindenesetre körvonalazódik egy töréspont:
    L. Simon, Szőcs, Fekete György, Prőhle, Schmiidt Mária, Rogán…
    Azért mi még reménykedünk.

  3. “A napelemmel elnyelt energia ugyanis hiányzik a természetes hőrendszerből. ”

    Ezt azért elmagyarázhatnád.
    Nem értem a logikáját. Semmi sem vész el, csak átalakul.
    Ilyen formán a szénből nyert villamos energiát, amit mi felhasználunk,
    azt sem kapná vissza a természet valamilyen úton-módon?!
    Ha napenergiával melegítem a vizemet, a lakásomat, már miért
    ne nyerné vissza?

    • csakafidesz

      Tökéletes ökörség. Valahogy úgy hangzik, hogy a tengerből kimert víz hiányzik a tengerből. Nos az emberek semmilyen eszközzel sem tudnak annyi vizet kimerni a tengerből, vagy annyi napenergiát befogni, hogy abból bárminemű észlelhető hiány keletkezzen. Elméleti síkon kiderülhet, hogy az energia egybilliomod része elvész, de röhejes lenne ennek utána számolni, mert gyakorlatilag nulla a hiány.

  4. Raszoritjak magukat az orosz gazra, sotetzoldek elore!!!

    A nemetek hulyek, a poroszok nem. ( lasd tortenelem illetve napjaink tortenese )

    Merkel napjai meg vannak szamlalva, kerdes aki utanna jon az mennyire szabadkomuves.

  5. Hőtechnika, kedves Győző. A napsugárzás megrezegteti a felületet vagy levegőt és hővé alakul át. Meg is figyelhetjük ezt mikor például nyáron láthatóan gőzölög a nedves aszfalt. Viszont ha ezt az energiát befogjuk és áramtermelésre használjuk, s ezzel gyártunk a gyárakban mindenfélét, akkor a háztetők, a falak, termőföld, amit lefedünk, árnyékolva lesz és nem kapja meg ezt az energiát, nem melegszik. Ezt az árnyékolást használjuk ki amikor napernyők vagy fák alá állunk.
    Ha nem fogjuk be és vezetjük el a fény energiáját, akkor az visszaverődik és máshol ad meleget, de ha elvisszük a gyártásba, és végül kacatként hulladékként kerülgetjük, akkor erre elvont energia sehol sem melegít. Vagyis hűtjük a környezetet.
    Az még nagyobb baj, ha háztetők helyett termőtalajt árnyékolunk, mert a meleg elvonás mellett megakadályozzuk a növények fotoszintetizálását is.
    Ezért telepítenek az USÁ-ban sivatagba naperőműveket.
    A lényeg az, hogy elvonjuk a hőt, mert ha csak fűtésre, melegvíz előállítására használnánk, akkor a rendszerből összességében nem hiányozna, de az iparba elvitt környezeti energia az igen.
    Maga a földi égövek, meg az, hogy északi országokban hideg van, pont a nap jóval kevesebb fényfotonjainak kopogtatása hiányának tudható be. S a globális felmelegedés emberi tényezőnek tulajdonítása is ezen alapul, mert a föld mélyéről bányászott szén, olaj, de akár az atom mind pótenergia, nem a mostani napból jön, ezáltal fűtünk ezzel is plusz energiát viszünk a légkörbe.
    Ami a víz sótalanítását illeti már sok helyen végzik napelemekkel energiaellátásával, sőt épülnek napenergiával üzemelő kísérleti városkák a sivatagokban.

    • Naccságos professzorasszony!
      Aztán az elektronyos energia mivé alakul Ön szerint az “iparban”? Tegye már egyszer a kis kacsóját mondjuk egy porszívóra, miután 5 percig be van kapcsolva.

      • vektortér: Az, hogy az elektromos energia mivé alakul át az iparban, vagy ahol felhasználják, az független attól, hogy hogyan keletkezik. Egyszerű matek:
        Ha x watt energiát fogyasztunk ugyanannyit termelünk (tekintsünk el a raktározástól). Ha az x energia mind napelemekből jönne, akkor a környezettől y energiát vonunk el (ahol y > x, hiszen a napelemek hatásfoka közel sem 100%-os.
        Az elfogyasztott x energia egy része így is úgy is hőenergiává alakul, mindegy, hogy napelemekből szerezzük, vagy sem. Teccik már érteni? Nem szabad rögtön leostobázni a másikat. Egyébként is mindenki tévedhet.

    • Havrilla István

      Ugye ez nem komoly? A napenergia hány %-a veszik el jelenleg? A legnagyobb része. Úgy, hogy van pótlás!
      Ostoba példa a napernyő. Alatta , lehet, hogy nem melegszenek fel annyira a tárgyak, de nézd meg a napernyő tetejét!
      Amúgy a napelem nem a napfény hőenergiáját alakítja át árammá.

  6. Naccságos Vektortér úr! A porszívó és mindenféle kacat alakul át szemétté. Meg nem lebomló hulladékként úszkál a tengerekben. Annak a gyártása emészti fel a töménytelen energiát és esze ágában sincs hővé alakulni a kidobott kacathegyeknek. Mellesleg “nagyságos professzorasszony” ugyan nem vagyok, de egyetemen mérnökként tanultam hőtechnikát is. Viszont mielőtt okvetetlenkedik, előbb Önnek kellene kicsit belemélyedni a középiskolai fizika hőtechnikai alapfogalmaiba.

  7. Most tényleg azon megy a kattogás, hogy szél/nap vagy atomenergiával rohanjunk a szakadék felé?
    (Ki mondta a tisztelt német autóiparnak, hogy árassza el a világot jó drágán hulladékkal?)

    Ezt a természet ellenében, belőle felépített világot a természet fogja lehajítani a pokolba. Az IPCC legújabb jelentése szerint azonnali változásra van szükség ennek elkerülésére. Jól lehet, hogy az idei “környezeti károk” eztán csak súlyosbodnak.
    Megjegyzem akár “megújulóval” akár atommal harcolunk a természet ellen, annak gyümölcse az “éghajlatváltozásként” megélt jelenség, mely végül lesöpri az ipari berendezkedést.
    Sem az atomot, sem a szélkereket, sem a légkondit nem lehet megenni. Már annak, akit nem ér el tűzvész a nagy aszályban a hőhullámok alatt.

  8. Ha már ilyen szépen elmerengünk az “energia nem vész el, csak átalakul” – alapelvbe ,megnézhetjük mi mindenre pazaroljuk az energiáinkat. Kérdeztem pár éve virágboltos ismerősöket, hogyan jut télvíz idején mondjuk gerbera a boltba? Üvegházban termelik nálunk? Nevetett és elmesélte: Afrikában termelik (akárcsak az epret, szőlőt télen) s repülőn Amszterdamban rakják le, s ezres, százezres tételben adnak rájuk árajánlatot a vevők a virágtőzsdén. Onnantól szerte Európába megint repülőn viszik tovább, s nálunk például a nagybani virágpiacon kötnek ki. Hajnalban megy ki a boltos friss áruért és mire nyit, ott a virág.
    Őseinknek eszébe nem jutott volna például virággal köszönteni télen a szerelmesüket, de az, hogy erre az időre tették a Valentin napot, jelzi, hogy erősen fogyasztásbővítés lehetett az indoka. S akkor az a sok lufi meg ez-meg-az amit megveszünk, azért ha jól végiggondoljuk, elég nagy fölösleges pazarlás. És energia, energia, meg szeméthegyek, amiből még elégetéssel sem nyerünk vissza annyi energiát, mint amivel legyártottuk.
    Ide-oda repültetés helyett inkább tegyük mondjuk nyárra az ilyen virágigényes ünnepléseket…

  9. Tessék, Vektortér úr, érvekkel megmagyarázni, hogy mi a hiba az “ostoba” hozzászólásomban? Mert érvek helyett gyalázkodni, na az az ostobaság.
    Egyébként kedves Kristóffal értek egyet, fölösleges is meddőn kattogni, hogy mivel rohanunk a szakadék felé szénnel vagy napelemmel? Részemről zárom is a vitát. Nem éri meg környezetvédelmi divatszlogenek ellenében fölöslegesen energiát pazarolni.

    • Rendben:

      1. A napsugárzás nem “rezgeti a felületet” legfeljebb az azt alkotó részecskéket (elektronokat, atomokat, molekulákat) viszi magasabb energiaszintre azáltal, hogy részben elnyelik a fény energiáját. ( Más kérdés, hogy részben visszaverik főleg magasabb albedójú felületek: pl. sivatag felülete többet ver vissza, mint a fotovoltaikus cella, a visszavert (fény)sugárzás pedig jórészt az űrben végzi).

      2. A napelemcella hatásfoka életciklusa elején is alacsony (20% alatti, ami afölé megy picivel, azt űrbe viszik, mert marha energiaigényes és költséges a legyártása, mondhatni, csillagászati… nem éri meg vele villamosáramot termelni máshol) vagyis a besugárzott energia túlnyomó része nem a töltésszétválasztásra megy, hanem hővé alakul. (Értsd a napelem melegszik és hőt sugároz a környezetébe.)

      3. A villamos energia az ipari felhasználása során jellemzően nem porszívóvá és szemétté alakul, hanem hővé a kemencékben, a hűtőberendezéseken, a villanymotorok tekercselésén, az elektromos áramkörökben, a világítótesteken. Elhanyagolhatóak azon gyártási folyamatok, melyek elektromos áramot arra pazarolják, hogy hőt vigyenek be egy endoterm kémiai folyamatba. (jellemzően csak abban a kivételes esetben, ahol a kémiai átalakulás csak elektromos árammal megvalósítható: pl.: timföld elektrolízise). A porszívó és egyéb „szemét” polimer alkatrészei exoterm átalakulással, fosszilis energiahordozók során keletkezik, az alakadásuk pedig elektromos árammal fűtött extrúderek segítségével történik. (Értsd: melegítik a környezetet az előállítás során).

      Vagyis a fotovoltaikus cellák telepítése a büdös életben nem fogja „hűteni a környezetet”.

      Egyéb:
      A fosszilis energiahordozók is jórészt ugyanabból a (N)apból hasznosították fotoszintézisükkel a „pótenergiát”, csak nagyságrendekkel több időre volt szükség nekik a felhalmozáshoz, mint amennyi idő alatt fel tudjuk használni.

      A valóság-ban nem „városkák”, hanem milliós nagyvárosok vannak.

      A sivatagokban nincs tengervíz. Az elektromos áram szállítása pedig jelentős energiaveszteséggel jár nagy távon (hővé alakul a vezetékben). A napelem előállítása, karbantartása, az elektromos hálózat kiépítése is energia befektetéssel jár, ami végső soron hővé alakul.

      Az egyenlítő népe pedig köszöni szépen, el van látva élelemmel és vízzel: szaporodik rendesen, nem a mi dolgunk, nem vagyunk képesek és felhatalmazásunk sincs arra, hogy rájuk kényszerítsük a kultúránkat, szokásainkat.

      https://www.youtube.com/watch?v=0n9dp_f9SIE

  10. “Elhanyagolható mértékben”? Na pont erről beszélek. Nem elhanyagolható mérték az, amikor termőföldeket silányítunk el letakarva napelemparkokkal. Az iparban alkalmazott endoterm folyamat pedig cseppet sem kismértékű, mert nemcsak timföld-aluminíum vonatkozásban gyakori, hanem amikor atomokat, molekulákat kényszerítünk természetben nemlétező műanyaganyagokká alakulásra, majd az eredmény ott úszkál kidobva a tengeri hulladékszigeteken. A nem elhanyagolható mértékű gyártásra elvett energia pedig igenis hiányozni fog a környezeti rendszerből, amikor szokás szerint megint átesünk a ló túlsó oldalára és mindent beborítunk energia termelő panelekkel.
    De mivel az Ön által említett 20%-os hatékonyság idején ez a probléma még aprónak látszik, fölösleges is a zöld lobbival vitatkoznom. Továbbra is állítom, hogy mérsékelt éghajlatra nem jó a mértéktelen napcella telepítés, de most zárom is a vitát azzal, hogy tegyék el a véleményemet a gondolatok emlékmegőrző padlására, s amikor már mások is észreveszik a probléma valós voltát pár évtized múltán, ne felejtsék, hogy volt aki szólt. Az első hozzászólásomban ugyanis a MÉRTÉKTELENSÉGRE hívtam fel a figyelmet.
    (Ami pedig a “kopogtatás” szót illeti, nem fizikusi képzettségűeknek szántam a hasonlatot, megpróbálok közérthetően beszélni, mert szakszavakkal teletűzdelt fejtegetést senkinek sincs türelme ezeken az oldalakon olvasgatni.)
    Az egyenlítő népe pedig azt fogja megköszönni, ha e többletenergiát kihasználhatja, mert mint mondottam: ott van létjogosultsága a napenergia alkalmazásának – bár a termőföld kérdés itt is gátat szabhat. Az Ön által említett milliós nagyvárosok napenergiára épített ellátása a sivatag hasznosítására, na ez a lényeg, hogy ott van a jövő lehetősége, ebben akár egyet is érthetünk.
    Uff én beszéltem, és nem térek vissza eme cikkhez, úgyhogy a cáfolatoké a pálya.

    • csakafidesz

      Naprózsa elvtársnő! Sokkal több hektáron terem parlagfű, mint amennyin napelem van. Fordított aránynak mindenki nagyon örülne, az olyan allergiások, mint én úgyszíntén. Amúgy kiszámították, hogy az Egyesült Államok iszonyú energiafogyasztását és szükségletét 100-200 hektár napelem el tudná látni. Aki járt már Amerikában az tudja, hogy ott 100 hektár szinte nem is jelentős bírtok, de ha mondjuk Arizona terméketlen vidékére viszik az egészet akkor semmi gond, még termőföldet sem foglalna el.

  11. Ez “a napelem elnyeli a hőt” nálam is kiverte a biztit. 🙂 A napelemet nem az infravörös tartomány működteti, ez nem napkollektor! Tehát a napelem melegszik és ugyanúgy visszasugarozza a hőt, mint ha a föld tenné ugyanezt. A Napelem a nagyobb energiájú, magasabb frekis UV sugárzást hasznosítja, úgy hogy nem kell félni, hogy lehűtenénk a földet! 🙂

  12. Már csak ez hiányzott.
    Mármint a Sebestyén nevű exmunkásőr szarkeverő hatalmas “értékű” hozzászólása. Állandóan itt kódorog ez a férfi nemiszerv…☺
    Amúgy a majdnem tudományos vitát magam részéről érdeklődéssel olvastam, de tekintve hogy ez ügyben nem mondhatom magam elég felvilágosultnak, ezért nem is tudok hozzászólni érdemben.
    Hülyeséget meg mond helyettem ez a Sebestyén nevű kretén…
    Ettől függetlenül a cikk jó, legalábbis nekem tetszik, és tudom, hogy előbb utóbb a németek császárnője is rájön arra, tanácsadóinak hatására, hogy kell az atom energiája. Szerintem kivárják az alkalmas időpontot, amikor a fúziós atomenergia termelés olcsóbb lesz a nálunk is alkalmazásra kerülő hasadásos technológiánál, aztán nekilátnak és sorra építik az ilyen típusú erőműveket, az állandóan fejlődő iparuk energiaigényének kiszolgálására.
    Mert hogy nézne az ki, hogy a magyaroktól veszünk (mi németek) áramot a lakosság és az ipar számára…☺
    Summa summarum nem hiszem, hogy egy iparilag nagyon fejlett ország a szalmaégetős erőműveket részesítené előnyben a jövőben.☺☺☺
    Arról meg nem is kell említést tenni, hogy a francia “barátaikat” sem óhajtják hosszú távon energia igényeikkel zaklatni…☺

    • Azért az megva, hogy ez nem vicc, nem Monthy Python, hanem valóság, hogy falvakat dózerolnak le, tájakat tüntetnek el a barnaszénért, ami a világ talán legkörnyezetszennyezőbb energiaforrása?

  13. A vitába nem kivánok beszállni, helyette néhány általam ismert infót szeretnék megosztani!
    A német energiapolitika (sötét)zöld nyomásra már közel 20 éve a megújuló energiák (nap-, szél-) által termelt villamos áramnak szán egyre nagyobb szerepet az energiamixben! (az un. “megújuló” lobbyszerepét gondosan takargatják)
    Azzal, hogy ez mennyibe kerül, a német zöld-kék-vörös pártmix természetesen nem foglalkozik érdemben, s ez mintául szolgál a mi derék “lmp”-s zöldjeinknek is!
    A németországi beépitett napenergia kapacitás ca.15%-os a szélenergia kapacitás ca. 25%-os hatásfokkal termeli a villamos áramot, s ez bizony rendkivül drágáva teszi ezt, az egyébként tiszta energiát!
    Következésképpen Németországban egy egységnyi (kWh) áram ára ca.2,5-szerese a magyar egységárnak!
    Az önbecsapást fokozzák klf. lobbycsoportok, amikor az elektromos-, ill. hybrid autók arányát kivánják emelni,mert nem mindegy, hogy barnaszén alapú erőmüből vagy atomerőmüből nyerjük a villamos energiát.
    A “fejlett nyugat” nagy baja, hogy ott politikát csinálnak, ahol döntő mértékben szakemberekre kellene hagyni
    a dolgot!
    A liberális elmebajnak sajnos nem csak a józan energiapolitika esik áldozatául a “haladó” nyugaton, ahol az un.”urópai demokratikus értékeket”, valamint a “fékeket és ellensúlyokat” őrzik letétben,hanem sok egyéb,fontos, a jövőnket befolyásoló ügy is! Szerencsére nálunk a liberálisoknak nincs meg az a kritikus tömege, amely pl.az energiapolitikában rossz irányba vinné a dolgokat!

    • Nagyon jó meglátások, a szakemberek beleszólásának rég vége. Ergo lassan eltünnek ök is.
      Marad a politika meg a bevándoroltatottak, a politika kiszolgálói s a bevándoroltatottak, kihalnak a politikai kiszolgálók de nem a bevándoroltatottak, akikre rámaradnak a fékek s az ellensúlyok gondozása, feleslegessé válnak az eddigi politikusok de nem a bevándoroltatottak, s még ki se haltak, amikor mások folytatják a politikacsinálást, a bevándoroltatottak akik ebben szakemberek hiszen a Mahomed iskolájába jártak. Energia nem probléma, maradék politikusok forgatják a szélkereket, a malomkövet, hordozzák a bevándoroltatottakat hordszékeken,…

      Így éji órán

    • Hogy messze esett e az alma a fájától nem tudom. J.Benedek édesapját ismertem, igazi bozótharcos volt. Békésebb időkben szakmai teljesítménye (törvényszerűen) az idealizmus világában megrekedt, ütközött a valósággal (területi politikával, balkézről környezetvédelemmel foglalkozott).
      J.Benedeket megszállottnak nehezen tudnám nevezni (a megszállottság némi szakmai elkötelezettséget feltételez / tisztelet édesapjának) ő meglehetősen éretlen fejjel a politikai handabandázás könnyebb és kifizetőbb útját választotta.

  14. Sebestyén hülye vagy a négy elemiddel!!!!!!!!!!!!!

  15. gyurcsanyiviktor

    Egyszerű környezetvédelmi kérdésnek tűnik, ám nem az. Ez egy stratégiai-védelmi kérdés.
    Egyrészt háttérhatalom el akarja vágni a német gazdaság torkát az energiaszektor ellehetetlenítésével.
    Másrészt, a német technika mai szintjén semmi percbe telne legyártaniuk egy, ma már viszonylag olcsónak számító atomfegyvert – ha lenne atomerőművük. Ahhoz ugyanis az atomerőmű elengedhetetlen.
    Amennyiben Németország ezt megtenné, a világ sorsa nem biztos, hogy a nem-gój világhatalom szándéka szerint alakulna a jövőben.
    No ezért nem lehet Németországnak atomerőműve.

    Ugyanakkor meg kell említenem egy a mai napig szigorúan titkosan kezelt fegyverfajtát is, amit csak atomerőművel rendelkező országok készíthetnek el a megfelelő technológia ismeretében.

    Kérem a t. trollokat ne kezdjék már megint a félnótát Ashtar kapitánnyal és a szíriuszi űrhajóhaddal, hanem talán előbb tájékozódjanak, olvassanak (ha tudnak) és lehetőleg idegen nyelveken is.
    A profi trolloknak kéretik megosztani velem a gázsijukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük