Demokratikus Charta 2.0


Ácsolnak egy színpadot – civileknek – hogy azon a nép közé kiabálják, hogy szeretnénk egy nagyobb államot és kiterjedtebb szociális hálót,demokráciát, meg jogállamot. Tényleg erről szólna a civilség, hogy megint az államtól várunk mindent?! Kezd úgy tűnni, mintha már ember nem tudná, hogy mire is való/jó a Milla. Minthogy a sajtószabadság megmaradni látszik és a diktatúra beköszönte is várat még magára. A Milla valahogy nem találja a helyéta Szövetségben – meg úgy egyébként sem.

A Milla múlt vasárnapi “A víz az úr” tüntetése – ez a kép is súlyos önértékelési gondokról árulkodik

Az alaptörvény negyedik módosításával ez a helyzet változhatott volna. Én azt hittem, hogy majd rámennek a gyűlöletbeszéd-törvényre – amelyet egyébiránt a liberális értelmiség sürgetett évtizedekig. Lebegett a szemem előtt a sajtóközlemény, hogy a Fidesz gumiszabályt alkot és akkor majd nemhogy a sajtó-, de a véleményszabadságot is felszámolja. Nem ez történt, pedig ez volt a Milla eredeti profilja és talán még lett is volna értelme. Ehelyett a Milla inkább elkezdte tolni a szociális demagógiát – elvéve a show-t a Szolidaritás elől. Meg az agyon unott jogvédést.

Próbáljuk meg a kettőt külön választani. A szociális állammal több probléma van. Egyrészről úgy tűnik, hogy a jóléti állam megbukni látszik. Nem csak itthon, hanem a Ejrópában is. Másrészt viszont a kapitalizmus blogon kívül, a magyar politikai életben gyakorlatilag minden szereplő ezt szeretné – legalábbis ezt ígéri. A másik, hogy mi lenne, ha a jogvédelem helyett végre jönne egy civil szervezet, amelyik nem jogokat véd, hanem mondjuk problémákat kezel?
Mivel a Milla egy civil szervezet. Ha meg civil szervezet és tényleg ilyen súlyosnak érzik például a helyzetet a hajléktanok ügyében, akkor miért nem tesznek valamit? Miért az államtól követelik a segítséget? Miért abban érzik a civilkedésnek a csimborasszóját, hogy megrendezzenek egy tüntetést? Ha valóban hisznek az alulról szerveződő társadalomban, akkor miért nem tesznek valamit, hogy kevesebb legyen a hajléktalan? Miért nem osztanak ételt? Vagy adnak a hajléktalanoknak ruhát? Vagy szerveznek adománygyűjtést?
Mi lenne, ha végre egyszer mondjuk a millások nem csak úgy belekiabálnának valamit a vak világba, hanem tennének is érte? Mondjuk nem csak mondanák, hogy nő az antiszemitizmus, hanem tennének ellene. Nem csak mondanák, hogy nő a homofóbia, hanem tennének egyszer is ellene.
Ehelyett mi történik? Ácsolnak egy színpadot – civileknek – hogy azon a nép közé kiabálják, hogy szeretnénk jogállamot és kiterjedtebb szociális hálót. Nem történik semmi, ellenben az államra lehet mutogatni. Aztán majd kellene egy újabb tüntit szervezni, csak az a baj, hogy ezt már egyszer láttuk és úgy hívták, hogy Demokratikus Charta. Vannak azonban olyan hagyományok, amiket nem kéne folytatni. 

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.