Mivel a feletválasztós (zárt) kérdőív olyan amilyen, inkább prózában netkonzultálunk. Megpróbáljuk Vágási Ferinél kicsit mélyebben körbejárni Deutsch Tomi 20 kérdését az Internyetről. Az eredeti InternetKon kérdőívet itt találják, mi csak a kérdéseket kontrollvéztük ide, az előre legyártott válaszlehetőségeket nem.

Beszállunk az Internetkonzultációba


Mivel a feletválasztós (zárt) kérdőív olyan amilyen, inkább prózában netkonzultálunk. Megpróbáljuk Vágási Ferinél kicsit mélyebben körbejárni Deutsch Tomi 20 kérdését az Internyetről. Az eredeti InternetKon kérdőívet itt találják, mi csak a kérdéseket kontrollvéztük ide, az előre legyártott válaszlehetőségeket nem.

 

AZ INTERNETEZÉS ADÓTERHEINEK CSÖKKENTÉSÉRE LENNE SZÜKSÉG, VAGY A PIACI VERSENYT KELLENE ÉLÉNKÍTENI ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY A FELHASZNÁLÓK MINÉL OLCSÓBBAN JUSSANAK MINÉL JOBB MINŐSÉGŰ INTERNETHEZ?

Igen! Egyrészt az adócsökkentés kb. mindenre ráfér, de a piaci verseny megjelenésre sem lenne rossz. Mert perpillanat az ország fel van osztva a szolgáltatók között, csak a legsűrűbben lakott településrészeknél van halvány nyoma versenynek. A kevésbé sűrűn lakott település(rész)eken meg jó ha szolgáltatás vásárolható. Érdemes lenne inkább progresszív adón gondolkodnotok. Ránézni a térképre, és minél alacsonyabb a népsűrűség egy adott helyen, annál alacsonyabb adókat kivetni az amúgy közszolgáltatásnak számító Internyetre. És fordítva.

VÁLJON-E SZÉLES KÖRBEN ELÉRHETŐVÉ A SZOCIÁLISAN RÁSZORULÓK ÉS A NAGYCSALÁDOSOK SZÁMÁRA EGY KEDVEZMÉNYES ÁRÚ INTERNET-ELŐFIZETÉST ÉS AZ INTERNETEZÉSHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖKET BIZTOSÍTÓ „INTERNET-ALAPCSOMAG”?

A jó állam mindig gondoskodik polgárairól, kitörli a feneküket, ad nekik pénzt és beköti az internyetet…. Másik szakkör.

FELTÉTELÜL KELL-E SZABNI EGY ESETLEGES „INTERNET-ALAPCSOMAG” (KEDVEZMÉNYES ÁRÚ INTERNET-ELŐFIZETÉS ÉS AZ INTERNETEZÉSHEZ SZÜKSÉGES ESZKÖZÖK) JOGOSULTJAI SZÁMÁRA, HOGY AZ INTERNETHASZNÁLATOT SEGÍTŐ KÉPZÉSEKEN VEGYENEK RÉSZT?

Esetleg a kompjúter bekapcsolására egy két éves OKJ átképzett vájárokkal és biztonsági őrökkel? Jól hangzik…

LEGYEN-E MINDEN TELEPÜLÉSEN INGYENES INTERNETEZÉST BIZTOSÍTÓ WIFI?

Talán olyan vezetőket kellene választani, akik felismerik, hogy egy-egy jól elhelyezett becsekknek vagy instagramm fotónak több értelme van, mint a Turizmus Zrt.-vel közösen alkotott településmarketing hülyeségeknek meg Kisgrófó koncerteknek a falunapon. Valamint egy önkormányzatnak csak illenék valahogy kigazdálkodni egy router költségét, amivel az amúgy is a hivatalban zümmögő netet kitolják a köznek.

ALKOSSON-E AZ ÁLLAM JOGSZABÁLYT A NETSEMLEGESSÉG BIZTOSÍTÁSÁRA VAGY A TÁVKÖZLÉSI SZOLGÁLTATÓKNAK TOVÁBBRA IS LEGYEN LEHETŐSÉGÜK ARRA, HOGY INGYENES HOZZÁFÉRÉST (ZERO RATING) VAGY ELSŐBBSÉGET BIZTOSÍTSANAK EGYES INTERNETES TARTALMAKNAK MÁS INTERNETES TARTALMAK ROVÁSÁRA?

Ha utána el is kezdik pofozgatni a BIX-en spórolni akaró, de a közvetlen peering megállapodások során izmozó cégeket, akkor jöhet. De nem látom az esélyét, hogy az állam képes ilyesmire, képes volna betartatni velük, bármilyen jogszabályt is farag hozzá. Uniós szabvány eddig is volt rá, azt is be lehetne tartatni és meggátolni az adatforgalom-nehéz cuccok fingatását.

AZ OKTATÁSI RENDSZER FEJLESZTÉSE SORÁN AZ ALÁBBIAK KÖZÜL MELYEK A LEGFONTOSABB TEENDŐK? (TÖBB VÁLASZT IS MEGJELÖLHET!)

Hát amennyiben nem abban merülne ki az oktatás digitalizálása, hogy hatalmas közbeszerzés, aztán fél évvel később minden elrohad szerviz és hozzáértés híján, akkor digitalizációra fel. És innentől jöhetnek a nehéz kérdések. Pl. odáig rendben, hogy minden kölyök kap egy tabletet tankönyvek helyett, amin minden anyag rajta van. És mi lesz, ha a mélyszegénységben élő gyerek elveszti vagy éppenséggel a szülője kannásbort vesz belőle? Akkor kap még egyet? Vagy a szegény gyerekek nem vihetik haza az eszközöket, csak a gazdagabbak, akinek a szülei írásos garanciát vállalnak rá? Vagy senki nem viheti haza és délutánonként kinyomtatják az anyagokat? Ezekről volna mit konzultálni, de az biztos, ahogy normális cégek is tableten adják oda a belső képzéseik anyagát erdőirtás helyett, úgy a közoktatásban is eljöhetne ez a pillanat.

MELY INTÉZKEDÉSEKKEL ÉRT EGYET AZ ALÁBBIAK KÖZÜL AZ INFORMATIKA OKTATÁSÁVAL KAPCSOLATBAN? (TÖBB VÁLASZT IS MEGJELÖLHET!)

Speciel nem létezik olyan gyerek, akit tanítani kéne kompjúterezni. Volt jó pár éve is egy hatalmas meglepődés, mikor India valamely sötét szegletébe, a harmadik világ segglyukába kitettek egy interfészt, amin az írni-olvasni egyébként nem nagyon tanult utcagyerekek pár hét alatt feltörtek és mindenféle, eredetileg nem tervezett alkalmazásra használták. Értsük helyesen: analfabéta gyerekek pár hét elteltével alapszinten programsorokat írtak!

A KORMÁNY DÖNTÉSE ALAPJÁN 2018 VÉGÉRE MAGYARORSZÁGON – NAGYARÁNYÚ HÁLÓZATFEJLESZTÉSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK KÖSZÖNHETŐEN – MINDEN HÁZTARTÁSBAN LEHETŐSÉG LESZ A SZUPERGYORS INTERNET ELÉRÉSÉRE. MI SZOLGÁLJA LEGHATÉKONYABBAN A HÁLÓZATÉPÍTÉSEK FELGYORSÍTÁSÁT?

Első kérdésre az első válasz.

LEHETŐVÉ KELL-E TENNI A HAZAI KÁBEL- ÉS INTERNETSZOLGÁLTATÓ KIS- ÉS KÖZEPES VÁLLALKOZÁSOK (KKV-K) SZÁMÁRA IS A SZUPERGYORS INTERNETELÉRÉST BIZTOSÍTÓ HÁLÓZATFEJLESZTÉSBEN VALÓ RÉSZVÉTELT, VAGY ELSŐSORBAN A NAGY SZOLGÁLTATÓKNAK KELLENE LEHETŐSÉGET BIZTOSÍTANI?

Gerincet sosem fognak a Tier 3 szolgáltatók telepíteni, így nem sok értelme van ennek a kérdésnek.

HOGYAN VÉDJÜK MEG A GYERMEKEKET AZ INTERNET VILÁGÁBAN?

Ahogyan a szakállas bácsiktól és a részeg autósoktól. Figyelsz rájuk.

SOKAN ÚGY LÁTJÁK, HOGY A GYERMEKEK VÉDELMÉNEK LEGHATÉKONYABB MÓDJA A SZÜLŐK, A PEDAGÓGUSOK ÉS A GYERMEKEK MEGFELELŐ TÁJÉKOZTATÁSA ÉS FELKÉSZÍTÉSE A FELELŐS INTERNETHASZNÁLATRA. MILYEN INTÉZKEDÉSEK SZÜKSÉGESEK ENNEK ÉRDEKÉBEN? (TÖBB VÁLASZT IS MEGJELÖLHET!)

Felesleges képzésektől pont annyival lesz jobb a helyzet, mint egy érzékenyítő tréningtől a hajléktalanság esetében.

AZ INTERNETES ZAKLATÁST (CYBER-BULLYING) SOKAN AZ EGYIK LEGAGGASZTÓBB INTERNETES JELENSÉGNEK TARTJÁK. MIT TEGYEN AZ ÁLLAM ELLENE? (TÖBB VÁLASZT IS MEGJELÖLHET!)

Büntetési tételként be kell vezetni az informatikai eszközöktől való eltiltást. Az bizony a legkeményebb büntetés, kb. két hetes megvonás elég egy kamaszgyereknek.

SOKAN SÜRGETNEK ERÉLYESEBB FELLÉPÉST AZ INTERNETEN ELKÖVETETT SZEMÉLYISÉGI JOGSÉRTÉSEKKEL SZEMBEN. MÁSOK ÚGY VÉLIK, HOGY A JOGSZABÁLYOK ÁLTAL NYÚJTOTT VÉDELEM JELENLEG IS MEGFELELŐ. ÖN HOGYAN LÁTJA?

Ilyen az, amikor a politikus becsempészi a kérdését, hátha nem írnak róla rosszat ezentúl az anonim bloggerek. De legalább meg lehessen őket büntetni. Hülye politikusok, politikus hülyék.

AZ INTERNETES KERESKEDELEM BIZTONSÁGA ÉS A FOGYASZTÓK VÉDELME KÜLÖNÖSEN FONTOS A DIGITÁLIS GAZDASÁG MEGERŐSÖDÉSE SZEMPONTJÁBÓL. AZ ALÁBBIAK KÖZÜL MELY JAVASLATOKKAL ÉRT EGYET? (TÖBB VÁLASZT IS MEGJELÖLHET!)

Chargeback és a meleg víz.

TÁMOGASSA-E AZ ÁLLAM A HAZAI INTERNETES VÁLLALKOZÁSOKAT? HA IGEN, ELSŐSORBAN A NAGY NÖVEKEDÉSI POTENCIÁLLAL RENDELKEZŐ HAZAI INFORMATIKAI STARTUPOKAT KELL TÁMOGATNI, VAGY A MÁR RÉGEBBEN MŰKÖDŐ, NEMZETKÖZILEG IS VERSENYKÉPES CÉGEK EXPORTKÉPESSÉGÉT KELL ERŐSÍTENI?

Ha nem szívatná az állam, illetve a NAV ezeket, már előrébb tartanánk. Egyébként a startupoknak inkubátorházra és pénzügyi angyalra van szüksége. E kettőt meg a Dizájn Terminál elég jól szervezi, tehát nem itt pattog a labda.

A KIS- ÉS KÖZEPES VÁLLALKOZÁSOK (KKV-K) TÁMOGATÁSÁNAK MELY FORMÁJÁT TARTJA INDOKOLTNAK AZ ALÁBBIAK KÖZÜL?

Ha a telekommunikáció is hasonló szolgáltatás lenne, mint bármelyik másik és el lehetne számolni a munkavállalóként egy internet és egy telefon előfizetést, fel se merülne ez a kérdés. Ugyanis nem a telephelyre bekötött egy szál internyet a teher, hanem a mobil.

HATÁROZOTT KORMÁNYZATI SZÁNDÉK AZ E-KÖZIGAZGATÁSI SZOLGÁLTATÁSOK SZÍNVONALÁNAK JAVÍTÁSA ÉS AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS LEHETŐSÉGEINEK BŐVÍTÉSE. MELYEK A LEGSÜRGETŐBB LÉPÉSEK ENNEK ÉRDEKÉBEN?

Sürgető nincs. Meg pont ez a terület az, ahol nem kell rohanva kipályáztatni csillió-milliárdokat e-közigazgatás név alatt, mert pont szar lesz és pont használhatatlan. Egyébként a balti államokról el lehetne lesni pár jó ötletet.

AZ ÁLLAM ÉVRŐL ÉVRE JELENTŐS ÖSSZEGET KÖLT SZOFTVERFEJLESZTÉSRE, ILLETVE LICENCVÁSÁRLÁSRA. VANNAK, AKIK SZERINT SZÉLESEBB KÖRBEN KELLENE A NYÍLT FORRÁSKÓDRA ÉPÜLŐ SZABAD SZOFTVERES MEGOLDÁSOKAT HASZNÁLNI. MÁSOK SZERINT CSAK AZT KELLENE MÉRLEGELNI, HOGY AZ ADOTT SZOFTVER MENNYIRE MEGBÍZHATÓ ÉS MILYEN ÁRON ÉRHETŐ EL. MI AZ ÖN VÉLEMÉNYE?

Olcsó húsnak híg a leve, viszont házibarkács szoftvereket sem érdemes vásárolni haverságból.

EL KELL-E ÉRNI, HOGY A MULTINACIONÁLIS INTERNETES VÁLLALKOZÁSOK IS HOZZÁJÁRULJANAK ANYAGILAG A MINŐSÉGI MAGYAR NYELVŰ TARTALMAK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSÉHEZ ÉS FENNTARTÁSÁHOZ?

Nem feladatuk, másrészt minek egy újabb járadékos réteg, amelyik az „internetre gyártok tartalmat” szöveggel tartja a markát?

MAGYARORSZÁG MILYEN ÁLLÁSPONTOT KÉPVISELJEN A TORRENTEZÉS (JOGDÍJFIZETÉS NÉLKÜLI INTERNETES LETÖLTÉSEK ÉS TARTALOMMEGOSZTÁSOK) KÉRDÉSÉBEN? (TÖBB VÁLASZT IS MEGJELÖLHET!)

Majd amennyiben az üres adathordozókra nem kellene büntit fizetni, akkor legitim lenne a kérdés. Most nem az. A virágbolti tevékenység bőven ki van fizetve előre. Az Artisjus nyilván szeretne duplán sápolni, de őket inkább seggbe illene már billenteni…

 


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük