Az „otthonvédők” esete a HaHa-val


Már az elején gyanakodnunk kellett volna. Hamarabb átlátni a szitán! Akkor, mikor kissé érthetetlen módon, a devizahitel-károsultakért fizikailag is kiálló Koppány csoport és a Nem adom a házamat! „szimpatikus” vezetői Orbán– (és nem a valódi felelősök: Veres, Gyurcsány, vagy Bajnai) háza előtt tüntettek néhány héttel ezelőtt. De hát naivak voltunk! Hittünk a szent célban. Sőt, már majdnem drukkolni is kezdtünk nekik, mikor egyik vezetőjük, Póka László bejelentette, hogy betöri az egyik bank ablakát. Nem mintha bármilyen bűncselekményt üdvösnek tartanánk, de úgy éreztük, hogy a magyar lakosság nagy részét átverő külföldi tulajdonú bankok befenyítése morálisan elfogadható kiállás. (A jogállamban ezt nevezik állampolgári engedetlenségnek.) Bár ebbe az ügybe is valahogy sikerült belekeverni Orbán Viktort, ami megint csak elbizonytalanította az őszinte szemlélőt. Aztán jött csak a „fekete leves”. Mintha nyakunkba borult volna egy jeges vízzel teli vödör. Ugyanis az „otthonvédőkről” kiderült, hogy vezetőjük, Póka László, devizahitel közvetítéssel foglalkozik, illetve jelzáloggal terhelt ingatlanokat értékesít; míg aktivistáikat a Bajnai szekerét toló, Amerikából pénzelt HaHa segíti.
Undorító, ha valaki politikai vagy anyagi érdekei szerint használja ki az emberi nyomort. Hánynom kell, ha azt látom, hogy egyesek, a nagy jótékonykodás közepette, saját zsebüket tömik, vagy politikai jövőjüket alapozzák meg. A kisemmizettek pedig csak addig kellenek, míg hasznukat látják. Így hánytam annak idején egy nagyot, amikor Gúr Nándor és Nyakó István, milliomos szoci képviselők, miközben éhségmenetet szerveztek szerencsétlen munkanélküliekből a Fidesz-kormány ellen, szaunáztak egy jót Gyöngyösön; s így öklendeztem fel az ebédet, mikor megtudtam, hogy a Nem adom a házamat! vezetője voltaképp devizahitelezéssel foglalkozik, miközben a politikailag motivált, ál-civil Hallgatói Hálózattal parolázik.
De hát igaz a mondás: nem minden arany, ami fénylik.
Nem tévedés, ha a politikai baloldalt véljük az események mögött felfedezni. Ugyanis, ha sokan civilnek is vélték a Koppány csoportot vagy a többi mozgalmat, már igen korán kételyeket fogalmazhattak meg velük kapcsolatban. Kiváltképp, amikor Orbán Viktor házánál tüntettek. Bár volt egy próbálkozás a Jobbik részéről is, hogy a szervezeteket valahogy bekebelezze, amire jó esély is látszott, hisz az aktivisták közt akadt bőven radikális érzelmű ember, ráadásul többször vonultak Árpádsávos zászlóval is, de tévedett a Jobbik. És tévedtünk mi is. Az „otthonvédő” szervezetek vezetői már jó előre kitalálták ezt az egész ocsmány történet és mindent lezsíroztak a háttérben munkálkodó kormánybuktató erőkkel.
Mindenesetre választhattak volna egy alkalmasabb vezetőt is. De hát ők már csak ilyenek! Jött Póka László, aki szakmailag értette az ügyet (mint utóbb kiderült, nem véletlen), ráadásul elég bátor és motivált volt ahhoz, hogy leendő politikai karrierje érdekében a testi épségét is kockáztassa. De vajon miből gondolta, hogy nem fog kiderülni, hogy vagyonát olyan devizahitel közvetetésekkel és ingatlanok kényszer-értékesítésével kereste meg, amely ellen most állhatatosan harcol? A megtért tékozló fiú bibliai története lenne mindez csupán? Aligha.
Időközben az is kiderült, hogy a Koppány csoport és a Nem adom a házamat! folyamatosan egyeztetett vezető HaHa aktivistákkal. Emlékezzünk csak! Ők azok, akiket a Bajnaihoz is köthető amerikai szakemberek képeztek ki olyan kommunikációs, gerilla és „trollkodó trükkökre”, amivel – terveik szerint – a kormány népszerűségét tudják majd csökkenteni, illetve a fiatalokat a kormány ellen hangolni. A Koppány csoport alelnöke, Balogh István, nyilván politikai tapasztalatlanságából (vagy egyszerűen korlátolt szellemi képességei miatt) hetykén beismerte a HírTV riporterének, hogy többször is együtt működtek a HaHa vezetőivel. Habár Póka gyorsan kapcsolt és jó politikai érzékkel gyorsan odavetette, hogy az alelnök csupán összekeverte a HaHa szervezetet egy másikkal – de mindez olyan árulkodóan történt, hogy azt már kipofázni nem lehet.
A kamerák előtti kínos párbeszéd ugyanis a következőképpen zajlott. Balog István, a Koppány csoport alelnöke odaszaladt Póka Lászlóhoz és ezt kérdezte: „Na most mi van? Tartjuk a HaHával a kapcsolatot vagy nem? Mert én úgy tudom, hogy igen.” Erre, a jól láthatóan zavarba jövő Póka imigyen reagált: „A HaHával volt egy egyeztetésünk és én őket nem láttam az élőlánc óta.” Majd István értetlenkedésére:„Te összekevered a Hahát az Occupy-val. A Daniékkal. A Daniék nem a HaHa. A Gergőék a HaHa.” Eközben leleplező gesztussal megveregette Balogh vállát. De árulkodó az is, hogy miközben Póka menteni próbálta a menthetőt, tisztán és érthetően kijelentette: „a Gergő a HaHa”. Nem tudom, hogy a kedves olvasó miképp van ezzel, de én például nem tudom ki a Hallhatói Hálózat. Póka viszont tudja. Ráadásul becézi is…
Még mielőtt bárkinek is csöppnyi kételye támadna, és mégis hinne Póka László megtérésében, illetve a Koppány csoport civil, pártpolitikától mentes, őszinte tevékenységében – jusson csak eszébe Kónya Péter esete a civilekkel! Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy Kónya, a Szolidaritás Mozgalom vezetőjeként, két-három évvel ezelőtt még nagyon civil volt és a rendőrségi, illetve a tűzoltósági dolgozók jogaiért küzdött, mint szakszervezetes. „Pártpolitikától függetlenül” bohóc-tüntetést is szervezett a kormány ellen. Többször hangsúlyozva, hogy ő bizony nem politikus, hanem érdekvédő. Majd egy évre rá, mozgalmát bevitte Bajnai mögé. Most pedig az Együtt 2014 társult szervezeteként indul majd a választáson. Bajnai Gordon mellett. Befutó listás helyen (Ami azért annyira nem befutó, legalábbis a parlamentbe – a szerk.).

Nos, ugyan azt nem tudjuk, hogy Póka László mikor és melyik ellenzéki baloldali listára kerül majd fel – de az Orbán-háza előtti tüntetés megszervezése miatt biztosan meg fogja kapni búsás jutalmát. A többiek pedig, vagy csalódottan elkullognak, vagy némi konc érdekében követik majd. 

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük