A világ legkorszerűbb harceszközei a magyar haderőben


Az elmúlt hetek belpolitikai történései között elsikkadni látszik a hír, hogy nemrég megkötötték az elmúlt évtizedek legfontosabb haderőfejlesztéséről szóló szerződését. A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala és a müncheni székhelyű Krauss-Maffei Wegmann konszern között létrejött megállapodás értelmében hazánk 44 darab legújabb típusú Leopard 2a7+ (http://www.deagel.com/Armored-Vehicles/Leopard-2-A7_a000451005.aspx) és 12 db használt Leopard 2a4 (http://www.deagel.com/Armored-Vehicles/Leopard-2-A4_a000451001.aspx) harckocsit vásárol, továbbá 24 darabot a tüzérségi eszközök etalonjának tartott Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró lövegekből (http://www.deagel.com/Artillery-Systems/PzH-2000_a000452001.aspx).

A magyar haderő fejlesztésének ezen lépése jelentőségében felülmúlja az első Orbán-kormány által eszközölt Gripen-beszerzéséét is, hiszen – bár sokak számára kevésbé szexi, mint a légierő – egy ország területét megóvni, adott esetben gyarapítani csakis a szárazföldi haderőnem képes.

Fejleszteni pedig van honnan.

Míg a légierő a Gripenek érkezése előtt is rendelkezett néhány, az ország légtérvédelmére alkalmas, aránylag korszerű MiG-29 típusú vadászrepülővel, addig a hazai páncélos haderőmet csaknem a nulláról kell újjáépíteni, az első Gyurcsány-kormány ugyanis – a leggyalázatosabb baloldali tradíciót követve (https://hu.wikiquote.org/wiki/Linder_B%C3%A9la) – 2005-ben ingyen átadta az ország harckocsiállományának több mint felét (http://www.boon.hu/irakban-vannak-a-t-72-esek/haon-news-ed03-20051111-013050) az olajbevételekben dúskáló Iraknak. A mára megmaradt pár tucat ősrégi T-72-es (http://www.tanks-encyclopedia.com/coldwar/USSR/soviet_T-72.php) alapvetően alkalmatlan a modern hadviselésre, nehéztüzérségünk pedig a Gvozgyikák (https://hu.wikipedia.org/wiki/2SZ1) 2004-es nyugdíjazása óta gyakorlatilag nincs, a megállapodás ezért az ország védelmi képességeinek visszaállítása tekintetében felbecsülhetetlen jelentőségű.

A két harcjármű közül az ismerkedést kezdjük a sokszor méltatlanul alábecsült tüzérség leendő újoncával, annál is inkább, mert, ahogy azt a legfrissebb – szíriai és iraki – harctéri tapasztalatok bizonyítják, még mindig igaz, hogy „a tüzérség a háború istene”.

A tüzérség sokak fejében talán ormótlan, egy helyben álló ágyúk képében él, a II. világháborús önjáró lövegek – különösen pedig a PzH 2000 távoli ősének tekinthető Hummel (http://www.tanks-encyclopedia.com/ww2/nazi_germany/hummel-spg-15cm-s-fh-181-sf-geschutzwagen-iiiiv-sd-kfz-165/) – színre lépése óta azonban ez a kép már csak részben fedi a valóságot. Napjaink tüzérsége a mobilitáson – a villámgyors tűzcsapáson és az azt követő azonnali helyzetváltoztatáson, valamint a támadás élvonalában haladó harckocsik koordinált tűztámogatásán alapul. Ennek a doktrínának a legkiválóbb megtestesítője a PzH 2000, amely lényegében egy harckocsialvázra ültetett 8 méter hosszú és 155 mm átmérőjű, számítógépvezérelt tüzérségi ágyú. Automatizált töltőberendezésének köszönhetően 56 másodperc alatt (az első három lövést pedig 9 másodperc alatt) képes sebészi pontossággal kilőni 10 db, egyenként 43 kg-os tüzérségi lövedéket, hogy aztán villámgyorsan továbbálljon, elkerülve ezzel egy későbbi esetleges válasz-tűzcsapást. A célpont távolságától függően akár 5 lövedéket is képes ugyanazon pillanatra időzítve ugyanazon célba juttatni (https://en.wikipedia.org/wiki/Artillery#MRSI), a tökéletes célzás és időzítés érdekében tűzvezető rendszere külön radarral méri a kilőtt lövedékek sebességét, hatótávolsága 40 km, megfelelő lőszer alkalmazása és ideális légköri viszonyok esetén azonban 60 km is lehet. Páncélzata kézifegyverek és tüzérségi repeszek ellen megfelelő, sebessége országúton a 67 (!) km/h-t, terepen 45 km/h-t is elérheti. A hétfői beszerzés részletei érthető okokból nem nyilvánosak, de könnyen elképzelhető, hogy rendszeresíteni fogjuk a PzH 2000 precíziós lövedékét (https://en.wikipedia.org/wiki/SMArt_155), amely a röppályája csúcsán két kisebb radar- és infravezérlésű okosbombát ereszt ejtőernyővel a célterület fölé. Elérhető még továbbá az amerikai Raytheon cég lézervezérlésű lövedéke, az Excalibur (http://www.deagel.com/Defensive-Weapons/M982-Excalibur_a001159001.aspx) is, amely akár 48 km távolságból képes rávezetni magát a frontvonalban harcoló lövész által lézerrel megjelölt célpontra, potom negyedmillió dolláros árcédula mellett.

Summa summarum, a PzH 2000 gyors is, pontos is, okos is, de legfőképpen halálos.

A magyar haderő másik leendő újonca a sokak által talán már hírből ismert Leopard 2, amely korunk harckocsijai között legalább akkora ász, mint a II. világháború tankjai között a másik híres-hírhedt nagymacska, a Tigris (http://www.tanks-encyclopedia.com/ww2/nazi_germany/Panzer-VI_Tiger.php) volt. Az amerikai M1 Abrams-szel (http://www.tanks-encyclopedia.com/coldwar/US/M1_Abrams.php) közös tőről eredő német tank a nyolcvanas évek óta képezi a NATO európai páncélos erőinek gerincét, kiválóságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a mai napig 18 ország rendszeresítette a Föld négy kontinensén, több mint 3200-as darabszámmal.

A Leo2 fogantatása óta a páncélos haderőnem aranystandardja – legnagyobb számban gyártott a4-es modellt – amelyből hazánk kiképzési céllal 12 használt darabot vesz át a németektől – 120 mm-es simacsövű, stabilizált harckocsiágyúval, robosztus acél-kerámia kompozit páncélzattal és 1500 LE-s mindenevő motorral szerelték. Igazi nagymacskaként éjjel is lát, lézeres távolságmérővel működő tűzvezető rendszerét számítógép vezérli, tömege – akárcsak a PzH 2000-é – 55 tonna. Előkészítés nélkül 1,2, sznorkellel 4 méter mély vízen tud átkelni.  

A magyar páncélos erő igazi kemélymagját azonban nem ez, hanem a típus legújabb, a7+ felszereltségű modellje fogja képezni, amelyet a modern hadviselés követelményeinek megfelelően városi harcra is felkészítettek. A nagyobb tűzerő érdekében lövegét a német mérnökök 6,6 méteresre nyújtották – az a4-esé 5,3 méter –, az aknák és pokolgépek elleni védelem növelése érdekében pedig a tömegét 12 tonna extra páncélzat és egyéb felszerelés beépítésével 67 tonnára növelték, mozgékonysága azonban az új, 1800 LE-s motorjának köszönhetően maradt a régi, országúton akár 72 (!) km/h. Az igazán lényeges előrelépés azonban alighanem a kiegészítők terén történt. Részletek hiányában csak találgathatunk, de az bizonyosnak tűnik, hogy a magyar harckocsikat távvezérlésű géppuskatoronnyal (http://www.deagel.com/Cannons-and-Gear/FLW-200_a002209002.aspx) fogják szerelni, továbbá valószínű, hogy a páncéltörő rakéták elleni védelem fokozása érdekében ellátják majd a két német zavaróberendezés, a MUSS (https://de.wikipedia.org/wiki/MUSS) vagy a ROSY (http://www.army-guide.com/eng/product4836.html) valamelyikével. Az új magyar tankokat jó eséllyel felszerelhetik a Rheinmetall aktív védelmi rendszerével (https://www.youtube.com/watch?v=gHiqrgac1Ak) is, amely nagyon leegyszerűsítve úgy működik, mint egy fotocellás légycsapó – a harckocsira kilőtt rakétát vagy más lövedéket a szenzoraival beméri, majd egy számítógép által aktivált robbanópanellel a járműtől pár méteres távolságban megsemmisíti. Utóbbi eszköz jelentősége felbecsülhetetlen, a törökök 2016-os szíriai hadművelete során ugyanis bebizonyosodott, hogy még egy olyan kiválóan páncélozott harckocsi, mint a Leopard 2 sincs biztonságban (https://www.youtube.com/watch?v=LctW5ZNYUAM) a modern távvezérlésű páncéltörő rakétáktól. És ha már a rakétáknál tartunk, páncélosaink felszerelhetők az izraeli fejlesztésű LAHAT-tal is (https://en.wikipedia.org/wiki/LAHAT), amely ágyúcsőből is indítható, akár 8 km-re lévő földi vagy lassabban mozgó légi célok ellen.

Lényeg a lényeg, nem lesz csekély a minőségi előrelépés a T-72-esekhez képest.

Jól kiképzett katonák nélkül persze a legmodernebb harceszközök sem érnek semmit, de látva a kormány elkötelezettségét biztosak lehetünk benne, hogy a Magyar Honvédség számára minden szükséges feltétel rendelkezésére fog állni ehhez.


  tutiblog

A PS böllérblogja. Bővebben a Gy.I.K.-ben.

13 hozzászólás

  1. Örülök ennek a kiépülő elrettentésű haderőnek, mert a legjobb háború elleni intézkedés az, hogy nem merik az embert, országot meg se támadni…
    De azért engem elborzaszt, hogy mi mindennel tudjuk magunkat emberiséget megölni, korszerűen, modernül, hatékonyan megöletni.
    Brrrr!
    Bár nem oldottuk meg az éhezést, a hajléktalanságot, a betegségeket, de az egész homo sapienst akár százezerszeres erővel el tudjuk törölni a Föld színéről.
    Csak gondoljunk bele, ha nem kellett volna e töménytelen háborúban elpusztított, nyomorékká tett életek gyógyítására és vagyonok, infrastruktúra pótlására, utak, vasutak, kórházak, s lakóházak újraépítésére energiáinkat pazarolnunk, már hol tartanánk?
    Bolygónk lehetne a paradicsom, s már kolonizáltuk volna a Marsot, sőt utaznánk a világűrbe.
    Szép-szép, hogy lesznek védelmi eszközeink, de egy európai vallási polgárháború III. világháborúvá, abból garantáltan atomháborúvá fog eszkalálódni és utána a Mad Max világban fog tán számítani, hogy kinek van tankja, bunkere vagy csak szimpla betevője, tiszta vize avagy pár fiola gyógyszere, amivel még túlélheti esetleg a másnapot…

  2. Na!!! Ez a lenyeg, nem a szep szavak!!! Gyalogsagi fegyvereink is korszerusodtek, nem is kicsit, es SAJAT gyartasuak!!!!

    ( es innentol felkialtojel nelkul )

    Meg kell szerezzuk azt a kepessegu ket hogy egy kozephatalomtol vedeni tudjuk orszagunkat egy hetig. Usa orosz tamadast soha nem fogunk tudni kivedeni ott a politikae a szerep de barmelyik szomszedos orszagtol tartossan meg kell tudnunk vedeni magunkat.

    Megjegyzes: remelem majd akkor latom eloben ezeket a tankokat mikor bevonulnak Kolozsvarra, fogok rajuk dobni viragot az tuti csak erjem meg….

  3. csakafidesz

    Totál fölösleges, mert sáskák ellen a tüzérség nem ér semmit. Amikor százezrek jönnek, menetelnek be fegyvertelenül a határokon (fegyverük itt várja őket a titkos depóban) és könnyedén megszállnak. Házakat szétlövő tankokkal ezt nem lehet meggátolni.

    • Dehogynem lehet meggátolni, csak szándék kérdése. A harckocsit nyilván nem utcai harcra optimalizálják, de ha nem ész nélkül vetik be, letakatít mindent és mindenkit az útból. Volt ‘szerencsém’ 85-ben részt venni az április negyedikei katonai parádén, a Dózsa György úton. Sorfalként, hogy a hüle civil ne sétáljon be a vonulásba. Hát amikor a T72-esek tőlem tíz méterre eldübörögtek ötvennel, morajló motorral, csörömpölő lánctalpakkal, az nem volt egy megnyugtató érzés. Majd később T55- ből kiszerelt, 12 hengeres, 39 000 köbcentis dízelmotoron csodálkoztam.
      Naprózsának:
      Kőbaltás őseink óta minden technikai fejlesztés azért történt, hogy hatékonyabban tudjuk gyilkolászni egymást. Ennek a mellékterméke volt a szekér, a gőzmozdony, a mozi, a léghajó, a TV, a PC, az ájfon. Ja és a lélegeztetőgépet meg az iskolát ki ne hagyjam. Valamit valamiért elve.

      • csakafidesz

        Érdekes, mert én úgy tudom, hogy az íjat és a nyilat, meg a többi eszközöket a zsákmányszerzésre használták először, majd rájöttek, hogy emberekre is lehet vele vadászni. Persze Afrika egyes törzsei ma is zsákmányként tekintenek az emberekre és azokat is jóízűen elfogyasztják.

  4. Si vis pacem, para bellum…

  5. Nagyon jó, de ez nagyon kevés. Minimum 1000 db kéne beszerezni mindkét fegyverből, mert így csak nevetség tárgyai vagyunk…

  6. gyurcsányiviktor

    Végre értelmes ember került a honvédelmi stratégiai beszerzés élére.
    Ami még nagyon hiányzik, az az abrams m1 tankok elleni hatékony elhárító (lehetőleg kézből indítható) rakéták beszerzése (licensz gyártása), valamint a közepes hatótávolságú és közeli légi célok elleni föld-levegő rakéták beszerzése (licensz gyártása) kell legyen. Ezzel biztosíthatnánk Magyarország körkörös védettségét a következő 10 – 25 évre a környező “baráti” szövetségesek, valamint az eu rendfenntartó és megszálló erői ellen. Ugyanezek a rendszerek jól alkalmazhatóak lennének egy valószínűtlen, de esetleges eu-n kívüli katonai támadás elrettentésére (szerbek, oroszok, törökök) illetve azok időleges feltartóztatására.
    Megkerülhetetlen a Honvédség átszervezése alapvetően területvédelmi alapokra, az önkéntes (sorozott ?) állomány alapos kiképzése svájci mintára (akár külföldi missziókban is), a hagyományos és hatékony egységek meglévő állományainak fenntartása, lehetőleg növelése mellett.
    Ezt követően át kell állni a minőségi minimális fegyverbeszerzésről a mennyiségi növelésre (lehetőleg hazai gyártással), jelentős tartalékokat képezve az utódaink érdekében.
    Még egy dolog, nem szabad elfeledkezni a folyamatos aranyvásárlásról sem, ami a jövőbeni – esetleges háborús időkre szóló – azonnali fegyvervásárlások alapja lehet.

    • csakafidesz

      Stratégiailag nagyon nehéz lenne egy szövetséges hatalom (EU hadtest, stb.) ellen bevetni a fegyvereket. A hírközlő rendszerek, a paritásos arzenálok stb. Vicc, de nem tudnánk a szomszédos Ausztria csapataival sem eredményesen megvívni egy háborút.

  7. Az a most divatos szlogen, hogy háborúk nélkül nem fejlődött volna az emberiség, csacskaság. Max annyi a valóságtartalma, hogy sok téren lassabban fejlődtünk volna, viszont nem is kellett volna mindig újjáépíteni.
    A homo sapiens három okból fejlődik: unalmában, kíváncsiságból és mert szörnyen lusta, egyben (nem mindenki) szörnyen szorgalmas is. Minden gépet azért találtunk fel mert volt időnk rajta gondolkodni, mert kíváncsiak voltunk, hogy ha a vizet és tüzet összeeresztjük (mint a fazékban is) vajon nem tehetjük-e meg ezt egy gépben is, és mert nem akartunk annyit dolgozni, inkább gondolkodtunk munkakönnyítő eszközökön. Vagyis nem háborús okból lettünk kíváncsiak, hogy mi sugárzik a szurokércben, meg hogyan áll össze az örökítő DNS láncunk, vagy mi van a Holdon, a világűrben? És így tovább. A legtöbb műszaki találmányt meg a kényelmünk, a munka megkönnyítése céljából kísérleteztük ki, és csak utána jöttünk rá, hogy milyen remekül lehetne vele gyilkolászni is.
    Alapjában pozitív alkat vagyok, de pozitívan a fenti “bla-bla-bla” kritika ellenére továbbra is az a véleményem, hogy egy Európában kirobbanó vallási polgárháború nem lesz korlátozott. Az világháború és egyben az utolsó háború is lesz. Legalábbis ennek az emberiségnek. Akkor pedig tökmindegy mennyi tankunk van. Nem azt mondom, hogy nem kell harci eszközöket vásárolnunk, számítva esetleges kisebb csetepatéra, főleg inkább elrettentetésre, de egy igazi vallási háborút a légtérben, az ivóvízben, a rasszspecifikus vírusokkal és atombombákkal fogjuk vívni, nem tankokkal.
    Az majd utána a Mad Max jégkorszakban lesz fontos.
    Amondó vagyok, inkább keressünk valami közös külső ellenséget, vagy ha mégsem jönnek a földönkívüliek a mi Bilderbergünket felkérve komprádor burzsoáziának, akkor tűzzünk ki közös célokat, például Mars kolonizálást.
    A homo sapiens ugyanis nagyon tudja szeretni egymást, van valami nagy cél avagy ha össze kell fogni közös ellenség ellen.

    • Szerintem meg fordítva volt (van). A katonaságnak elővételi joga van az új találmányra, ötletre. Ha beválik, fegyver lesz belőle és öt év múlva megjelenik a boltok polcain, a villanyborotvában. Addigra elavul. Na jó a Szovjetunióban ez húsz év volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük