A top három Safranek a XX. századból


Vannak emberek, akiknek egyszerűen nem akar összejönni semmi. Vannak köztük olyan is, akik csak egyszer hibáztak, de már azzal felírták magukat a történelem aranyozott lapjaira. Összegyűjtöttük korunk három legnagyobb hatású balfaszát.

Bronzérem. A kétszeres válogatott Tokody Tiborra nem sokan emlékeznének már az Újpest legelvetemültebb hívein túl, ha nem rúg 2001-ben egy káprázatos gólt az Újpest ellen az Újpest színeiben. A 10 legnagyobb öngól válogatásokban örökké bérelt helyet harcolt ki magának, hiszen semmi magyarázat nincs arra, miért vágott egy bődületeset a saját kapujába felszabadítás helyett. Még nagyobb kérdés, hogy mit ólálkodott egy csatár a saját tizenhatosán belül, gólra éhesen. Két évtized távolságából is csak olyan ötleteink lehetnek, hogy abban az időben kb. az összes NB1-es foDballista mellékesként bundázott, de ez csak egy felvetés, nem ítélet. A mozdulat viszont felejthetetlen: felnézett és bevágta.

Szépen csillog az ezüst. Ugorjunk egyet térben is időben! 2008-ban járunk és az Egyesült Államokban, amikor Desean Jackson egy gyönyörűen kivitelezett futás végén nem szerzett TD-ét, mivel sikerült a labdát az endzone előtt a földhöz vágnia, hogy aztán féktelen ünneplésbe kezdjen. A Philadelphia játékosai már önfeledten ölelgették egymást, amikor a vezetőbíró szenvtelen hangon bejelentette, hogy ez bizony semmi nem volt, mivel a labda nem haladt át a gólvonalon. Ráadásul akkoriban még a BLM-mozgalom is gyermekcipőben járt, tehát mégsem lehetett mégis érvényes a TD azért, mert Desean Jackson történetesen fekete és őseinek rengeteg elnyomásban volt része a bíró ősei részéről.

Aranyérmes Safranekünk miatt ismét térjünk vissza Magyarországra, méghozzá a jelenünkhöz. Az első számú balfaszunk nem lehet más, mint a viccből polgármesterré választott iskolásfiú, Karácsony Gergely, akinek megint nem sikerült kiírnia egy közbeszerzést a Lánchíd felújítására, most éppen azért, mert a hatályos jogszabályokra (helló, jogállam!) fittyet hányva 10 éves referenciaidőszakot jelölt meg, abban reménykedve, hátha előkerül a semmiből egy szocialista hídépítő cég. A Közbeszerzési Hatóság természetesen érvénytelenítette a törvénytelen tendert, így most megint ott tartunk, mint két-három-négy-öt-hat-hét-nyolc hónappal korábban, amikor megint csak napok, szűk hetek választottak el minket és hidat a tendertől.

***

Bónuszbalfasz: Merkel, aki 2020-ra kivezeti az atomenergiát a tervek szerint, hogy aztán rengeteg külszíni fejtéssel kibányászott lignit elégetése és francia atomerőművekből importált áram megvásárlása után rájöjjön: nem stimmeltek a számok az egyenletben. 


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

2 hozzászólás

  1. Szem fennakad, szív megszakad, sóhaj száll a légben.

  2. Jó, azért ne legyünk naivak Lánchíd ügyben, azért kell emberi életeket és emberek vagyonát, értékeit, történelmi emlékeket veszélyeztetni, hogy AZ A CÉG nyerje a közbeszerzést, akinek kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük