A nap, amikor az LMP Szanyikapitánnyá változott


Azt már múlt héten nyugtáztuk, hogy az MSZP meglehetős furfanggal és friss ötletek egész tárházával (brókerkormány) ült fel a brókervonatra. Az viszont merő meglepetés, hogy az általában értelmesen nyilatkozó Schifferbandi, és az általában kevésbé értelmesen, de jó témákban megszólaló Szélberni egymással versengve felelnek meg a legostobább politikusi formanyelv-követelményeknek. Amolyan sanyitibis, részeg hőbörgéssel követelik Orbán elásását, elűzését, mert múlt héten Szilylaci fejében összekeveredtek a dátumok, és bennfentes kereskedelemnek titulálta az utolsó pillanatok pénzkimentését, őt meg rögtön átvették a régi kollégák, aztán gördült tova a hülyeséghólabda.

A bennfentes kereskedelem koncepcióját arra alapozták, hogy a kormányzatnak biztos konkrét információi voltak a Quaestor közelgő csődjéről, mert csak. Mert ha nem lettek volna, akkor nem vették volna ki a Magyar Nemzeti Kereskedőház államkötvényeit. Ez kb. annyira tartalmas logika, mint amennyire művészet szélben repkedő nejlonzacskókat filmezni, következő lépésben ezért „égető bizonyítékként” Tarsoly nyilatkozatát vették elő a kormánynak küldött levelekről, melyekben cégének megmentéséhez kért segítséget és udvariasan rögtön (pénzügyi) tanácsokat is adott mindehhez, elvégre 150 milliárdos mínusz összebrókerkedése után logikus további javaslatokat tennie pénzügyekben…

Ennyiből állt össze a formás kis elmélet, kiegészítve azzal a költői képpel, hogy Tarsoly levelét olvasás után egyből kandallóba vetették, majd megfogadták, soha senkinek nem beszélnek erről, utána gyorsan visszahívták a Quaestornál állomásoztatott állampapírokat.

Csak éppenséggel ez megdőlt, mikor Gíró-Szász Mészáros Antóniának megmutatta a Quaestor vezér levelét, bekarikázva a fejlécen szereplő dátumot, a március 9-et. Azt a napot, amelynek délelőttjén a külügyi kivét megtörtént egy korábbi kormánydöntés alapján, a brókerház meg a kamunak bizonyult öncsődöt bejelentette. Ha tippelnem kellene, a kamu öncsőd is csak arra szolgált, hogy ha véletlenül segítséget kap a kormánytól, akkor megelőzhető vele a valódi csődeljárás.

Vicces, de a jelek szerint senkinek nem sikerült politikai hasznot húznia a brókerezős napirendből az örök kívülálló Jobbikon túl. A Fidesz napi rutin szinten próbálta szocialista bulinak beállítani, közben pár névazonosságon túl ennek semmi alapja nem volt. A szocik és utódpártjaik kontra ugyanez, benne a legszánalmasabb brókerkormányozással, mintha anno nem ők emelték volna magasra a helikopteres Kókát és Bajnait. Nyilván ezt a öntökönrúgás-sorozatot irigyelte el a Schifferbandi, és sikeresen kikukázta az LMP eddig nagynehezen felépített politikai arculatát, hogy a legsuttyóbb és legpopulistább hőzöngésbe kezdhessen. Ügyes.

 

 

 

 


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük