A Nagy Ellenzéki Megzuhanás


Noha már egy-egy posztban említésre került, külön figyelmet nem szenteltünk a TÁRKI pazar közvéleménykutatási eredményeire, pedig szeretjük rugdosni a Nagy Ellenzéki Összefogás döglött lovát. Nem figyelmetlenségből siklottunk el felette, egyszerűen nehéz úgy írni erről a témáról, hogy ne a naugye mi megmondtuk-ot toljuk végig, hisz nem kevésszer írtuk meg: minél több kis valódi szavazóbázist nélkülöző, de roppant ellenszenves figurákkal tele pártocskával kötnek szövetséget, annál kisebb lesz a végösszeg. Ha meg a minimális szavazóbázissal bíró, de épelméjűek számára teljes mértékben elfogadhatatlan, minden idők legelutasítottabb politikusával, a Gyuriferivel is leboltolnak, akkor végképp nem érdemes választási győzelemről beszélni. Sőt, megújulásról sem igen, a korszakváltás szlogent meg talán már Kálmánolga sem képes röhögés nélkül kimondani. De hát Mesterházy és a Bajnai háziértelmiségije, a Szigetvári nem sűrűn olvassa a Toronyházunk szerzőit, így mint akiket zsinóron húztak, úgy szaladtak bele a legidiótább opcióba, amit csak az új választási törvény – amúgy valóban az összefogást, illetve inkább a nyerést díjazó – szabályai lehetőségként felkínáltak.
Tulajdonképpen várható volt, ahogy közeledik a „valódi felmérés”, úgy lesz egyre sürgetőbb visszabújni platformosdit játszani a szocialisták ölelő karjaiba, a szocik pedig jellemzően örülnek, ha valaki betér hozzájuk az utcáról egyetérteni és összefogni velük, mert Mesterházytól függetlenül, ez még mindig a Horngyufa nyugdíjas titkárnőit és szétivott fejű TSZ – elnökeit tömörítő munkásotthon. Ha meg nem fradizöld sportzakót viselő, valamennyire kulturáltan megszólalni képes, adott esetben már „internyetet” is látott modern fiatalember megjelenik, akkor nagyobb sikongatás van a folyósokon, mint Walking Deadben egy átlagos zombibetörésnél. A közelmúltban a vasi szocialisták egymás megerőszakolásával végződő belháborúja is hasonlóan kezdődött. Megjelent néhány nem tipikusan elbaszott fejű munkásőr, ráadásul fiatal emberke, és egyből pogácsával, jelöltséggel kínálták őket. Azért vicces, hogy a régi elvtársi hálózatra alapozott pártnak ilyen mértékű káderproblémái lehetnek
Szigetvári ügyesen elszóltamagát a Hírtv-ben. Szerinte a legrosszabb forgatókönyv az lett volna, ha a Demokratikus Koalíció jelölteket indít az Összefogással szemben (!!!). Tehát nem az orbánizmus mételyével, hanem az Összefogással szemben. Akkor ennyi a magyarázat: azért kellett egybeterelni boldog-boldogtalant, az összes valaha MSZP-SZDSZ színekben politizáló szerencsétlent, hogy ne harapják el egymás torkát azért a néhány szavazatért, és ne essen ki több Simon Gábor csontváz a szekrényből.
Visszatérve az eredményekre: a TÁRKI adatai szerint, a hibahatáron belül, a biztos pártválasztók fele támogatja a Fideszt. A maradékon osztozik az LMP, a Jobbik, az Összefogás és a maradék. Ezt úgy hozták februárban, hogy januárhoz képest rengeteg szavazó aktivizálódott. Az eddigi passzívak vagy válaszmegtagadók megjelenése nem befolyásolta a Fidesz vs. többiek arányt, viszont az Összefogástól jelentős mennyiségű szavazat vándorolt át az LMP-hez és a Jobbikhoz. A rejtett kis humormorzsákat szedegessük azért csak össze ebből! Az LMP-ét anno azzal botozták, hogy ha nem fognak össze, akkor mennek a levesbe, a Jobbik meg ugye a Fidesz széljobbra kinyújtott karja. Erre bármit mozdulnak, ez a két párt erősödik. Oda-vissza gurulunk a Körúton a röhögéstől.
Szóval hol is van a kormányváltók hatalmas tartaléka, amire a kincstári optimizmusukat alapozták, amire hivatkozva minden másnap sajtótájékoztattak a „kormányváltó többségről”? Hát sehol. A Gyuriferivel és a többi vállalhatatlan figurával való összeborulás az LMP-nek és a Jobbiknak jelentette a tartalékot. Az LMP a biztos parlamenti bejutást, a Jobbik pedig a legerősebb ellenzéki párt titulust köszönheti nekik. Szigetvári és Ron Werber biztos akkorát (és annyira szánalmasat) pacsizott, mint Poison a nyolcvanas években nekifutásból a színpadon, mivel jelen állás szerint a „kormányt váltani szándékozó”, nem fideszes 50 százalékot sem sikerült maguk alá rendezni. Viszont egy jelentős hányadukat sikerült elidegeníteni, LMP, Jobbik, 4K!, meg ki tudja milyen párt támogatójává tenni.

Tényleg telitalálat a CÖF-ös, bohócos plakát, csak a többire is kellett volna orrot rakni.

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük