A morállal telített független szakmáról


Mióta az egyik keskeny vállú Momentumos pojáca teljesen áthevült egy könnyelműen elfogyasztott forradalmi forralt bortól, és kitalálta, hogy a történelmi szükségszerűség neki azt diktálja, hogy mihamarabb rendezze át a magyari sajtóviszonyokat, nem múlik el nap úgy, hogy ne fenyegessen meg minket egy méltán ismeretlen politikus, vagy valamelyik retardált a körülöttük döngicsélő semmirekellő aktivisták közül börtönnel, felpofozással, karóba húzással. A minket terhelő szörnyűséges bűnök mindössze annyiból állnak, hogy nem teljesen az ő elvárásaik és előírásaik alapján végezzük a munkánkat, és emiatt, a sajtószabadság nemes eszméje előtt áldozva el kell venniük a mi életünket. Így állunk most, és ennek ürügyén foglalkozzunk azzal, mi is az a propaganda.

Itt van rögtön egy remek példa a propagandára:

Ezt nem más, mint a minden idők legfüggetlenobjektívabb kiadványa, a hetilapok legnemesebbike, maga a nagyszerű és utolérhetetlen HVG hozta össze. Példát mutatva nekünk, az elmaradott, szervilis propagandistáknak.

A képen összegyúrtuk a három legfontosabb mozzanatot a mai napjukból. Legfelül látható a cikk URL linkje, ami változatlan maradt, és ugyanezt a mondatot tartalmazza a felső nyitókép. „Több ezren köszöntötték Orbán Viktort a Várba költözés alkalmából”, így, múlt időben, kijelentő módban, hogy aztán később ezt módosítsák a „Kis létszámú tüntetéssel köszöntötték Orbán Viktort a Várba költözés alkalmából.

Akkor nézzük, hány helyen is sérül az a sokat hangoztatott, rajtunk percenként számon kért függetlenség és az objektivitás egy cikkben!

A demonstrációt hétfő délre hirdette meg néhány közismert futóbolond, többek közt az önmagát Tueregnek vélő notórius tüntető és gyakorló elmebeteg. A HVG neves újságírói 12:20-kor megírták, hogy több ezren vettek részt a demonstráción, és mindezt arra alapozták, hogy rengetegen visszajelezték a Facebook eseményt. Dolgozatukban úgy fogalmaztak, „a szombati egész délutános tüntetés után is 2 ezer ember ígérte a részvételét a Facebookon, és további 16 ezren érdeklődtek.” Két apróságról nem stimmelt csupán, miközben függetlenül és objektívan beszámoltak közéletünk legújabb minden idők legnagyobb tüntetéséről. Az egyik, hogy az eventek legoingolása nem ugyanaz, mint a megjelenés, a másik meg az, hogy illik ott lenni azon az eseményen, amiről tudósítanak.

Kettőből nulla – úgy szakmailag, mint emberileg.

Amikor végre megérkeztek az események színhelyére, szembesülhettek vele, hogy a történések a szokványos mederben zajlanak. Tízezrek helyett 5-10-30 (?) elárvult forradalmár óbégatott egymásnak, mindezt izgatottan figyelte 50-100 újságíró és még egyszer annyi rendőr. Ekkor írták át a címet a következőre: „Kis létszámú tüntetéssel köszöntötték Orbán Viktort a Várba költözés alkalmából”. Na, legalább körülbelül eljutottunk a valóságig.

A cikk tulajdonképpen további érdekességeket nem tartalmaz. Feltettek pár képet, sopánkodtak a túlzásnak bizonyult rendőri biztosításon, aztán mindenki hazament melegedni. Persze, levonhattak volna olyan következtetéseket is, hogy ezek még sincs forradalmi helyzet, talán túlzás minden napra 5 darab kormánybuktató megmozdulást meghirdetni, de ez méltatlan lenne egy olyan laphoz, mint a HVG. Ők hisznek a permanens forradalom erejében, és a valóságot ezért megpróbálják kijavítani.

Ha máshogy nem, hát toborzással.

Minden nap leírják a következő tüntetésekről, hogy az minden idők legnagyobb megmozdulása lesz, aztán – hangulattól függően – némileg pontosítják az adatokat. Ahogy a 444 és az Index is teszi ugyanezt. Nem követik az eseményeket és beszámolnak róla, hanem szervezik, reklámozzák, hirdetik – részt vesznek rajta.

Hogy maradjunk a mi-ők felosztásnál, ismerjük el, mi is ezt csinálnánk mondjuk egy békemenet kapcsán. Vagy 2050 környékén, amikor ellenzékben leszünk, mi is népszerűsíteni fogunk kormányellenes demonstrációkat. Az egyetlen tetten érhető különbség az lesz, hogy mi akkor se fogunk szakmai sztenderdekről és függetlenmorálszakmaiságról hazudozni. Pláne nem fogunk ilyesmit számon kérni rajtuk.


  Nyilvánvaló Kapitány

9 hozzászólás

  1. Vágyvezérelt kapkodás, 15 percben:-)

  2. Tárgyi tévedés, nem leszünk ellenzékben 2050 környékén sem

  3. A Newsweek-nek is vissza kellett hívnia anno több tízezer példányát, mert előre megírták, hogy Hillary Clinton nyerte az amerikai elnökválasztást.

  4. Gyurcsány Viktor

    Ti beszéltek morálról, állampárti sajtópribékek?

    • Mitől lennének sajtópribékek? Azért, mert te azt mondod? Ez nálatok a demokrácia. Mindenkinek joga van egyetérteni veletek, azt gondolni, amit ti jónak láttok!

      Diktatúráztok, miközben nálatok nagyobb zsarnok nincs.

  5. “Jankó Palúz
    Amelyik kutya ugat, az nem harap!” De ebben az esetben VESZETT!

  6. rossztündér

    @Kalmár Elemér

    “megpróbálsz mindenkivel szemben kritikus és tárgyilagos lenni és álharek, személyeskedő anyázás helyett érveket és tényeket használsz. ”

    Szakasztott úgy, mint azt a HVG teszi.

  7. Nem lehet közel kétmillió embernek egyszerre olyat tenni, aminek mind a kétmillió örül. Ergo van akinek tetszik, van akinek nem. Mindenkinek más-más szempont fontos. A kormányoldali média a többség (akik megválasztották a regnáló kormányt) véleményét, gondolatait próbálja megfogalmazni. Az ellenzék oldaláról természetesen több a kritika. DE! Nekik sem lenne szabad lemenni vicsorgó patkányba, legyen egy kritikus ellenzék és ne egy gyilkolni készülő ellenség. (Amióta tudjuk, h szavakkal is lehet gyilkolni, ezt mondjuk karaktergyilkosnak, és bárki bármit mond, ez az ellenség legkedveltebb fegyvere.) És most nézzük a kormányoldalt. Sokan vagyunk, sok vággyal, ötlettel, kifogással, hiszen van ami nekem jó, van ami neked, de kritizálni nem mer a jobb oldal, mert erre rögtön lecsap az ellenség, mint kóbor kutya a szarra, és kezd mantrázni, hogy Orbán megbukott, mert már a sajátjai sem értenek ezzel egyet. És ebben nem szeretnénk részt vállalni. Szóval – persze szigorúan az én véleményem -, ezért nem (olyan) kritikus a kormánypárt médiája, mint ahogy az ellenség ezt elvárná. És persze kritizálni ott van az ellenzék, ha lenne, de nálunk csak ellenség van a politikában és a médiában, sajnos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük