A minden és a semmi


Azt állítja a neves politikai elemző és néppártosítási kuruzsló a megszűnőben lévő válasz.hu-n, hogy a kétharmad egyik szomorú velejárója, hogy nincs min politikai gondolkodni. Neki szokása nagyokat tévedni (elég egy oldalpillantást vetni a Jobbik jelenlegi, kissé leharcolt állapotára), de most kivételesen nagy marhaságot mondott. Van min. Az elmúlt másfél-két hét eseményei úgy adnak tökéletes látleletet a baloldal szellemi és fizikai állapotáról, hogy rögtön mellé lehet állítani az ereje teljében lévő jobboldalt. Két politikai közösség, ellenkező életúttal.

Ugyan számtalan fontos és kevésbé fontos dolog történt a nyári uborkaszezon ellenére az elmút pár hétben, mégis van kettő, amelyik kiemelkedik ezek közül. Látszólag távol állnak egymástól (már amennyire egy ekkora országban lehet távolságról beszélni), de mégis összefüggenek. Az egyik a 2rule napvilágra lépése körüli szarvihar, a másik a Hírtelevízió visszafoglalása. Mind a kettőnek ugyanaz az eredője.

A baloldal haldoklik, a jobboldal egyre erősebb.

Egy politikai közösség két dolgot szokott művelni, attól függően, hol tart most az életciklusában: teremt, vagy felél. A baloldal most éli fel véglegesen a kommunizmusból örökölt struktúrákat és az átmeneti, zavaros időkben lendületből épített vagyontárgyait. Az ún. menedzserprivatizált vállalatait rég eladta, nemrég a sajtóját is dobra verte, most a ‘90-es termékeny időszakában kiépített pozíciói omlanak éppen össze.

Jó példa erre a kortárs progresszió kedvenc brigádnaplója. Az Index megalapítása volt az utolsó nagy teljesítményük, sokáig szervesen illeszkedett is a baloldal birodalmába. Az online-t kinövő újságírók a HVG-nél és a Népszabadságnál küzdöttek tovább, a reklámokat az SZDSZ-hez közel álló gazdasági társaságok biztosították, ideológiailag pedig tökéletesen kiszolgálták az egyetemeken indoktrináló haladó értelmiséget. Ők még léteznek, de messze nem képviselnek akkora erőt és befolyást, mint a hőskorban.

Azóta pedig mi történt? Csináltak pár többé-kevésbé, de inkább kevésbé sikerült portált és blogot, Gyurkabácsi végtelen pénzéből pedig a 444-et, ami annyira propagandisztikus, hogy a nem elborult haladókák kivételével az olvasók röhögni járnak oda. Ezeken kívül lófaszt se. Csak eladtak és feléltek. Jó, lett néhány szép nyaraló itt-ott, főleg egzotikus szigeteken…

A jobboldali közösség ezzel szemben a semmiből teremtett mindent. Kiépítette a gazdasági hátországát, megalapította a saját (!!!) nyilvánosságát.

A gép működik, de az alkotó sem pihen.

A baloldal kannibálízalja önmagát, miközben a jobboldal – elnézést a hülye műszóért – horizántálisan és vertikálisan is növekszik. Visszaszerzi a Hírtévét, közben sportmárkát alapít. Nem azért teszi ezeket, mert szüksége lenne rá, hanem mert megteheti. Megvan rá az ereje, és a nem használt erő elpárolog a semmibe. Ott lebeg a szemük előtt a rossz példa, a ‘90-es évek ereje teljében lévő, az élet minden területén megkerülhetetlen baloldal, amiből ma néhány kopott kádkő és leharcolt médium maradt. Meg egy-egy átmeneti, nekik kedvező időszak, mint a G-nap utáni három év. Mert fontos megjegyezni, a haladó tábor semmit nem tett azért, hogy legyen tévéjük, rádiójuk, újságjuk. Ezt csak úgy kapták. Ráadásul nem is ők, hanem a Jobbik, ők csak arra voltak jók, hogy jelenlétükkel hitelesítsék, nyafizásaikkal erősítsék a Jobbik üzeneteit.

De annyira ostobák, hogy már ezt is a sajátjuknak érezték, most meg ott állnak hülyén és úgy érzik, őket meglopták.

Az a helyzet, akinek nincs semmije, az nem csak annyit is ér, hanem meglopni sem lehet.

Nem véletlen tehát, hogy ahogy a politikában a jobboldalé a siker, úgy más ágazatokban is. Konyhanyelven ezt nevezik nyerő szériának. Ha valakinek nem tetszik, akkor vegyen magának tévét, vegyen magának sportmárkát! Persze lehet köpködni, köhögni, de az annyira ‘90-es évek. Csupa-csupa szomorú kis ellencsurka, akik saját, senki által nem olvasott kis lapjaikban háborognak azon, hogy túl erős az ellenfél.

Hogy a posztnyitó gondolkodóval fejezzem be: egyrészt túl erős, másrészt az ellenzék egy nagy semmi.


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

13 hozzászólás

  1. Rossz visszagondolni a baloldal aljasságára, ahogyan Antall Józsefet (a konzervativizmusa miatt) állami vállalatok hirdetési pénzén támadta a ballib sajtóa 90-91-ben. Orbán megtanulta a leckét 2002-ben. Egy fillér állami pénzt sem a ballib médiának!
    Azért le a kalappal Liszkay előtt, aki monomániás módon nyomult, már 1996-ban, hogy a Magyar Nemzetet áthozza a jobboldalra. (Sajtótörténeti érdekesség, hogy ez milyen kacskaringók és kockázatok mentén sikerült neki.) A G nap után maradhatott volna Lui mellett, de benne volt annyi tisztesség, hogy vette a kalapját és maradt a doktor miniszterelnök úr csapatában.

    • Antall József “konzervativizmusához” szorosan hozzátartozik, hogy titkos (!!!) paktumot kötött a liberálfasiszta SZDSZ-szel. Hogy aláírta a Felvidékről és Kárpátaljáról való lemondási szerződésünket, megerősítette Trianont!
      Elkövette az ősbűnt, Jeszenszkyvel együtt, akinek a fiát most nagyon futtatják, nehogy a Jeszenszky -klán kimaradjon valamiből.

      • Nem az általad írt dolgok miatt támadták a ballibek Antallt, hanem ahogyan írtam a konzervatizmusa miatt. Lehet, hogy mai ésszel, tegnapi okosként, ma már másként tenné Antall is a dolgát, de ezt már nem érte meg. Ellentétben veled. Úgyhogy jósolj nekünk valamit holnapra! Legalább azt, hogy hol lesz jégeső…

      • Antall a klasszikus magyar kereszténydemokrata liberalizmust képviselte. Volt is ilyen “szárnya” az MDF-nek (a Csurka vezette népnemzeti szárny, a Szabó Iván szerinti “rettenetes” tagság” mellett). Ebből a “nemzeti liberális” szárnyból lett 1996-2002 közt a “keresztény-konzervatív” MDNP.

      • A Felvidékről és Kárpátaljáról való lemondásunkat már akkor aláírták, amikor Antall még a fasorban sem volt. Lásd: 1975. évi Helsinki záróokmány.

        Persze lehet itt jönni, hogy azt a Kádárék írták alá, és hogy volt egy rendszerváltás. Azonban Magyarországon Szent István óta jogfolytonosság van.

        Egy nemzetközi szerződést pedig kétszer lehet megsérteni. Először és utoljára.

        Sok hibája volt Antallnak, de arról, amiről te beszélsz, épp nem tehetett.

  2. Ezeknek semmit, dolgozzanak meg érte, eddig úgyis az ölükbe hullott minden! Hogy már nincs semmijük, azt maguknak köszönhetik, felélték, elpazarolták, eddig jól éltek! Most a támogatóikat veszítik el, az értelmesebbje látja kik ezek, és mit akarnak. Nevetséges ahogy másra, a csodára várnak.

    • Attól te ne tarts, hogy nincs semmijük. Mindenünket lenyúltak. A kultúra meg a markukban maradt. Pröhle meg Káslertől mély nizalmat kapott.

  3. ” Az elmúlt másfél-két hét eseményei úgy adnak tökéletes látleletet a baloldal szellemi és fizikai állapotáról”

    És ezek a nemzet “szürkeállománya”
    :-DDDD

  4. Gáspár Anett

    ” a másik a Hírtelevízió visszafoglalása. Mind a kettőnek ugyanaz az eredője”

    Na, a pofátlanjai azt firkálják, hogy Földi-Kovács Andrea “beült Kálmán Olga helyére”.
    Az embernek megáll az esze, hogy ezek milyen orcátlanok.

  5. ” a másik a Hírtelevízió visszafoglalása. Mind a kettőnek ugyanaz az eredője”

    Na, a pofátlanjai azt firkálják, hogy Földi-Kovács Andrea “beült Kálmán Olga helyére”.
    Az embernek megáll az esze, hogy ezek milyen orcátlanok.

  6. “A jobboldali lapokat tartsák el a olvasóik”- mondá Horn Vodkás Delirált Gyula, amikor szóvá tették, hogy az akkor létező 1-2 jobboldali újság soha nem kap állami hirdetést, diszkriminálják. Sőt, a balliberális lapok állami támogatást kaptak, a jobboldaliak nem.
    Valamint, amikor szóvá tették, hogy a közmédiában (!!!) nem szerepelhetnek a jobboldaliak, elárasztja a balliberális horda, akkor ezt kapták szintén Vodkás Gyufától: “Ha valakinek nem tetszik, akkor vegyen magának tévét… ”
    Bizony!
    A fagyi visszanyal. Bezony!

    • A helyzet annál azért bonyolultabb, mint amit írsz. De ez csak a dolgok egyik része. Hornt nem védem, de az ő regnálása idején sem a konzi olvasók tartották el a jobber lapokat, bármit is mondott politikusként Horn. Végül is nem ő zárta be pl. a Magyar Nemzetet, hanem Simicska. Persze egyiket sem szeretjük ezért.

    • Medgyesié a “vegyen magának tévét” szózat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük