A meritokrácia hiánya lesz a következő évek slágertémája, ha elunják a jogállamisági nyünnyögést


Mostanában mintha egyre gyakrabban kerülne elő a meritokrácia kifejezés a haladó médiában. Az eljárás kísértetiesen emlékeztet arra, mint amikor pár éve a jogállamiság univerzális mivoltáról adtak közre kutatók, publicisták, okleveles közéleti fontoskodók mindenféle todományos dolgozatokat, hogy aztán, miután legyártották, a nyugati-európai magállamok e gumifogalmat forgatva verhessék a nekik nem tetsző kormányt választó közép-kelet-európai államokat.

Akinek van szimata az ilyesmihez, az már kitalálhatta, csak a terepet készítik elő a jogállamisági-eljárások lezárulta utáni világ eljárásaira. Mert ha azt megunják, meg már mindent átrágtak kétszer és háromszor megbüntették olyasmiért az új csatlakozókat, ami náluk a évszázadok óta a normál ügymenet része, akkor jöhet az új zaklatás: Magyarország és Lengyelország nem eléggé meritokratikus, ezért sajnos ki kell őket fosztani büntetésképpen.

A cikkek és elemzések tucatjai készülnek már most, először még csak történeti áttekintést adva, hogy mennyivel szerencsésebbek azok az országok, ahol az elit meritokratikus. Ahogy a jogállami kötözködéseknél tapasztalhattuk, mindenki azt magyaráz bele ebbe a szociológiai szóleleménybe, amit csak akar, elvégre a légvár építésének nincsenek szabályai. A jelentése folyamatosan változik, ma éppen a leninista értelmezése divatos, mely szerint mindenki érdemei szerint kellene részesüljön a közjóból. (Most akkor képzeljük el azt a vicces helyzetet, amikor a Gólya presszóban kikiáltják az Első Meritokratikus Köztársaságot, aztán magukra néznek és kiugranak az ablakon. Soha többet nem jelenne meg a Mérce.hu.)

A nyugati gyarmatosítók lelkes közlönye, az Index ma boldogan tette címlapra Kondor Péter, az ismeretlen londoni emigráns bölcs összefoglalóját két amerikai kutató tanulmányáról, mely szerint Olaszország gazdasága a ‘90-es években a meritokrácia hiánya maradt le a német gazdaságtól. Persze – nem mulasztotta el a vörös farkat sem odatenni: így járunk mi is, mert Orbán meg a Mészáros.

Mint írja a költő, „a szerzőket Olaszország példája gondolkoztatta el. Az olasz gazdaság a második világháború után nagyon gyorsan növekedett. A 80-as évek végén az egy olaszra jutó GDP elérte a nyugatnémet mutatót. A 90-es években és különösen az ezredforduló körül azonban a fejlődés megtorpant, és Olaszország egyre inkább lemaradt Európa sikeresebb országaihoz képest.”

Na, ilyen az, amikor a kutató nem kutat, hanem összebindzsizik egy tanulmánynak látszó semmit a megrendelő által elvárt végeredményhez.

Hogy melyik ország mennyire meritokratikus, az igen nehezen mérhető. Mondhatni lehetetlen, a neves bölcsek is csak vélekedéseket vetettek táblázatba, amiből (ha nem vagyunk teljesen hülyék), csak az olvasható ki, hogy minél gazdagabb egy ország, annál elégedettebbek az emberek, egyúttal annál kevésbé irigykednek a náluk gazdagabbakra. Akkor elhiszik, hogy akinek nagyobb és több kocsija van, meg nem a négy, hanem az ötemeletes a faházban piheni ki a hét fáradalmait az Alpokban, az biztos ügyesebb, okosabb és szorgalmasabb volt nála. És minél szegényebb egy ország, annál irigyebbek a lakói arra a pár szerencsésre, akinek mégis összejött valami vagyonféleség, és természetesen egymás között megbeszélik, hogy csak azért vehetett új Škodát tavaly, mert a nagymamája még együtt pipázott Orbánéval a kút káváján ülve.

Ám aki ezekből a vélekedésekből bárminemű következtetést képes levonni a meritokráciánk állapotára vonatkozóan, az valószínűleg egy fasz. Ha ketten teszik mindezt, mint az vonatkozó tanulmány elkövetői, akkor két faszról beszélhetünk.

Tegyük csak félre ezt a meritokratikus baromságot egy percre, és nézzük, mit tudunk a ‘90-es évek Olaszországáról.

  • A digók a 90-es években kormányválságról kormányválságba ugráltak, 10 év alatt 7 miniszterelnököt fogyasztottak el. Ezek közül csak Silvio Berlusconi nem volt kommunista. Kevesebb mint egy évig tartott a miniszterelnöksége.
  • A ‘80-as években még hasító olasz könnyűipart (olyan volt nekik, mint a németeknek az autóipar) kinyírta Kína és a globalizáció.
  • 30 ezer líra volt egy gombóc fagyi, már az olaszok is röhögtek magukon, de legalább versenyképessé tudták inflálni az olasz gazdaságot. Aztán bevezették az eurót.
  • Egy év kivételével a kommunisták uralogtak, az olasz maffia meg végig.

Szóval mindenki azt hazudik bele a saját tanulmányába, amit csak akar, de a tényeket 30 év távlatából sem illik meghamisítani. Szó sincs arról, hogy az olasz gazdaságra a meritokrácia hiánya tette volna rá a lakatot. Szokás szerint a globalizáció, az Európai Unió és a kommunisták.


  Nyilvánvaló Kapitány

20 hozzászólás

  1. Oszt ki és hogyan állapítja meg, hogy ki a meriszto… (kitörik a nyelvem, na mindegy)? Szóval a gazdag haver ír egy ilyen tanulmányt a meriszt… (megint kitört és már a billentyűk is összeakadtak e fontos műszótól) a másik gazdag rokon által birtokolt tudományos lapba, aztán egy harmadik milliárdos rokon lapjában egy negyedik haver ír egy méltató véleményt a meriszto (jaj már füstöl is a gépem, annyiszor javítom a meriszt..), és máris kész egy elismert filozófus, aki a fentiek alapján társadalmilag érdemesnek tekinthető.
    Aztán az ötödik gazdag rokon összehív egy tudományos kurzust, megeteti, megitatja őket, és már kórusban dicsérik egymást a hallgatóság és az előadók, eközben a hatodik haver TV-jében közvetítik a világraszóló eseményt, majd kerekasztal beszélgetést tartanak a meri… (nem, nem írom le többet, mert már az agyam is füstöl) és akkora már ki is alakul a Mefisztokrácius új elit.
    Természetesen tök igazságos előjogokkal. A többiek meg jöjjenek e Parnasszuson mer…nem, meresztett fenekűek alól fillérekért kiganézni, mert ők társadalmilag nem értékesek.

    • Ez remek írás! Jobb, mint az eredeti cikk, mert megmutatja, hogyan korlátozza a származási krácia a tehetségesek kráciáját.

  2. Ezt a cikket mentem, annyira röhögök, annyira frappánsan összefoglalja a mai libSSi helyzetet!

    Annyira szájbakúrt meritokrácia van Magyarországon kívül a haladó nyugaton, hogy a facebukon 12 hónapból 10-et le vagyok tiltva. Na ilyen világ jönne ha ezek a belpesti mindenhez IS értő, magukat tehetségesnek képzelő tetvedék liberál nácifasiszták kerülnének hatalomra.

  3. A meritokrácia, a kasztosodás visszatérés lenne a középkorba, vagy még korábbra. (Az olasz tisztviselőknek például ajánlólevél is kell. Ez pedig a kaszt tipikus eleme.) A választóknak kell felnőni ahhoz, hogy csak olyan vezetőt válasszanak, aki nem a semmiből jön, tett le az asztalra, munkabíró, értelmes. Az országnak a feladata, hogy csak olyan embereket engedjenek pozicíóba, aki a polgárok szolgája. Az ország polgáraié. Nem a saját zsebéé, nem a külföldi polgáré, hanem az országé. A tudomány, a politika, a kultúra, az oktatás elsősorban hivatás, igazságkeresés és nem üzlet. Az üzleti verseny nem állhat előnyök felhajtásából, értékteremtés kell. A hazudozás mindig érdekesebb, fel kellene nőni a hazudozók kiszűréséhez, az ellentmondások észrevételéhez.

  4. A merítőkrácia ugyanaz mint a bürográcia. Ülnek a hivatalban a gráciák – három pluszan – oszt nem csinálnak semmit, de fennen hirdetik magukról, hogy huha fontosak.

  5. A meritokrácia egy olyan rendszer lehet, ahol az Indexes fiúk és momentumos buzibarátaik irányítják az országot, mert csak ők elég fejlettek

  6. Bocsi: most látom, sikerült fentebb hibáznom, tehát helyesen: meritokrácia. Bár így se szebb szó. A gépem nyelvőre is szép pirossal aláhúzogatja, mert neki se tetszik. Reméljük kedves Bl-lel és kedves Nyilvánvaló kapitánnyal, hogy nem is kell megtanulni eme szót, hisz ennek sincs társadalmi értelme, csak egy újabb cseszegetési libsi tolvajnyelvi képződmény.

    • A szót 1958-ban Michael Young szociológus alkotta meg “A meritokrácia felemelkedése” című regénye megírásakor, pejoratív jelzőként.

  7. Itt vagyunk a lényegnél, mert a liberálisok toleranciamániája nagyon hasonló a kleptomániások téves gondolathoz rögzüléséhez, és azok csoportokba verődési igyekezete ki is alakítja a kleptokrácia viszonyait, működhet a kasztosodás, gendermutációk, metoo és egyebek.
    Nagyon közel vagyunk tehát a liberális fejlődési trend során a kasztosodáshoz, mert minden féle degeneráció létre hozza a saját csoportjait, amit a liberális világ szépen be is áraz. Megoldás: ki kell hagyni a liberalizmust a fejlődésből.

  8. Az igazi urambátyám világ az MTA-n és az egyetemeken, főiskolákon van. De amikor a ballib kapcsolathálót bolygatja a Kormány, akkor az nem fair, ugye?

  9. Tóth Sándor

    Az igazi urambátyám világ az MTA-n és az egyetemeken, főiskolákon van. De amikor a ballib kapcsolathálót bolygatja a Kormány, akkor az nem fair, ugye?

  10. Ez a sok sallang már nem működik. A háttérhatalom liberálisnak álcázott csicskáinak egyetlen esélye maradt: a káoszteremtés.

    • A drog, az abortusz, az eutanázia, a gender, a határokon átívelő új példák amikkel hülyeségeket vezetnek be, a kivételes helyzetek normalitásba illesztése, más anticivilizációs (életellenes) lépések, mind-mind a bomlasztás eszközei.

  11. “meritokrácia” = a “szürkeállomány” uralma. Ebbe egy szadesz már belebukott.

  12. Én is olvastam azt a fost, amit “tanulmánynak” hazudtak. A lényeg, hogy bevezettek egy homályos mutatót, amit mindenféle vudubaromságból számoltak ki. Ezután már valóban tudományos, statisztikai módszerekkel bebizonyították, hogy összefügg a kettő, tehát igazuk volt. De könyörgöm, az alap volt teljesen szar! Igazi véleménycikk jó tudományos köntösben.

    Az országok gazdagsága sok mindentől függ, sokan kutatták már ezt a témát, de a legfontosabbat nem nagyon merik leírni: a lakosok IQ-szintjétől függ. Kutatni kutatják a témát, tudományosan, és le is van írva sok helyen, de a fősodratú sajtóban negligálják, nem beszélnek róla. Jó példa erre az a 90 éves faszi, aki a génekért Nobelt kapott, és kijelentette, hogy a négerek IQ-ja alacsonyabb a többiekénél. Kiátkozták, mikor ezt minden tanulmány bebizonyította. Tehát nem titok, nem is hazugság, mert többszörösen bizonyított, de NEM SZABAD RÓLA BESZÉLNI.

  13. Az ellenzéki nyunyevácoknak semmi sem jó. Ha Orbán oroszellenes és liberális, az a baj, ha oroszbarát és illiberális, akkor az. Legjobb lenne beutalni őket egy szanatóriumba hátulgombolós kabátkában, ott delirálhatnak egész nap.

  14. zolatiguszti

    1 Kurvára benne vagyok, Mindeki érdemei szerint!
    a;Akkor gondolom már ássák a meszes gödröt a migriknek Berlin külsőn, mert eddig szegények a hazai lakosság zaklatásán és pofátlan szociális lehúzáson kívül sokat nem tettek le.Kb még az irataikra se voltak képesek vigyázni…
    b;Nos akkor sztem azonnal elkobozni a Rotschildok, Sorosok és társaik vagyonát.Alapkérdés ugye:
    “Jó jó, de mit adtak nekünk a Rotschildok?”

  15. Ne az olaszokról beszéljünk, hanem Magyarországról!

    Tény, hogy Mo-n nincs meritokrácia. Ez ráadásul nem is újkeletű jelenség, gondoljatok csak Móricz Zsigmond Rokonok c. művére. És ez mára csak tovább romlott. Az egész ország urambátyám stílusban működik. És ezért minden népréteg felelős, nemcsak a vezetés, hiszen a sarki kisboltostól kezdve a bankárokig szinte mindenki korrupt ebben az országban. Elenyésző számú kivétel van.

    Mészáros Lőrincet illetően jogosan háborodik föl a becsületes átlagmagyar (és csak a becsületes!), miként lett egy senkiből az ország leggazdagabb embere? Milyen érdemei vannak azon kívül, hogy a miniszeterelnök barátja? És vajon hány olyan sokkal tehetségesebb és képzettebb magyar fiatal van, aki soha nem lesz olyan gazdag és sikeres, mint ő? Álságos azzal védeni, hogy “de legalább nem a multik kezére jutott” az adott cég! A magyar kezek sem egyformák… Egy meritokratikus országban NEM egyetlen kézben összpontosul minden.

    Súlyos kérdések ezek, amit nem lehet lesöpörni azzal, hogy “biztosan csak irigyek”. És Mészáros csak egy kiragadott példa (bár kétség kívül a legbosszantóbb, figyelembe véve, hogy a fél országot ellopták neki)! Minden szinten megfigyelhető jelenség, hogy hazánkban a kapcsolatok számítanak, nem az eredmények, nem a tudás, és nem a szorgalom. Mindannyian ezer és ezer példát tudnunk hozni a saját életünkből. Na, ez jelenti a meritokrácia hiányát.

    “És minél szegényebb egy ország, annál irigyebbek a lakói arra a pár szerencsésre, akinek mégis összejött valami vagyonféleség”

    Ez önmagában igaz. Mindentől függetlenül fölösleges tagadni, hogy a magyar ember végtelenül irigy. Lakótelepi proletárok között kiválóan megfigyelhető. Ugyanakkor ez a meritokrácia hiányától egy teljesen független probléma, ne mossuk össze a két dolgot.

  16. Azért az érdekelne, miért töröltétek az előző kommentemet? Miféle cenzúra van itt érvényben?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük