A kormány a kamionlobbi pénzelésével szállt be a klímaváltozás elleni mozgalomba


Vannak pillanatok,  amikor az ember legszívesebben felvágná a petrezselymes csirkelevest a plafonra. Mondjuk amikor az M1 állampolgári felvilágosító csatornát nézve a leglangyosabb kádári érát bő nyállal letoló riportot néz a kamionos cégek nehéz helyzetéről. Hogy például a Wáberer’s-nél hány és hány kamion maradt a garázsban, mert a fiatalok nem tudják kifizetni a kamionos jogsit. És akkor jön Wáberer György, a kormány új miniszteri biztosa (nem véletlen névazonosság!) és bejelenti, hogy 6000 kamionsofőrt fognak kiképezni a kormány jóvoltából.

Menyhárt Doki

Alapvetően jó érzés egy olyan kurucos országban élni, amely nem vágja hanyatt magát a haladó Nyugat képmutató agymenései láttán, például nem kezel pénzügyi válságot kórházbezárással, vagy nem old meg népesedési-munkaerő problémát dzsihádisták és két általánost végzett afrikaiak tömeges letelepítésével, stb. DE: azért mégiscsak vannak a világnak olyan nagy gondjai, amelyre még egy illiberális-überpatrióta államban is illene ugyanazt a választ adni, mint amit a világ másik 90 százaléka ad. Ilyen globális probléma a klímaváltozás és a környezetvédelem ügye. Ezt újabban már a rizszabáló kínaiak és az olajfaszú jenkik is igyekeznek szem előtt tartani. És itthon is illene, mert hiába kufircoljuk tele az országot szilaj magyar gyerekekkel, ha azok majd épp a türhő dédfaterjuk által hátrahagyott szennybe és bűzbe fognak belefulladni.

Éppen ezért a tiszta levegőért és a biztonságos, környezetkímélő közlekedésért, azaz végső soron a klímaváltozás ellen küzdő országokban (például az EU másik 27 tagállamában) a távolsági közúti fuvarozást minden erővel igyekeznek a vasútra terelni. Egy vonatra ugyanis simán fel lehet akasztani 20-30 kamionnyi árut, amely ráadásul többnyire onnan és oda megy, ahonnan és ahová vasútvonalak is vezetnek (szemben például a belföldi, rövid távú áruforgalommal, amit ma már nagyon nehéz lenne visszaterelni a vasútra). És ha ez a 20-30 kamionnyi áru mégis a közúton fog odébblogisztizálódni, az pont 20-30 kamionnal több, mint amit a Szabó családnak péntek délután az M7-en Balaton felé igyekezve, vagy Manyi néninek a körmendi körforgalom mellett lakva el kellene viselnie.

Olyan kormány tehát, amely ahelyett, hogy ezt a 20-30 kamiont egy laza csuklómozdulattal, de legalább néhány kőkemény adóügyi- és közlekedésbiztonsági változtatással felhajítaná a vonatra, inkább közpénzt költ további 20-30 kamion bevetésére,

az nem a Szabó család és Manyi néni barátja. Hanem valaki más (zsebének) a barátja.

Vannak pillanatok,  amikor az ember legszívesebben felvágná a petrezselymes csirkelevest a plafonra, ha az évek során a kor és a külső polgári nyomás hatására nem uralkodott volna el benne a patás Márai. Mondjuk amikor az M1 állampolgári felvilágosító csatornát nézve a leglangyosabb kádári érát bő nyállal letoló riportot néz a kamionos cégek nehéz helyzetéről. Hogy például a Wáberer’s-nél hány és hány kamion maradt a garázsban, mert a fiatalok nem tudják kifizetni a kamionos jogsit. És akkor jön Wáberer György, a kormány új miniszteri biztosa (nem véletlen névazonosság!) és bejelenti, hogy 6000 kamionsofőrt fognak kiképezni a kormány jóvoltából, az adófizetők pénzén. Merthogy most ennél is több sofőr hiányzik, ezért nem lehet elég kamion az utakon.

A máskülönben amúgy nagyon becsült Vezénylő Tábornok Úr Wáberer biztos úr társaságában kulcsot ad át egy Wáberer's sofőrnek
A máskülönben amúgy a Téblogon nagyon becsült Vezénylő Tábornok Úr Wáberer biztos úr társaságában kulcsot ad át egy Wáberer’s sofőrnek

Legutóbb az amúgy újabban a kormány körül sündörgő Kóka János, Gyurcsány Szadesz-elnöke és gazdasági minisztere volt akkora barom, hogy nyíltan az érdekeit mindig gátlástalanul és sikeresen érvényesítő útlobbi mellé állt az emberek és a környezetvédelem rovására. De ő sem volt annyira bátor, hogy közvetlen állami pénzt adjon a kamionlobbinak, csak megengedett ezt-azt. Például, hogy szegény kamionsofőröknek a melegre való tekintettel ne kelljen betartaniuk a hétvégi kamionstopot. Mindjárt az első két hétvégén 11 ember halt meg akkor kamionos balesetekben. Apropó, most újra bevezették ezt az agymenést, hogy ne kelljen szegény sofőrnek az amúgy légkondicionált kamionban heverésznie a parkolóban hétvégi kánikula idején. Legközelebb hóban se kelljen. Meg levélhullás idején. És szembe napsütésnél, oldalszélnél, melegfelvonulás idején se, stb…

Szabó apuka és Manyi néni meg rohadjon meg. Vagy inkább dögöljön meg, egy kamion alá szorulva.

Ideje lenne egy jó nemzeti konzultációt indítani arról, hogy akarjuk-e a kormány és Wáberer újabb hatezer kamionját az utakra, vagy hozassék inkább törvény, miszerint kamionok és bevándorlók csakis sínen, elkülönített kocsikban közlekedhetnek….


  Menyhárt Doki

2 hozzászólás

  1. Az a hatezer,pedig továbbra is hiányozni fog,mert nem hajlandóak itthon megfizetni őket. És lőn hiány,mint lángossütőből a Balcsin.

  2. Az a hatezer,pedig továbbra is hiányozni fog,mert nem hajlandóak itthon megfizetni őket. És lőn hiány,mint lángossütőből a Balcsin.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük