"A kommunizmus jót akart, csak a megvalósítás volt rossz"


Ez akár eszünkbe juthatott volna a Karácsony Geri turnéjáról, ahogy médiáról médiára szállva magyarázza el – nekünk butáknak – miért jó az, ha pusztán a létezés okáért fejenként kapunk egy ötvenest, amit költhetünk ugyanúgy kannásborra, mint felnire az Audi A6-osunkra.

De nem, a mai apropó, hogy elővettük a baloldali széplelkek idióták kedvenc képzelgését, az isztambuli ügyészség épületének elfoglalása, amit szinte karácsonyi lelkesedéssel díszített fel a (jót akaró) terrorista a (jót akaró) kommunista akcióművészet anatóliai ágának definitív alkotásaival. A világsajtót ma bejáró képen a Brian életét idéző névválasztással dolgozó Forradalmi Népi Felszabadítási Párt aktivistája a legszebb kommunista hagyományokat idézve fogdossa pisztolyát az ügyész fejéhez, hogy ezzel is alátámassza Nádas Péter elhíresült mondatát, miszerint:

„Veszélyes különböző ideológiákat összehasonlítani, egymással szemben mérlegelni, pl. a fasizmust és a kommunizmust. Ez csak arra szolgál, hogy egy ideológiát tisztára mossanak. De minden ideológia embertelen, nincs összehasonlításukra lehetőség. Mindenesetre a fasizmus, ellentétben a kommunizmussal a demokratikus kereteken kívül található. Mindkét oldal elméletileg veszélyes lehet a demokráciára: a kommunisták minden embernek jót akarnak, ez azonban nagyon veszélyes. A fasiszták egy kis körnek, egy fajnak, egy néppel kívánnak valami jót tenni, ez önzés, és ez nagyon veszélyes. De a kommunisták nem szándékoztak embereket ölni és őket kirabolni.”

 

Nádas Pétert ezúton is üdvözöljük!


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

4 hozzászólás

  1. “De a kommunisták nem szándékoztak embereket ölni és őket kirabolni.”
    Mai napig ez a projekt működik náluk. Mindig a javainkat akarták.

  2. “De a kommunisták nem szándékoztak embereket ölni és őket kirabolni.”
    Mai napig ez a projekt működik náluk. Mindig a javainkat akarták.

  3. Aki nem tudja, mi a különbség a kommunizmus és a bolsevizmus között, az miért ír blogot?

  4. Aki nem tudja, mi a különbség a kommunizmus és a bolsevizmus között, az miért ír blogot?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük