A képviselők fegyelmezéséről


Híre ment, hogy a kormánypártok felül kívánják vizsgálni a képviselők közintézményekbe való belépési jogáról szóló szabályokat, megakadályozandó a hónapok óta tartó ellenzéki ötlet- és dührohamok folytatását. Pedig milyen jól szórakoztunk. Egyesek, jó szokásukhoz híven, azonnal bejelentették a demokrácia végét, megint mások értetlenségüknek adtak hangot, hogy miért is van erre szükség. A válasz roppant kézenfekvő: a demokrácia és a jogállam védelme érdekében.

A demokrácia és a jogállam ugyanis – többek között – az intézményekről szól, és ilyen megbecsült intézmény az ellenzéki képviselő is. Jobb helyeken, mert nálunk ma olyan semmirekellő alakok szégyenítik meg e intézményt, mint Hadházy Ákos, Tordai Bence és Jakab Péter, meg a többi, mindenfelé rohangáló, helyesírási hibáktól hemzsegő feliratokat fújkáló, közintézményekben eszetlenkedő és magas állami tisztségeket betöltő személyeket kisegítő iskolás lelkülettel provokáló bomlástermék. (A bomlástermék esetükben nem minősítő jelző, arra utal, hogy a magát egyre reménytelenebb helyzetbe lavírozó ellenzék őket termelte ki az elrohadása közben.) A normális kívülálló szemével tevékenységük nem a választott képviselők normál ügymenetét idézi, hanem valami olyasmit, mint mikor az ápoltak átveszik a hatalmat az elmegyógyintézetben és nekiállnak recepteket írni a róluk gondoskodó személyzetnek.

Az egotrip és a fanservice ugyanis nem dolga egy ellenzéki képviselőnek.

A tanácstalanság és a tehetetlenség kétségbeesést szül, és érteni vélem az őrület mögött meghúzódó gondolatot, miszerint valahogy fel kell hívni magukra a választók figyelmét. Erre a legjobb megoldásnak a botrányokat és a viháncolásokat találták, abban bíznak, hogy ezzel politikai tőkét tudnak maguknak kovácsolni, amit adott esetben szavazatokra tudnak váltani, a szavazatokat meg hatalomra. Abban igazuk van, hogy válságban vannak, és valahogy meg mutatni kéne magukat, de a célhoz nem a megfelelő eszközt választották. A politika más logika mentén működik, mint a celebvilág, nem elég, ha beszélnek rólad. Ha ország világ előtt tombolsz, hülyét csinálsz magadból, ajtónak rohansz, lyukas zoknival fetrengsz, akkor nem közelebb kerülsz a hatalomhoz, hanem kidoboltatod, hogy tökéletesen alkalmatlan a közbizalomra.

A kormánypártok tehát, amennyiben tényleg felügyelet alá helyezik az ellenzéki képviselőket, jó keresztényként járnak el, mert lehajolnak az elesettekhez és segítenek rajtuk. A főnyereményt eldobják maguktól a politikai versenyért cserébe, a futóbolondként rohangáló ellenzéki képviselők szekunder szégyene helyett megpróbálják az alternatívát kínáló, megfontolt ellenzéki képviselő archetípusát állítani a választók elé. Az alternatívát kínáló, megfontolt ellenzéki képviselő pedig képes a választók szélesebb köréhez is szólni, nem csak ahhoz a pár tízezer főnyi, Orbán-gyűlöletben tobzódó, akasztani vágyó táborhoz, akiket ma kiszolgálnak a facebookos közvetítéseikkel és a vulgarizmusokban bővelkedő nyilvános fenyegetőzéseikkel.

Eljutottunk oda, amivel korábban csak vicceltünk: a kormánypártok felismerték a felelősségüket és megpróbálják maguk létrehozni a kormányképes alternatívát. Ennek első lépése a fegyelmezés.


  Nyilvánvaló Kapitány

21 hozzászólás

  1. Nem értem, miért nem tiltja be Orbán az ellenzéket.

  2. Helyes. Igaza van.

  3. A teljesség igénye nélkül példaként felsorolva:

    Remélem a fegyelmezés eszközei között az ejnye-bejnye (elvonom a tiszteletdíjad) ott van:
    – az előéleti (büntetlenség, negatív szabálysértési nyilvántartás), adó-pénzügyi elszámolási szabályok mulasztásos megsértése, viselkedésbeli, viseleti, kommunikációs, kulturális, terror gyanús cselekményben, részvétel MÉLTATLANSÁG,
    – a pszichikai, képzettségi (írás, olvasás, szövegértés), képességi (logikai összefüggések meg nem értése), társadalmi megbízás többletjogaival visszaélés, hazafiatlanság miatti, idegen érdekek képviselete miatti, adó-pénzügyi (költség) elszámolási szabályok szándékos megsértése, korrupció miatti, terror cselekményben részvétel miatti ALKALMATLANSÁG.

    esetleg még; rémhírkeltés, bizalmas adatok kiszivárogtatása, titkos adatok kiszivárogtatása, személyes adattal visszaélés, zsarolás, fenyegetés, rossz hírnév keltés, image rombolás, stb

    • Nem sokan vennék az akadályt, de ez lenne az a magatartási elvárás amit egy képviselôtôl meg kell követelni!
      A választópolgáraiknak akiket állítólag képviselnek kellene ezt tôluk kikövetelni, mielôtt bekerülnek az országházba.
      Madarat tolláról, képviselôt a választójáról…

      • Ez lenne a minimum.
        Látszik ezeken a tetveken, amikor csinálják a fesztivált, hogy még élvezik is, hogy ökörködnek, havi másfél milláért, amiért mások egy egész éven keresztül robotolnak, talán épp az ő cégeiknél

        • Havi másfél millióért, plusz a klf. bizottságok, ülések, járulékos egyebek.
          Na, meg a 700-Ft-os menza ételhordóban, hogy a család ne haljon éhen (bssázk, meg, ezen kifeküdtem).
          Szóval van az két és fél millió is, és ezek óbégatnak arról, hogy a kormány nem eléggé szociálisan érzékeny.
          Mint a multimilliárdos Undort Petike is. Miután a prolikkal együtt
          szabotálta a szociális témákban alkotott törvények megszavazását.
          Ungár is a legalja. Az anyja hogy számol el vele nekünk?! Kik ezek?!

  4. csakafidesz

    Tekintve, hogy a köztelevízió nem szálloda, ezért Szél Bernadett és a Hadházy kizárását kérjük a képviselők sorából.

    • Ezek a proliknak is a legalja.
      Mintha a Rejtő-regények kazamatáinak a legsötétebb bugyraiból bújtak voltak elő, egyszerre
      nevetségesek is, de szánalmasan sötét bűnözők.

  5. A kormánypártoknak nem feladatuk a “jó keresztényként” eljáráshoz.
    Az a feladatuk, hogy, mivel új helyzet állt elő, megvédjék az ALKOTMÁNYT, a DEMOKRATIKUS PARLAMENT ZAVARTALAN MŰKÖDÉSÉT, megköveteljék a LEGMAGASABB MÉLTÓSÁGOK TISZTELETÉT, akik SZEMÉLYÜKBEN A MAGYAR NEMZETET KÉPVISELIK. S nem különben az SZENT KORONÁT!

  6. Ha egy ellenzeki kepviselo nem szarhat a neki eppen megtetszo kozepulet wc jebe akkor ott mar sztalinizmus van 😀 vilagos.

    • Akkor a Parlament elé szrik
      Ehhez vannak szokva. Szociálisan. Az ő közegük a körülszart és körülhányt romkocsma.
      Az országházból is azt akarnak csinálni.
      A tehették volna, már rég kaszinót csináltak volna a világ legszebb Parlamentjéből.

  7. Börtönbe kell zárni mindet, nix ugribugri.

  8. Szeretném felhívni a figyelmet arra a törvényes előírásra, mely szerint például a tömegközlekedésben alkalmazott járművezetőknek előbb alkalmassági vizsgát kell tenniük, vagy a vadászok csak akkor kaphatnak vadászfegyver tartási engedélyt, ha pszichológiai teszten esnek át!
    Ehhez képest egy képviselőjelölt esetében tudtommal nincs ilyen törvényes kötelezettség, pedig nem ártana!
    Amennyiben tehát valakinek a mentális állapotát előzőleg nem ellenőrzik, hatalomra jutva bizony óriási károkat tud okozni, emberi tragédiákat idézhet elő, közvetve!
    Kérdés persze, hogy az aljasságot, a rosszindulatot ki lehet-e szűrni pszichiáter segítségével?
    (Lásd Hajdu Bét ügy, 2016 októberi szemkilövetések!)

  9. Ugyan, a magyar országgyűlés ellenzéki performanszai semmiségek Más parlamentekben simán ölre is mennek a képviselők.
    Én az országgyűlés méltóságán túl inkább a Parlament falain kívüli képviselői visszaélések kapcsán folytatnék le szigorú törvényességi vizsgálatokat. Az ellenzéki képviselők ugyanis olyan többletjogokra hivatkoznak, amelyek nem illetik meg őket. A képviselői státus ugyanis nem mentesíthet senkit a tettenéréses szabálysértés vagy törvénysértés esetén a hatósági intézkedés alól, és egy biztonsági őr felszólítása esetén sincsen joguk (mondjuk a TESCO-ban, egy bankban vagy az MTV székházban) a képviselői státusukra hivatkozva megsérteni az ott érvényes előírásokat. Ez elfogadhatatlan, és ha igazuk lenne, akkor az súlyosan antidemokratikus lenne, mivel a jog előtti egyenlőség elvével ellentétes. Ez nem csekély súlyú vétség. Éppen ezért az ilyen antidemokratikus képviselők joggal való visszaéléseit 5 év közügyektől való eltiltással szankcionálnám.

  10. “A normális kívülálló szemével tevékenységük nem a választott képviselők normál ügymenetét idézi, hanem valami olyasmit, mint mikor az ápoltak átveszik a hatalmat az elmegyógyintézetben és nekiállnak recepteket írni a róluk gondoskodó személyzetnek.”

  11. Ma kivételesen nem csatlakozom a sok mérgelődő, bosszankodó olvasóhoz, beérem egy kis színessel: Mostanában a szokásosnál is gyakrabban látunk felvételeket, közvetítéseket minden parlamentek őséből, az angol Parlament (alsó házának) ülésterméből, így aztán mindenki könnyedén maga elé képzelheti az ismert képet.
    Két oldalt a padsorok, középen pedig egy cca. 2 méter széles sáv, térköz, utca. Nos ez az elválasztó sáv, ez a “senki földje”, lehetett volna akár sokkal keskenyebb is, mondjuk éppen elegendő ahhoz, hogy egymás mellett a képviselők jöjjenek, menjenek, de lehetett volna jóval szélesebb, kényelmesebb, elegánsabb is, ahogy az illene egy ilyen nagy tekintélyű intézményhez (amilyen pl. nálunk az Országház bármelyik ülésterme, de általában ilyen más fővárosok parlamentje is).
    Nos, e folyosó méretezésének nagyon fontos, történelmi-viselkedési, mondhatnánk életvédelmi oka van: ezt a távot úgy állapították meg (s ezt a ’44-es bombatalálatot követő újjáépítés során is szigorúan megtartották!), hogy az első padsorból egy álló, normál méretű férfi a kinyújtott kezében tartott karddal éppen ne érje el a szemben, az első sorban helyet foglaló képviselőtársát, ha az – állítólag hidegvérű angol – egy-egy “hevesebb vita” alkalmával ehhez a végső érvhez folyamodna.
    Mit sem változtat ezen az a másik, szintén kb. másfél évszázada érvényben tartott előírás, mely szerint az utcán amúgy a képviselő úr járkálhat karddal az oldalán, de azt az ülésterem előtti “köpenytárban” (ruhatár…, ugyammá…) – szóval a köpenytárban az ülésterembe lépés előtt a köpenyével együtt le kell adnia.

  12. Már megint a “haladó tendenciák” elleni “reakció”? Ahelyett, hogy mondjuk a gyújtogatást is legitimmé tennék? Ez maga az anarcholiburnyák abcúg!

  13. Tóth Lajos Balázs

    Mielőtt kisfiamat felvették a Debreceni Egyetemre tanári szakára, egy elbeszélgetésen kellett részt vennie, ahol az Egyetem végzős hallgatói kérdezték. Többek között azt, hogy mit tart legfontosabbnak az iskolai tanórán? Gyermekem válaszolta, hogy a rendet és a fegyelmet. Hajaj, majd nálunk megtanulja, hogy ez nem így van…
    Miért csodálkozunk?
    Tóth Lajos Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük