A keményen dühöngő kisember


Hogy az utolsó, vagy csak az utolsó előtti elnöke Jakab Péter a Jobbiknak, azt ma még nem tudjuk. Azt ellenben igen, hogy a valaha a választói tortából egy tekintélyes szeletet kihasító, egykori szélsőjobboldali pártból a félresikerült és hamis néppártosodási kísérlete nyomán a szánalmas klubpárt lett, amit kitűnően jelenít meg a párt elnöke által vitt karakter, a roncstársadalom pöcegödrének legaljáról felszippantott, száraztésztát lóbáló dühös kisember, amelynek azon kívül, hogy állandóan ordibál, egy értelmes és releváns produktuma nincs.

A Jobbik életútja egészen hasonlóan alakul, mint a Szabad Demokraták Szövetségének dicstelen története. Egy szűk, jórészt azonos, a társadalom többségétől idegen szubkultúrához tartozó, leginkább rokonokból, barátokból, üzletfelekből álló társaság a fennálló hatalom (verbálisan) legradikálisabb ellenzékeként néppárti méretűvé növekszik, hogy utána az egykori ellenfélhez csapódva előbb réteg-, később már csak az alapító szubkultúra tagjainak egzisztenciáját biztosító klubpárttá töpörödjenek. 

A tagok egzisztenciájának biztosítása mellett a valaha meghatározó SZDSZ-nek az életciklusa végére egy feladata maradt csak: egy szűk társadalmi csoport becsatornázása a baloldalhoz. Gyurcsány Ferenc abban az MSZP-ben szocializálódott, amelyik ezért sokáig életben tartotta a szabaddemokratákat, és ennek mintájára jelölte ki a Jobbik szerepét az ellenzéki összefogásban. A Jobbik nevezetű klubpárt ma még képes eltartani a pártelitet, hogy cserébe a magyar roncstársadalom legaljáról lehalássza a dühös, rasszista „kisemberek” voksait.

Jakab Péter ehhez a feladathoz a megfelelő ember. A teljesen töredezett összefogásban különböző, az ellenzéki szavazók minden típusát lefedő karakterekkel dolgoznak a pártok első számú vezetői. Hogy minden szavazópolgár megtalálja az indulataihoz, attitűdjeihez leginkább illeszkedő vezetőt, akivel azonosulhat. Van magabiztos, fiatalos biztosítási ügynök. Van giccses-szirupos szólamokkal ügyeskedő részeges. De akad láthatatlan technokrata és a világ megmentésén fáradozó zöldaktivista is.

Csak a dühös, rasszista, céltalanul óbégató kisembernek nem volt karaktere az összefogásban. És megérkezett a száraz tésztát lóbáló, összefüggéstelenül ordibáló, mindig dühös Jakab Péter.

Jakab Péter csak annyit ígért megválasztásakor, hogy bosszantani fogja Orbán Viktort. Hogy ő lesz a légy a tányér szélén, a hurutos néni a Zeneakadémián, kavics a cipőben. Nem azt vállalta, hogy visszavezeti a pártot a komolyan vehető politikai erők ligájába, hanem hogy idegesíteni fogja a fideszeseket, ez pedig elég a dühös kisembereknek. Végre valaki beszól a hatalmasoknak – dőlhet hátra elégedetten a mindig a külső körülményeket és a nála sikeresebbeket hibáztató örök vesztes. 

Intő jel lehetne, hogy ezzel a karakterrel legutóbb Szél Bernadett próbálkozott – mérsékelt sikerrel. Egy kedves, intelligens, halk szavú, de mégis mindenki figyelmét magára vonó politikusból egy gendersemleges boszorkánnyá változott, aki eltorzult arccal üvöltözik mindenkivel.

Előbb a népszerűség szabadult meg tőle, később a pártja is, annyira kellemetlen figurájává lett a közéletnek.

A társadalom többsége tisztában van vele, hogy üvöltözni akkor kell, amikor okunk van rá. Lehetőleg minél ritkábban. Az állandó üvöltözés két reakciót vált ki a hétköznapi emberből: vagy beadja a válókeresetet, vagy elveri a kocsmában.

Hogy Jakab Péter melyikben reménykedik, azt nem tudom. A sorsa már nem a saját kezében van, hanem Gyurcsányéban. Ferenc testvérről pedig tudjuk, csak az egészen kora délelőtti órákban dönt józanul.


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

9 hozzászólás

  1. Tuti karakterábrázolás! (Ki a biztosítási ügynök? Nem vagyok kellőképpen járatos az ellenzéki felhozatalban.)

  2. Jó írás!
    Sokan nem hittek Csurka úrnak. Pláne jobbik ügyben. Pedig igazat írt.

  3. Ezek az agyalágyultak nem veszik észre, hogy mindkét oldalról kárörvendve nézik, hogy darálják le magukat.

  4. Feher Zsolt

    Sajnos az MDF-fel is peldälozhatnänk.Ha esze lenne jäkobnak megnezne a hogyan vegyenek csecsre a liberälbolsi megmondo emberek.Ha jol tudom David ibolyka ugyanugy räbukott a libsi gyikra .Es lön csoda ugy eltüntek mint a pinty.De mivel jäkob mindig bal oldali okostojäs volt a “nepärtosodäs” nem esett nehezere.Kb ugyanott van a politikai tudäsuk mint a liberälisodo MDF -nek volt.Kurjogat ordibäl meg picit aztän elmehet Gyöngyöspatära tanitani mert mäshol nem lesz hely szämära.

  5. Piréz Robert

    Jó az ha Jakub, mint karakter politizálja a dühös, rasszista, céltalanul óbégató, alkalmi iszákos kisembert, a proletárt, a telepi lumpot?

    Legyen ez a cikk egy vátesz látomása, vagy rémlátomása?

  6. Paczona Ottó

    Azért ha az ellenzék vezető politikusainak köreiben elmekórtani vizsgálatot tartanának, elég nagy bajban lennének. Ferenc testvér állandó hazudozásaival, mellémagyarázkodásaival, mint haladó alkoholista már diliházba való eset. Jakab a villogó szemeivel vizsgálat nélkül is bukna. Tordai leginkább egy sorozatgyilkosra hasonlít. A zaklató lelkész lánya apja részeg pillanataiban készülhetett. A botmixeres doktornő (nem orvos, csak doktor) ép ésszel ilyen baromságon nem vihoghat. Szél Bernike rikácsolása, Timike életútja önmagáért beszél, Kunhalmi farmerkötözése, Varnyú károgása, Gréczy recskázása, a kurva erőset fényképező, meg a bundás Andi idiotizmusa minden magyar állampolgár önbecsülését kéne, hogy vérig sértse! A sor sajnálatosan még sokáig folytatható lenne.

  7. “Keményen dühöngő kisember”, inkább a “hurutos néni a Zeneakadémián”!
    Kiváló írás. 🙂

  8. Az egyik legjobb írás amit Öntől olvastam, gratulálok. Tömör, korrekt összefoglalás a Jobbik eddig ismert produktumáról. Az a véleményem, hogy Jakab soha nem lesz politikus, képességei, ismeretei miatt, arra alkalmatlan. Egy hőbörgő, akivel normális emberek nem foglalkoznak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük