A határok őrzése egy szuverén államnak kötelessége


 

A határőrizet egy szakma. A szakma szabályai pedig pontosan megmondják, hogy mit lehet és mit nem. Magyarországnak majd ötven éves tapasztalata van abban, hogyan kell egy nagyon szigorú és egyben nagyon hatékony határőrizetet megvalósítani. Még élnek azok a határőrök, tisztek és tiszthelyettesek, akik a kilencvenes évek végéig művelték ezt a szakmát.

Paranoid Android

Ha az államhatár definícióját nem ideológikusan, hanem eredeti értelmében vesszük, a határ őrzése egyértelmű feladat. Az államhatáron csak ellenőrzött körülmények között lehet átkelni és az adott állam kizárólagos joga eldönteni, hogy kit enged be és kit nem. A lazán őrzött határ csak jelképes, valójában nem határ. Az államhatár fogalmának lényege az egyértelműség és az, hogy a határ megsértése az adott állam szuverenitásának megsértése. Vész, vagy katasztrófahelyzetben természetesen, pl. árvíz egy állam (szándékosan nem a kormány szót használom) dönthet úgy, hogy a kényszerítő körülmények miatt nem ragaszkodik a szabályos határátlépéshez, de ilyenkor is azt követeli meg a határőrizet logikája, hogy a veszélyes zónán túl a szabályos beléptetés megtörténjék.

A diktatúrában nagy súlyt fektettek arra, hogy a sikeres határőrizet feltételei folyamatosan fennálljanak. Abból, hogy a diktatúrával és annak indokaival nem értünk egyet, nem következik, hogy a határőrizet hatékonyságát biztosító fizikai és pszichológiai feltételek létjogosultságát kétségbe vonjuk.  Pedig ez történt, a kilencvenes évek elejétől a liberalizmus térhódításával folyamatosan lehetetlenítették el a határőrizet működőképességét.

Az államhatár fogalma, mint valóságos fizikai és jogi határ minden tekintetben kétségbe vonódott. Az államhatár lett az a valami, ami megakadályozza az embereket a szabad mozgásban, a határokat le kell bontani mondták, stb. Az, hogy a szabad mozgás a totálisan ellenőrizetlen mozgást jelenti, annak minden hátrányával együtt, szóba sem került. Amíg ez a folyamat az európai belső határokat érintette elsődlegesen a negatív következmények csak kisebb mértékben jelentkeztek.

Pszichológiai értelemben már egy útlevél ellenőrzés is a vegzálás kategóriájába került, a határőrnek lassan feltételeznie kellett, hogy éjjel a zöldhatáron átsurranó úriember csak eltévedt és fel sem merülhetett, hogy esetleg kényszerítő eszközöket alkalmazhassanak ellene. Formálisan persze ez nem került leírásra, de mindenki tudta, hogy milyen visszhangja lenne egy olyan határőrizeti stílusnak, amely tudatosítani akarja a magyar államhatár sérthetetlenségét. Az évtizedek lebontották azt a pszichikai gátat, amely minden eszköznél hatékonyabban védte az államhatárt, minden tilosban járó számára világosság vált, hogy ezt nem veszi senki komolyan.

Megszűnt a határőrség, az aktív határőrizet, szabálysértéssé enyhült az illegális határátlépés, gyakorlatilag büntethetetlenné vált.

A határőrizet tevékenység szakmai szabályait folyamatosan rombolta az ideológiai alapú jogalkotás, a határt őrző emberek sem a feletteseik, sem a sajtó támogatására nem számíthattak, ha megpróbáltak érvényt szerezni akár a legkisebb mértékben is korlátozó szabályoknak, illetve pszichológiailag rombolták le a szakma éthoszát. Hasonló romlás zajlott le a rendőrség moráljában is, az, hogy egy Fradi-Újpest meccs mindig rendbontásra vezet, számtalan egyéb mellett arról is szól, hogy kiküldjük a rendőreinket (mert a mi rendőreink és a mi határőreink, a mi honvédeink) elégtelen eszközökkel, jogilag gúzsba kötve, hogy másnap megnézhessük a tévében, ahogy néhány száz elmebeteg tombol és megsérül harminc rendőr. És a néhány százezerszer lefényképezett elmebeteg pedig soha semmilyen büntetést nem kap. De azon hónapokat rugózik a sajtó, ha egy ezerszer megalázott rendőrnél elszakad a cérna és nem eléggé udvarias.

Ma a Magyarországon (a szeptember 15. után életbe lépőek sem) és az EU-ban fennálló jogi feltételek nem alkalmasak arra, hogy a magyar határt megvédjék. A fizikai határzár és az élőerő 1990 előtti szinten történő alkalmazása, csak olyan, az akkori logikát követő törvényi környezetben működhet, amely nagyon keményen szankcionálja az illegális határátlépést és a hivatalos személyekkel szembeni erőszakot. A rendőrsorfal megrohamozása pedig hivatalos személy elleni erőszak, az pedig, hogy gyerekeket tartanak maguk előtt eközben, bűncselekmény a gyerekek ellen.

Mi is a válasz erre egyébként, kedves jogalkotó és újságíró?

A tömegkezelés is egy szakma ugyanis. Komoly logisztikát, nagyon jól képzett rendfenntartókat igényel nagy számban, pszichikailag rendkívül megterhelő. Más kultúrához tartozó tömeg kezelése pedig még sokkal-sokkal nehezebb. Ráadásul a déli határokon felgyűlő tömeg több gyökeresen különböző kultúrába tartozik, akik csak a liberálisok álmaiban toleránsak egymás iránt és irántunk.

Szét kellene válogatni őket etnikai-vallási-kultúrális alapon először is. A pc világában ugye milyen rosszul hangzik ez? Nagyon komoly kényszerítő eszközök konzekvens alkalmazása nélkül ez a helyzet nem kezelhető. Hogy erre képesek leszünk-e jövő kedd után, amiben egyébként nem bízom, a jövő titka, de a helyzet romlása valószínűsíthető.

Mindeközben a magyar társadalom ahelyett, hogy hangosan és elszántan támogatná a rendőreit és a katonáit, leginkább a migránsnyalogató libsik utálásával van elfoglalva. Akkor vagyunk társadalom, ha a válsághelyzetekben képesek vagyunk az egységes cselekvésre.

És most ötvenhat óta a legnagyobb belföldi válsághelyzettel nézünk szembe.

Ki kell állnunk azok mellett, akik ebben az ügyben szó szerint a bőrüket viszik vásárra. Lehet vitatni egy kormány tevékenységét, döntéseit, de azt úgy tenni, hogy közben demoralizáljuk és romboljuk a rendőrséget és a hadsereget, illetve megpróbáljuk, a külföld bevonásával, megbénítani a végrehajtó hatalmat, az nem más, mint hazaárulás.

Nem a migránsok, bevándorlók, menekültek, illegális határátlépők, muszlimok az elsők, hanem a magyar határ. Mert ezt kívánja a józan ész.

Mérhetetlenül rühellem a je suis-ést, de magyar rendőr, magyar honvéd vagyok.


  Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

12 hozzászólás

  1. Megvan az a sztori, hogy a világpolitikusokat megríkató, kis szívüket a bevándorláspártiság irányába billentő 3 évesen vízbefúlt szír kisfiúról kiderült, hogy egyáltalán nem Menekült? Majd ehhez képest apukájáról meg az derült ki, hogy valószínűleg embercsempész és ő maga ölte meg a gyerekét véletlenül?

    A sztori vázlatosan:

    1. Bejárja a világsajtót a szír kisfiú Aylan Kurdi képe, aki menekülés közben vízbe fulladt. Mindenki sír, zöld út a migráns áradatnak.

    2. Magyarországon egy sajtós vadnemzeti hülyepicsa elgáncsol egy rendőri felszólítást semmibe vevő, rendőr elől menekülő migránst, amiről balszerencséjére felvétel készül. (Akiről később kiderül, hogy “híres szíriai fociedző” és nyilván ez tök igaz.) Egy másik felvételen rossz helyen áll, éppen nekiront a tömeg, ezért is is kapálózik a lábával, hogy elgáncsoljon valakit, ami sikerül is neki többek között egy kislánnyal, hogy a libbantak még jobban tudjanak hisztizni.

    2.5 A nőt kirúgják, majd totálisan alázzák mindenhol, halálos fenyegetéseket kap, sőt állítólag vérdíjat tűztek ki a fejére, hogy lássuk, milyen békésen és beilleszkedők a migránsok. (Kicsit most eszembe jut az a holland rendező, aki filmet csinált a muszlimok erőszakosságáról, ezért megölték.) Ja, persze büntetőeljárás is indul ellene. (Bár sajnos olyan jogi kategória nincs hogy tetűségért el lehessen ítélni.)

    3. Magyarország persze mégjobban nácigeci ország lesz, fasizmus, holokauszt, minden, ami a libbantaknak kell a búcsúban! Egy Aylan Kurdi nevű “művész” rajzot készít, amin a náci magyar operatőrnő a tengerbe gáncsolja a 3 éves halott kisfiút. A rajz világsiker, sokan mindent összefoglaló műnek tartják a “menekült”- válságról. Én meg a mediáról tartom annak.

    4.Kiderül, hogy a náci magyar operatőrnőt lerajzoló “művész úr” a többi művein előszeretettel vizionálja a zsidók kiirtását, aktuálissá téve a kérdést, hogy akkor ki is a náci? Természetesen a magyar média erről erősen kussol. A propelleren pl. a kommentek közül kimoderálják.

    5. Kiderül, hogy valami nagyon nem tiszta a menekült szír kisfiú sztorijával: a kis Ayan apukája kicsit hazudozik és sok minden nem stimmel a képben. Kiderül, hogy egyáltalán nem menekültek, nem adtak be menekültkérelmet sehova, évek óta Törökországban élnek nyugalomban és jó pénzt kapnak az államtól.

    5.5 Eljön szeptember 11. A magyar sajtó nagy része – gondolom nem a “menekült” témára való tekintettel – idén “elfelejt” megemlékezni a tragédiáról. Mint ahogy azt is elfelejtették megemlíteni, hogy az ISIS szerint 4000 terrirostét juttattak be eddig a “menekültek” között.

    6. Tanúk állítják, hogy a vízbe fúlt kisfiú apukája vízi embercsempész. Állítások szerint arra használta a gyerekeit, hogy bizonyítsa a klienseknek, hogy a hajóút biztonságos. Úgy néz ki, apuka ölte meg a saját gyerekeit balesetből kifolyólag. A média erről hallgat.

    Összefoglalva: a liberális média körbeszopkodta a bevándorlókat egy 3 éves kisfiú halála miatt érzett szeretethullámában, majd a politikusaink ezért beengedtek több tízezer ellenőrizetlen illegális bevándorlót.
    Közben kiderült, hogy az egész hazugság, a bevándorlók meg kihisztizték magukat, hogy mindenhova eljussanak. Szeptember 11.-ére puskalövés nélkül elfoglalták Európát. Gratulálunk!

  2. Megvan az a sztori, hogy a világpolitikusokat megríkató, kis szívüket a bevándorláspártiság irányába billentő 3 évesen vízbefúlt szír kisfiúról kiderült, hogy egyáltalán nem Menekült? Majd ehhez képest apukájáról meg az derült ki, hogy valószínűleg embercsempész és ő maga ölte meg a gyerekét véletlenül?

    A sztori vázlatosan:

    1. Bejárja a világsajtót a szír kisfiú Aylan Kurdi képe, aki menekülés közben vízbe fulladt. Mindenki sír, zöld út a migráns áradatnak.

    2. Magyarországon egy sajtós vadnemzeti hülyepicsa elgáncsol egy rendőri felszólítást semmibe vevő, rendőr elől menekülő migránst, amiről balszerencséjére felvétel készül. (Akiről később kiderül, hogy “híres szíriai fociedző” és nyilván ez tök igaz.) Egy másik felvételen rossz helyen áll, éppen nekiront a tömeg, ezért is is kapálózik a lábával, hogy elgáncsoljon valakit, ami sikerül is neki többek között egy kislánnyal, hogy a libbantak még jobban tudjanak hisztizni.

    2.5 A nőt kirúgják, majd totálisan alázzák mindenhol, halálos fenyegetéseket kap, sőt állítólag vérdíjat tűztek ki a fejére, hogy lássuk, milyen békésen és beilleszkedők a migránsok. (Kicsit most eszembe jut az a holland rendező, aki filmet csinált a muszlimok erőszakosságáról, ezért megölték.) Ja, persze büntetőeljárás is indul ellene. (Bár sajnos olyan jogi kategória nincs hogy tetűségért el lehessen ítélni.)

    3. Magyarország persze mégjobban nácigeci ország lesz, fasizmus, holokauszt, minden, ami a libbantaknak kell a búcsúban! Egy Aylan Kurdi nevű “művész” rajzot készít, amin a náci magyar operatőrnő a tengerbe gáncsolja a 3 éves halott kisfiút. A rajz világsiker, sokan mindent összefoglaló műnek tartják a “menekült”- válságról. Én meg a mediáról tartom annak.

    4.Kiderül, hogy a náci magyar operatőrnőt lerajzoló “művész úr” a többi művein előszeretettel vizionálja a zsidók kiirtását, aktuálissá téve a kérdést, hogy akkor ki is a náci? Természetesen a magyar média erről erősen kussol. A propelleren pl. a kommentek közül kimoderálják.

    5. Kiderül, hogy valami nagyon nem tiszta a menekült szír kisfiú sztorijával: a kis Ayan apukája kicsit hazudozik és sok minden nem stimmel a képben. Kiderül, hogy egyáltalán nem menekültek, nem adtak be menekültkérelmet sehova, évek óta Törökországban élnek nyugalomban és jó pénzt kapnak az államtól.

    5.5 Eljön szeptember 11. A magyar sajtó nagy része – gondolom nem a “menekült” témára való tekintettel – idén “elfelejt” megemlékezni a tragédiáról. Mint ahogy azt is elfelejtették megemlíteni, hogy az ISIS szerint 4000 terrirostét juttattak be eddig a “menekültek” között.

    6. Tanúk állítják, hogy a vízbe fúlt kisfiú apukája vízi embercsempész. Állítások szerint arra használta a gyerekeit, hogy bizonyítsa a klienseknek, hogy a hajóút biztonságos. Úgy néz ki, apuka ölte meg a saját gyerekeit balesetből kifolyólag. A média erről hallgat.

    Összefoglalva: a liberális média körbeszopkodta a bevándorlókat egy 3 éves kisfiú halála miatt érzett szeretethullámában, majd a politikusaink ezért beengedtek több tízezer ellenőrizetlen illegális bevándorlót.
    Közben kiderült, hogy az egész hazugság, a bevándorlók meg kihisztizték magukat, hogy mindenhova eljussanak. Szeptember 11.-ére puskalövés nélkül elfoglalták Európát. Gratulálunk!

  3. Könyvtáros

    A határt a fegyveres támadástól kell védeni, nem a háborúból menekült, nincstelen segítségkérőktől. Őket be kell fogadni, a genfi egyezmény és a magyar Alaptörvény is előírja.

    • Ez a mi hazánk!

      ” határt a fegyveres támadástól kell védeni, nem a háborúból menekült, nincstelen segítségkérőktől. ”

      1. A határt MINDENKITŐL védeni kell, aki illegálisan akar bejönni.

      2. A határt mindenkitől védeni kell, aki hazudik az identitásáról, pl. eldobálja a papírjait.

      3. A nincstelen segélykérőknek nincs pénzük meg ájfónjuk sem. Azért nincstelenek.

      4. Sem a genfi egyezmény, sem az Alaptörtvény nem ír elő olyat, hogy aki nem a határátkelőhelyen jön be, azaz illegális határársértő és nem működik együtt a hatóságokkal, annak menedéket kell adni.

      5. A fegyvertelen támadás mivel jobb, mint a fegyveres?

      6. Te nyitva hagyod a lakásodat?

  4. Könyvtáros

    A határt a fegyveres támadástól kell védeni, nem a háborúból menekült, nincstelen segítségkérőktől. Őket be kell fogadni, a genfi egyezmény és a magyar Alaptörvény is előírja.

    • Ez a mi hazánk!

      ” határt a fegyveres támadástól kell védeni, nem a háborúból menekült, nincstelen segítségkérőktől. ”

      1. A határt MINDENKITŐL védeni kell, aki illegálisan akar bejönni.

      2. A határt mindenkitől védeni kell, aki hazudik az identitásáról, pl. eldobálja a papírjait.

      3. A nincstelen segélykérőknek nincs pénzük meg ájfónjuk sem. Azért nincstelenek.

      4. Sem a genfi egyezmény, sem az Alaptörtvény nem ír elő olyat, hogy aki nem a határátkelőhelyen jön be, azaz illegális határársértő és nem működik együtt a hatóságokkal, annak menedéket kell adni.

      5. A fegyvertelen támadás mivel jobb, mint a fegyveres?

      6. Te nyitva hagyod a lakásodat?

  5. Erdő Géza

    KORREKT!!!

  6. Erdő Géza

    KORREKT!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük