A baloldal előválasztást, Orbán meg kávét kér


Molnár Gyula a múlt hétvégén bejelentette, hogy ők ugyan készek az előválasztásokra, de csak programok mentén fognak együttműködni (?) és még ebben az évben nyilvánosan (!) megjelölik a 106 egyéni képviselőjelöltjüket. Orbán kávét kér.

Akkor most “egy a zászló egy tábor”, vagy közös lista, vagy koordinált együtt indulás, vagy a mi? Mert ha 106 nyilvánosan bemutatott egyéni jelöltjük van, akkor a többiek, a dékások, vagy karácsonygeriék hol férnek majd el ebben? És ha csak program mentén tudnak együttműködni, akkor egyáltalán minek az előválasztás. És ha 106 alkalmas jelöltjük van, amit ráadásul nyilvánosan be is mutatnak, akkor minek az együtt indulás? Mármint azon túl, hogy az összefogás gondolatára (amikor együtt léptek fel tüntetés-ügyileg) izgatottan a Blahára siető félszáz rajongót megtartsák.

A választmányi ülés után Molnár Gyula így nyilatkozott: “Az MSZP még az idén megnevezi 106 egyéni képviselőjelöltjét és elkészíti előválasztási koncepcióját, amely alkalmas lehet a hatalommal szembeni kihívók kiválasztására.” Majd Hiller Pista hozzátette: az előválasztás nem tehetségkutató, nem “lájkvadászat”.

Az értetlenség abból fakad, hogy míg október 23-án koordinált együtt indulásban gondolkodtak (a szocik is), azaz a 106 egyéni képviselőjelöltet úgy kívánták felállítani 2018-ra, hogy minden körzetben csupán egy baloldali legyen, most Molnár Gyuláék mégiscsak megkeresik mindegyiket. Persze, minden helyzetre legyen egy lapod, és hogy ha Gyurcsányékkal egy asztalhoz kell ülni alkudozni, akkor minden körzetben kell valaki, akit be lehet dobni…

Mit szólnak most ehhez a bejelentéshez a többiek?

Mert mindebből az tűnik ki, hogy szerintük úgy volna helyes, ha az együtt indulásban érdekelt összes párt bemutatná mind a 106 körzetben az általa támogatott személyt, és azok mérkőznének meg egy előválasztáson. Ha jól értem… Mert másképp ez nem értelmezhető. De kik is vennének részt ezen az előválasztáson? Bokrosék, Karácsonyék, Gyurcsányék? Esetleg még valaki? Mert ebben az esetben borítékolható, hogy a törpepártok, bármilyen jó jelöltjük is legyen, teljesen esélytelenek egy előválasztáson a szoci, vagy a dékás jelöltekkel szemben…

Ráadásul, ha már négy pártban gondolkodnak, akkor sem jönne ki a 106! Hisz a koordinált együtt indulás értelme az lenne, hogy minden párt saját listával (másképp nem is, hisz például három párt esetében már 15 százalék a bejutási küszöb, ez meg necces lehet), de minden körzetben egy-egy jelöltet közösen támogatva indulnának a baloldalon együttműködő pártok. Hisz ahhoz, hogy saját listája legyen egy pártnak, legalább kilenc megyében, és a fővárosban, minimum 27 saját egyéni jelölt szükséges. 27 szorozva néggyel pedig 108… Tehát négy külön álló pártlista esetében matematikai képtelenség, hogy minden körzetben egy közös baloldali jelölt feszüljön neki a fideszes, a jobbikos és az elempés jelöltnek.

És arról még nem is beszéltünk, hogy mit szólna ahhoz egy szocialista extéeszelnök, aki a saját megyéjében kiskirály (legalábbis a baloldali szemétdombon), hogy előválasztást kell neki játszania a nyikhaj péemesekkel, vagy kisbokrosokkal, esetleg a gyűlölt gyurcsányistákkal? Hát nem sok szépet – az tuti! Ha pedig “leszólnak” neki a pártközpontból, hogy mégiscsak vissza kell lépnie valamelyik másik párt javára, mert koordinált együtt indulás van… hát! Lenne ott egy-két keresetlen szó Hiller Pistára, vagy Molnár Gyuszira. És biztos, hogy nem venné be a szoci potentát gyomra ezt az egészet. Főleg, ha a most bejelentett forgatókönyv szerint jár el a szocista vezetés. Azaz előre, nyilvánosan megjelöli a 106 egyéni jelöltet! Nem hiszem, hogy azt az arcvesztést bármelyik szocista potentát bevállalná, hogy a nyilvános megjelölés után egy lépést hátralépne és mosolyogva támogna egy liberó ficsúrt, vagy egy rohadt gyurcsányistát!

Ha pedig a szocista pártnak az a célja, hogy a 106 egyéni képviselőjét megjelölve szaladjon neki egy olyan előválasztásnak, ahol majdnem mindent visznek (valószínűleg a dékásoknak jutna még néhány hely egy ilyen versenyfutásban), akkor pedig visszatérünk az alapproblémához. Azaz nem lesz semmiféle együttműködés, így nem lesz minden körzetben egy baloldali jelölt, azaz a Jobbik készülhet, az elempének esélye lesz mégis, a fideszesek pedig megint hátradőlhetnek, hisz továbbra is működik majd a centrális erőtér logikája.

Másrészről egyelőre az sem világos még, hogy kik vennének részt szavazóként az előválasztásokon? A regisztrált baloldaliak? Mert olyanok nincsenek. Illetve ennek megszervezésére sem idő, sem energia nincs. És persze ez lehetőséget adna a fideszesek trollkodására, hisz hol van ez előírva, hogy csak és kizárólag 2018-ban balra szavazó regisztrálhat? (Tételezzük fel, hogy egy választókörzetben a komplett nyugdíjas fidesz-fan csoportosulás regisztrál, és az előválasztáson megszavazza a baloldal leggyengébb jelöltjét!) Ha pedig nem regisztrációhoz kötnék, hanem párttagsághoz (ami sanszosabbnak tűnik!), akkor megint csak ott a másik alapprobléma. Hisz így nemhogy huszonhét körzetben nem fog nyerni előválasztást a momás, vagy a péemes jelölt, hanem egyben sem…

És megint csak besértődnek Karácsonygeriék, meg Bokrosék és megint csak lesz vagy öt egyéni jelölt minden körzetben 2018-ban.

Szóval nem értem ezt az egészet! Hacsak nem az a cél, hogy az Együtt és a Fodor-liberálisok után valamilyen jól megmagyarázható logika szerint a szocik és a dékások közösen kicsinálják a Bokros és a Karácsony-féle bandát. És mindenki mást. Mert ugyan ettől még több baloldali jelölt lehet 2018-ban (mert azért az említett urak és társaik nem adják fel), viszont az előválasztás eredményei jól kommunikálhatóak majd a baloldali szavazóknak olyan értelemben, hogy van itt ugyan egy-két (vagy négy-öt) baloldali jelölt, de az előválasztás azért megmutatta, hogy mégiscsak egyre és melyikre érdemes szavazni.

És így, miután október 23-án még Bokros, Gyurcsány, Molnár, Karácsony, illetve néhány civilszervezet volt még a színpadon, mert FodorGabiékat kitúrta Gyuriferi, az elempéseket pedig éppen most járatják le a szocisták azért, mert meg mertek állapodni az alkotmánybírák kinevezésében a patás fidesszel, az Együtt, meg bármennyire is együtt a neve, olyan egyedül maradt, mint a kisujjam, maradnak csupán a dékás és a szocista jelöltek. Azaz az történik, amit már nyáron sejteni lehetett. Molnár Gyula és Gyuriferi egymás nyakába borul majd…

Bár nagy kérdés, hogy ezt minek ilyen bonyolultan csinálni… De ez már legyen az ő bajuk!

Ja és végül Hiller Pistának innen üzenjük, hogy a politikai versenyfutás szimbolikusan mégiscsak “lájkvadászat”, hisz a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyer. Mert ez a demokrácia logikája. És ha ők az előválasztást is nyilvánosan fogják előkészíteni, akkor abból bizony nagyobb “lájkvadászat” lesz a semmibe bambuló, ökölbe szorított kezű balos szavazók számára, mint az 2014-ben volt. És annak már láthatták a hasznosságát…


  Boris Vian

3 hozzászólás

  1. …es ezek az emberek akarnak egy orszagot iranyitani.

    kb mintha negy ovodas ezon erolkodne hogy ki vezessen kamiont.

  2. Behalok a címen 🙂 nagyon jó, mindent elmond az ellenzék állapotáról 🙂

  3. Mit akar ez a szerencsétlen? A pâr komcsikàval? Nincs józan ítélő képessége! Soha nem fognak nyerni!
    Ideje végre felébredniük,hogy semmi keresni valójuk nincs!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük