Bohócok nem kérnek az Összefogásból


A tegnapi nap folyamán a Magyar Bohócok és Csepűrágók Pártja (MBCsP) levélben tiltakozott a Civil Összefogás Fórum plakátjai és óriásplakátjai ellen, amelyeken egy bohóc mellett három baloldali politikus látható. Indoklásuk szerint a kép azt sugallja, mintha az MBCsP választási szövetségre lépett volna a baloldali koalícióval, valamint hogy ilyen kapcsolat már korábban is fennállt volna közöttük. Az MBCsPhangsúlyozta, hogy a látszat ellenére ők nem vettek részt a 8 éves baloldali kormányzásban, ahogyan szóvivőjük fogalmazott „…bohócok igen, de hülyék azért nem vagyunk.

A tilzakozólevél további szakasza pert helyez kilátásba a Modern Magyarországért Mozgalommal (MoMe) szemben is, amely állításuk szerint lenyúlta és elferdítette kampányszövegüket, ami eredetileg így hangzott: Eleged van, hogy nem vagy Kabos? A bohócpárt tagjai valószínűsítik, hogy az incidensnek köze lehet ahhoz a pártösszejöveteleken felbukkanó, feltűnően kopasz, de bajuszát piros-fehér-zöldre festő alakhoz, akit később a párt tagsága egyértelműen Bokros Lajosként azonosított, bár ő volt az egyetlen, aki a gyűléseken bohócnak öltözve jelent meg.

A levél nyilvánosságrahozatala után nem sokkal egy újabb, a témához kapcsolódó bejelentés is napvilágot látott, amely szerint az MBCsP-ből időközben kivállt a Vörös Orr – Bohócok Demokratikus Tömörüléseelnevezésű csoport, amely viszont támogatná a baloldai összefogást. Elemzők véleménye szerint a szakadás elkerülhetetlen volt, amikor kiderült, hogy a kiváló Vörös Orr (VO) platform tagjai valóban tanácsadóként működtek közre a szocialista kormányzás idején.

A Vörös Orr egynapos szakszervezeti mozgalmi besorolás után párttá alakult és fölvette a kapcsolatot a baloldali pártok képviselőivel, valamint Bokros Lajos pártjával is tárgyalásokat kezdett annak érdekében, hogy a MoMe plakátjain is szerepeljenek bohócok. Heller Ágnes berlini látogatása alkalmával tett nyilatkozatában felszólította Bokrost, hogy vállalja föl bohóc-identitását, a magyarországi demokratikus fordulat eléréséhez ugyanis elengedhetetlen a VO-val való összefogás. Hozzátette: „mától nekem is, nem három, hanem négy identitásom van!” Egyúttal felszólította Orbán Viktort, hogy határolódjon el a burkoltan fasiszta MBCsP-től.

A hazai pártok vegyes érzelmekkel fogadták az MBCsPkörül kialakult polémiát. Elsőnek az LMP adott ki közleményt, amelyben üdvözölte az MBCsP megtisztulását, bár továbbra is kirekesztőnek tartják a bohócok pártját. „Az embereknek meg kell érteniük, hogy bohócnak nemcsak humorérzékkel rendelkező emberek mehetnek – ahogy ezt a bohócok állítják – ez olyan lenne, mintha azt állítanánk, hogy karizmával nem rendelkező politikusból nem lehet jó pártvezető!” – nyilatkozta Schiffer András.
A Jobbik sajtóhírek szerint egyelőre azt vizsgálja, vannak –e, voltak –e a bohócok közt cigányok, illetve hogy mit jelképez a nagy orr és a vörös göndör haj.

A baloldali pártszövetség nevében felszólaló Gyurcsány Ferenc örömmel üdvözölte a VO demokratikus kiválását. Mint kifejtette, gyermekkorában maga is álmodozott a bohóc-pályáról, de a próbák alatt mindig leharapta a fejét az oroszlán. A megszerzett tudást azonban politikusként is tudta kamatoztatni, példaként említette egy korábbi vonatszerencsétlenség kapcsán tett nyilatkozatát. Az exminiszterelnök ráadásul országjárása alatt maga is tanúja volt, hogy VO-s bohócok Nemzeti Dohánybolt elé kivetett gyerekekre felügyeltek, emiatt is helyük van a baloldali összefogásban.
A Fidesz az EP-ben reagált az európai baloldali bohócképviselők támadására, akik egy meg nem nevezett berlini forrásra hivatkozva valószínűleg fasisztának, feltehetően EU-ellenesnek, valamint vélhetően a Fidesz által irányítottnak nevezték a magyarországi bohócokat. Kivéve a VO-t. A Fidesz viszontválaszában kijelentette, hogy minden olyan unordtodox bohócért kiáll, aki támogatja atomprogramját.

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük