A boltzárról és a kormányzati nyuszikáról


Ismerik az a viccet, amikor kormányzati nyuszika megy az erdőben és meglátja a medvét. Biztos távolból odaordít neki: gyere ide, akkor pofont kapsz, hogy összeszarod magad! A medve meg odamegy. Itt vagyok – mondja. Basszameg – válaszolja a nyuszika.

[rule style=”rule-dotted” ]

Mikor kora hajnali 11 órakor észrevételeztük, hogy kormánypárti politikusok egymással versengve jelentenek be előre rendkívülinek beharangozott sajtótájékoztatókat, akkor a szemfülesebb hírolvasók már tudták, itt a vasárnapi zárvatartás kerül kormányzati elengedésre.

Csak pár apró észrevétel:

Első és legfontosabb, hogy akkor mi a tökömért kellett bevezetni, ha a „lakossági fogadtatásra” hivatkozva kényszerülnek most visszavonni. A 10-ből 10 fogorvos ezt ajánlja alapon 10-ből 10 közvéleménykutató megmondta előre, hogy nem lesz népszerű ötlet. Lényegtelen, hogy milyen elképzelések, szándékok és akaratok húzódtak meg a javaslat mögött, akkor is egy „szerzett jog” – még ha vicces is ennek tartani a vasárnapi bevásárlást – kormányzati elvonása került foganatosításra, ami sehogy se népszerű.

Hasonlóan a 18-as karikákkal ellátott dohányboltokig, ami akkor lett volna elfogadható, ha éppen a bevezetése pillanatában fedezzük föl az első floridai ültetvényt. De mivel évszázadok óta pöfékelünk és megszoktuk, ott vásárolunk belőle, ahol mást is, nem ünnepelték a dohányboltokat ujjongó tömegek. Nahát.

Az egyetlen kivételnek, a felülről vezényelt népjavítások szomorú történetében, a kocsmai bagózás betiltása bizonyult.

Ott a legvérmesebb puklisták is kénytelenek elismerni, végeredményében nem is rossz dolog, ha nem bűzlünk minden egyes kocsmázás után. A családi békét könnyebb két mentolos rágóval biztosítani, mint ruháink és hajunk kertben történő elégetésével. Meg a korsókat se döntjük egymásra, mikor hamuzni akarunk, de ez csak egy apró gyakorlati észrevétel azoknak, akik a sört meginni szeretik, nem a nadrágra öntve kiegészítőként hordani.

A vasárnapi zárvatartás viszont kimerítette az indokolatlan és teljesen sikertelen népjavítási kísérlet tényállását. Hátha ettől a csalódástól le is szoknak ezekről. A népjavítás, az emberek megszerelése amúgy az egyik legdühítőbb baloldali programpont, anyja picsáját annak, aki ebben jobberként fantáziát lát.

Pedig mikor a Nyakó-Lukács szoclista duettet normál esetben meglátom, akkor alapvetően tör ki belőlem a kardforgató fideszes, másodpercek alatt narancspáncélt veszek és rögtön agybajt kapok tőlük. Ám. De amikor a kopaszurak népszavazási obstrukciója közepette láttam NyakóLukácsot, azt kellett megállapítanom, van olyan helyzet, hogy még ezek is tudnak időnként sajnálatosan jó oldalra állni, ha véletlenül is.

Annak ellenére, hogy maga a vasárnapi boltzár nem eleve hülyeség, csak gyakorlatban bizonyult annak. Ugye.

Azonban ami ezek után történt, az gyakorlatilag a kormányzati kommunikációs vicc kategóriába sorolandó. Tehát: nem volt támogató a vasárnapi boltzár mögött. Vagyis nem volt töltény a kormányzati puskában. Ezért aztán így is kell hozzá kell látni bizonyos intézkedésekhez és a kárelhárításhoz. Egy másik nyuszikás viccel fog ez bevonulni a magyari politikai kormányzás történetébe:

Bemegy a kormányzati nyuszika a kocsmába. Odamegy az első vendéghez, a rókához és rettenetesen félelmetesen mutogatja a fogait, kezében egy vadászpuskával ezt mondja:

 – Ha vasárnap is itt akarsz inni, akkor edd meg a szarodat, különben gyere ki a hóra és szétlövöm a pofád! 

A róka megretten, megeszi, majd elrohan. Odamegy felbuzdulva a kormányzati nyuszika a következő vendéghez, a farkashoz.

 – Ha vasárnap is itt akarsz inni, edd meg a szarodat, különben gyere ki a hóra és szétlövöm a pofád!

A farkas is megretten, megeszi és elrohan. A kormányzati nyuszika roppantul felerősödve odamegy a medvéhez.

 – Ha vasárnap is itt akarsz inni, edd meg a szarodat, különben gyere ki a hóra és szétlövöm a pofád!

Az medve megretten ugyan, de megkérdi a kormányzati nyuszikát.

 – Te nyuszika, meg van az a puska töltve?

 – Hát nem is olyan nagy ez a szar, én is megehetem…


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

7 hozzászólás

  1. Az A MI HAZÁNK

    A vasárnapi boltzár bosszú volt a netadós tüntetésért.

    Az pedig rég borítékolható volt, hogy fel fogják oldani. Megvárták, amíg a segghülye ellenzék mindent feltesz erre az egy lapra, aztán szépen megengedte a Jóságos Gecibácsi, hogy mégis nyitva legyenek a boltok.

    Ellenzék beszopta a torkosborzot, szél kifogva a vitorlából, lehet kussolni.

  2. Elég szánalmas produkció volt ez a visszavonósdi, Be is ugrott izibe a szerencsétlen kis G. Forodnak az esete a “polgárimagyarország” c. “prodákttal”, hogy az a csávó mit kapott, ajaj. Persze anno dacuma egyetemistaként legkevésbé sem izgatott, nincsenek róla használható emlékem. A boltzár “ideológia” alapjairól egy év távlatából meg vannak, miazhogy nagyon is… Na akkor az is egy ilyen “prodákt” volt, ERtónika?

    És dupla fizetés a vasárnapért? Mégis kiknek a diákmunkásoknak? Mert a bevezetés előtt is ez volt a práktisz…

  3. Fityfiritty

    Az átlagos magyar szavazó sötét és passziv, bármit meg lehet vele etetni. Orbánék ezt a tanult tehetetlenséget használják ki, amikor idióta törvényeket fogadnak el és szétlopják az országot.

  4. Csek egy dologra hívom fel a szerző és azon kommentársak szíves figyelmét, akiknek egy aranyhalénál gyöngébb a memóriájuk. A boltzár bevezetésekor a kormány közölte: a rendeletet egy év múlva felülvizsgálják, az addig szerzett tapasztalatok fényében. Nos, a kiskereskedelmi forgalom nőtt, egy szál eladót se bocsájtottak el, de az emberi hülyeség (kényelemszeretet) a józan észt és a társadalami szolidaritást felülírta. Most a dolgozók nyígnak – és nem ok nélkül..

  5. Egy szál eladót se bocsájtottak el???

    “A Központi Statisztikai Hivatal szerint a vasárnapi boltzár bevezetését – az utolsó tiszta hónapot, februárt – követően csökkent az alkalmazottak létszáma. Áprilisban már a teljes munkaidősök körében is visszaesett a létszám, februárhoz képest több mint félezerrel, márciusban még csak a részmunkaidősöknél mutatott ki csökkenést a KSH. A kereskedelem teljes körében, ami a nagy- és a kiskereskedelmet is magában foglalja, kétezer-kétszáz fővel kevesebben dolgoztak alkalmazottként áprilisban februárhoz képest.” (KSH, 2015. május)

  6. “És dupla fizetés a vasárnapért? Mégis kiknek a diákmunkásoknak? Mert a bevezetés előtt is ez volt a práktisz…”

    miről beszélsz már, te vadbarom, te…

  7. Sajnos a Fidesz mindent úgy csinál, mint a boltzárat. Van egy idióta ötlet, de senkivel nem egyeztetnek, nincsenek hatástanulmányok. Egy nap alatt átverik a törvényt az országgyűlésen, aztán csodálkoznak, hogy a valóságban nem működik. Ha a közpénzlopás helyett kormányoznának és kompetens arcok ülnének a minisztériumokban, lehet, nem figyelnének be ilyen blamák.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük