Kommunista titkosszolga a haveri őrkutyáknál


Az Átlátszó bénán elfogult trükközését leplezte le cikkében a minap a Mandiner, melynek szerzője állítja, hogy az éppen egy hónapja közzétett, Garancsihoz köthető cégek nyerték a legtöbb közbeszerzést tavaly – itt a toplista című cikk címének két állításából pont egyik sem igaz. Azaz, nem Garancsi Istvánhoz köthető cégek nyerték a legtöbb közbeszerzést tavaly, és az Átlátszó toplistája nem a 2015-ös magyarországi közbeszerzési toplista. Minő szerencse, hogy nem hármat állítottak a címben.

[title size=”1″ content_align=”left” style_type=”single solid” sep_color=”#dd9933″ margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””][/title]

Az Átlátszó végül kijavította a hibát és pontosította a cikket, elismerve, hogy gyűjtésük valóban csak a kormányközelinek mondott üzletemberek sikeres pályázatainak a listája. Hurrá! Hogy milyen korrektek ezek a civilbe öltözött őrkutyák! Lehet nemsokára százalékot számolni, súlyozni is megtanulnak a konzorciumi indulások esetében, mert noha a bölcsészmatek aranyos, de ha egy adott útszakaszra kiírtak mondjuk 40 milliárdot, akkor azt a 40 milliárdot nem kapja meg a konzorcium minden egyes tagja. Ez bizonyos agysejtszám fölött magától értetődő.

Ilyen akkor se történik, ha előtte az ATV-be betelefonáltunk a délelőtti teleshoppos időszakban némi pénzenergiáért.

Nincs azzal semmi baj, ha magát ellenzékinek feltüntető sajtóorgánum felhívja a figyelmet a kormányzat hibáira, anomáliáira, és mindezeket akár korrupciónak is nevezheti, elvégre a korrupció az újságírás kiskutyája – mindent el lehet vele adni, még az Átlátszóponthut is. Azonban az Átlászó mindezt a független, civil kontroll mázával önti le, miközben – most vegyenek nagy levegőt – közük nincs a függetlenséghez.

Az atlatszo.hu impresszumában, az együttműködő partnerek között számos civil, jogvédő, miegymás szervezet szerepel, de persze a munkatársak között egy volt szocialista politikus is feltűnik, így a függetlenség látszata már első ránézésre sem stimmel.

Csak, hogy tiszta legyen a kép: Tordai Csaba előbb a Medgyessy-, majd a Gyurcsány- és a Bajnai kormányokban dolgozott, utóbbiban egészen a MeH államtitkári posztjáig vitte. Aztán Bajnaival közösen összehozták a Haza és Haladás Alapítványt, amely egyik alapítója volt a később a választásokon induló Együtt 2014 Pártot. Tordai mindeközben, és nyilván a függetlenség és civilség jegyében beszállt az Átlátszóba is, amelynek a mai napig a jogi munkacsoportjának tagja, de ami fontosabb, a portált kiadó atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. egyik tulajdonosa is.

Hogy is vagyunk akkor a függetlenség és a tulajdonos (politikai) érdeke körüli dolgokkal?

Az Opten cégtára szerint Tordai az Átlátszón kívül még három cégben érdekelt, így abban a TMC First Tanácsadó Kft.-ben is, amelynek egyik tulajdonosa Oszkó Péter, a Bajnai-kormány, éppen a 700 milliós házát áruló egykori pénzügyminisztere is. Szóval még egy szocialista politikus….

De a TMC First egyébként nem is emiatt érdekes, hanem azért, mert tagja egy Civil Support Nonprofit Kft.-nek. Utóbbi társaság, a honlapja szerint a társadalmi célú szervezetek fejlesztésén ügyködik, azok hatásnöveléséért dolgozik. Zárójelben meg kell jegyezni, ez a hatásnövelő szervezetfejlesztés a magyar nonprofit szektor és a közbeszerzések gyakorlata alapján a pénzlenyúlda kezdőknek című társasjáték.

De tételezzük fel, tényleg a szervezetfejlesztésben, stratégiák kidolgozásában is segítenek, nem csak lepapírozni a tengerentúli és hazai demokráciafejlesztő pénzeket, akkor viszont illene kissé körültekintőbben kiválasztani azokat a szervezetfejlesztő tanácsadókat! A “segítők” között ugyanis megtalálhatjuk ifjabb Apró Antalt is, legalábbis az egyik vállalkozását, a MONTANA Tudásmenedzsment Rendszerintegrátor és Szoftverfejlesztő Kft-t. Igen. Arról az ifjabb Apró Antalról beszélünk, aki 1989 végéig a BM III/II-2. osztály vezetője, nem mellesleg Gyurcsány Ferenc anyósának, Apró Piroskának a testvére. Ide másoljuk az Index.hu Apró Piroskáról írt portréjának egy részletét, amely 2007-ben jelent meg:

“Piroska testvére, ifjabb Apró Antal – több kommunista vezető gyerekéhez hasonlóan – a titkosszolgálatnál dolgozott, a Medgyessy Pétert is beszervező III/II-es főcsoportfőnökségnél. Fontosságát jellemzi, hogy az első szabadon választott Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt a titkosszolgálatokért felelős miniszter, Boross Péter név szerint megemlítette. Boross arról beszélt, hogy a III/III-asokon kívül szakértelmük miatt szinte mindenkit megtartottak a nemzetbiztonságiak közül a demokráciában is, kivéve az olyan kommunista nagykutyákat, mint például ifj. Apró Antal. Ezt a tizenhét évvel ezelőtti ülés egyik résztvevője mondta. A rendszerváltás után ifj. Apró Antal magánnyomozói vállalkozásokba fogott, elsőnek az S-Komplex nevűt alapította meg. Az S-Komplex többek között a ferihegyi repülőtér biztonságán is őrködött. A cég felügyelő bizottságának három évig Apró Piroska is tagja volt. Információink szerint ifj. Apró Antal nemzetbiztonsági szakértőként egyes ügyekben dolgozott a Horn-kormánynak is. Az S-Komplexnél volt társtulajdonos néhai Nagy Lajos, aki 1990-ben a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) vezette. Nagy a család közeli barátjának számított. A III/I-es csoportfőnökség kötelékében Saigonban, illetve a 80-as években New York-ban szolgált. Amerikában a magyar kémelhárítás második embere volt. A 2006-ban elhunyt férfi fiatal özvegye, Nagyné Svoboda Petra 2002 óta Apró Piroska mellett dolgozik, a titkárnője. Apró Piroska unokatestvére, Vajda József is magas rangú titkosszolgálati vezető volt, 1994-ben az NBH második emberévé nevezték ki. Ifj. Apró Antal gyermekei – Piroska unokahúga és unokaöccse – magánnyomozó-irodákat vezetnek.”

És helyben is vagyunk. A titkosszolgálatok egyik kiemelt területe a média befolyásolása, illetve a médián keresztüli gazdasági és egyéb hírszerzés. Nem állítjuk, hogy az Átlátszó ezt csinálja, de mindenképpen elgondolkodtató, hogy tulajdonosaik között megtalálható egy olyan volt szocialista politikus, aki a fent említett, kétes üzleti kapcsolatokkal rendelkezik. És amennyire meg vannak vadulva, simán feltételezzük, hogy legközelebbi vadászgépbeszerzésnél majd szépen kikérik az F-35-ösök műszaki leírását – elvégre legyen transzparens a közbeszerzés összehasonlítható ajánlatokkal – aztán odaadják Apró Antalnak olvasásra.

Elképzelhetetlen történet? A magyar bírói gyakorlat ismeretében csak a vadászgép a túlzás…


  tutiblog

A PS böllérblogja. Bővebben a Gy.I.K.-ben.

Egy hozzászólás van

  1. a Montana mellett a egy Minor nevezetű vállalkozás volt még egy ilyen hírhedt informatikai cég a 2000-es évek elején, első Orbán kormány vége Medgyessyék eleje. Lehet, hogy ugyanaz a tulajdonosi kör?
    Sokszor kerestek jobb egyetemistákat akkoriban, eléggé tré főleg adattárolással, rendszer üzemeltetéssel kapcsolatos részfeladatok megoldására. “Kedveltek” voltak, mert sokkal többet fizettek mint ami akkoriban egy diáknak elérhető volt (persze a projecthez képest üveggyöngyöket).
    Általában soha nem ők, hanem noname kisvállalkozások feltűnően ostoba, de erősen “vetítőgép” és pénzes (vagy akkor annak tűnő) ügyvezetői vitték ezeket a projecteket, de a dumáikban gyakran előfordult ennek a két cégnek a neve, általában szuperlatívuszokkal kísérve.
    Persze nekünk fogalmunk sem volt kik lehetnek ezek (a politikáról sem sok), de hogy vörösök voltak az hamar lejött mindenkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük