Mégsem protesztszavaztak az összeszerelőüzem lakói


Mint azt már mindenki tudja, a győri időközi önkormányzati választáson a Fidesz jelöltje sima győzelmet aratott. 56-39 arányban verte meg a szélsőbaloldaltól a szélsőbaloldalig tartó (!!!) ellenzéki összefogás jelöltjét. Van néhány váratlan és messzire vivő tanulsága ennek a választásnak, erről lesz szó alább.

Dézsi Csaba Andrásra nemhogy elődje, Borkai Zsolt pucér segge nem égett rá, hanem kifejezetten nagyarányú győzelmet aratott, 2006 óta nem látott különbséggel verte meg az MSZP-DK-Jobbik-LMP-etc jelöltjét, a költői nevű Pollreisz Balázst. Ellenfele mellett hiába mozgósított a teljes „független” sajtó, hiába produkáltak emlékezetes jeleneteket a médiamunkások, ahogy egymás sarkára taposva próbálták proletár indulatokat elszabadító botrányt habosítani a Dézsi állattartó hobbijából, rámutatva arra, hogy nincs két Fidesz, hiszen az egyik kurvázni jár a tengerre, a másik papagájokat tart. Csúfosan lebőgtek.

Mindent megpróbáltak, minden eszközt bevetettek, de mégsem sikerült. Hogy miért? Mert Győrben úgy jött ki a lépes, hogy a baloldal legfontosabb toposzairól derült ki: egytől egyig hazugságok.

„Összeszerelőüzemet csinálnak az országból”

Ha fejből kellene mondani egy várost, amelyre ráillik az a baloldali bírálat, miszerint az Magyarország csupán a német ipart kiszolgáló összeszerelőüzem, akkor Kecskemét mellett Győrt említené mindenki kapásból. Az Audi márkanév évtizedek óta kötelékben repül Győr városával. Böcskei Balázs, a Karácsony Gergely alkalmazásában álló „független” elemző rögtön, az urnák zárultával szinte egy időben, már meg is magyarázta az Ungár Péter alkalmazásában álló „független” Azonnali.hu pixelein, hogy az Audi városi jelenléte miatt nem is lehetett más eredménye az időközi választásnak, mint a jobboldali győzelem. Mint írta, a német gyáripari óriás helyi jelenléte miatt izmos középosztály alakult ki, rengeteg pénzt költhetnek a győriek, a városi kultúrát és sportot agyontámogatja a vállalat, a város minden centijén látszik a jólét és a fejlődés.

Akkor tegyük fel a kérdést, a szerző és elvtársai más napokon miért óvják a többi magyar várost attól, hogy „összeszerelőüzemmé” legyenek?

Az összeszerelőüzem Győr gazdag, a lakói elégedettek, a munkanélküliség és a depriváltság szinte ismeretlen fogalom. Csak kérdezem: nem amellett szólnak inkább érvek, hogy Győr mintájára az összes nagyobb városunk mellé kellene egy Audi? Ha az olyan zsákutcás nagyvárosainknak, mint Pécs, Salgótarján, Ózd és Dunaújváros is lenne egy saját Audijuk, és a lakói gazdagok meg elégedettek volnának, akkor mit is vesztenénk? Ott se szavaznának a mások kirablását ígérgető szélsőbaloldali pártokra? Ennyi kockázatot vállalnunk kell! 🙂

A Fidesz támogatottsága összeomlott

Az őszi önkormányzati választások után hetente tette közzé a haladó média a szélsőbaloldalhoz bekötött közvéleménykutatók jelentéseit, amiből azt olvasták ki, hogy annyi választót veszített a Fidesz, hogy igazából már mínuszban van. Kéthetente kijött egy cikk, tele grafikonnal és ábrával, aminek vagy azt a címet adták, hogy megint félmillió szavazót vesztett a Fidesz, vagy azt, hogy lejtmenetben a kormánypárt. És hittek maguknak. Annyira a saját hazugságaik hatása alá kerültek, hogy azt is összeomlásnak látták, amikor a decemberi 49 százalékról 52-re javított a Fidesz.

Nem a választókat győzték meg, hanem saját magukat.

Mint minden valamirevaló politikai erőnek, nyilván nekik is voltak belső méréseik, melyek arra intették az összefogást adó pártokat, hogy semmi esélyük Györben. De erről elfelejtették tájékoztatni a kézből etetett „független” médiájukat, így azok lelkesen írták sorra a termelési jelentéseket és ábrándoztak a Győrben nemsokára bekövetkező totális győzelemről. A folyamatos kampány végre a magát függetlennek hazudó szélsőbaloldali sajtó hitelességét is elkezdte koptatni.

„A választók unják már a banánt

Az őszi önkormányzati választások eredményéből sokan azt a következtetést vonták le, hogy a választók megunták a Fidesz kormányzását, már valami másra vágynak. Győrben kiderült, hogy ez messze nincs így. Csak bizonyos, szociokulturálisan könnyen körbeírható helyeken múlt el a baloldali választók kezét szavazáskor lefogó szégyenérzet, ma már újra büszkén leszavaznak Gyurcsányra. Általános proteszthangulat viszont nincs. Amelyik városban rendben mennek a dolgok, ott a jobboldal könnyedén nyer, a haladó baloldalnak semmi esélye nincs, hiába szerelkeztek fel a leghülyébb, nyugatról importált forradalmi elméletekkel, mint például a fehér, hetero férfiak gyűlöletével.

És a botrányok máshol hatnak, nem ott, ahol történtek.

Borkainak lehetett hatása a tények helyett a morállal érvelő értelmiségi-urbánus közegben, de Győrben ez vajmi keveset számított. Ahol jól élnek és elégedettek a választók, ott nagy ívben szarnak egy-egy közszereplő botrányaira, megelégednek azzal, ha az illető lemond és eltűnik, de nem kezdenek el a Fidesz által képviselt politika ellen szavazni, nem szeretnék pár hitványnak bizonyult alak miatt újra bevezetni a kommunizmust. Persze más városokban, ahol a kormányzás és a városvezetés nem tud olyan egyértelmű sikereket felmutatni, mint pl. Győrben, ott tényleg hatnak az „ügyek”, de helyben nem. Pláne nem hatnak a kamubotrányok. Még a legalja szélsőbaloldali propagandasajtó is csak a saját választóik legkreténebb részét hozta izgalomba Dézsi papagájaival. Hiába ismételgették papagájként, hogy papagájai vannak… 🙂

***

A Fideszre nézve pedig egyetlen fontos tanulsága van a győri időközi választásnak: nem kell félni a kevésbé nagypofájú, kevésbé centralizáló, békés és konszenzusra törekvő politikát képviselő, úriember típusú jelöltektől. 


  Nyilvánvaló Kapitány

19 hozzászólás

 1. Ez a kiszámolósdi nem jött be az összefogásnak.
  Sorra levadászták az ellenfél szám jegyeit.
  Van ez így (is).

 2. Gondolom, annak is volt szerepe, hogy a baloldali polgálmesterek, élükön Kari Gerivel remek produkciót hoztak össze október óta.

 3. Ahogy már az egyik hozzászóló írta előttem, az újonnan megválasztott nem polgárbarát polgármesterek az eltelt időszakban számos helyen megmutatták hozzá nem értésüket, hamisan állított függetlenségükről bebizonyosodott, hogy az valójában nincs, és a régi mszp-s haveroknak tolják az újonnan keletkeztetett poziciókat szemérmetlen nagyságú pénzekkel, és a győrieket ez mozgósíthatta.

 4. Futottam ámokot médiában egy olyan 17 évet, irkáltam 8-10 könyvet, így tehát alkalmasint technikai szempontból is képesnek érzem magam arra, hogy megítéljek egy zsurnalisztikai produkciót. Még messze nem olvastam végig, de a

  “a költői nevű Pollreisz Balázst”

  karaktersorozat láttán egyrészt bepisáltam a röhögéstől, másrészt muszáj volt megemelnem a kalapom.

  Simán megérne egy P.J. O’Rourke-díjat, ha lenne ilyen.

  Elismerésem, megyek vissza olvasni.

  • Ugyan a bélyeg nem gyűjti magát, de kivételesen azért válaszolok saját magamnak, mert nem lehet kommentet szerkeszteni, és az előbbi eszmefuttatáshoz tartozik:

   Még egy kalapemelés simán belefér, de igazából úgy lett volna a csini, hogy ezt a közmédia és a HírTV híradójában olvassa fel a súgógépről a bemondó.

   Persze-persze, ezek mind “lakájmédiák”, de alkalmasint átütik annak az 1.3 millió emberkének a véleménybuborékját, akik konzekvensen szavaznak a nem-Fideszre.

   Ha más nem, akkor a függetlenobjektívhaladóstb. kapcsolatos sivalkodásai.

 5. Szőnyi LASZLÓ

  A Fidesznek vissza kell és lehet hozni az önkormányzati választáskor “elcsatolt” területeket.Kampányolni ugyan még nem is kell de jó lenne mozgósítani az alvó Polgári Köröket és készenlétbe helyezni őket. A ballib hazugságait azonnal bizonyítékokkal alátámasztva cáfolni mint most amiskolci vezető kórház esetében. Ezekre mozdoljon rá az össz jobboldali írott és elektronikus sajtó. Jó példa erre a Hír tv.(Báyer show,Sajtóklubb,Csörte,Civilkör stb.)

  • Nem lehetne inkább egy-egy Audi,vagy valami hasonló gyárat telepíteni melléjük?
   Hiszen,szemmel láthatólag az elégedett izmos középosztály,az aki nem vevő a szélsőséges liburnyákokra,meg a nácikokra. (szélsőjobb és szélsőbal,ha tetszik,ha nem,egy körskálán pont összeér.)

 6. apro_marosan_petergabor

  Mi van Wittinghoffal?
  Wittinghoffal már nem törödik senki, Wittinghof elvtársat már le sem akarják mondtani?

 7. Azt a hibbant barmot szeretném parszor jól tökön rúgni aki ezt az összeszerelő üzem dumat kitalalta! Egyszer bevinnem egy ilyen helyre és adnék neki par végzettsége szintjének megfelelő feladatot ( legyen betantott munkas vagy mérnök),hogy hogyan boldogúlna csak úgy hirtelen! Azt hiszem , hogy csak néze jó darabig mint az a bizonyos Jenő a moziban! És még valami: minden valamire való ipari hatalom a legelején kezdte (Japan : 14 tranzisztoros radió 7 működő tranzisztorral és hét selejt tokkal, Kína . népi kohók a hatvanas években, Tajvan: egérfogó és petroleum lampa , Délkorea: minden ami vacak) de nem becsülték le a munkajukat , hanem dogoztak éh bérért és közben tanúltak és tanúltak és fegyelmezettek voltak, minden szbalyt betartottak és ha kellett oregamit hajtogattak! Az orszag büszke volt rajuk és ök is magukra! Ezt kéne megtanulnunk.

  • Horn kormány valamely köz-, vagy pénzgazdásza.
   Annó ciklusukban hirdették meg, a nyugat-európai cégekkel együttműködést és az ország logisztikai központtá változtatását, a vasúti szállítás leépítését, a sertés és vágómarha ágazat helyett a baromfi (tyúk, pulyka, strucc) termelés felfuttatását.

 8. Maradjunk középen, még Borkai úr esetében is.
  18 évig a Borkainé “kisebb birodalmával” szomszéd faluban laktam. Mivel gyakran jártam át és keresztül azon a falun, szinte az első kapavágástól láttam felépülni azt a “birodalmat”. Ha akkora “birodalma” lenne csak a mai politikusoknak és maffiózóknak, hát elmondhatnánk hogy minden vagyon tiszta pénzből áll.
  Csak a valós tájékoztatás miatt bátorkodtam leírni, de –mint bárki más portáját illetően– kívülről bárki meggyőződhet róla.

 9. Xanax József

  Dési papagájával mi volt a problémájuk? Papagájt tartani valamiféle szélsőjobbos elhajlásnak számít a körúti üvegtoronyban?

  • Biztos zavarta őket, hogy egy papagáj teljesen kiszámíthatatlanul és megjósolhatatlanul mond igazat.

 10. Xanax József

  Bocs, nem Dési, hanem Dézsi.

 11. Sziasztok!

  Én születésem óta Győrben élek. Azt azért nem értem, a Borkai botrány kapcsán, hogy mindenki az országban hisztizik, amit csinált. Csak, hogy a mi fiunk borja volt Borkai Zsolt is. Győr nevelte föl és a sportban, tanárként, tornászként, olimpikonként, fantasztikus figura volt. Polgármesterként sem volt, oly rossz.
  Ez a múlt.

  Dr Dézsi Csabát a Nádorvárosban mindenki ismeri, nem egy éve vagy kettő éve, hanem húsz éve. Mivel Nádorváros részen élek személy szerint is ismerem a Doktor urat. Amióta eszemet tudom Nádorvárosban mindig Ő volt az önkormányzati képviselőnk. Amit állít magáról, hogy dolgos, keményen dolgozik, jó orvos és jó református ember ez mind igaz.
  Kire másra szavaztam volna, húsz éve mindenki ismeri a városban, érdemei és munkája miatt.
  Jó egészséget és kitartást kívánok neki a Polgármesterséghez. Jól fog dolgozni az biztos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük