Make Budapest Green Again


Avagy a “Sétáló Budapest” terv továbbfejlesztése.

Egyesek azt mondják, hogy a világ vezetői nem foglalkoznak eleget a környezetvédelemmel. Ez azonban mostantól Budapesten nem így lesz! Az OPNI által kiírt várostervezési pályázatra beérkezett “Sétáló Budapest” programot tanulmányozva az embernek az az érzése támad, hogy azon – bár az alapkoncepció jó – még sokat lehetne javítani.

Nem elég zöld ugyanis, valamint számos részlete kidolgozatlan.

Például nem szól arról, hogy az autók kitiltását technikailag hogyan lehetne megvalósítani. A mi továbbfejlesztett verziónk azonban erre is kész megoldást kínál: 2020. január 1-jétől a városban található autókat egy Greta Thunbergnek sminkelt Horváth Csaba megcsókolja és BéKáVé változtatja. Vagy BéKákKá.

Eddig nincs túl nagy különbség mi programunk és a “Sétáló Budapest” program között. Az igazán innovatív fejlesztések a 2022 utáni, hosszú távú intézkedési tervben szerepelnek:

A sétálás ugyanis túl lassú, valamint igen energiaigényes. Gondoljuk csak el, mennyibe kerülne a Pizza kiszállítása gyalogos futárral? És mikorra érne oda?  A megoldás ezer éve kézenfekvő, csak elfelejtkeztünk róla. Miért vagyunk lovas nemzet, ha nem azért, hogy lovon járjunk? Ezzel mellékesen a fidesztől jobbra található szavazókat is meg lehet szólítani, tehát egy igazi nemzetegyesítő terv lenne!

Na, persze nem hagyományos lóra kell gondolni – hiszen arra ráülni egy haladó számára mégiscsak állatkínzás – hanem a városi sajátosságokhoz adaptált lóra, mint amilyen például budavári sík-ló, amely egyébként a nevével ellentétben valójában pont hogy a hegyen jár. Persze valahogy a síkon is kell közlekedni, de erre is van megoldás, például a buszpót-ló, metrópót-ló, satöbbi.

(Felhívjuk a figyelmet, hogy utóbbi ötletet – a metrópót-lót – Tarlós István is magáévá tette, de dilettantizmusára jellemző módon a lényegét nem értette meg, ezért fordulhatott elő, hogy végül metrópót-buszokat alkalmaztak a metrópót-lovak helyett, amelyek nemhogy kevésbé, hanem még jobban szennyezőek, mint a metró.)

A program harmadik lépése pedig a Dunán való vízi közlekedés rendbetétele. A vízen nem hatékony lóval közlekedni, ezért a hajópótló nem jelenthet megoldást.

Egyelőre tehát maradnak a hagyományos hajók, annyi változtatással, hogy a nagy városnéző hajókat kitiltjuk, és helyettük a nemzeti konzultációs kérdőívekből hajtogatott, biológiailag lebomló papírhajókat állítunk forgalomba.

Ennek érdekében először is átmeneti intézkedésként a folyót kétirányúsítjuk, 2019 október 14-től a víz a csak budai oldalon áramolhat dél felé, a pesti oldalon északi irányba fog folyni, így a vízi járművek körforgalomszerűen, mindig a sodrással egy irányba haladhatnak, amivel mellékesen jelentős üzemanyag-megtakarítás is elérhető.

(A víz folyásirányát megváltoztatni az alkotmány értelmében nem lehet, ezért erről egy népszavazás kiírása lesz szükséges.)

Nyilván, ezek csak ideiglenes intézkedések; a hosszútávú megoldás csakis az lehet, hogy a Dunán (Ferenc Pápa vezetésével) újabb hidakat építünk, majd ezek egymáshoz kapcsolásával és a rakpartok szélesítésével a folyót teljesen beburkoljuk, és az így létrejött szabad területet minden nyáron lezárjuk a forgalom (a békák és a pótlovak) elől, és megrendezzük rajta a Nagy Nyári Hídfesztivált.

A folyó fedett mederbe terelésének másik óriási előnyeként ismét Budapestre lehet hívni a Red Bull Air Race-t, amely immár a földalatti csatornában, a lakókat nem zavarva, akadálytalanul düböröghet.

Egyébként tárgyalásokat folytatunk a Ferihegy Airport Zrt-vel is, hogy a vizsgálják meg, milyen biztonsági kockázatokat jelentene, ha a légiforgalmat is a Duna boltozott csatornájába terelnénk, egycsapásra megoldva ezzel a város negyedik nagy problémáját is.


  tutiblog

A PS böllérblogja. Bővebben a Gy.I.K.-ben.

7 hozzászólás

  1. Tiltakozom a Duna fedett mederbe terelése ellen.

    A Feri-hegyi repteret meg kell szüntetni, helyette a Parlamentet elbontani és helyre állítva az alatta levő szeméttel feltöltött gödröt hidroplán kikötőt kell létesíteni. A kifolyó kerozint és az utazásközben keletkezett higiénés és kommunális hulladékot a Duna automatikusan elviszi Szerbiába, persze előtte zöldre lehet festeni.

    A turisták így egyből a városközpontba sétálhatnak, nem kell terhelniük METRÓ HIÁNYÁBAN a 100-as és a helyi közlekedést biztosító 200E buszjáratokat.

  2. Maga az írás is remek, több helyen igen szellemes, gyilkos; a címadás viszont egyenesen telitalálat – bárhonnan is vizsgáljuk, 100 százalék.
    🙂

  3. A mindenkori hatalom gyengéje a sétáló világ. Aki csak a szomszéd faluig járhat el, az csak a szomszéd faluig veszélyeztet. A rabszolgát figyelték mennyi ideig tart míg eljut A-ból B-be, s ha később tért vissza, kapott érte. Aztán a jobbágy röghözkötése, vagy a Szovjetunióban volt szokás egyik településről a másikba útvonal engedélyt adni, és őrtornyokból figyelték, mikor halad el a delikvens a Ladájával, s ha időn túl, számonkérték.

    De elég ha az emberlánya hajnalig marad az osztálytalálkozón, s addigra leáll a metró, majd a buszok, taxi sehol, telefon eleve otthon felejtve. Egy max félórás majdnem háztól-célig tömegközlekedés a cúgos korahajnalon kibővül 3 óra “sétálós Budapestre” és e szép városunk mégcsak 2 milliós. Képzeljük el ezt Tokióban! (bár lehet, hogy ott nincs leállás sem).
    Ha napi oda vissza 3-4 órát mehet gyalog, ugyanennyit vissza a munkahelyére, aligha marad ereje még dolgozni is. A zöld-sétáló Budapest eleve csak értelmetlen szlogen.

    De hosszútávon ezt is megérhetjük. A tervezett iszlám hangyabirodalomban a nőknek majd külön vagonban, buszon kell közlekedniük, és a kocsival dolgozni kénytelen férfiaknak pedig útvonal engedély lesz kiadva, amit korbácsolás terhe mellett nem lesz tanácsos megszegni.

    Ha így vesszük, valóban teljesülhet Grétácskák álma, a sok kipufogó mai jármű helyett környezetvédően zöld villanyautó csak oda visz, ahova elengednek, vagy ha eltérnél az útvonaltól, az önvezető sofőröd befuvaroz egyenesen a rendőrségre.
    Viszont megvalósul a sétáló Stockholm, sétáló Párizs, Berlin, Bécs, és ha nem vigyázunk, az igenzöld sétáló Budapest is…

    • Már látom a piaci rést!

      Istállót építünk, lovat tartunk, lovagolunk, szekerezünk, biokomposztálunk.

      Mennyi új munkahely!

  4. Van még Ludas Matyi? Ilyen jobbos írásokkal kellene feltölteni és akkor kis idő múlva fejlett nyugat haladó nyelveire is lefordítva világsikert lehetne létrehozni.

    Egyébként bármilyen furcsának hangzik a balliberálisok pont olyanokat mondanak mint amik ebben az írásban vannak, csak legfeljebb hozzá vagyunk szokva, nem tűnik fel. SAJNOS.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük