Jó reggelt kívánok! – mondta Németh Szilárd rezsibiztos


Az Orbán-kormányt sok mindenért lehet csesztetni, de a rezsicsökkentés ügyében tényleg csodafegyvert találtak. Persze nyugodtan lehet finnyázni, meg nyomatni az értelmisi populistázást, ettől függetlenül működik. Az ellenzéki töketlenkedés mellett legfőképpen ennek köszönhető a második kétharmad.

Ha jól meggondoljuk, rengeteg ügy esetében mondhatnák azt nemes egyszerűséggel a szociknak, hogy „inkább húzzátok meg magatokat!”, de talán ezekből is kiemelkedik a rezsicsökkentés. Ez az a téma, amelyben leginkább illene az illetékes elvtársaknak egy sarokban kucorogva remegniük még pár évet. Ám a gátlástalanság immanens része a politikai versenynek – vélik az egykori állampártot működtető öreg kommancsok között szocializálódott ifjabb balos majmok újszocik.

Mert íme, itt van ez a Tóth Bertalan nevű nímand, aki jelenleg frakcióvezető-helyettes (ez is jól mutatja a párt intellektuális és rekrutációs válságát), és képes kiállni a nyilvánosság elé, majd rálicitálni a rezsicsökkentésre. Berci szerint ugyanis: egyetlen gombnyomással csökkenteni lehetne a gáz-, a villany és a távhőszámlákat.

Ezek szerint mégiscsak érvényes a GFG-tétel a rezsicsökkentésről. Mellé érdemes csak állni, nem ellene menni. Tényleg „kormányzati csodafegyver” és valóban lehetetlen helyzetbe hozta az ellenzéket.

A fantasztikus képességekkel felruházott ifjú szoci azonban igen egyszerűen látja a világot. Szerinte, ha a kőolaj világpiaci ára csökken, s ezzel a benzin is olcsóbb lesz, akkor „megtakarítás” keletkezik, amit oda kell adni a zembereknek (!). Ezzel kapcsolatban pedig van is egy ötlete; sőt: törvényjavaslata, amit be is nyújtott. A Fidesznek pedig csak annyi lenne a dolga, hogy megnyomja a Palamentben az „igen” gombot… oszt’ április 1-jétől a háztartásoknak átlagban 20 százalékkal csökkenne a gáz, illetve 10 százalékkal az áramszámlája. De Berci úgy számol, hogy a távhődíj is 10 százalékkal kevesebb lehetne.

No, ha csak az első 4 osztályban elsajátított matematikai műveleteket vesszük alapul, akkor még igaza is lehetne. Némi ráhagyással.

Tudjuk, hogy a magyarok politikai emlékezőképessége igen rövidtávú, de Lendvai Ildikó évtizedes hazugságára (talán a rendszerváltás óta a legnagyobbra) mindenki emlékszik még: „Lassan mondom, hogy az ország minden választópolgára megértse. Megértse Orbán Viktor is:  nem lesz fogyasztói gázáremelés, lesz viszont rezsitámogatás és magasabb családi pótlék.” E klasszikusnak számító mondatok még 2002-ben hagyták el a már akkor is veteránnak számító, de azóta – a sok-sok plasztikai műtétnek köszönhetően – ránézésre egy percet sem öregedő Ildi néni száját a TV2 reggeli műsorában. Aztán nyertek a szocik 2002-ben (és 2006-ban is); kormányoztak nyolc évig (egyszerűen nem lehet abbahagyni az elmúltnyolcévezést!), a lakossági gáz ára pedig már 2003-ban 12 százalékkal nőtt. S utána évről évre, menetrendszerűen magasabb lett, egész 2010-ig, mindennemű világpiaci mozgást figyelmen kívül hagyva. S persze elviselhetetlen mértékűek lettek az egyéb rezsiköltségek is. Pontosan háromszorosára nőt a gáz, kétszeresére a villamosenergia és 70 százalékot is meghaladó mértékben a vízdíj átlagára.

Az Orbán-kormányt sok mindenért lehet csesztetni, de a rezsicsökkentés ügyében tényleg csodafegyvert találtak. Persze nyugodtan lehet finnyázni, meg nyomatni az értelmisi populistázást, ettől függetlenül működik. Az ellenzéki töketlenkedés mellett legfőképpen ennek köszönhető a második kétharmad.

A töketlenkedés meg úgy tűnik, folytatódik. Nem vész el, csak átalakul. Mert vagy mellélőnek, vagy olyan témát hoznak fel minduntalan, amiben abszolút hiteltelenek. Így járt most ez a Tóth Bertalan nevű pécsi szoci is, akire egyébként igencsak orrolnak otthonában a sajátjai, hisz nagy dérrel-dúrral vágott neki a helyi politikának, majd mikor dönteni kellett, hogy országgyűlési képviselő lesz-e, vagy a településen marad – úgy otthagyta a pécsi kommancsokat, mint eb a szarát.

Habár saját honlapját egy éve nem frissítette (ez is mutatja a szocik profizmusát…), és ott még Pécs jövőjével kapcsolatban fogalmaz meg nemes célokat (11 hónappal ezelőtti az utolsó bejegyzés), ma már Pesten nyomja az országos politikát.

Íme: itt áll előttünk egy ifjú szoci, aki megpróbálja a lehetetlent és rezsicsökkentésben előzni a Fideszt, illetve visszahódítani tőlük a „mi pártunk jobban szereti a zembereket” –címet.

Sok veszítenivalója tényleg nincs…


  B. Boogieman

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük