Fejezetek a propagandasajtó működéséből

Mióta Karácsony Gergely, Budapest teLjhatalú kormányzója az „Ön dönt: visít vagy vezet?” kérdésnél az elsőt jelölte meg helyes válaszként, szinte kilátástalan küzdelmet vívnak a függetlenobjektív újságírók. Erről lesz szó alább. 

Karácsony Gergely minden objektív mérce szerint hitványul végzi a dolgát – ha egyáltalán végzi. Napi elfoglaltsága mostanában kimerül a közösségi médiás picsogásban, ha meg éppen nem posztol, akkor a szerelmesen búgva kérdezgető Bíró Mariannak ad „interjút”, hogy az Index olvasói előtt se maradjon rejtve, hogy a főpolgármester egyszerűen tökéletes, olyan gondos gazda, hogy szemétől hízik a város. Egy kétmilliós metropolisz főpolgármesterétől ez édeskevés, de a függetlenobjektív sajtó úgy van Karácsony Gergellyel és a nehezen megszerzett pozíciójával, mint éhes kutya a csonttal: morogva őrzik.

Amilyen hülye ez a Gergely, ne irigyeljük a problémáikat!

Szóval alapesetben sem egyszerű a magyar politikatörténet legnagyobb semmirekellőjét épkézláb, cselekvőképes politikusnak hazudni, de veszélyhelyzet idején pláne nehéz.

Apropó: veszélyhelyzet. Budapesten már korábban veszélyhelyzet volt, hiszen Karácsony, a kampányban tett ígéretéhez tartva magát, első hivatali napján kihirdette a klímavészhelyzetet, amiből természetesen nem következett semmi érdemleges. Újságírói kérdésre akkor úgy hazudott, hogy a klímavészhelyzet át fogja hatni a Főváros működését, minden döntést ebből a szempontból vizsgálnak. Azóta is vizsgálnak, amihez rengeteg tanácsadót és bizottságot fizetnek a budapestiek, de szögezzük le, nem volt ismeretlen Karácsony Gergelynek a veszélyhelyzet alatti semmittevés, fél évnyi gyakorlatot szerzett benne.

A magát függetlennek és objektívnek hazudó cselédsajtónak az elmúlt hetekben két fővárosi történetet kellett úgy átkeretezni, hogy Karácsony Gergely szeplőtelen maradjon. Az egyik az elmulasztott cselekvésről és a hazudozásról szólt, a másik a haveroknak osztogatott pénzről. Az elhárítást mind a két esetben a „más is így csinálja, máshol is ez történik” alapon képzelték el, hiszen önmagában képtelenség lett volna ártatlanra suvickolni az ő Gergelyüket.

Az első feladatuk a Pesti úti idősotthonban kitört járvány kapcsán kitört hazugságcunami nyomainak eltakarítása volt, amihez a függetlenobjektív sajtó a sokszor bevált relativizáláshoz nyúlt. Egyazon pillanatban kezdték el ontani a „mindenhol ez van” tematikájú cikkeket a gyanútlan olvasóra, az írások közös nevezője pedig az volt, hogy a koronavírus sajátos tulajdonsága az, hogy idősotthonokra támad, nincs itt semmi látnivaló. Nyasszaföld-alsótól kezdve a messzi és hideg Sámiföldig hoztak példákat arra, hogy a leggondosabb fenntartó sem képes sehol megakadályozni a vírus otthonokba történő bejutását, nincs az a karantén, ami képes megállítani a járványt a kapunál. Nem túlzás, a 444-Index-24-HVG-tengely óráikat fegyelmezetten összehangolva, napokig öntötte a nemzetközi példákat az olvasóra. A sorok közötti tartalomnak és a cikkhez biggyesztett keretes írásoknak egy üzenete volt: Karácsony Gergely ártatlan, nem felelős semmiért, nem a fenntartót, hanem a vírust kell hibáztatni, de ha nagyon haragudni akarunk valakire, akkor ott van Orbán, aki nem adott tesztet.

Még fellélegezni sem volt idejük, amikor Karácsony Gergely, kihasználva, hogy a közgyűlés nem ül össze, egyszemélyi döntéssel megemelte a főváros cégvezetők fizetését. Természetesen a járványra hivatkozott, hiszen mivel is lehetne jobban kezelni a válságot, mint a haverjainak és a szövetségeseinek adott fizetésemeléssel. A függetlenobjektív sajtó persze érezte, hogy ezt, így, ebben a formában nem igazán lehet majd eladni a polgároknak, ezért a függetlenobjektív újságírók rögtön felfedezték, hogy az országgyűlési képviselők fizetése is emelkedett. Igaz, nem április közepén, hanem még március elején, ahogy a másfél éve elfogadott törvény rendelkezik erről, de a haladó sajtó most állt neki a képviselői fizetésekről cikkezni, azt üzenve az olvasóknak, hogy „hát, ilyenek ezek a politikusok”. Természetesen elegánsan elhallgatták, hogy a képviselői alapbért másfél éve határozták meg a nemzetgazdasági havi átlagos bruttó bér háromszorosában, és a automatikus emelkedésre még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, március elején került sor. Sőt, úgy írnak róla, mintha a döntés ma született volna. Mert „ilyenek ezek a politikusok”.

És ez csak az elmúlt másfél hét termése. És amekkora kretén ez a Karácsony Gergely, bőven lesz még munkájuk vele.

Facebook hozzászólások

  Nyilvánvaló Kapitány

Avatar

4 hozzászólás

 1. Avatar

  Én csak azt szeretném tudni, hogy miért is nem rúgják seggbe?
  Rendben, most vírus veszély van, de ha ennek vége, akkor szabadítsa meg Budapest a Városházát ettől a parazitától!
  És a sleppjétől!
  Egy vállalatvezetőt már rég menesztettek volna.
  Nincs olyan, hogy alkalmatlansági, bizalmatlansági indítvány egy krónikus hazudozó, a közpénzt elherdáló fickó ellen???

  • Avatar

   Demokratikus jogrenden alapuló visszahívási mechanizmus?

   Véletlen, nincs.

   Demokratikus jogrenden alapuló képviseleti megbízást megelőző szakmai, emberi, pszichikai vizsgálat?

   Véletlen, nincs.

  • Avatar

   Kirúgni egy tehenészetben a fejőasszonyt? Ó, már hogy is gondolnánk! Ő feji meg Budapest pénzes emlőit, úgyhogy egy ilyen értékes embert, akinél a kassza kulcsa, nem lehet kirúgni, kedves Magda, mert oda a lé! 🙂
   Engem egyébként az egész fővárosi képviselőtestület és a Karácsony helyettesei egy mocsárra emlékeztetnek, ahol a piócák rátapadnak szegény élőlényekre és szívják, szívják az utolsó cseppig.
   Hol az a só?

   • Avatar

    Kedves Naprózsa!
    A mocsarakat is ki lehet, szárítani, vagy lecsapolni.
    Ez Budapesten most éppen fordítva történik!
    Budapest lesz egy kietlen, mocskos terület mire ezek végeznek vele.
    Fordítva lenne igazságos!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük