Egyet balra, kettőt hátra – a Jobbik tervezett valóságcserét folytat


Interjút készített a 24.hu nevű receptkönyv Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik jelenleg egyetlen nyilvánosan mutogathatónak értékelt figurájával, a közelgő uniós választás jeles alkalmából. A Jobbik listavezetője, ellágyulva a friss takarmányszagot árasztó akolmelegtől, végtelen elragadtatásában véletlenül őszinte volt: elárulta, a Jobbik nem kormány-, hanem szalonképes erővé vált. Megragadjuk az alkalmat, hogy gratuláljunk a lenyűgöző teljesítményhez, minden politikai erő erről álmodik…

Ha Gyöngyösi büszke, önmagától kissé meghatódott szavait magyarra fordítjuk, akkor semmi mást nem mondott, minthogy a ugyan a Jobbik nem lett sikeresebb, sőt, de a körúton belül már szobatisztának számít. Ezt valahogy úgy kell elképzelni, hogy amikor Heller Ágnes sétálni viszi őket, nem tesz nejlonszatyrot a retiküljébe. Továbbá neves politikacsináló think tanket, a Bitó-szalont tartalmazó legközéletibb magánlakásban sem a könnyen felmosható, csempézett konyhában fogadják őket, hanem bejöhetnek farkat csóválni és kezet nyalogatni a parkettás, vastag szőnyeggel borított helyiségekbe is. Nem félnek, hogy odapiszkítanak mióta megváltoztak, jól neveltek lettek.

Persze azért a szereposztó díványra nem engedik fel őket, ott még nem tartanak.

Gyöngyösi – a legfrissebb hírek szerint a Jakab Péterrel együtt – az Európai Parlamentbe készül, ahol még nem tekintik őket szobatisztának, pedig nagyon szeretnének a Fidesz helyére beülni a néppárti frakcióba. Vagy valahova, amihez szalon is tartozik. Abban reménykednek, ott majd meg tudják győzni a néppártosodásukról a szkeptikusokat, amire jó lehetőség például a közös szauna az ALDE tagjaival, hiszen Gyöngyösi és Jakab azon kevés jobbikos vezető közé tartozik, akiknek nincsenek horikerik a karjukon, akár meztelenül is megjelenhetnek. Mindenesetre amilyen éktelen ökörségeket képesek mostanában nyilatkozni, ha valaki nem figyel, észre sem fogja venni, hogy már nem Verhofstadt szónokol a tibeti meleg bálnák migrációs jogáról, hanem a Jobbik küldöttsége.

Az egyetlen áthidalhatatlan probléma viszont velük marad: amelyik szalonba a Jobbikot beengedik, ott a szalon válik vitathatóvá.

És persze az is érdekes, hogy mindössze pár évnyi kamu néppártosodással akarnak Európában is szalonképessé, szobatisztává válni. A francia Nemzeti Front lassan 30 éve nem tudja lemosni magáról Jean-Marie Le Pen tapló antiszemita megjegyzéseit, pedig ott nem csak stílus-, hanem generációs váltás is végbement. Nem az öreg grizzlygéza bizonygatja, hogy már megváltozott, meg sosem volt igazából antiszemita, csak rossz mondatai voltak, amiket a média nagyított fel. Nem bocsátanak meg, mert nem áll érdekükben.

Itthon könnyedén lezavarták a rehabilitációjukat, de ez csak annak köszönhetően, hogy mi haladó baloldalunknak nem elvei vannak, hanem vágyai, amiket akár a Jobbik is kielégíthet. Nagyvonalúan hagyják nekik… Olyan ez a gyakorlatban, mint mikor a buzibárban lekapcsolják a villanyt, olyankor nem a résztvevők számítanak, hanem az aktus.

Persze meglehet, hogy Európában is szalonképesek lesznek. Minden okuk megvan a bizakodásra, az európai baloldal számára Orbán túl értékes trófea ahhoz, hogy válogassanak a partnerek között. Csak utána ne oktassanak minket azokról a bizonyos európai értékekről!


  Nyilvánvaló Kapitány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük