A függetlenek


Dehogy a klíma az év szava! E lángoktól ölelt kis földdarabon a független nyerte kiütéssel az év leghangosabban és leghamisabban kiabált szaváért folytatott versenyt. Az év végére eljutottunk oda, hogy aki ma nem független, az nem is ember, és hogy ki független, „azt én döntöm el!

A függetlenség mítosza olyan mélyen gyökerezett meg a szélsőbalos szubkultúrában, hogy egyes elemek egészen meghökkentő produkciókra ragadtatták magukat nemrégiben hirtelen felindulásukban. Például ott állt a néhány háztömbnyi körben nemzetközileg elismertnek számító Pintér Béla, méghozzá egyik gazdájának, a budapesti színházi élet felett anyagi és kinevezési jogkörökkel uralgó főpolgármester társaságában, és arról óbégatott a megjelent szakma- és klánbelieknek, hogy aki nem kritikus a hatalommal, az egy hülye. Nem független vagy te, Bélám, hanem mindközönségesen hülye! – mondotta volna a közönség, ha legalább részben épelméjű emberekből áll. De nem mondta, hanem tapsolt neki, ahogy később a gazdát is megtapsolta, mert ha Karácsonygazda nevez ki direktorokat, az négyláb, ha a kormány, akkor kétláb.

A fenti diszharmónia nem egyedülálló ritkaság és szokatlan ostobaság. Nem Pintér Béla az egyetlen, aki egyszerre akar nyalni és taposni felfelé. Amennyiben nem bírnánk az átkozott kíváncsisággal és útnak indulnánk, apró kutatólapátokkal leásnánk a baloldali fejekben megtelepedett zűrzavar mélyére, egy meglehetősen furcsa állameszményre bukkannánk. Ez az elmúlt, Orbán által uralt években kialakult államkonstrukció a következőképpen néz ki: van a nép által megválasztott parlamenti többség által kinevezett kormány, amivel szemben mindenkinek kötelessége fellépni, akadályozni a működését, elszabotálni a döntéseit. A hatalmi ágak egymás fékező és ellensúlyozó szerepe (ami jobboldali kormány esetében kiegészül az akadályozó és keresztbetevő funkciókkal) mellett megjelent a gyalázkodó-kórusok igénye is. E gyalázkodó-kórusokat nevezik függetlennek, és mint kötelezően felállítandó demokratikus intézménynek, normatívát határoztak meg számunkra, mert mégse saját pénzből kelljen élniük és venniük a macskatápot társuknak. (A ritka kivételeket, akik nem magyar állami forrásokból, hanem spekulációk során tisztára mosott brit és maláj állami pénzből működnek, ezentúl nevezzük független plusznak. Vagy független-függetlennek. Részletek az 1984-ben!)

Tehát úgy néz ki ez a rajtunk számon kért, meglehetősen fura állameszmény, hogy az államnak kötelezően finanszíroznia kell olyan szerveződéseket, melyek az államot gyalázzák, különben nincs demokrácia, pláne jogállam – ilyenkor pedig a halálbagoly is megvetően köp, ha erre repül.

Kiegészítő pont: a tétel kizárólag jobboldali kormányok és önkormányzatok esetében érvényes, balos kormányokat szidni fasizmus.

A színészek céhének is rögtön a függetlenség jutott eszébe, azonnal függetlennek nyilvánította magát, amint úgy érzékelték, a kormány valami olyasmi tesz, ami a függetlenség legfontosabb részének, a zsebikének, vagyis a zseb tartalmának árt. Esetleg megnehezítené a tehetség kutatását, vagyis a kezdő, még bizonytalan tehetségű színészek megdugását. Kihirdették, hogy a művészetnek a hatalom bírálata az elsődleges funkciója, sőt, az egyedüli funkciója. Nem a szemnek gyönyörködtetése, a szív fájdítása, a szellem pezsdítése, összefoglaló nevén: az alkotás, a kiváló, az egyedülálló csodák létrehozása, hanem mindközönségesen a jobboldali kormányok és önkormányzatok basztatása, átkozása, gyalázása.

Legalább ezt is tudjuk…

Csak éppen nem árt megjegyezni, hogy mi meg ezt nevezzük szellemi hanyatlásnak.

Az alkotásból bírálat lett, a határok tágításából területvédés, az új kereséséből a meglévő szapulása. E lépülés során süllyedtek odáig, hogy a nácik kedvenc tételmondatát üvöltötték ritmikusan himbálózva a legutóbbi birodalmi nagygyűlésükön: hogy ki a független (és a művész), azt én mondom meg! Legközelebb lendíteni is fognak.

Csak a többieket azért ne gázosítsák el, ha egy mód van rá…


  Nyilvánvaló Kapitány

23 hozzászólás

  1. Nerné B. Laura

    Államosítani minden színházat! Amelyik nem orbánista darabokat játszik, azt bezárni! Éljen a párt!

  2. Ezt már ismerjük: “független” egészen addig, míg nem lóg valahol – zsinóron. Az NGO ballib fogalma is hasonló: kormányzattól független szervezet, ami külföldi szervektől nem is annyira független. Itt is az a fránya független jelző, amit átvett a baloldal, mint a “civil” jelzőt. Civilben balhibbantnak lenni, az annyi, mintha totálkáros kretén az illető, és mégsem akarja azt mondani, hogy depis. A debil koalíció is előfordul, amire azt mondják, hogy demokratikus, csak éppen nem az, más minden stimmel.

  3. Brindzás Vojto

    Ha 2022-ben baloldali kormány alakul akkor ezek a f..omöccse libsik ugyan kitől lesznek majd függetlenek?

  4. “Gothár-ügy

    Gothár Péter rendező zaklatási ügye nem maradhat következmények nélkül – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a parlamentben előző nap elfogadott kulturális tárgyú törvénymódosításról szólva. Gulyás Gergely kifogásolta egyúttal, hogy annak a színházigazgatónak “a haja szála sem görbül”, aki az ügyet eltussolta.

    A kulturális tárgyú törvénymódosítást úgy kommentálta: a színházak művészeti szabadságába nem történhet beavatkozás.”

    És az SZFE vezérkarának sem görbült haja szála, meg azoknak sem, akik Papadimitiu Athina kisebbik lányát felvételiztették és aberrált, leszbikus módon megalázták.

  5. Balsors, balf…, balkezes (suta ), balul sült el. No ennyit a balról.

    • A balkezest vedd ki a sorból! Kb. annyi balkezes van, mint jobbkezes, sőt, sok kétkezes is van, akiket tévesen “rejtett balkezesnek” neveznek. Balkezes volt Leonardo is, Bach, Beethoven, Michelangelo. Raffaelo, Mark Twain, Nagy Sándor, Szeles Mónika, Navratilova, Newton, M. Curie és még sokan mások.
      Meg én is. 😛

    • Igazából én is balos érzelmű vagyok, mint mondjuk Kossuth is volt, de ma, amikor az egyetlen nemzeti baloldalt a FIDESZ képviseli, ki másra szavaznék, ha nem Viktorékra?! Ezzel szemben a magát baloldalinak nevező ellenzék a globális tőkét képviseli, még véletlenúl sem a nemzetét! Ha viszont eltekintünk attól, higy ki milyen oldalt képvisel, és pusztán az ésszerűséget tartjuk szem előtt, akkor sem tehetünk egyebet, mint hogy a FIDESZ mellé tesszük az “X”-et! Egyszerűbben fogalmazva: Hajrá, Magyarok! Hajrá, Kedves Jó Viktorunk! Ha Kossuth ma élne, lenne mit tanulnia Viktortól! Viktor nem egy szimpla ember, hanem a nemzet isteni szerencséje! Bizonyos vagyok abban, hogy Kossuth, miután leköpné az aktuális baloldalt, maga vezényelne sortüzet! Ez a baloldal már nem aljasodhat le jobban, az tuti! Jelemtelen, nemzettelen, eszetlen csürhe, a seggnyaló ripacsaival egyetemben!

  6. A BALLIB oldal valóban független, de a józan észtől független.

  7. Vannak olyanok, akik tulajdonképpen agyilag 14-16 éves kamaszok maradnak, s ez nem változik akkor sem, ha megházasodnak, elvégeznek valami iskolát, gyerekeik lesznek.
    A balosok között feltűnően sok az ilyen éretlen, és szellemileg vagy mentálisan sérült figura. Akik nem veszik észre, hogy amit művelnek a parlamentben vagy a tünciken, leöntik magukat hidegvízzel – mert épp az a kamasztrend a világon – valójában milyen gyerekesen viselkednek. Mint a kamasz, amelyik követeli a mamahotel kiszolgálását, a papa pénzét, közben mocskolja az ősöket.
    De egy gyereknek elnézzük ezt a viselkedést, és sajnáljuk, ha felnőttként meg ő lesz a falu vagy a gyár bohóca, de nem engedhetjük meg, hogy ilyen 80-as IQ-júak vezessenek települést, országot, mint ahogyan kamasz sem dönthet a felnőttek helyett.
    Gyurcsánnyal az élen kötelezővé tenném EQ IQ és pszichopata szűrést évente a parlamenti, önkormányzati képviselők, miniszterek, helyettesek, polgármesterek, helyettesek és legnagyobb állami cégek vezetőinél.
    Félelmetes és ijesztő lenne az eredmény. Nem is tudjuk mennyi szellemileg alultápláltnak adtunk jogot, hogy vezessen bennünket, leginkább a baloldalon.
    Bezzeg a repülőgép, autóbusz, mozdony stb. vezetőknél elvárjuk, hogy épek legyenek, viselni tudják a nyomást, vizsgálatra kell járniuk, de pont azoktól akik a legnagyobb kárt okozhatják, nem kérünk egészségügyi vizsgálatot?
    Ez nagy luxus. S ahogy a balosok példaképeit nézzük a félbolond Schulztól, pszichopata Sorostól, az egészbolond Grétáig nyugaton, ha félidióták vezetnek, az lesz az eredmény, ami most odaát már látszik.

    • fürgerókalábak

      Már nem röhögök jókat az Idiokrácia (Hülyék paradicsoma) c. filmen. Lassan egy polcra kerül az 1984-gyel.

    • “követeli a mamahotel kiszolgálását, a papa pénzét, közben mocskolja az ősöket”

      Telitalálat.

  8. Molnár József

    Nem tudom, hogy jól értem-e kara úr ( vagy hölgy) Jászi Oszkártól idéz??
    Attól a bitang bolseviktól aki könyörgött a szerb királynak, hogy csapataival szállja meg a délvidéket, mert az srgítené az ő hatalomra jutását.
    Ha az idézet tényleg ettől a tetűtől származik és a kommentelő még büszkén vállalja is az illetővel való ideológiai azonosulást, hát mit mondjak, akkor ő egy lenin fiú.

  9. A cikkhez csak “A magyar kulturális élet Stockholm-szindrómás foglya a belpesti elit néhány tucat gazemberének!” című alkotáshoz közölt véleményemet tudnám írni, melyet fenntartok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük