Nélkülünk a buli


 

Amennyiben demokráciára áhítozó olvasóim nem tudnák, van ez a bizonyos Átlátszó nevű portál. Nem tudok ihletettebben fogalmazni a Wikipédiánál: „Az Átlátszó.hu egy 2011-ben alapított magát függetlennek valló, oknyomozó online-újság; öndefiníciója szerint civil watchdog (figyelő), amely a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzd. A tényfeltáró újságírás mellett fontosnak tartja a civil aktivizmust és mértékének növelését. Az Átlátszó.hu közérdekű bejelentéseket fogad, közérdekű adatokat igényel és publikál, oknyomozó riportokat készít, és akár bírósághoz is fordul a közérdekű adatok nyilvánosságának kikényszerítése érdekében.”

Bájos fórum ez, akárcsak a finanszírozója (lehet tippelni, kiről van szó, a nyertesek között nyílt társadalmat sorsolunk ki). Természetesen teljesen független és maximálisan objektív, esküdöznek, hogy Gyurcsány és Bajnai idején is kioknyomozták volna a faszságokat, de tehetnek arról, hogy csak 2011-ben jutottak saját maguk eszébe?

Rendkívüli szerencsénk is van, ugyanis a portál nem csak átvilágít, nem csak a mindent átszövő korrupciót leplezi le, hanem bölcs elemzésekkel is küzd a magyar gondolkodás jobbá tételéért.

A mai napon elolvastam a Viszlát, Visegrád! – Most vezeti ki Orbán az Eu belső magjából Magyarországot című értekezést, és egyszerűen befostam.

Magyarországnak ugyanis vége van. Eddig volt, nincs tovább.

Hogy mi is történt, megtudjuk a cikkből. Jött Macron, és a salzburgi találkozón szétkúrta Magyarország utolsó menedékét, a Visegrádi paktumot. Szőröstül-bőröstül megvásárolta Szlovákiát és Csehországot. Már csak Visegrádi Kettősről beszélünk, már csak Lengyelországot tekinthetjük szövetségesünknek, de ne áltassuk magunkat, mert Macron a lengyeleket is át fogja állítani. És akkor megszűnik az ezerszáz éves magyar államiság. Kész. Vége. Ennyi volt.

Elképesztő, ami történt. Nem, nem is gondoltam volna, hogy többezer éves fennállása, híres, a Romániával vetekedő gerincessége után Szlovákia így cserben hagyjon minket… Bevallom, nagyobb csalódást okoztak nekem, mint a csehek, esetükben nem ért sokkszerű meglepetés, mert valahol éreztem: Prágában nem felejtik el, hogy Toldi Miklós annak idején lekaszabolta a cseh vitézt. (Kösz, Miklós!)

Nem tudok magamhoz térni. Az Átlátszó publicistája igazán lehetett volna kíméletesebb, eltitkolhatta volna a magyar történelem végét. De nem tette. Most megtudhattuk: kimaradunk az EU belső magjából. Csak a szlovákok meg a csehek a befutók. Minket pedig Európa peremén fog megenni a magány és a penész. A magány penésze.

Nézzük csak, miről maradunk le. Az Átlátszó pontokba szedi:

„1. Keleti bérfelzárkóztatás és a szociális dömping”

Ez arról szól, hogy Macron megígérte, elintézi, hogy a csehek és a szlovákok ugyanakkora fizut kapjanak, mint a franciák. A fizu nagyságát még nem tudjuk, ugyanis Macron Franciaországban is beharangozta a bérek emelését ‒ választási kampányban elő szokott ez fordulni. Azaz előbb meg kell várni a francia béremelést, aztán mindjárt utána idomulhat a cseh meg a szlovák javadalmazás.

Mi viszont beszoptuk, tudatja az Átlátszó:

„És itt jön a fő probléma Magyarország és Lengyelország számára: az illiberális, autoriter politika oda vezetett, hogy az Eu a régi és új Eu tagállamok közötti bérrendezését, kiegyenlítését Budapesttel és Varsóval nem akarja oldani.”

Ne törődjenek azzal, hogy az Átlátszó publicistájának grammatikája eltér a magyartól. Egy kis fáziseltolódás, igekötőhiány nem csökkentheti a rettegést.

Nem csak a hazájukban maradó cseh és szlovák polgároknak lesz jó, Macron azokra is gondolt, akik nyugaton melóznak. Ismét idézek:

»„Az európai eszme elárulása“ ‒ így beszélt Macron az ún. szociális dömpngről, amelynek lényege, hogy a szegényebb kelet-európai országokból Nyugatra érkező alkalmazottakat a küldő ország bérszínvonalának megfelelő fizetésért dolgoznak. A francia elnök szerint a kelet-európai országok dolgozói így előnybe jutnak a nyugati munkaerőpiacon.«

Feltételezem, hogy a png a „dömpng”-ből a Portable Network Graphics kiterjesztésű fájlformátumra utal, az „alkalmazottakat […] dolgoznak” egyeztetés pedig egy szellemes grammatikai játék. Nem tudom, hogy az olvasók hogyan értelmezik az idézett frázist, de én azt indítványozom, ne aggodalmaskodjunk, bizonyára a tuti fizuemelést sugallja, bízzunk Macronban.

„2. Az euró bevezetése”

Ezt is beszoptuk. Nem lesz eurónk, ellentétben Szlovákiával, akinek van és Csehországgal, akinek ugyan nincs, de ha Andrej Babiš nem tesz keresztbe, akkor talán lesz.

»A dennik n megkérdezte Kažimírt a jelenlegi cseh és tágabb V4-es helyzetről is. A szlovák pénzügyér szerint – az egyébként szintén szlovák származású – Andrej Babiš bár nagyon szkeptikus az európai intézményrendszerekkel szemben, de tiszteletben fogja tartani a francia és német szándékokat: “Babiš érti a geopolitikát, és a német befolyást, de az euró bevezetésével nem fog sietni“, mondta Kažimír, aki szerint az eurót Csehországban bevezetni nagyjából “mission impossible” küldetés.«

Ez a bizonyos Andrej Babiš az a hírhedt cseh oligarcha-miniszter, akit május 24-én menesztettek funkciójából, de az Átlátszó tudja, hogy nagy valószínűséggel ő fogja megnyerni az idei választásokat (hát hogyne tudná), és tőle függ a cseh euró. És rengeteg reménysugár van, mert „Andrej Babiš korábban többször kijelentette, az euró egy bukott projekt, ezért nem tart rá igényt”, de „A rettegett Babiš azt nyilatkozta a Respektnek, hogy »„érdeklődik a megfigyelői státus iránt“«.

Ugye, minden biztos és világos? ÁTLÁTSZÓ.

(A „dennik n” jelentésén ne törjük a fejünket, tutira Erich von Dänikenre utal a szerző, a paleoasztronautika alapítójára, aki több könyvben is megírta, hogy civilizációnk bölcsőjét a földönkívüliek ringatták.)

A lényeg, hogy mi lemaradunk, nem élvezhetjük az európai közös pénz előnyeit, mint például Görögország, és éhen halunk.

„3. A menekültek befogadása”

Erről is lemaradunk. Szégyenszemre nem lesznek nálunk menekültek, ellentétben a Macron által puhára főzött Szlovákiával és Csehországgal, ahol lesznek. Megöl az irigység. Mi lesz a demográfiai mutatóinkkal, ha senki nem erőszakolja meg és ejti teherbe az asszonyainkat? Ki fogja műteni az agydaganatokat a Kékgolyóban?

Nagy, nagy szopás.

„4. Európai intézmények letelepítése”

 „Szlovákia és Csehország szintén lobbizik, hogy több olyan európai jelentőségű intézmény, amely a brexit után várhatóan elhagyja Nagy-Britanniát Csehországba és Szlovákiába kerüljön. A pragmatikus Fico nagyon szeretné Pozsonyban látni például az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), illetve a csehek az Európai Bankfelügyeleti Hatóságot (EBA) szeretnék megszeretni.”

Aki nem tartozik a Macron-maghoz, elkúrta. Hiába rejszoltunk arra a gondolatra, hogy az Uborka Görbületének Európai és Transzatlanti Missziója, az Uniós Transzneműek Londonba Akkreditált Szerve és hasonszőrű presztízsszervezetek Budapestre költözhetnének ‒ nem fognak. Ha nem viselkedünk jól, még a CEU is elköltözhet tőlünk, végtelen szívfájdalmunkra, Pozsonyba vagy Prágába. Reméljük, az ELTE genderszakát azért meghagyják nekünk.

És végül a kegyelemdöfés:

„5. Szorosabb együttműködés Nyugat és Kelet Európa között”

 Franciaország híresen érző kebelére öleli Szlovákiát és Csehországot és osztozik velük a nagyszerű nyugat-európai álmon. Lesz Európai Egyesült Államok, Pozsony és Prága utcáit is ellephetik végre közel-keleti és közép-afrikai felebarátaink százezrei, lesz multikulti, autós tűzijáték és sok szex. Ideje, hogy a két patinás városban is legyenek robbantások, gázolások, késelések, hiszen miféle diszkrimináció, hogy csak a nyugat-európai metropolisok részesülhetnek ebből a haladó szórakozásból?

A történelem folyamán a morbus gallicustól (gall betegség, azaz vérbaj) a Trianonig terjedő skálán annyi, de annyi szépet és jót kaptunk ettől az önzetlen nagyhatalomtól. Meg kell a szívnek szakadni, hogy az Orbánbasi és inkompetens csürhéje dőre módon nem nyalja ki fényesre az Európai Uniót megváltó Macron seggét.

Így aztán az is könnyen megtörténhet, hogy Szlovákiában hamarabb összeházasodhatnak a buzik.

Ennek a megaláztatásnak viszont már a gondolatát sem bírom elviselni.


  Szoptatoklész

4 hozzászólás

  1. Faszombathy Pál

    Az ismertetett “cikk” szerzője Bőtös Botond, alias Csehszlovák Kém. Faszér olvastok (és ismertettek) ilyesmiket?

  2. C.Dömötör

    Ez az írás nagyon jóra sikeredett, szívből gratulálok. Ami az Átlátszót illeti, mármint a sunyiságukról, arról minden szó igaz. Sajnos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük