Vasárnaponként ezentúl mindig megölik magukat a szocialista kisnyugdíjasok


Angliába is elért a vasárnapi zárvatartás híre, a BBC ugyanis bemutatta a Rigó Béla által újraértelmezett Szomorú vasárnap c. új magyari keserűt. Az angliai hírportál szerint a magyarok elégedetlenek a rendlettel, el vannak bizonytalanodva. A BBC külön kitér arra a városi legendára, amely szerint a dal eredeti változata öngyilkos-hullámot indított el. A kérdés már csak az, megismétlődhet-e a kataklizma, ha Rigó Béla folklórdalát a Jó ebédhez szól a nóta déli műsorába is beválogatják.

Miért Rigó03/24/2015

A Szocialista Kultúráért-díjas Rigó Béla nyilvánvalóan nem volt elég körültekintő, amikor e nótában ilyen elementáris erővel, gyilkos plaszticitással megfogalmazta a szoci nyugdíjas sértettségét, és dühét. A hiperrealista, szinte már a kegyetlenségig őszinte tartalom még a kevésbé érzékeny, ámde öregecskedő befogadóból is előcsalja a szuicid hajlamot, különösen, ha nincs kéznél a délutáni Rivotril. A szöveg egy szintre helyezi Jézus szenvedését a vasárnap csirkefarhát nélkül maradt nyugger szenvedésével, a hetente egy napra prognosztizálható cukor-, és liszthiánnyal, és kiemeli a klerikális agresszió okozta egzisztenciális és emocionális bizonytalanságot.

Ha elfogadjuk a lehetőségét, egy lehetséges, megkésett öngyilkossági utóhullámnak akkor nyilvánvalóan értenünk kell a párhuzamokat is. A harmincas évek gazdasági válsága, a züllött, de érzelmileg felfokozott városi létforma, az emberi élet értelmetlenségének nyomasztó tudata, az önpusztító szerelmi lángolások, a polgári-dzsentri spleen összegződtek Seress egykori szerzeményében. Rigó Béla pedig méltán mutatja fel párdarabként a 21. század magyar tragédiáját, a vasárnap zárva tartó üzleteket, a céltalan lődörgést, a kiüresedett időt, a csak egy nappal később megvásárolhatott parizert. Annak elborzasztó felismerését, hogy az egykori proletariátus dicső menetelése oly korban kell megtorpanjon, ahol a hét egy napján a demokratikus vásárlást, az árucikkekhez való korlátlan hozzájutást állami szinten korlátozzák a munkásosztály egyes vasárnap is dolgozó tagjaira hivatkozva. Osztályellentétet szítanak osztályon belül! – kopogja morzéban Lenin az üvegkoporsója falán, válaszul Marx Károly sír fel neki a meszesgödörből…

Rigó Béla munkásságának koronája (Papp János hitelesenkisnyugdíjas előadásában) a közeljövőben karaoke formájában is kapható lesz, az ATV gondozásában. A klerikális reakció kormánya pedig számoljon el önnön lelkiismeretével az életüket vasárnaponként eldobó magyari tömegek miatt!

 


  Zsuzsanna Bori

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük