Történelmi pillanat, érzelmek Rambo arcán. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Ugye milyen jó volt hinni az amerikaiaknak?


A háborúkat nem rossz emberek indítják jó emberek ellen, hanem általában hülyék hülyék ellen. Hiszen közismert, hogy a háború a legdrágább megoldás, akkor is az, ha a háborút szükségesnek tekintő politikusok a halottakat tekintik járulékos veszteségnek.

Emlékszem gyerekként a hetvenes évek közepén, végén teljesen simán elhittem, hogy a nagy Szovjetunió és az USA is békét akar és rendezni tudják az ellentéteiket. Akkoriban voltak mindenféle tárgyalások, Helsinki folyamat, ilyesmik, olyan jó volt azt gondolni, hogy néhány éven belül kitör majd a világbéke. Azt reméltem, hogy mire hat-hét év múlva katonaköteles korba kerülök, már nem is lesz sorkatonaság, mert a világbékében értelemszerűen nincs rá szükség.

Nagyapám mesélt a háborúról, ami nagyon nem nyerte el a tetszését, többek között megjárta a Don-kanyart, és ezt az érzést át is tudta adni nekem, a gyermeki katonásdi helyére pacifizmus került. Mondjuk akkoriban mindenki igyekezett kerülni a Magyar Néphadsereget, mert a szellemi és erkölcsi színvonala alulról súrolta egy rablóhordáét, hű tükreként a rendszernek, egyedül a formális fegyelmet, illetve annak látszatát voltak képesek fenntartani.

Később persze sokat tanultam a katonaság alatt, igaz másfél évvel a legjobb éveinkből fizettünk érte, de minél távolabb kerülök tőle annál többet érzékelek magamban az ott szerzett hasznos tapasztalatokból. Na persze nem a katonásdi volt hasznos, hanem a társakhoz való alkalmazkodás civilben sohasem tapasztalt kényszere, és persze a főállású hülyék és az általános hülyeség elviselésének elsajátítása.

Nehéz volt elhinni, hogy ilyen tisztekkel (tisztelet a kivételeknek) lehet háborúzni, azt hittük, hogy a Vörös Hadsereg és az amerikai biztos jobb. Persze az is kiderült, hogy a katonáskodás is egy szakma, lehet jól is csinálni. De ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy a világ hogyan működik, miket csinálnak az országok, a döntéshozók, végül is merre tart majd a világ.

Minden háborúról, az ostobasága és az értelmetlensége okán, eddig mindig azt gondoltuk, hogy ez lesz az utolsó.

Délszláv háború, Irak, Afganisztán, Oszétia, Csecsenföld, Szíria, Líbia egyik sem bizonyult egyik fél számára sem győztesnek a sok tucatnyiból, amelyeket természetesen mind a béketeremtés csodás szándékával kezdtek el.

A háborúkat mostanában nem befejezik, hanem elfelejtik, nem béke a végük, hanem olyan befagyott konfliktusok, ahol a rossz és igazságtalan béke helyére valami sokkal rosszabb lép.

Az emberiség és a fehér ember sem tanult semmit. Eszköztárunkban tartjuk a háborút, mintha eddig megoldott volna bármit is. És ráadásul viselkedésünk fundamentuma az az önfelmentés, hogy a háborúkat mindig a másik kezdi, és természetesen mi vagyunk a jó oldalon. Az értelem nagy felismerése az lenne, hogy nincs jó oldal, ahogy szükségképpen rossz sem, néha a háború csak megtörténik velünk, és sokszor nincs is választásunk.

Olyan jó volt hinni az amerikaiaknak.

Ha jól emlékszem a szovjet filmek esetében sem a németeknek, hanem a partizánoknak drukkoltunk. Olyan jó elhinni, hogy mi végre a jó oldalon állunk, hiszen van jó oldal. Sőt ebben az esetben azt is elég elhinni, hogy van rossz oldal, és értelemszerűen a másik az. Átlagemberként el sem tudom képzelni, hogy milyen lehet elindítani egy háborút. Az ember csak reméli, hogy akik ilyesmiket csinálnak, gondolnak az emberekre, a katonákra is, nekik ez nem csak egy játszma.

Az emberi ostobaság egyik csúcsa, hogy olyat várunk el valakitől, amire az nyilvánvalóan képtelen, ahogy az is, hogy lehetetlennek tartunk egy cselekvést, mert mi magunk képtelenek lennénk rá. Ahogy az is nagy tévedésünk általában, hogy a saját racionalitásunk alapján próbáljuk kitalálni, mit is akar a másik.

Induljunk ki optimistán abból, hogy az amerikaiak nem akartak háborút. Ha akartak, vagyis nem volt ellenükre Putyin lépése, akkor mindegy is, mert akkor az USA céljai kívül esnek a mi közép-európai emberségünk horizontján. De ugye bízni akarunk az amerikaiakban?

Miért indít háborút Oroszország? Az őrülettel nem tudunk mit kezdeni, de ha Putyin racionális alapon döntött az Ukrajna elleni háború megindításáról, akkor meg kellene értenünk miért tette ezt. Ha Putyin megőrült, ha Putyin őrült meg, akkor ezt a háborút csak túl kell élnünk valahogy, nagyon más dolgunk nem lehet vele. De mi van akkor, ha a Nyugat cselekedetei vezettek, akár az oroszok meg nem értéséből következően ehhez a helyzethez? A hibái és a gonosz cselekedetei alól nem ment fel senkit az, hogy más is gonosz és ostoba volt.

Ha Putyin nem őrült meg, hanem a számára releváns tények ismeretében döntött a háború mellett, akkor ez a háború az USA és az EU felelőssége is. Az amerikai elnökök hány háborút indítottak már? A franciák hány tisztogató akción vannak túl Csádban?

Lőnek egy szomszéd országban, csak a mi életünkben már sokadszor. Az amerikaiak csak a filmeken védik meg az ártatlanokat. Valójában inkább adják a fegyvert és a lőszert. Ahogy nyilván az oroszok is, csak az ő propagandafilmjeiket nem kellett megnéznünk és valószínűleg azok kevésbé látványosak is.

A harcok jelenleg az egykori cári Oroszország vidékein folynak, általában orosz többségű területeken, egy olyan állam hadserege ellen, amely be akar lépni a NATO-ba.

Biztos értjük, hogy mi járhat az oroszok vagy Putyin fejében? A történelemben sok nyugatról érkező hadsereg járt már ezeken a tájakon, igaz most csak amerikai vállalatok vannak ott, de mindig így szokott kezdődni, és az amerikai beszivárgás meg már nyolc éve zajlik. A háború mindig értelmetlen és gonosz, de ha eltagadjuk a másik indokait, akkor igazából magunkat csapjuk be. Olyan jó az amerikaiak oldalára állni, mert erősek és mindig ők a jók. Ebben a háborúban még a győztes oldalára sem állhatunk, mert valószínűleg olyan nem lesz.

Putyin úgy gondolta, hogy neki megéri ez a háború, mi van ha nem téved?

Olyan jó volt bízni az amerikaiakban.


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Az Európai Parlament gonosz emberekkel van tele

  Sajnos az emberi világ tele van olyan problémákkal, amelynek a világ szabályaiból következően nincs erkölcsös …

37 hozzászólás

  1. Voltam katona. Másfél év teljesen értelmetlenül és haszontalanul kiesett az életemből :-((

    • Ne írd ezt .
      Persze elveszett időnek érzed ,de :
      Kiképeztek valamire, ebből levontad a tanulságot hogyan is kéne életben maradnod ha háború lesz.
      Rájöttél ,hogy igazán csakis magadban bízhatsz.
      El kellet viselned egy alárendelt pozíciót,és nagyon vártad a végét.
      Amikor leszereltél(És visszatekintettél az addigi életedre) onnantól érezted magad igazán „felnőtt férfinak”.

      • Királytigris

        A Magyar Néphadseregben csak a bunkó szívatás folyt. A szakmai képzés nudli volt.

        • Steampenguin

          Alakulatfüggő volt. Én híradó katona voltam légvédelmi alakulatnál. Sok hasznos és érdekes dolgot tanultam, láttam, tapasztaltam. Persze, volt szivatás is. Azt a részét meg nem vettem komolyan.

  2. Sosem voltam Amerika-barát. Nem tartottam sokra az antikultúrájukat.
    A környezetemben inkább a belpesti kölkök voltak odáig.
    Persze, hogy a vélt szabadság, bizonyos technikai fejlettség vonzó volt.
    De ennyi. Kulturális értékeken, természeti szépségeken kívül egyetlen
    egy néptől sem voltam soha elájulva csupán azért, mert Nyugat.

    • Dobos Róbert

      Tökéletesen egyetértek önnel.

    • gyozo2018

      Igaza van, egyetértek.

      A magányos hős , a bosszúálló, megmentő, megállíthatatlan cowboy, Rambó, semmiben nem különbözött Grisától a szovjet katonától.

      • Ha a Gulagrol es hasonlo aljassagokrol elfelejtkezel, mar majdnem igazad van!

        • Ja,ja…, de miért feledkezel meg Drezdáról, Hirosimáról, Nagasakiról, vietnami napalmról,, a nemlétező iraki vegyifegyverek miatt meghalt százezrekről… rabszolgatartásról stb… vagy a német csodákról( Dachau, Auschwitz stb..) akik most is sajátságos békepártiságukkal jönnek elő….
          Sorold ezeket az aljasságokat is valahova !!

  3. Szerintem az oroszok kissé későn ébredtek ,mert akkor kellett volna az amerikaiakat Ukrajnából eltávolítani amikor Biden élősködő fiát berakatta az energiaszállítást felügyelők köze ,ezt a parazitát, olyan mint az apja.

  4. Na végre,megértette valaki,hogy a „művelt nyugat” csupán szemfényvesztés.

  5. Győző 2018
    És az amerikai ráadásul nem egy nép, nem egy nemzet – kérdés mit nevezünk annak manapság – mert az USA és Kanada népe – már elnézést, de – egy vegyesfelvágott.
    Vannak ott őslakosok – már a maradékuk – vannak klf. európai népek utódai és nemrég érkezettek ugyanonnan, akik önként mentek, vannak afrikaiak akik ősei nem önként mentek, meg olyanok is, akik mostanában mentek ugyanonnan, meg ázsiaiak, japánok, kínaiak, stb.
    Egyben egyformák, nekik nem, vagy sokkal kevésbé számít, kik is ők valójában.
    ( bár ez manapság a nem europid típusúakra nem jellemző, nekik nagyon is számít, hogy ők kicsodák. Csak mástól várják el, hogy azoknak ne számítson, mert ha azoknak számít, az csúnya-csúnya rasszizmus.)
    És mivel nem számít az eredet, csak a mani, hát az vezérel. főleg azokat, akik értenek hozzá. A többi meg nem számít. Amerikaiak.

  6. Dávid Zsuzsa

    Ugyan mikor lehetett hinni az amerikaiaknak? Mindig is erőből osztották az észt azoknak az országoknak, akik nem kértek belőle. Pontosabban lerohantak bármely államot, ha érdekük úgy kívánta.
    Most az oroszok létkérdése Ukrajna semlegessége, ezért ők is azt teszik, amit az elmúlt évtizedekben az USA szakmányban pénzért, befolyásért.
    Ez nem menti fel Putyint a bűn alól, de a kettősmérce akkor sem megengedhető.
    És ne feledjük: Ukrajna politikai cselekvése bicskanyitogató volt évek óta! Amit a kisebbbségeivel művelt …

    • Amerika az európai bevándorlók országa volt. Az őslakosok kortársa után. De már az sem. A sok népvándorlás, helyezkedés újabb és újabb népvándorláshoz vezet.
      Egyszer úgy el megyek, meglássátok….
      A nép csak eszköz a hatalom számára, előzhető, az kiirthato, letölthető, csak éppen össze nem bekithető.

  7. Beleskapitány

    Baromökörség. Ha Putyin célja az volt, hogy szegíny ruszkikat ne báncsák, akkor ugyanúgy elintézhette volna az ukrán területek annektálását, ahogy tette azt a Krím-félsziget esetén. Elég lett volna a fenyegetés. Ezzel a háborúval azt érte el, hogy az Ukránok összezártak és az egész világ a vérét akarja. Na jó, Kína lehet, hogy nem olyan látványosan. Teljesen értelmetlen az egész.

  8. Fölösleges hinni abban, hogy a háborút olyanok keltik, akik gondolnak a veszteségekre. Manapság? Talán mikor még a harcoló csapatok élén maga a király is ott lovagolt, és ha ő mint szimbólum elesett, a serege is pánikba esett és annyi volt nekik.
    Akkor még volt személyes tétje is egy háború indításának, de manapság?
    Egy Soros, egy Binden, Obama vagy bármelyik Rothschild – amik már kurva nagy jódolgukban nem tudnak mit kezdeni magukkal, a háborúkat kizárólag embergyűlöletből, pszichopata élvezetből indítják – magasról sza..nak ezek a szörnyetegek arra, hogy mi történik mindkét fél veszteségeivel. Csak hadd hulljon a gyenge, ők erősek, őket nem veszélyezteti senki jólvédett szigeteiken, palotáikban. Most is képzelem micsoda kéjes élvezettel nézik a robbanások képeit, a menekülők rémült arcát, a síró gyerekeket, a menhelyeken egymás horkolását, gyereksírást hallgatva aludni kénytelen tömegeket.
    És bár már nem is titkolóznak, nyíltan felszínre jöttek ezek a felbujtó élősdi rohadékok, de még mindig elhiszi róluk a többség, hogy filantrópok, hogy az ukránoknak nyugati (volt nyugati) jó életszínvonalat akarnak biztosítani, vagy hogy ha mindenki buzi lesz, az a szabadság, és hogy a muzulmán ellenség jó munkaerő és hazafi lesz, csak még egy kicsit ki kell várni.
    Mindig kicsit még várni kell, de aztán, az unokáinknak már maga lesz az éden…
    Pedig a fejétől bűzlik a hal, és csak a Bilderberg cca 300 családja ellen kellene elfogatóparancsot adni a teljes vagyonukat felajánlva vérdíjként a kézrekerítők jutalmaként, aztán látványosan kiállítani őket egy stadionba, harcoljanak meg egymás ellen, csakhogy érezzék egyszer is saját bőrükön azt a törődést amit nekünk sokmilliárdunknak szánnak. A győztesek meg kegyelmünk bizonyítékaként kapjanak több sorozat Pfizer oltást covidra, a betervezett légi úton is agresszíven terjeszkedő újfajta HIV-re, vagy a belengetett fekete himlő ellen. Persze akárhogy is tiltakoznak, nem azt, amivel magukat oltották, hanem azt amivel minket, a mi immunrendszerünket akarták tönkretenni.
    És mi békésen teát szürcsölve végignéznénk ahogy saját vírusaiktól halálba szenvednek…

    • csakafidesz

      Valóban. A hadvezéreket nem érdekli hány ezer, százezer, sőt millió ember hal meg a fronton. Az orosz-ukrán háborúnak jó vége nem lesz, ha egyáltalán lesz valami normális végkifejlet. Az ukránok oroszellenességét talán a holodomor idejéből kell eredeztetni amikor Kaganovics és Hruscsov (Igen, az ukrán Hruscsov) könnyű szívvel hagyott öt-hat millió ukránt éhenhalni.

  9. Amerika két világa, az egyik a celluloid világ (most ide sorolnám a comicsokat is), gyermekkorunktól bámultuk az amcsik hősiességét, mindig legyőznek mindenkit, legyen az földi hadsereg, űrlények serege vagy hatalmas aszteroidák földnek csapódásának a veszélye, az okos, tudós, bátor ami hősök mindig mindent elrendeztek, a veszély elhárult, De a bűnözőkkel és a rosszban sántikálókkal is rendre elbántak a szuperhősök, nem kellett aggódni, csak egyszer támadt némi zavar, mikor is rádióadásba került 1938-ban a Marslakók támadása, H.G Wells Világok harca sci-fijéből Orson Welles amerikai környezetbe átültetett verziója, az amcsik kővé meredve a félelemtől ücsörögtek a rádió mellett és amikor az első halálos áldozatról is beszámoltak, akit halálsugárral kivégeztek, elementáris pánik tört ki. Ezután már nem volt megállás, mindig minden gonoszt, minden körülmények között megsemmisített az amcsi zsenialitás. Tehát valahogy így működött, működik a filmes propaganda ott náluk, amit a sajátjaik és mindazok a világon, ahol ezeket eladják, szájtátva süvegelik az amikat.
    A másik világ a valóságos, ahol lehet ugyan hazudni, de csak ideig-óráig. A sok disznóság, pl.demokrácia export, hazugságok országokról, kormányokról, harcok, gyilkolások tömkelege, nos ez amerika valódi arca. Legyünk őszinték rátérve a jelenre, Ukrajna amerikában és a nyugati világban a kutyát nem érdekli, ez a szuverén állam duma csak megideologizálása annak, hogy az oroszok ördögök, hogy ilyet tesznek szegény demokratikus országgal, á dehogy ukrajna csak egy útvonal az amcsiknak Oroszország sarokba szorításához. A valóságban egy antidemokratikus, elnyomó, mindenkit alattvalónak tekintő ország az USA, tudják is a vezetői, hogy lehull, lehullott az álarc a valódi viselkedésükről, ezért is van szükség a hazug, hősies és jóságos amerikát bemutató filmekre, hogy milliók tapsoljanak – két vödör popcorn elropogtatása közben – a világot megmentő amcsiknak.

    • Veled az a probléma hogy leírtad a valóságot ” azaz a király meztelen ” tehát az USA egyikünknek sem akar jót, ő uralkodni akar a világon és hogy ez a vágya végre teljesüljön ahhoz még pár célt el kellene érnie ! Az első már régi gondja, meg kellett akadályoznia hogy Európa szövetségre lépjen az oroszokkal , azaz a német technológia és pénz frigyre léphessen a végtelen orosz erőforrásokkal , egyből támadna neki egy hatalmas vetélytársa ami ellen úgy 110 éve ( eddig hatásosan ) küzdött . Itt Ukrajna csupán egy bábú a sakktáblán egy szög amit a medve körme alá lehet verni , itt az ukrán nép csupán ágyútöltelék , ha elhasználták őket mint a telefújt zsebkendőt eldobják . Ha sikerülne a medvét kiiktani , akkor a következő cél Kína !

      • Jól gondolod Kun Béla. Azért szerencsére van még reálisan látó magas beosztású katona bide hazájában, csak nézd meg ezt a Yuo-tube-on. Colonel Douglas Macgregor about the War in Ukraine

  10. A katonaság az egyetlen értelmes dolog, mert megtanítja a gyereket, hogy a világ értelmetlen, zűrzavaros, irracionális, önellentmondásos. Enélkül különböző racionálisnak tűnő hitek mentén éli az ember az életét, amikről mindig kiderül, hogy hamisak. Ahogy a vírus megtréfálta a teljes tudományos közösséget, úgy „tréfálja” meg most az orosz medve az egész világot. Csak az a baj, hogy ettől a tréfától minden sokkal rosszabb lesz az oroszoknak is. Felfoghatatlan, hogy mit tudnak nyerni vele. De a világ nem racionális, elvész az utolsó esélye is a keresztény szeretet alapú világnak és létrejön egy teljes bizalmatlanságra építő, skizoid, aberrált, őrült világ. AZ IGAZI POSZTMODERN. (Amikor úgy kerül a magas technika a politikus/katona/ember kezébe, hogy tüzet se tud gyújtani/csiholni valójában.)

    • csakafidesz

      Sajnos ez nem tréfa. Itt ártatlan emberek és gyerekek halnak meg, mert a bomba nem válogat.

  11. Úgy gondolom, hogy a 9-10 milliós Magyarországon nem értjük azt a gőgöt, amit az oroszok, ukránok, amcsik , németek képviselnek. (Persze nem csak ők) Putyin az orosz gőgből fakadóan megakarta, mutatni, hogy Ukrajna felett áll. Szörnyűt hibázott a támadással. Ukrajnát jó pár évvel ezelőtt megvásárolták az amerikaiak. Az ukránok, gőgből nem tárgyaltak velünk a nyelvtörvényről. Lényegtelen, mert a NATO belépés előtt. Putyin támadott volna.
    A németek is gőgösen lenéznek minket, mert ők az amerikai segély kapcsán gazdagabbak nálunk.
    Szerintük felfoghatatlan, hogy a magyar nép önállóan dönteni kíván, amikor ők már amcsi mosogatórongyként jól élnek. Az egész dolog arra megy ki, hogy amcsi gázt vegyünk! Nem tudom hányszoros áron, de meg fogjuk tudni. Ezzel az amcsi gázzal Magyarország a szegénység felé fog zuhanni, mint Horn Gyula alatt. Persze, akkor megint minden nemzeti vagyon értékesíthető és a moslék koalició kiveheti azt a részt vételárból, ami „neki jár”.

    • csakafidesz

      Gőgöt? Nos amikor a szovjet professzor előadást tartott nekünk öltönyben és szandálban. (Páratlan összeállítás volt némi lábszaggal vegyítve.) akkor a tolmács Pozsonynak fordította Bratyiszlává-t. Erre ráüvöltött a tolmácsra, hogy Brátyiszlává.. Csodás volt.

  12. A Magyarországon született George Friedman USA szakértő 2015-ben elmagyarázta (nem tévedés, 2015-ben) egy Chicagói előadásban, hogy miért tört ki (amit akkor még legfeljebb csak sejthetett) 2022-ben az Ukrán-Orosz háború!
    https://www.youtube.com/watch?v=tMd71UIw1CE

    Nos ezért!

    • Igen. És az angol David Icke pedig az „Ébred már az oroszlán” előadása 3. részében bemutatja, hogy kik tervezik a háborúkat, mely arab országokban, és Ukrajnában. Köztük ott van persze a mi kis filantróp honfitársunk, Soros is.

      2010-ben!
      Tehát ők már 2010-ben tudták, hogy spontán muzulmán felkelés lesz Szíriában, és Ukrajnában 4 évvel később a Majdanon, amivel Putyint lehet felpiszkálni…
      Ismétlem: 2010-ben!

      • Kocajogász

        Hudjos Bidé 1997-ben (MÉG JELCIN ALATT) nyilatkozta sze(mi)nátorként, hogy szerinte az oroszokból azzal lehetne egy megfelelően ellenséges és erős válaszlépést kiprovokálni, ha a NATO kiterjesztené magát a Baltikumra. Nos, a ruszkik NEM ADTAK, a NATO – AZ ÍGÉRET (Der Spiegel is megírta!!) ellenére AZ ÖTÖDIK hullámban megy Oroszország felé. Grúzia, Kazahsztán és „ukrajna”. Meg a biológiai fenyegetettséget csökkentő bio- és vegyifegyver-laborok… Aha. JA.

  13. Örülök,hogy ismét látom.
    Isten hozta!

  14. Bizony! Hiszen az ő agresszióik eddig mind „píszíek” voltak!

  15. csakafidesz

    Hmm. A „zongorázást” inkább nem minősíteném, nehéz jelzőket találni rá. Sajnos bárkiből lehet elnök a szellemi és erkölcsi kvalitásai ellenére. Ez a demokrácia lényege. A középkori királyok kimélték az alattvalóik életét, ezeknek tök mindegy, hogy hányan halnak meg. Ráadásul némelyik ilyen alakra atombomba van bízva.

    • Ez nem a demokrácia és nem a kereszténydemokrácia lényege.

      Ez a liberális demokrácia, liberalizmus, a kakokrata OSF – minél rosszabb annál jobb jeligére – lényege.

  16. Lady,

    Az erő legyen Önnel.

  17. Furcsa háborúnk fogja nevezni az utókor, amiben ugyan lát két harcoló felet, de a háború kitervelője-finanszírozója-haszonélvezője valójában föl sem tűnik a szinen.
    Ez olyasmi mint a drónos hadviselés, ahol biztos feezékből, néhány 1000 km távolságból -távirányítással nem csak drónokat, hanem hadsereget is vezényelnek.

    A legmorbidabb háborúhoz kapcsolódó hír, hogy megszületett a Zelenzkij-es Legó figura rögtön a molotov koktéllal együtt.
    Aztán majd háború után 5-6 vödörben az öszerakható Kijev, és egyéb nagyvárosok, már annak, aki emlékszik rá hogy néz ki. Ajándék Zelenszkíj figurával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük