Tüntetést szervezünk az Újságíróklub megszűnése miatt



Nem tűrhetjük tovább! Ki kell állnunk a magyar köztársaságért, a demokráciáért, a fékekért és az egyensúlyokért, no meg a sajtószabadságért!Demonstrálnunk kell az ATV Újságíróklub elnémítása miatt! Az utcára kell vonulnunk, mert nem nézhetjük tétlenül azt, ami ebben a félfasiszta diktatúrában történik. Elég volt Orbán Viktorból! Elég volt a kétharmadból!
Ezúton szeretnénk bejelenteni, hogy június 31-én, kiskedden, (de lehet, hogy borjúnyúzó pénteken) szimpátiatüntetést szervezünk az Újságíróklub demokratikusan elkötelezett és többszörösen kitüntetett szakértő szereplőiért, az ATV székháza elé. (Budapest, X. kerület, Kőrösi Csoma Sándor u. 31.)
A demonstráción kiállunk a június végétől betiltott Újságíróklubért és a sajtószabadságért. (már csak két műsor lesz!) Tiltakozunk a szabad véleménynyilvánítás eltiprása és az „utolsó előtti” demokratikus hangok elnémítása miatt. A rendezvényen felszólalnak a júniustól „kényszernyugdíjazott” újságírók: Bolgár György, Avar János, Mészáros Tamás és Németh Péter. A zenei aláfestésről DopeMan papa gondoskodik. A rendezvény narrátora Kulka János színművész lesz. Továbbá tárgyalásokat kezdtünk Nagy-Navarro Balázzsal, aki vállalta, hogy június 31-én éhségsztrájkba kezd az ATV épülete előtt, amit addig folytat, míg az Újságíróklub vissza nem kerül a képernyőre.
A rendezvényre várjuk a következő szervezetek szimpatizánsait: Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla), Társaság a szabadságjogokért (TASZ), Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Hallgatói Hálózat (HaHa). Külön kérésre felszólalási lehetőséget biztosítunk mindenkinek.
Kérjük, hogy a demokratikus politikai pártok ezúttal ne hivatalosan és zászlókkal jelenjenek meg, a rendezvény civil jellege miatt. A szervezetek vezetőit, kifejezetten Schiffer Andrást, Szabó Rebekát és a sajtószabadságért 1990 óta mindig kiálló Lendvai Ildikót (aki a rendszerváltás előtt cenzorként dolgozva nagyon sok tapasztalatot szerezett a demokratikus sajtó működésének természetétéről) külön kérjük, hogy ezúttal ne használják fel a rendezvényt az aktuálpolitikai céljaikra.
Kérjük továbbá, hogy a Magyarországon még utolsók közt szabadon működő, az Orbán-kormánynak még nem behódoló szerkesztőségek, az Index.hu, a 444.hu, a cink.hu, a Klubrádió, az Átlátszó és az Origó megmaradt tagjai is csatlakozzanak a kezdeményezésünkhöz!
Legyünk ott nagyon sokan, tiltakozzunk minél többen a sajtószabadság elnyomása miatt! Tüntessünk a magyar köztársaságért, a demokráciáért! Fejezzük ki szolidaritásunkat az ATV-ből „kényszernyugdíjazott” újságírókért! Mert miénk és nem Orbán Viktoré és a Fidesz csatlósaié az ország!
Szeretnénk jelezni továbbá, hogy a héten, hivatalos levélben kerestük meg Szanyi Kapitányt Tibort és Újhelyi Istvánt, a szocialista párt európai parlamenti képviselőit, hogy kezdeményezzenek „magyar napot” a brüsszeli parlament plenáris ülésén, ahol megvitatnák a sajtószabadság helyzetét. Kezdeményezzük továbbá, hogy a legutóbbi választások után munka nélkül maradt portugál politikus, Tavares úr és a nyugdíjba vonuló (Brazíliába készülő) Daniel Cohn-Bendit látogassanak hazánkba, hogy egy független szakértő csoport vezetőiként kivizsgálják az ATV döntésének hátterét.
És végül, gondolkodunk azon, hogy tiltakozzunk -e egyúttal a „fékek és egyensúlyok” eltörlése miatt is. Ha már sokan ott vagyunk. Ebben a kérdésben még várjuk Kim Lane Scheppele professzorasszony mértékadó véleményét.

A Tutiblog szerkesztőségének nevében Boris Vian, a rendezvény főszervezője     

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük