Tiltsák be, avagy az aranytojást tojó piáltatás levágása


Kitűzték a népszavazási időpontot arról, hogy a budapesti VII. kerületben éjfél és reggel hat óra között ne lehessen nyitva egy vendéglátóipari egység sem. Ez a lehető legkárosabb hozzáállás, egyben rávilágít arra, hogy mennyire el lehet dolgokat szúrni. Régi, rossz beidegződésektől vezetett hagyományok, szűklátókörűség, és  – bocsánat – ostobaság. Ezzel ugyanis egy jó nagy előnyhöz jut a konkurencia, ami Prágában, Pozsonyban és Zágrábban található. Most, a kocsmaturizmus és a nemzetközi piaplomácia fontosságát fogom ecsetelni.

Szerencsére a helyi Fidesz bölcsen nem foglalt állást a kérdésben, pedig annyi hülyeségre képesek rácsimpaszkodni amúgy. Ettől függetlenül már magát a kérdést is rossz ötlet volt feltenni. Alapvetően nem néztem utána, ki volt a kezdeményező, a kormánypárt vagy az ellenzék, (ez a „ki ütött először, Móricka, vagy Pistike” kérdéskör), de aki belement, az is hibás.

A népszavazás ugyanis jelen helyzetben, jelen kérdésben nem demokratikus, egyben az ügyben szinte borítékolható döntés (vagyis, hogy betiltjuk az éjfél utáni kocsmázást a „vigalmi negyedben”) nemzetgazdasági szinten is káros.

A pesti VII. kerület – meg a VI és V. kerület bizonyos részei – hagyományosan a szórakozni vágyó közönség kedvelt célpontjai.

És ez mindig is így volt, eltekintve a kommunizmus idejének lefojtó, szlömösítő időszakától, amikor egy nyomornegyedet próbáltak csinálni a belvárosból. Azóta csak helyreállt a természetes rend, olyannyira, hogy az ingatlanárak ennek (is) köszönhetően az egekbe lőttek ki. Szóval a VII. kerület kedves lakosai minimum 100%-os vagyonérték-növekedést „szenvedtek” el ingatlanjaik tekintetében. Emellett pedig azt hiszem, a magyar GDP egészében is mérhető módon jelenik meg ez a vendéglátóipari szolgáltatási ág.

Amikor a brit/német/amerikai/francia turista nyugodtan, (itt jön a fidis narancs henger) muszlimmentesen ki szeretné magát tombolni – olcsón és alaposan –, akkor ide jön, a mi székes fővárosunkba. Erre egyébként – indokoltan – költöttünk mi nagyon sok pénzt is, magyar bajszosbácsis reklámok, „Budapest várja vendégeit” bannerek, újságcikkek, satöbbi formájában.

„A magyar vendégszeretet világhírű” sugalljuk magunkról, s ezért aztán ott fizetjük a reklámokat, ahol tudjuk.

Az átlagvendég aztán Budapestre megy, meg a Balatonra, 700-1200 forintos sört iszik, ami itthon elsőre kicsit soknak tűnik, de a 10 eurós nyugati sörárak mellett ez azért nagyon baráti. Ezért nagyon sokan jönnek. Szellős, szép városunk, megkapó látnivalóink valóban sokakat vonzanak napközben. A múzeumainkban sokan járnak, a történelmi emlékhelyinket sokan látogatják.

Este pedig beülnek piálni. A fiatalok meg buliznak. Mert azt ugye a keresztény-konzervatív kultúrkörben úgy szokták.

És berúgnak, igen. Zajosak, igen. De kifizették.

Mindemellett esténként minimum elköltenek úgy 70-80 eurót, ami testvérek között is 20 ezer forint, és ha vendéglőben ettek, akkor még páronként 17 euró, továbbá kifizetik a szállásukat (bármi legyen is az, hotel, motel, airbnb, satöbbi). Ez napi 120-130 euró szokott lenni fejenként, a nyugati turisták esetében, tehát olyan 38 ezer jómagyar forintokat itt hagynak. Még egyszer: általában és naponta. Pár napi ittlétből így rögtön ki is jött egy alkalmazott havi bére.

Na ezt készülnek agyoncsapni.

További problémát jelent a (borítékolható döntés fényében) befektetett tőke megtérülésének kérdése. Amikor Példa Pista és Minta Tóni megnyitotta vendéglőjét, akkor ők – legyen az a pénz bárhonnan – befektettek abba pénzt. Felvettek alkalmazottat. Fizették az adót, a mindenféle hozzájárulást (különböző nevei vannak, nevezzük csak egyszerűen sarcnak), adtak munkát az alkalmazottnak, utána is fizették a sarcokat, és – váratlan módon – a haszonból meg szerettek volna élni, horribile dictu: gazdagodni. (Félre ne értsük egymást, természetesen lopnak, csalnak, hazudnak, de valamennyit azért mégiscsak muszáj az állami és önkormányzati kasszába betenni, mert különben jön a NAV meg a többi rövidített nevű hivatal.)

Ám a dolog ettől még elég egyértelmű: az ő üzleti kilátásaik romlanak. Ezt nevezik jogalkotással okozott kárnak.

A népszavazási döntési folyamat „demokratizmusát” is bírálom. Az ottani vendéglátó-ipar ugyanis nem csak a VII. kerületi lakosokat érinti. Példa Pista dolgozhat úgy is mondjuk a Király utcában, hogy az albérlete a XXII. kerületben van (vagy Szigetszentmiklóson), mert most költözött fel Iszapszentkukacról. Minta Tóni pedig lehet úgy tulajdonosa a VII. kerületi kocsmának, hogy ő speciel Budán lakik (vagy akárhol, bánom is én, hol).

Az adóbevételből pedig országunk polgárai mindenhol részesülnek, a befizetett TB járulékot pedig lehet, hogy a redisztribúciónak köszönhetően egy debreceni fiatal egyetemista orvosi kezelésére fordítja az állam.

Tehát a kérdés nem csak a helyi VII. kerületi polgárok életét befolyásolja, hanem minimum a budapestiekét.

Most pedig felborzolom a kedélyeket a kormánypárti berkekben is: attól, hogy a fejlettnyugati libsi demokráciák városai az utóbbi 10-15 évben meghülyültek – lásd beengedték a sok Alit, Mohamedet, Hakant –, attól még nem szégyen tanulni tőlük olyan értelemben, hogy mivel is lettek menő, sokat látogatott célpontok, turisztikai attrakciók.

Még egy valami: ez a mentalitás a turbó-kádárizmus. Akkor volt a jellemző lakossági hozzáállás: „miért nem tiltják be?”. Be is tiltottak sok mindent, például a magántulajdont is, látjuk micsoda gazdasági siker lett az eredménye. 

Sürgősen gondolkodni kéne, ha jobban szeretnénk élni, mint a nyugat. Vagyis, ha legalább úgy szeretnénk élni, olyan színvonalon, ahogy ők most haldokolnak éppen.


  Templomhegyi Nyerőkő

23 hozzászólás

  1. Ez sajnos most szar lett.

    Biztos nagyon örülnél, ha lakóhelyed 5 év alatt hirtelen élhetetlenné válna, és haszonnal elköltözhetnél onnan, hurrá.

  2. Ez most ugye egy ironizalo cikk?!
    Mert ha nem akkor nalam neked annyi. Elkezdtel te is “mindenhez is” erteni?

  3. Ez a Mi Hazánk

    Én se értek egyet. Ugyan van igazság benne, de nem ilyen egyszerű.

    Megközelíthetjük úgy, hogy nyilván nem kell mauzóleumot csinálni a belvárosból, de azért az nem úgy működik, hogy azért, hogy a fiataloknak legyen hova hányni, tegyük tönkre mindenki életét.

    Ok, hogy az ingatlanárak az egekben, mert szórakozónegyed (még ez a szerencse), de akinek a komplett élete itt van (akár a munkahelye), az mit csináljon?

  4. Nagyon egyszerű a megoldás.
    A Minta Pista,meg a Példa Géza,vásárolják fel a lakásokat a háztömbben,és máris kiadhatják a részeg bulizóknak,hogy ne kelljen az utcán óbégatni,itt pedig kipihenhetik magukat. Ezután a bevételből szépen felvásárolhatják a negyed többi részét. És nem fogják zavarni a kuncsaftjaik a normálisan élni akaró embereket.
    Ha jól tudom,ez a vigalmi negyed.

    • Ez a Mi Hazánk

      Pont ez az, hogy nem ennyire egyszerű és nem csak azért, mert Minta Pista és társai nem fogják felvásárolni a lakásokat és senki más sem.

      A probléma pont a liberális gondolkodással van. Azaz azzal, hogy okádni, hangoskodni, bulizni lehet, a normálisan élni akaró embernek meg szabad tűrni és befogni a pofáját.

      • Vagy eladni az ingatlant ketszeres aron (a mocskos bulizoknak koszonhetoen) mint ahogy a cikkben is van, es szep nyugalmas kertvarosba koltozni. Azert alighanem a hely mar akkor is hangos volt mikor vettek, szoval nem kell sirni.

      • Pedig,másként nem tud működni. Egyszerre szűz,és kurva sem lehet senki.

        • Ez a Mi Hazánk

          Meg kell próbálni kulturált mederbe terelni a helyzetet először, nem beleszarni, majd megvizsgálni, hogyan lehetne kártmentesíteni/kártalanítani a lakókat, vagy lehetne-e máshol bulinegyed.

        • Ez a Mi Hazánk

          Ja és nem tudom, nálad ki a szűz és a kurva, de hogy a lakók nem kurvák, az biztos.

          • Írtam,hogy a lakók Kurvák?
            Arról regéltem,hogy vigalmi negyedet,csak úgy érdemes kialakítani,ha ott nem laknak pihenni vágyó ingatlantulajdonosok,hanem CSAK a dorbézolni vágyók. És pont.
            Nem foglalkozom tovább ezzel.

    • Hát nem vigalmi negyed.. Ez zsidó negyed volt ,és azért a sok átjáróház ,hogy ne kelljen a zsinagógába sarkosan eljutni, hanem az átjáróházakon keresztül.. Persze az udvarokon boltok is voltak.
      Valakik ügyesen felvásárolták a boltokat a földszinten, és a többit vastagon…

  5. Bocsi ezt a blogot nem mindenki kommentalhatja?
    Legyszi nezzetek utana a 3 oraval ezelotti kritikamnak!

  6. AZ OSSZES ALKOHOLISTA TAHOT A HELYSZINEN TARKON LONEM !!!

  7. Kovács Imre

    Meglehetősen egyoldalúra sikeredett ez a cikk. A Minta Pista,meg a Példa Géza sem a bulinegyedben lakik, nem ott piheni ki a fáradalmait. Hiba volt beengedni a belvárosba ezeket a szórakozóhelyeket, ez zavarja az itt lakókat, az igényesebb túristákat akik a belvárosi szállodákban laknak. Nem beszélve az iszonyatos szemétről és mocsokról, amit napról-napra fel kell takarítani.
    Lehet vitatkozni az ötletemmel, de ezeket a szórakozóhelyeket a város szélén kijelölt gócokban kellett volna telepíteni. A telepítést lehetett volna támogatni adókedvezményekkel, infrastuktúrával (közlekedés, közművek) x méternél közelebb nincs lakóépület, nyitvatartás meg fakultatív.
    Olcsó szállások a környéken, a közlekedés meg azért fontos, hogy a belvárosból is oda-vissza lehessen közlekedni. Röviden ennyi.

    • Brutális nagyságú terület beépítetlen a megszüntetett Józsefvárosi pályaudvar területén. Fel lehetne építeni egy bulinegyedet, a szükséges, hányásra alkalmas helyiségekkel, önműködő takarítást is biztosítva. Lehetne szakorvosi rendelőt, kuplerájt, kábítószer forgalmazást biztosító, építményeket is megvalósítani. Ráadásul itt aztán lehet zajongni, mert a környezet (főleg a Kőbányai út túlsó fele) az ipari, kereskedelmi gazdasági terület, tehát ott még lakók sincsenek.
      Sőt a belügyminisztériumot, a rendőséget és a főügyészséget is ide lehetne telepíteni, melyet a másodszorra is nyugdíjba vonuló, megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező belügyér irányíthatna.

  8. Ez a Mi Hazánk

    Hogy “mit lehetett volna”, az lényegtelen, főleg úgy, hogy a szórakozónegyedet nem ide telepítették, hanem kialakult.

    Első körben fewl kellene számolni a kuplerájt, az ordítozást és a randalírozást. Idejöhet a külföldi, bulizhat olcsón, de az utcn kuss van vagy lehet menni a fogdába. Ennyi. Lehet, hogy így már simán elviselnék a lakók.

    • captain.morgan

      A Király utcában lakom, a Gozsdu udvarral majdnem szemben, de engem nem zavar a bulinegyed. Minden valamire való városban van ilyen, a város kellős közepén, és nem szavaznak ellene az ott lakók. Rengeteg bevételt hoz, és ez meglátszik a környéken is. Összehasonlíthatatlanul szebb ma, mint húsz éve. Ja, van zaj, meg szemét. A szemetet össze kell takarítani, a zaj pedig… Ha az ingatlan felértékelődéséből származó haszon egy töredékét a nyílászárók korszerűsítésére szánnák, eltűnne a probléma. A körútiak sem akarták megszavazni még, hogy ne járjon az éjszakai 4-6, pedig az aztán zaj volt anno. Az óbudaiak sem, hogy zárják be az óbudai fűtőerőművet, pedig sokat ront a levegő minőségén. A Váci utcában élők sok évtizede élvezik a turisták tömegének a társaságát, de tudomásul vették, hogy ez egy ilyen utca. Hát most már a Király utca is ilyen. Én speciel örülök neki.

      • “Ha az ingatlan felértékelődéséből származó haszon egy töredékét a nyílászárók korszerűsítésére szánnák, eltűnne a probléma…”
        A kapualjban lévő szarral, húggyal, és hányással egyetemben?

  9. Xanax József

    Meg a nagy lofaszt. A Kiraly utca reggelente olyan, mint egy illegalis szemetlerakat, zsufolt, tele van reszegekkel es hajlektalanokkal, meg hanyastocsakkal, mindenhol terjeng a hugyszag. Igazi lepratelep, es most mar lassan egesz heten, nemcsak a hetvege fele. Nagyon helyes, ha kicsit keretek koze akarjak szoritani.

    Nem fognak tomegestul csodbe menni csupan amiatt, mert ejfeltol be kell zarniuk. Az meg nem art, ha kicsit kevesebb kocsma lesz ott, mar igy is eszmeletlenul tulzsufolt.

    • Gáspár Anett

      Folyik a lakosságcsere a volt zsidónegyedben. Elképesztő, hogy ahelyett, hogy fejlesztették volna, romkocsmatelepet csináltak belőle. Már megfordult a fejemben, hogy azért, hogy kiűzzék onnan a lakosokat, lakástulajdonosokat.
      Beszéltem egy arrafelé dolgozó pincérrel, hogy hogy viselik a környező lakók. Azt mondta, menekülnek,
      s tömegesen vásárolják fel a lakásokat pl. a Kazinczy utcában oroszul beszélő alakok!
      Na, most ezek vagy Izraelbe települt és onnan itt próbálkozó orosz zsidók, vagy Ukrajnából jöttek üzletelni. Kérdés, hogy ukránok vásárolhatnak-e az EU országokban ingatlant?

  10. Gáspár Anett

    “Az adóbevételből pedig országunk polgárai mindenhol részesülnek, a befizetett TB járulékot”

    Valóban?

    És akkor csináljunk egész Budapestből körülhányás romkocsmanegyedeket?
    Szét lehet verni kerületeket, negyedeket, szabadon elüldözhetők az évtizedek óta, több generáción keresztül ott lakó családok, tulajdonosok a turizmus oltárán?!

    Szó szerint a következetes elűzésük folyik. Az egyik fb-oldalon tárgyalták ugyanezt a témát, hogy már elegük van, hogy szarba-húgyba-hányásba lépnek ki nap mint nap a gyerekkel együtt.
    Egy briganti az írta oda, hogy “ha nem tetszik, akkor takarodj el onnan, add el a lakásodat!”

    Na, most ebből elég volt.
    Azt mondta a polgármester, hogy ha a népszavazás nem lesz eredményes, akkor is mindenképpen rendet vágnak a volt zsidó negyedben.

    Ahogy a közhely szólás mondja, ugye az érvelés ” komoly, mert viccnek nagyon rossz”.
    Ez már a második jobboldali lap, ahol ilyen elképesztő okfejtést olvasok a romkocsma negyedről, a lerothasztott pesti negyedről. A másik néhány hónapja a Demokrata volt. Nem hittem a szememnek,
    azt hitte volna az ember, hogy a HVG-t, vagy az ÉS szennylapokat tartja a kezében (ami velem úgy 30 éve nem fordult elő).

    Tessék romkocsmákat telepíteni a volt gyárnegyedekbe! Ott a kutya sem ugatja meg őket.
    Nem érdekel, hogy mennyit adóznak a kocsmárosok!
    Keressenek más helyszínt, onnan is adózhatnak.
    Az adózásért cserébe nem kötelesek az állampolgárok elviselni a pokoli, civilizálatlan, dögkút állapotokat!

  11. Ez az önkormányzat “rendet vág”, népszavazástól függetlenül. A korábbi önkormányzatok feltehetően liberálisok voltak, de őket is a helyi lakosok szavazták meg.

    Toi-toi bérleti díjak, éjszakai műszakos rendőrautó, mentős és utcaseprő közmunkás bérének az önkormányzatnak történő előre történő befizetése esetén akár engedélyezhetnék is a hányadék és húgy általi közterület-foglalást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük