Szlovák kormányzati cicaharc a szivárványos zászló árnyékában


Kissé zavaros, jobbára érthetetlen politikai háború alakult ki a szlovák kormányban. A kormányfő, a koalíciós partner vezetője, a külügyminiszter és a magyarországi nagykövet HOMOKOZÓlapáttal (hahaha) esett egymásnak egy LMBTQRSTVYX… rendezvény apropóján kilógatott szivárványos zászló miatt. Vajon mi lehet a valódi oka a koalíciós kormányzati cicaharcnak? Megpróbáltuk felderíteni a vitatott vödör mibenlétét, de semmi értelmeset nem találtunk!

Nézzük először a történteket!

A budapesti Pride, azaz a melegek, ma már inkább minden nem-heteroszexuális személyek és csoportok jogaiért tartott felvonulás pontosan egy hónapja volt. Az egyre inkább bővülő (a leszbi, a meleg és a transz mellett mindenféle más irányultságú) és az egymással is fontoskodási sorrendet felállító szervezők akkor számos intézmény, így a budapesti nagykövetségek támogatását is kérték. A szlovák pedig megadta, azzal érvelve, hogy az uniós elnökséget ellátó országnak támogatnia kell a kisebbségi jogokat (kár, hogy a magyar kisebbség jogai esetében kevésbé szorgalmasak a szomszédaink). Ez akkor, ahogy maga a felvonulás is, legfeljebb Alföldi Róbertet, Kunhalmi Ágnest és Lendvai Ildikót érdekelte. Most viszont, hogy Pozsonyban is meneteltek a megjegyezhetetlenül bővülő rövidítést használók, ismét lángot fogott a szlovák belpolitikában a buzitematika.

Először a kormánykoalíció egyik tagja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko (aki egyben házelnök is) mély csalódásának adott hangot és odaszólt a külügyminisztérium államtitkárának, Ivan Korčoknak, aki egyben a szlovák uniós elnökség kormánymegbízottja is, és elővette az egy hónappal ezelőtti budapesti zászlóbontás ügyét. Ennek apropóján pedig követelte Szlovákia budapesti nagykövetének, Rastislav Káčernak a visszahívását Robert Fico államfőtől. Utóbbi, hogy ne égjen rá az ügy, jól lecseszte az ugyan párton kívüli, de mégis közeli bizalmasának számító külügyminiszterét, Miroslav Lajčákot.

A szociáldemokrata párti (Smer-SD) Fico így fogalmazott: “A Szlovák Köztársaság egy demokratikus ország, amely nem kötődik egy ideológiához és valláshoz sem, illetve nem részesíti előnyben a lakosság semmilyen csoportjait. A Szlovák Köztársaság kormányfője elvárja, hogy az ország képviselői, köztük a nagykövetek is tiszteletben tartsák ezt az alkotmány által is megerősített tényt.” Ezért elfogadhatatlannak tartja, hogy az ország külképviseletére a szlovák és az európai uniós zászlón kívül bármilyen más zászlót (esetünkben a szivárványosat) is kihelyezték.

A külügyminisztérium sem hagyta magát és imigyen reagált egy közleményben: “Szlovákia uniós elnökségének össztársadalmi jellege van, s egyik célja az EU alapértékeinek támogatása. Ezek közé tartozik az emberi jogok, köztük a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak elfogadása is.” Ezért tették ki a budapesti nagykövetség épületére a szivárványos zászlót is. Aztán, hogy védjék a külügyminiszter helyzetét, nehogy végül az ő ingét csúfítsa a szivárványos folt, a hivatalos közleményben megjegyezték, hogy a budapesti szlovák nagykövet minderről előzetesen nem egyeztetett a szaktárcával.

Tehát a végső konklúzió szerint a Magyarországra delegált szlovák nagykövetség és annak vezetője a hunyó!

Persze, mindig a legkisebb viszi el a balhét… – mondhatnánk. De nem így van! Mint kiderült, a nagykövet önként és dalolva állt bele a helyzetbe. Kockáztatta volna állását? Mivel egy csúcsdiplomatáról van szó – ez nehezen hihető.

Ratislav Káčer ugyanis 1994 és 1998 között a Brüsszeli NATO központban képviselte az országot, ezt követően a Dzurinda-kormány külügyi tervező osztályának igazgatója lett, később pedig a minisztérium államtitkáraként felelt a NATO-csatlakozásról folyó tárgyalásokért. 2003 és 2008 között washingtoni nagykövet, majd a Szlovák Atlanti Bizottság elnöke lett. 2011-ben az Atlanti Szerződés Szövetségének (ATA) alelnökévé választották.

Mivel mindenki mást mond és a vita is elég szürreális, így elsőre néhány fikció jut csak eszünkbe az eset okaival kapcsolatosan. Tehát:

  1. A nagykövet is LMBTQRSTVYX…, vagy legalábbis támogató.
  2. Kispálya neki Magyarország és ezért le akarja magát váltatni.
  3. Az illuminátus rend tagja és célja a bevándorlás-ellenes Fico-kormány megbuktatása.

És végül, ami még ezeknél is valószínűtlenebb oknak tűnik:

  1. A Magyar Liberális Párttól és Fodor Gabitól szart be. Az eset kapcsán ugyanis arra már senki sem emlékezett, hogy 2015. februárjában néhány szervezet kezdeményezésének köszönhetően népszavazást tartottak Szlovákiában az azonos neműek házasságáról és az örökbefogadási jogukról. A szavazás ugyan érvénytelen lett (mert kevesen mentek el), de a Magyar Liberális Párt, a Transzvanilla Transznemű Egyesület és a Szimpozion Egyesület a Szlovák Nagykövetséghez ment tüntetni és vitt közösen egy nyílt levelet. Összesen heten voltak ugyan, de nagyon félelmetesek…

Ki-ki válogathat tehát az értelmezések közül! Az eset kapcsán pedig csupán még annyit jegyeznénk meg, hogy nemcsak a magyar politikában van dinnyeszezon.


  Boris Vian

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük