Rasszizmus? Csak magyarok lehetnek!


Helyben vagyunk megint. Most épp Andrea Moses találta úgy, hogy ha rendezésében meg akarja jeleníteni saját korát, azt csak rasszista magyarokkal lehetséges. Ez a német asszony ugyanis azzal üti fel vizuálisan a Hector Berlioz Fauszt elkárhozása c. művét a stuttgarti operában, hogy magyar zászló alatt magyar gárdisták ünneplő cigányokat vernek. A német nyelvterület sajtójában, az ottani művészvilágában ugyanis ez a menő. Rasszizmus? Akkor azok csak a magyarok lehetnek.


Nem törökverő hellének, nem niggerező olaszok, még csak nem is éti csigával négereket/arabokat/zsidókat verő fehértollú gall kakasok. Az, hogy az USÁ-ban hamarosan megint nem mehetnek a feketék egyetemre, mert a Ku-Klux-Klan nem hagyja, szintén nem elég riasztó ahhoz, hogy ezzel jelenítse meg saját korát Frau Moses. Csak nem Heller Ágnes volt a dramaturg?

Az, hogy a Magyar Gárda be van tiltva, és gázt sem lehet adni itt Holokauszt-emléknapon, persze senkit nem érdekel. Németországból nézve nálunk gárdisták szervezetten cigányt vernek, a hatóságok meg tűrik. Ennek ugyan az ellenkezője igaz, ugyanis nem tűrik, és nem vernek, de egy nyugati (!) művész (!) nem tévedhet. Normális ember, pláne itt élő ember szempontjából persze Frau Moses személyes valóságérzete messzebb van a tényleges valóságtól, mint észak-amerikai fehér főiskolás a profi kosárlabda-szerződéstől, de ez szintén nem számít. Az a több tízezer ember számít, aki jegyet vett az előadásra az elmúlt 2 évben. Ők ugyanis nem tudnak semmit arról, hogy mi is van itt, de szívesen elhiszik, amit az operában mond a rendező. Mert ő biztos tudja. És elmeséli a barátainak is.


– Hans! Ti hová mentek ősszel nyaralni?
– Magyarországra. Sárvár vagy Hajdúszoboszló. Nagyon jók a termálfürdők arrafelé.
– MAGYARORSZÁGRA????? De hát ott neonácik verik a cigányokat.
– Tényleg? Nem is tudtam. Akkor mégsem.
Valószínűleg Frau Mosesnek is csak mesélték a barátai. Nehéz elképzelni, hogy amíg az M1-es felől megérkezett Budapest belvárosába, esetleg este még taxival egyik romkocsmából a másikba menet túl sok tömött sorokban cigányokat verő egyenruhás bakancscsattogást láthatott. Egyszerűen elhiszi ő is, amit mond neki a Soros-pénzes bagázs vagy Göncz Kinga&co.
Persze sokkal nehezebb lenne színre vinni, hogy Magyarországon nem utálják jobban a buzikat/leszbiket/mindkét térfélre játszókat/transzneműeket, mint az EU-ban, me
g persze nem is erre kapják a pénzt. 
Már csak egy kérdés izgat nagyon. Alföldi Róbert például miért nem érezte szükségét, hogy a Mephisto képi világát antifasisztákat rugdosó svéd neonácik uralják? Ja, hogy mi nem szeretünk más országok dolgába beleszólni. Meg nem is ezért fizetik. Bocs.


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük