Pápa a fekete lyukban


A vatikáni alkalmazkodási képesség egyik különös formája, hogy a Szentszék Pontifikátusi Akadémiájának tagja lehet mind a mai napig Stephen Hawking. A nyíltan ateista Stephen Hawking diszkutál a pápával örök kérdésekről.

De az ugye megvan, hogy a pápa tévedhetetlen, Stephen Hawking pedig nem pápa, tehát ő tévedhet? Mindenesetre az előbbit az utóbbi oktatja arról, hogyan jön létre az élet a Földön és hogyan alakult ki egyáltalán az Univerzum. A vallás és a tudomány békés egymás mellett élésének legújabb fejezetében, ahol a múltbéli bűnök penitenciájaként lehet diszkontinuusan cukiskodni, Szent Péter örökösének gazsulálnia kell androidokkal, ha a címlapokra akar kerülni.

Jámborság, nyitottság, talán megbocsátás – lehet racionalizálni a katolikus kalkulus szerint a hollywoodi gesztusokhoz szokott Ferenc pápa tetteit. Nem okoz gondot, hogy a jóságos argentin gondoskodó Szentatyaként végighallgassa a Windows-hangú Gépet a szingularitáson túlról.

A Gép az Univerzum eredetéről beszél, amiről ma már tudjuk, hogy nem ex nihilo Isten fejéből pattant ki, hiszen a kísérleti körülmények között nem lehetett reprodukálni a semmiből előugró világot. Nem hét nap alatt teremtetett, hiszen a kísérletek szerint vagy sokkal több, vagy sokkal kevesebb idő kellett ehhez. Nem porból és sárból formázta saját képére az embert az Isten, nem is lehelt belé semmit sem – ezt sem tudták laboratóriumi körülmények között bizonyítani. Az élet egy hiba, véletlenül dobta ki a gép (egy másik). A világ, amit Isten akaratlagosan teremtett (a vallás szerint), valójában véletlen, a nagy számok törvénye alapján jött létre, akár máshogy is lehetne, hiszen nincsen semmilyen központi, vezérlő akarat, csak a semmiből a semmibe tartó semmiség van, Isten meg amúgy is egy projekció (épp csak Feuerbachot és Marxot nem idézi a Gép).

A pápa mindeközben elmond néhány Üdvözlégy Máriát!, és bólogat, “hát, ez érdekes, fiam”, és örül a fotóalkalomnak. Ez ma a Római Katolikus Anyaszentegyház és az ő vezetése.

A vallás és a tudomány viszonya sokat változott Galilei és VIII. Orbán pápa óta. A neotomizmust és a rá épülő transzcendentális neotomizmust hirdető katolikus teológusok (mint például Karl Rahner vagy Pierre Teilhard de Chardin) azon tüsténkedtek, hogy az egyház dogmatizmusán felülkerekedve, végre kritikai alapokra helyezzék a teológiát. Kotyvasztottak egy szép világot, amelyben Isten és az evolúciós elmélet tökéletesen megfér egymás mellett, szinte feltételezik is egymást.

Remek politikai fogás, jól megadták a szcientizmusnak ezek a jezsuiták a kegyelemdöfést, amikor beengedték a legsötétebb tudomány képében a trójai falovat (ami talán Hawking gépén is fut) a Vatikán falai közé, csak közben elfelejtették: a tudomány hipotézisekkel dolgozik, a vallás nem.

A tudomány történelmi mércével mérve gyakrabban változik, mint ahogyan a gránitszilárdságú magyar Alaptörvény.

A vallás ezt nem engedheti meg magának (Máté 7:24-27). De ez az intellektuálisabb megközelítése a történetnek. A derék jezsuiták legalább igyekeztek megérteni a maguk kontemplatív módján (hol van már Loyolai Szenti Ignác?), mi folyik körülöttük a világban, az egyház vezetői ma már erre kísérletet sem tesznek. Politizálnak, de a naiv módon, amiből csak ők és az egyháztól elforduló hívek jöhetnek ki vesztesen.

A népszerűséget üldöző pápák mit is tehetnének? Szembemenjenek a kor szellemével? Minden fronton lazulnak az elvárások, a szabályok, kultúrából civilizációvá válik a keresztény világ is, hát nem fér bele még egy kis enyhülés itt, még egy kis mosoly ott, még egy vállveregetés amott? Hamarosan a National Geographic címlapján is ott lehet a pápa, ha már befért Leonardo DiCaprio klímaváltozásos dokujába is pár kocka erejéig.

Az egyház több figyelmet fordít a saját social media aktivitásainak kezelésére, mint arra, hogy a tanítást megőrizze és terjessze.

140 karakteres enciklikák szállnak az égben mindenfelé a tévedhetetlenség látszatát is kerülve, a több milliárd emberes “párbeszéd” kakofóniájában a pápa mindenkinek akar tetszeni, de senkinek sem tetszhet igazán.

Nemrégiben az HBO egy elég eretnek sorozatot vetített Az ifjú pápa címmel. Eretneket, hiszen olyasmik hangoztak el ebben a sorozatban, amik ma elképzelhetetlenek lennének az egyháztól: Nem az abortuszra, Nem a papi szodómiára, Nem a kompromisszumokra, Nem az egyház folyamatos önfeladására. Le kellene vetíteni a következő konklávé előtt minden bíborosnak. A pápa tévedhetetlen, amikor ex cathedra hitbéli és erkölcsi tanítások hirdetésében, legalábbis az I. vatikáni zsinat szerint.

De a pápa tévedhet emberként, és főleg politizáló emberként.


  Tuschinger elvtárs

9 hozzászólás

  1. Hát igen, a Nagy Számok Törvénye, bla-bla-bla.. Szóval a Világegyetem csak úgy magától jött létre a Semmiből. Az Isten nem szükséges, mert a Semmiből magától is lesz Valami, ha az “x” hatványon fordul a el a Nagy Semmi..
    Tessék, hogy ennek nincsen értelme? Még mindig több értelme van, mint annak, hogy ezt a Ferenc pápát megválasztották.

    • homoródkarácsonyfalváért

      Te, nem Benedek a Pápa?

      🙂

      • Valamikor tényleg XVI Benedek volt, de berakták egy Fekete Lyukba.. Most a trónján a Ferenc névre hallgató Bergoglio üldögél.

      • a hollywoodi gesztusokhoz szokott Ferenc pápa tetteit.
        ikszví Benedeket lemondatták,mert nem tudták kimondani,hogy tizenhatodik.
        Ja meg Hitlerjugend is volt. Meg nem akart megállni a liburnyákoknak.
        (lád buziesküvő)

  2. Egy túlhypeolt sci-fi író és egy bevándorlósimogató celebpápa. A mai világ egyik legnagyobb szégyene, hogy a fejekben ezek reprezentálják a tudományt és az egyházat.

  3. Tóth-Kovács Imréné

    Kevés biztató dolog van ezekben a gyűlölködő, barbár időkben, Ferenc pápa példamutató emberszeretete az egyik ezek közül.

  4. Máramarosi barna

    Azt hiszem a kereszténység legmagyobb ellensége a katolicizmus.
    A mária bálvány imádatával, és a dogmatikus képmutatásával hamis képet mutat.
    A legtobbprotestáns felekezet túlnyomó része rendszetesen él keresztény kozossegi eletet, míg egy többezer taglétszámú katolikus misére alkalmanként jó ha pár tucat ember megy el..
    Ez mindent elmond arról milyen felekezet a katolikus egyház.

    • Nem szeretnék hitvitát nyitni (,mondjuk nem én kezdtem:P), de Önt örök életre, vagy kárhozatra teremtette az Úr, szabad akaratából jár istentiszteletre, írogat kommenteket, vagy kényszerűségből? Amennyiben protestantizmus a követendő, fogadja meg a tanításait, és ne foglalkozzon azokkal, akiknek más sors rendeltetett.
      A kereszténység legnagyobb ellensége a félműveltség és a valós tudás iránti közöny, valamint az emberi önismeret hiánya. Hogy megelégedünk azzal, hogy az okosok ezt mondták, hogy egyedi esetekből általánosítunk, ráadásul elhisszük, bölcsebbek vagyunk, mint régen, pedig még saját szükségleteinket sem ismerjük.
      A katolikus egyháznak az egyetlen baja, hogy túl nagy, és nehezen tudja követni a dinamikusan változó és rendkívül zavaros környezetben élő mai ember igényeit. A vallás lényege meg nem Mária, Jézus és még csak nem is az Úristen, hanem azok az erkölcsi tanítások, melyeket követve jobb ember lehet valaki egy élhetőbb világban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük