Nyilvánvaló Kapitány segít


Nehéz napoknak nézünk elébe, mindenki megpróbálja saját szája íze szerint magyarázni a végeredményt, és ez nekünk bizton fájni fog. Már amennyire az ostobaság szokott. Így hát a Toronyház közkedvelt és népszerű Nyilvánvaló Kapitánya közbelép és elmagyaráz pár apróságot.

1, Nem a győzelem, hanem a részvétel számít. Ez így van amatőr sportversenyek esetében, de így van egy népszavazásnál is, ugyanakkor ezzel a közmondással nem az otthonmaradók szoktak egymást biztatni, hanem a dobogóról lemaradókat vigasztalni. Aki arra sem vette a fáradtságot, hogy egy faszt rajzoljon tegnap a szavazólapra, az legyen szíves tartózkodni az efféle mondatoktól.

2, Mire hatalmazza fel a népszavazás a kormányt? A kormányt semmire, ha érvényes lett volna, még akkor sem. Egy ügydöntő népszavazás arra szolgál, hogy a parlamentet rákényszerítse a jogalkotásra egy adott kérdésben. Mivel érvénytelen lett, ezért még a parlament nincs rákényszerítve semmire, a kedvére módosíthat, vagy nem módosíthat alkotmányt. Aki szerint az Orbán egy geci, mert nekiáll megint Alaptörvényt írni, és emiatt rendőrt kellene hívni (igen, a buta indexesre gondolok), az tetszett volna forradalmilag elmenni és igennel voksolni. És többséget szerezni. Mivel jelen esetben az történt, hogy a nép azt mondta, szervusz parlament, a parlament meg azt mondta, hogy szervusz nép, így azt csinálnak az Alaptörvénnyel, amit csak akarnak.

3, Az igazi duplaelkúrás a kormánypártok részéről az Alaptörvénybe beleszuszakolt 50 százalékos érvényességi küszöb és a boltbezárásos népszavazás meghekkelése volt. Mert ha azt nem „ismeretlennénizik” el, akár lehetett volna egy időben is tartani, akkor meg nincs távolmaradás. Ebből az elkúrásból az a tanulság, hogy nem elég a hófödte hajgerincű Árpád ösztöneire hallgatni, érdemes olykor néhány számítást is igénybe venni a Századvégtől. Ott ugyanis nem csak lojalitás található, hanem agykapacitás is.

4, Az igazi takony kitüntető címét Vona Gábor nyerte el, aki pont nullát kampányolt a nemek mellett, de ehhez képest a 3 egész valamennyi millió szavazóból lelkesülten levonta a saját állítólagos egymillióját. Miközben egészen konkrétan utalgatott arra hosszú heteken keresztül, hogy a Jobbik az érvénytelenségben érdekelt, mivel akkor – némi közjogi bakugrással – Orbánnak le kell mondania. Vona Gábor egyetlen sikere, hogy Guy Verhofstadtnak jól indult a hete, de ezzel talán nem kellene büszkélkednie.

És végül egy jó tanács az ellenzéknek, akik már a kormányváltás bilijébe lógatják magukat. A távolmaradással el lehet érni egy népszavazás érvénytelenségét, de országgyűlési választásokat bajos vele nyerni. Ugyan megpróbálni megpróbálhatják…


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Egy hozzászólás van

  1. Vonának reszeltek. Öröm olvasni a kurucot mostanában 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük