Néhány ikonikus belpesti hely, amelynek lebontását azonnal megkönnyezné a progresszív sajtó


Megtalálták már a város legjobb hamburgerezőjét, ahol a bulinegyedbeli viszkikóstolásról hazacsámpáló online-újságíró csillapíthatja éhségét hajnalok hajnalán? Amekkora gourmet, biztos valami finom rántott kartonpapírt burkol be vihogós indexvideó közepette. Kipróbálja, hogy nekünk már ne kelljen. Érdekes adalék, ezek amúgy bármit megcsinálnak, ami árt. Hősiesen söröznek be 40 fokban a Bazilika lépcsőjén, hogy aztán képileg dokumentálva bebizonyítsák, az ember ilyenkor bizony bebaszik a 10 perc alatt benyomott 8 felestől. Azt is szívesen megmutatják, hogy a gumicukros nutellaburger bizony szar. Köszönjük ezt az eddig ismeretlen információt, várjuk az izgalmas füves meg zacskós leveses önkísérletezést is a magyar jackasstől!

Természetesen emellett ők ismerik csak igazán a valóban igényes helyeket, amelyeknek listája – pénzért – számodra is elérhető lehet, ha úgy gondolod. Sőt, ha elég sokat fizetsz, akkor együtt étkezhetsz a harminc év alatt minden ízlelőbimbóját agyondrogozó főszerkesztővel is… Kihagyhatatlan lehetőségnek tűnik, de mi inkább mégis mindenkit a óvnánk ettől, mielőtt úgy járnak, mint a csirkéző biztonsági őre.

Sajnos azonban ez a bohókás gonzó-igénytelenség nem korlátozódik kizárólag a saját bélrendszerükre.

Azt a várost is igyekeznek beteríteni vele, ahol közösen kénytelenek vagyunk élni velük. Egészen pontosan erre 40+20 évük volt, most pedig görcsösen igyekeznek védeni elért eredményeiket, a rombolást.

  • Megszűnik egy összeomlás szélén álló romkocsma, amit évek óta kizárólag legénybúcsús, olcsó kábítószereket hajkurászó angol fiatalok látogatták? Tragédia, pótolhatatlan érték, valami végleg eltűnt Budapestről.
  • Lebontanak egy SZOT üdülőt a zöldövezet kellős közepén? Megint elvettek valamit tőlünk, átlagemberektől, már csak a NER felső rétege mehet Normafára.
  • Nem engedik ki a szennyvizet a Dunába, mert tisztítókat építettek? A legelesettebbekre nem gondolt senki, hiszen oda jártak strandolni a drogosok és a csövesek.
  • Leszedik a borítást a Corvin áruházról. Ismét szegényebbek lettünk egy kedves gyerekkori emlékkel.

Közben elkeseredetten kutatják, mi van még lerohadva a városban. Kisfilmeket, cikksorozatot szentelnek a lepattantságnak, de amint elbontják, kitakarítják, újat építenek helyébe, rögtön megvadulnak. Rossz helyen vannak az intarziák, történelmietlen, historizáló, nem is kellett volna, inkább az oktatásegészségügy, eggyel kevesebb kultikus hely és a többi. Úgy érzik olyankor magukat, mint Sztálin bajtársai a fotókon, az ő lényegük lesz ezzel semmivé. Az igénytelenség és hogy valaha nekik szavuk volt.

De sajnos rossz hírünk van számukra, ennek akkor lesz csak vége, ha az utolsó házgyári épületet és az utolsó lepratelepet is felszámoltunk, és minden közintézményünk úgy néz ki, mint a Magyar Művészeti Akadémia titkársága.

A legsürgetőbb felrobbantani valókról pedig itt a mi saját gyűjtésünk.

Sofitel-Marriott-Intercontinental
A hajdan legendás dunasori szállodák. Mindegyik egyesével is megmutatja, hogy miért kéne hibajavítóval kitörölni a magyar építészettörténetből az 1945 után kezdődő varázslatos éveket. Úsztassuk le szépen őket a MüPa alá, ahová valók. Sőt, a Marriott mehetne egészen Paksig, ahol külsőre simán elduruzsulgatna benne az összes új blokk.

Termálkifolyó és gerillagrillező a Gellértnél
Ide a liberális újságíró azért jár, hogy örömködjön benne, miképpen keletkezik emberi lényből más szennyvizében pancsikoló patkány. A kifolyót elzárni, betonnal felönteni, sűrű csendőrjárőrökkel biztosítani, hogy még az emléke se maradjon fenn!

Korda Villa-Tasnádi Villa
Egy darabka Bánffyhunyad Budapesten. Ha az csak egy üres telket jelent, akkor is álljon vissza inkább a ‘44-es állapot a helyükön.

Kálvin tér
Itt már büntetőjogi felelősség is felmerül, főleg, ha ránézünk egy harmincas évekbeli képre. A Korona Hotelhez és a Kálvin Centerhez hasonló borzalmak a Liberális Újságíró számára viszonyítási pontok, és a KISZ-székházhoz hasonló, pezsgően izgalmas építészeti remekművek.

Lehel csarnok
Ez is bizonyítja, mindenki jobban jár, ha már a ‘90-es években megnyerjük a kulturkampfot. Akkor jóval kevesebb háborús nyom marad szeretett fővárosunkon. A liberális elit kreativitása mellett egy visszavonulásban lévő hadsereg aknái és felrobantott átkelői semmiségnek tűnnek.

Örs vezér tere
Hamisítatlan kelet-berlini hangulat Budapesten. Mondjuk legalább békevallásúak nem járnak arra. Oda, vidékre mondjuk talán jó lesz ez is.

Volt Egészségügyi Minisztérium
A legszebb barna ház Budapesten. A környezetébe szervesen illeszkedik, szóval esetleg átköltözhetne belé a közeli MTA.

Telefonközpontok, trafóházak bárhol
Egy üres telekre felépített ablaktalan tégla-vagy üvegfal. Ha valóban szép épületek közt áll, és ügyesen tönkreteszi külsejével ezek összhatását, akkor megpezsdíti a liberális újságíró vérét és egyből rajongani kezd értük.


  Kurtz ezredes

27 hozzászólás

  1. Jó írás! 😉
    Kimaradtak a libsik kedvenc kultúra templomai, a belülről feketére festett művészmozik, meg alterszínházai, ahol a sötétségükben a fény Alföldi Róbert rendezésében, Schillinger Árpádné meztelen malactestén megcsillan társadalomkritikailag, a tornacipős haladó közönség lelkes vastapsától, ezzel is bizonyítva, hogy kirekesztők, rasszisták, maradiak a magyarok.

  2. “Egészen pontosan erre 40+20 évük volt”

    Azért egy picikét több. 1919-ben 133 nap. Aztán 1945-től 2010-ig. Szóval van az 65 év is.
    Meg hát most sem vagyunk híján a barmoktól.

  3. “elkeseredetten kutatják, mi van még lerohadva a városban”

    Nem kell azt kutatni. Ott van a v olt zsidó negyed, ahelyett, hogy felépítették, rekonsturálták
    volna, porig rombolták, és koszlott, bűzös, hányás, húgy-és szerszagú romkocsmanegyeddé rothasztották. Mert ezeknek semmi sem szent, ami érték.
    Ezekbe csak HÁNYNI jár a lélek.

  4. “Korda Villa-Tasnádi Villa”

    És a Fenyő-Friderikusz villa, amit Fenyő engedély nélkül, természetvédelmi területre húzott fel?!
    Mocsok disznó.

  5. A volt zsidó negyedben eredeti szecessziós, eklektikus polgári házakat rombolnak porig, hogy a helyükbe
    betonállványokra húzott üvegkócerájokat gányoljanak.

    Ez történik most a Belváros egyik ékszerdoboz terén is, a Szervita téren, ahol végre lebontották a
    szörnyű parkolóházat. Míg nem szembesültem a cikkekkel, azt hittem, hogy végre rehabilitálják a teret,
    visszaépítik, mondjuk a lebombázott polgári házakat, és a templom előtti teret is.
    A templom melletti undorító MATÁV központ helyébe most egy másikat gányolnak.

    “A Korona Hotelhez és a Kálvin Center”

    A Korona Hotel még csak-csak. A helyén üres telkek voltak a volt Kecskemémit Városkapu helyén.

    A Lehel csarnok viszont az egyik legaljasabb kultúrterror-cselekmény Rajk László “tollából”.
    Kívül-belül ocsmány.

    A másik az eklektikus stílusban épült, volt nyilvánosház helyére épített szörnyeteg, a West End, hogy tört volna el a klaviatúrája annak, aki azt odagányolta.

    ” Oda, vidékre mondjuk talán jó lesz ez is”
    Ne nézzük le, ne becsüljük le a vidékieket. Nem lesz jó “az is”. Se a külvárosokban, sem pedig országosan, vidéken. Amúgy az értelmiség soha nem a fővárosban élt elsősorban, hanem vidéken. Ez most is úgy van.
    Anno a fővárosban élő értelmiség 90%-a vidékről érkezett.
    Ezért ápolják a súlyos kisebbségi komplexusaikat olyan agresszívan a belpesti liberálprolik. Hiába a diploma, soha nem képesek azt az intelligneciát, azt a műveltséggel párosult józan észt, mint a vidéki értlemiség.

  6. “üres telekre felépített ablaktalan tégla-vagy üvegfal”

    Na, jó lenne tudni, ki volt az az eszement hülye, aki a villamos-és buszmegállók tetejét üvegből
    gyártatta le. Így a 30 fokokban ájulásig várakozhat az ember a tűző napon. Odaállítanám félnapokra, hogy
    hadd érezze a törődést.

  7. Tergorbuletszamitas olcson

    Mindig az interben veszek ki szobat ha hazamegyunk, ( nem az apaczai csere janos utca fele ) most huszadikan este a lanyommal neztuk a dunat a varat a durrogtatast a hajokat BUDAPESTET… szivemcsucske. Az maradjon pls, tobbi oke.

    • Csámpás Marcsa

      Sajnos a Duna Interkontinentál is egy lepusztult romhalmaz. Egy valami a javára szolgál, hogy nem építették magasabbra a környező házaknál. Ezzel szemben a Szervita térre egy olyan üvegkasznit gányolnak, ami elnyomja az egész környezetet, mint a Vörösmarty térre odab… ott szörnyszülemény is. Ahelyett hogy ott is szélesítették volna a teret, parkosítottak volna.

  8. Ahhoz, hogy a felsorolt szörnyűségek eltűnjenek nem elég megnyerni a “kultúrharcot”.
    Az állami vezető pozíciókból el kell takarítani a szélsőbalos ügynököket!!
    Például meddig lehet még gazdasági főigazgató az Országgyűlés hivatalában olyan alak amelyik szerint 2018-ban csalással nyert a FIDESZ és erre a legfőbb bizonyítéka Tiborcz István!!
    (Hogy mit bizonyít Tiborcz István személye?? CSAK!!)
    Bizonyára kiváló szakembernek tartják páran, de ilyen észbeli képességekkel mennyire lehet valaki bármiben is szakember??

  9. Ferenc Awooberg (fb)!

    Micsoda szánlamas alember vagy te, hogy egy ironikus magánvéleményt képes vagy ilyen vehemensen, alpári, belpesti romkocsma szinten kommentelni.

  10. Szerintem Budapesten az eredeti viszonyokat kellene helyreállítani, vagyis mindent le kell rombolni, és az erdőt-mocsarat visszatelepíteni. Így a ligetvédők is megnyugodnának, vita sem lenne, hogy szép vagy sem. Az erdő és a mocsár szép. 🙂

    • A Városligetben a területet adományozó szándéka szerint is, majdnem 30 kulturális intézmény volt.
      Ezek nem “ligetvédők”, hanem az antikultúra alembereiből álló horda.

    • …kéne müzzein is ? 😉

  11. Teljesen igazad van. A legjobban az tetszett, mikor az indexen olt egy cikk az egyik trafóházról. A címe valami bombasztikus volt, hogy skandináv építészet a Belváros szívében. A tervező fiával bejárták ezt az épületet. Egy kocka , bazdmeg. És közben legalább száz egekig magasztaló rizsa volt, hogy úttörő, modern, formabontó stb. Egy atomot neki, azt.

    Hasonló témában van egy jó cikk:

    https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2015/10/26/a_kocka_el_van_vetve_361

  12. Már csak ilyen ennek az egykor “nyugati keresztény” európai civilizáció kifutásának a kultúrája. A XIX. sz. végén a korábbi stílusait szintetizálta, és rengeteg szén energiájával abból hozott létre nagyra fújt gipszangyalos, görög-római tagozatos szupertorta épületeket. Ez kifutotta magát pár évtized alatt, utána jött a leegyszerűsítés. (Üdítő kivétel volt a szecesszió kísérlete, mely a külső hatásokkal alaposan romlásba döntött népi kultúrából merített.) A leegyszerűsítő modern is termelt egy adagot az 1930-as évekig bezárólag, ledobva a sallangot. És itt a nagy-nagy nyugati kultúrtörténet vége, mert a sallang után a tartalmat kezdték el fokozatosan lomtalanítani. Aki nem látná: innen nincs tovább. Mindez áll a képzőművészetre is. Ha úgy tetszik, a kultúra előrejelezte azt a civilizációs válságot, ami igazán a XXI. sz. elejétől bontakozik ki: a mai “rendkívüli” időket, a törvényszerűen elkövetkező káoszt.

    Ami a modern óta jött az vagy további olcsó és bumfordi historizálás (szocreál és posztmodern), vagy a XX. sz. elején már lerágott modern csont további csócsálgatása. Ma is üde és korszerű, akárcsak Heller Ágnes gondolatai.

    A konzervatív a gipszangyalos görög-római szupertortákat imádja (megjegyzem: Budapestet ma is ez adja el a turistáknak). Pedig ez kb. annyira magyar és a miénk, mint a Ferencjóska és a Monarchia, vagy mai analógiája: Juncker és az EU. Vagyis csupán már megszoktuk.

    A haladó pedig a modern utánérzésének utolsó leheletét ajnározza, az elméretezett arányú konfekció épületeket szoci kopillit üveges silány Teschauer-ablakos PVC/mettlachi, vasbeton/trapézlemez köntösben. Hajh de jó is volt neki gyereknek lenni a lakótelepen a sok gyökértelen bunkó között… Meg az úttörőtáborban. És hát még a sok finom klórosvizes menzás emlék (pl. hideg tarhonyás mócsing fonnyadt almapaprikával).

    Részemről pedig nem tapsolok idegen rablók kimúlt kultúrájának, mutathatja az bármelyik arcát felém. A konzervatívoknak is fel kéne ébredniük, különben tényleg elvész a haza.

    • Ami szép, azt nem szabad lerombolni. Amit leírtál, a végeredmény a semmi lenne.Mivel Pest kicsi volt, de központi szerepe miatt széltében-hosszában nem, de fölfelé tudott terjeszkedni. Először a nagyon szép egyemeletes házakkal, majd a három-négy emeletes bérházakkal. A díszítést pedig maga, az akkori építészeti technika is megkívánta. A stukkókkal, külső díszvakolatokkal takarták el az erkélyeket tartó gerendázatokat, a kapuk tartóoszlopait, stb. Nincs ezzel semmi baj. Jómagam is egy nagypolgári, szecessziós házban lakom. Küzdünk azért, hogy a javítások, renoválások az eredeti helyreállítását is jelentsék. Kézműves mesterek tehetségét, munkáját dicsérik a stukkók, a faragott ajtók-ablakok, a csodálatos kovácsoltvas remekek, művészek remekeit őrzik a berakásos ablakok, freskók, mozaikok stb.
      Amikor Pestet, majd Budát is kezdték beépíteni, akkor a várossá formálás mintája Párizs és Bécs volt. olykor-olykor egy-egy épület erejéig London. A klasszicizáló stílussal nincs baj. A baj az, hogy liberálisaink még azt is gyűlölik, mert konzervatív polgári életformát őriz. Rombolják is ezerrel a volt zsidó negyedet. Ami persze nem volt mindig zsidó negyed.
      Hogy a zsidók építették volna fel Pestet és Budát az meg egy rasszista ideológia végterméke. Ez nettó hazugság.

      • Ez akkor lenne igaz, hogy ha ami Pesten kívül vagy városon kívül van, az semmi lenne. Ez is egy nézőpont, de Magyarország lényege, élete és ereje a jegyzett és megelőző történelme során mindig kívül volt a városokon, a saját városain is. (Ezért rettegést keltő a modern falu víziója.) Amikor még pl. Bogár László szerint is jó világ volt itt, a nép 1-2%-a lakott városban. Jellemzően nem magyarok, ahogyan volt az később is.
        Az pedig, hogy hová jutott Párizs és Bécs ékesen példázza, hogy mi a jutalma annak aki az ördöggel cimborál. Ez a káprázat végórája. Lehet ebből visszavágyni a 23., a 22., vagy akár az első órák valamelyikébe, egy kutya az.

        Amúgy nem bontanék én le semmit. Ha a természetnél betelik a pohár majd lebontja ami idegen tőle.

  13. “azt a civilizációs válságot, ami igazán a XXI. sz. elejétől bontakozik ki”

    A francia forradalomtól kezdve, sőt, már azt megelőzően elindult a folyamat.

    • A folyamat 12 évezrede elindult. A mai kor kezdete valahol Velence és Genova középkori kapitalizmus-kezdeményétől számítható. A fr forradalom után még bőven volt felívelése, a rendszerszintű hanyatlása újabban mutatkozik.
      Mindezt a természetpusztító rendszer szemszögéből nézve mondhatni.
      Mert a természet vagy a vele együttműködő régi Magyarország szempontjából az újkor a rombolás kora. Ilyen alapon egyetértek.
      Majd most ez véget ér, csak ne velünk együtt érjen véget.

  14. Annak aki esetleg nem járt Bánffyhunyadon,annak mondom,hogy ott vannak a legcsicsásabb cigánypaloták ! Rémületes látvány !!!!!!

    • Gondolom, a román önkormányzatok engedékenységének dicsőségére. Itt is vannak ilyenek, meg lehet nézni Győzike förtelem-palotáját.

  15. Medvefütty

    A progresszívek legnagyobb baja szerintem, hogy nem tudnak egyszerre két kocsmában ülni, így ha a Szimplában vannak, nem tudják, mi történik a Kuplungban és fordítva.
    Ahogy a jobberek legnagyobb baja, hogy Orbán vajon csak Európában a legnagyobb politikus, vagy az egész világon?

  16. Szekértábor

    Nem kell mindent ledózerolni, a Fenyő- és Korda villa anakronisztikus giccs ugyan, de nekem tetszik. A betonüveg szörnyedelmek a történelmi belvárosban, azzal egyetértek, pusztuljanak. Bár ezek bajosan bírnak ki 20 évnél többet átépítés nélkül, szóval elég lenne megvárni a következő renoválást, és akkor robbantani darabokra.

  17. Rajk Lehel-csarnokának földdel egyenlővé tételébe magam is szívesen beszállnék – akár önkéntesként, vagy “társadalmi munkában”, ha arra lenne szükség, pedig nem éppen mai gyerek vagyok.
    A kettes számú “célpontom” a Bazilika melletti banképület panel-szörnyetege lenne.

  18. krumplifazék

    Kétségtelenül épültek Budapesten és vidéken is ’45 után silány minőségű és építészeti értéket nemigen képviselő épületek, de ezzel a robbantsunk fel/dózeroljunk le mindent, ami ’45 után épült típusú hozzáállással nem tudok mit kezdeni. Ami nem régi, az már nem is lehet szép? Teszem hozzá, régen is épültek vacak épületek, erre pl. a mostani Corvin negyed helyszíne kiváló példa.
    A Lehel Csarnok pl. nekem se a szívem csücske, de pl. a Marriott-tal nincs bajom, az akkori – egyébként nem csak szoci országokra jellemző – építészeti stílus(ok)hoz mérve tűrhető épület. A Kálvin téri épületek is tűrhetőek, csak nem oda illőek, de a Mercure Budapest Korona hotelviszont kifejezetten, az egy ötletes és igényes épület szerintem. A Corvin bádogburkolatát pedig aki visszasírja, az szvsz. nem normális. Még hosszan folytathatnám a sort.
    A komcsik kétségtelenül sokat pusztítottak, utálom is őket ezért (a várbeli visszaépítéseknek pl. kifejezetten örülök), de minden modern, posztmodern épület miatt kommunistázni, ballibsizni teljesen szakmaiatlan érvelés, és – a saját táborunk érdekében mondom – nem kéne ezt a vonalat erőltetni. (Pláne szocreálozni, mint azt most kommentben is olvastam, pedig a szocreál stílus csak úgy 1960 körülig dívott Mo.-on, a Kádár-kori épületek inkább modern, posztmodern stílusúak, nyugaton is hasonlók épültek akkoriban.)

  19. Miért kell egy újságírónak trágár szavakat használnia egy újságcikkben? Ajánlom neki a szinoníma szótár haszálatát!
    Ne népszerűsítse az amúgyis töltelékszóként elterjedt b… szót és hasonlókat. Kéreteik kultúráltan fogalmazni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük