Miért gyűlölik a liberálisok a Balatont?


Mert ugye eszelősen gyűlölik? Persze ez bonyolult, hiszen az összes ott nyaral. Szinte mindnek jutott egy nyaralócska valahol a felkapottabb helyeken, akkor, amikor már nem volt ciki birtokolni a polgári csökevényektől elrabolt ingatlanokat egy belpesti értelmiségi családnak.

Nekünk például úgy nincs nyaralónk a Balatonon, hogy volt, csak jöttek a kommunisták, aztán már nem volt. Aztán pár száz méterre épített egy 12 négyzetméteres viskót a vidékre száműzött tanítónő dédnagyanyám, hogy élete végéig nézhesse, hogy mások laknak benne.

Mert ugyebár a Balaton a dolgozóké lett. Persze maximum szakszervezeti beutalóval. A Balatont a diktatúra kedvezményezettjei foglalták el, építették körbe, az ő kedvükért és kényelmükért betonozták le a partot és az ő vagyonuk, vagyis a közvetlen vízkapcsolattal rendelkező villáik védelmét szolgálja a vízszint szabályozása. A tartalékolt víz, vagyis magasabb vízállás esetén ugyanis még a végén befolyna a víz a villáikba, amelyeket egyébként általában illegálisan, féllegálisan, politikai erőből építhettek a partra, pontosabban a feltöltött tómederbe.

Volt olyan ősbalatonos ismerősünk, aki abban a hitben töltötte a telet, hogy tóparti nyaralója van, ami egyébként annyira kicsi volt, hogy fel sem keltette az elvtársak érdeklődését. Aztán májusban lementek a szokásos part és nyaraló karbantartásra, döbbenten tapasztalták, hogy a tópartjuk helyén utca van, az utca túloldalán feltöltött tómeder, azon telkek és épülő nyaralók, amelyek egy kicsinyég nagyobbak, mint az övék. Az uralkodó osztály ugyebár. Kinek volt legálisan pénze a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején nyaralót építeni? Na, kinek?

Siófok, 1962. november 22. Gátat építenek a Folyamszabályozó és Kavicskotró Vállalat dolgozói a Balaton siófoki szakaszán. Nagyteljesítményû kotrógépekkel mélyítik a tómedrét, és a kiemelt iszapot pedig, gátakkal körülzárt 865 x 170 méteres területen ülepítik le, a part mentén. A feltöltött területen a közeljövõben üdülõket építenek. MTI Fotó: Bajkor József

Becsületesen keresett pénzből ott egyetlen liberálisnak, baloldalinak nincs nyaralója, birtoka, háza, az tuti. Na de akkor miért is gyűlölik a liberálisok a Balatont? Trükkös válasz lesz. Az ellenzéki újságokban nem csak azért jelenik meg minden évben százas nagyságrendű cikk arról, hogy a Balaton mennyire drága és szar, és például mennyivel jobb a horvát tengerpart, mert a horvátok megfizetik őket, hanem mert zavarja őket a középosztálybeli tömeg a Balatonon. Nem csak az általuk brutálisan lenézett prolikkal, melósokkal nem akarnak vegyülni, hanem a középosztállyal sem. A Balaton ugyanis szerintük az övék, nekünk egyszerű embereknek tulajdonképpen nem is szabadna nyaralni, nem termelünk mi ahhoz eleget. Az elitnek megvannak a maga jogai ugyebár, például a prolimentes nyaralás, Fidesz szavazót meg aztán végképp nem akarnak látni.

Tudat alatt ez fejeződik ki ebben az állandó fikázásban:

Én az érdemeim, az intellektuális felsőbbrendűségem miatt külföldről, belföldről egyaránt jól megfizetett értelmiségi örököltem a nagypapiéktól egy nyaralót, ami egyébként valami külföldre távozott hasznos emberé volt, de én örököltem, mert a papi, nagypapi, még tehetségesebb családokban a nagymami is, valami három betűs szervezetnél szintén kiváló munkaerő volt, nehogy már a tömegben kelljen furakodnom, amikor kipihenem a 9 hónapnyi szellemi munka fáradalmait.

Eleve ezek nem szeretnek magyarok között lenni, lehet, hogy a Balatont sem szeretik igazán, csak rohadtul zavarja őket, hogy a magyarok ott jól érzik magukat, sőt egyáltalán az, hogy a magyarok bárhol jól érzik magukat.

Nehogy már valami Magyarországon jó legyen.

Vezető kép: Balatonfenyves MTI Fotó: Varga György


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Már a szólásszabadságnak is annyi Brüsszelben, most lesz az utolsó olyan EP választás, amikor még megállíthatjuk a kommunistákat

  A Kedves Olvasó hunyja le a szemét és képzelje el, hogy egy gyönyörű virágos rét …

39 hozzászólás

  1. Balaton parti polgárként úgy látom, a cikk írójának teljesen igaza van! Ezek a „baloldali libernyák” klikk nem ellenfél hanem a magyarok ellensége és így is kellene bánni velük! Lehet választani, vagy mi számolunk le velük, vagy ők velünk!

  2. Azért gyűlölik, mert nem sikerült az egész tavat és annak környékét teljesen lenyúlniuk. Meséket lehet mondani, lehet lölőzni, de a villák, szállodák, panziók, éttermek, strandok túlnyomó többsége az elvtársak kezén volt és van – minimum 1952 óta.

    • Tehát akkor ezennel beismerted, hogy fidess-komcsik kezén van a Balaton nagy része (mert hát ugye minden fideath vezető a régi szoci vezetésből került ki). Már csak az nem világos, hogy miért kell még mindig az oroszok seggét szopkodni, ti retardált barmok…

      • Paranoid Android

        Kedves Bérkommentelő!

        Szeretnék árajánlatot kérni. Az ilyen baromságokat milyen áron írogatod be? Ne mond hogy csak szorgalmas vagy és öntevékeny. A munka nem szégyen. 🙂

      • Orbán még tervbe sem volt véve, mikor az ávós elvtársaid széthordták a Balaton-felvidéket és Balaton-partot, te Gyurcsány-potyadék.

    • Így igaz! Általában a többi vizpartnál is hasonló a helyzet!

  3. Fidel Castro

    Korabeli nóta. Mint a mókus fenn a fán,az úttörő oly vidám. Ajkáról ki se fogy a nóta!– /Bauxit./
    Na abban az időben,az elvtársak 1 forintot fizettek egy komplett ebédért. Egy kifli,40 fillérbe került,egy kiló kenyér,pedig,3 forint 60 fillérbe! „Éljen az egyenlőség,testvériség.” Mondták abban az időben.

  4. Hát nemmm tom, azt a horvátos végkövetkeztetést a mai gurulós világban nem merném levonni.

  5. Tavaly a tórablás volt a téma.A valódi tórablást kiválóan leírja a szerző.Tanúja és áldozata voltam.

  6. A liberálisok mindent gyűlölnek, ami nem az ő szájízük szerint van.

  7. Schenkhyalfonz

    Más családnak is volt balatoni villája, aztán már nem volt.

  8. Mert nem magyarok. Csak itt élősködnek.

  9. A cikkel teljes mértékben egyetértek.36 és 34 éve élek a Balaton déli partján és az északi partján.Hét
    közben a déli parton,amikor dolgoztam , a hétvégén pedig az északi parton.Tökéletes rálátásom van a történtekre.Amikor a tanítás befejeződik, megjenenik a budapesti réteg a maga felsőbbrendűségi vi-
    selkedésével,ami mindenhol üzlet,orvosi rendelő/köszönés,kopogás nélkül a rendelőbe benyit és elmondja,hogy milyen kezelést kér,egyébként ő budapesti/,piac,gyógyszertár,strand és még bárhol így
    viselkednek.Természetesen tisztelet a kivételnek.A Balaton parton élő és dolgozó emberek nagyon várják,
    várták az augusztus 20.-át,amikor ennek vége lett…

    • dr. létedre, elég bután általánosítasz. Ilyen erővel akkor minden vidéki gumicsizmás suttyó? Te amúgy ránézésre meg tudod állapítani, ki hol lakik? Próbáld meg legyűrni a benned munkálkodó kisebbségi komplexust, mert valóban, mi budapestiek sem vagyunk különbek, mint a vidékiek.

      • Filiszteus!
        Fogadjunk, hogy a szövegértelmezés soha nem volt erősséged.
        Nem baj. Így is le lehet élni egy életet. 😀

        • Ez a mondat elkerülte a figyelmemet.”Természetesen tisztelet a kivételnek.” Ez némileg enyhíti a beírásod sértő voltát, de alapvetően, nem kellene lakhely szerint tipizálni az embereket.

        • Eddig úgy hittem, nem vagyok funkcionális analfabéta, de, ha Győző2018 másképp vélekedik, nem veszem magamnak a bátorságot, hogy vitassam ezt. A Mester szava szent!

      • Ez a mondat elkerülte a figyelmemet.”Természetesen tisztelet a kivételnek.” Ez némileg enyhíti a beírásod sértő voltát, de alapvetően, nem kellene lakhely szerint tipizálni az embereket.

      • fiiliszteus,
        Kifelejtettem,hogy tősgyökeres budai vagyok/XII.,XI./.Itt születtem ,az óvodá-
        tól az egyetem befejezéséig itt éltem.Minden rokonom, szüleim budapesti születésüek és itt élnek,éltek.Sajnos nekem el kellett, hagynom Budapestet,mert nem
        kaptam állást,mivel sem párttitkár em vb. titkár nem volt a családunkban.
        A Balatonhoz érkező budapestiek viselkedése minden itt élő és dolgozó szá-
        mára nagyon jellegzetes, azaz felsőbbrendűségi érzés,viselkedésük boltban,rendelőben,piacon,strandon és mindenhol egyforma,tisztelet a
        kivételnek
        ben piacon,strandon és mindenhol.Ezért várjuk az augusztus 20.-át.

        • Hát érdekes megfigyelés! Vajon független a kerülettől ez a modor, vagy a I.,II.,XII. kerületiek beképzeltebbek, mint a csepeliek? Nekem nem tűnt fel ez a viselkedés, de mondjuk nem jártam rendelőben. Remélem máshol sem ismerték fel bennem a balatoniak a beképzelt pestit. Nem kételkedem a megfigyelésed pontosságában, mert nyilván láttad a pácienseid TAJ kártyáját. Ha már tipizálunk, a 80-as években volt a Chopokon a magyar butikos egy igen jellegzets színfolt. Nagy pofája volt. tolakodott a síliftnél és rendkívül sokat tett a szlovák-magyar barátság ellen. Aztán átszoktak Murauba és enyhült a szlovák-magyar viszony.

      • csakafidesz

        Az a helyzet, hogy ma már kevés a gumicsizmás vidéki, azaz mezőgazdasággal a vidékiek fele sem foglalkozik. Néhány tájszólásos vidéket leszámítva nem nagyon lehet megtudni ki honnan származik. A feleségem családja nagyváradi, de ez nem látszik rajtuk. Ugyanazt a magyar nyelvet beszélik, mint pl. a pesti emberek és ugyanolyan kulturált, vagy inkább kulturáltabb a viselkedésük.

    • Bocs: MSZMP és később az MSZP.

  10. Szeretem a Balatont,de csak reggel öt és hat között,amikor még az ágyban vannak a pestiek. Esetleg még éjszaka.

  11. Amúgy a Magyar Tenger hasznos ténykedése hellerágnes filozófuslétének megszüntetése volt.
    Lehet,hogy ez is az utálat egyik tartóoszlopa?
    A másik a gyurcsányi ebtárs állami nyaraló privatizációja lehetett?

    • Erős túlzás az ingatlanlopást, zabrálást (lásd Szemkilövőhegyi zsidó villa) privatizációnak aposztrofálni.

      • Jelenleg a privatizáció a lopás szinonimájává vált,mivel az úgynevezett baloldal ezt a kifejezést is megváltoztatta a tetteivel.

  12. csakafidesz

    A déli parton a rendszeres mederkotrás mindig is megvolt, a hatvanas években is. Az a helyzet, hogy a déli partra sodródik az iszap. De a feltöltéseket olyan barmok végezték akik kiirtották a nádasokat és ezzel megtizedelték a halállományt. A rendszerváltáskor a harácsolók tönkretettek mindent a hozzá nem értő területrablásokkal.

  13. Hogy jön ahhoz a büdös dolgozó magyar ember, hogy előttem álljon sorba a lángosért, sőt egész éveben összespórolt pénzén még akár fejenként kettő is telik neki a sok (kettő) kölykével? Meg aztán milyen jogon mártogatja a testét abba a tóvízbe amibe mi felsőbbrendű, zömmel kiválasztott fajhoz tartozó szuperlények is megmártózunk?
    Tegnap is lefröcsköltek ezek a nemránkszavazó alnépség és képesek mellénk telepedni az egyszem árnyékos fa alá a a pokrócaikkal és otthonról hozott rántottcsirkéikkel.

    Amúgy a kiválasztottság tudata mellett a libsik az egész világon azt gyűlölik a legjobban, hogy a homo sapiens rájuk dolgozó, és őnáluknál messze értékesebb tagjai valamiben valahogyan jól érzik magukat. Ezek a filantróp-jóember hazug emberiséggyűlölők szabályosan rosszul érzik magukat ha az igazi emberek jókedvűek, éppen nem aggódnak és képesek élvezni az életet. A pszichopata és a libsik zöme az, csak akkor él, ha másokat gyötörhetnek.

    • csakafidesz

      Nem tudom ismered-e a viccet:
      Arisztid elveszi feleségül Esmeraldát és nászéjszakán csúcsformában van, nagyon jól ellátja a férji teendőit. Reggel Esmeralda még mindig kábultan a gyönyörtől megkérdezi:
      – Mondd kérlekalássan ezt a szolgáink is így élvezik?
      – Khm, szóval többnyire ők is.
      – Hát ez tűrhetetlen drágám!
      🙂

      • Igen, ez a lényeg. Mint minden jó vicc pár szóban is érzékelteti a valóságot. Tényleg a szó szoros értelmében a hazai magyargyűlölő „ellenzék” és a gazdáik szinte belebetegednek abba, ha az emberek jól érzik magukat, ha van valamijük és van szerető családjuk, barátaik.
        Éjjel tartottunk egy szentivánéji bulit a családdal. Rendeltünk pizzát és moszkitóháló alatt dagonyáztunk egyet a kis felfújható pezsgőfürdős medencécskében. Miközben mi nagyon jól éreztük magunkat, elgondolkodtunk azon, hogy az ilyen Klaus Schwabok miért is akarják a nemleszsemmidet. Csak és kizárólag, hogy nekünk igazi embereknek soha ne lehessen részünk ilyen élményekben., hisz finom kaja, meleg pezsgővíz, kellemes sötétség, csend, meg a hálón őrjöngő szúnyogok ahogy rázzák a hálót egy olyan élmény aminél többet Sorosék se tudnának maguknak adni.
        Vagyis ezért el kell venni mindenünket, ugye…

        • Hallom, valahogyan alája lett rejtve a szénhidrogénkészletünk jórésze. Talán, ha tudtak róla, innen az utálat.

  14. Érdekes….. Szerintem ez nem csak a Balcsival volt így.

    Anno, a 2000-es évek fordulóján terjedtek el igazán a különböző chatprogramok, chatszobák. Ahova én jártam volt egy kb 5-6 fős csapat, aki 24/7 folyamatosan alázta-gyalázta-gyilkolta a többieket a tipikus pesti felsőbbrendű stílusban. Aztán egyszer egy tisztább pillanatukban kivallották, hogy egy dolog vezérli őket: Az internet előtte a tehetősek kiváltsága volt, az a chat egy kis elit klubnak számított, aztán az akkori Matáv olcsóvá tette a netet és rászabadította a netre a pórnépet, így a chateket is. Ők meg nem kívántak vegyülni mindenféle vidéki jöttmenttel, vissza akarták kapni a kis pestisznob chatjüket, ezért akit lehetett elriasztottak onnan.

    Úgy látszik, bevett módszer……

    • Velencei tó, Tisza-tó, Pisztrángos telep, Hévíz, stb., stb.?

    • József Molnár

      A munkahelyeken is van ilyen.
      Ahol dolgozom, most volt igazgató és felső vezető váltás.
      Az egyik ilyen felső vezető, akit előzőleg kiutáltak valami Székesfehérvári gyárból, most ott van és a legnagyobb problémája, hogy a dolgozók (eddig) jókedvűen jöttek munkába.
      Meg is tesz mindent, hogy ezt megváltoztassa!
      (Dudaszóra a szünetek, a szerelősoron dolgozókat plexi lapokkal elválasztani, nehogy beszélgethessenek egymással, persze így lesz igazán levegőtlen a munkahely) stb!
      Volt olyan ötlete, amelynek a költségei valószínűleg csak 10-15 év múlva térültek volna meg, vagy még akkor sem! Erről szerencsére le tudták beszélni!
      Nem értem, hogy miként növeli a termelékenységet, ha rosszkedvűen, unott pofával érkeznek az emberek munkába?

  15. A helyzet az, hogy az összes üdülőt, kempinget a komcsik szerezték meg a rendszerváltáskor.
    (a saját, korábban szerzett kulipintyojuk mellé)
    Aztán arra sem voltak képesek, hogy működéssel azokat, nemhogy felújítsák, fejlesszék. Fényesen kiderült, hogy igazából nem értenek semmihez a helyezkedésen kívül. Ekkor aztán hagyták lerohadnia szerzeményt és később (akkori) jó pénzért eladták. Most meg gondolom utogeti a guta őket, mert az új tulajdonos felviragoztatja , ami nekik nem sikerült.
    Ez így van az egész országban. Alig van komcsi, aki tudta tisztességes munkával hasznosítani amit lenyúlt. Egymást lopkodjak, csapják be, ha mégis megpróbálnak vállalkozni, az mind bukta.
    Kár, hogy a mi pénzünk veszett így kárba!

    • csakafidesz

      Itt van Karácsony Gergely aki tényleg nem ért semmihez sem. Azon csodálkozik az ember, hogy az orrát ki tudja fújni egyedül. Nos épp most rohaszt le egy kétmilliós várost a totális hozzá-nem-értéssel.

  16. A balatongyűlölet a hegeli dialektikus megsemmisítése minden jónak és működőnek, ami nem a kommunistáké.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük