Markó Iván türelme


A történet adott, végy egy Kossuth-díjas, világhírű művészt és egy szőkített hajú majmot. Markó Ivánt és hogy a fenébe is hívjákot, ezt a Gulyás Mártont. A probléma állítólagos gyökere 130 millió forint, melyet még tavaly kapott a Magyar Fesztivál Balett a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból. A valós gyökere pedig ez a Gulyás gyerek, aki úgy viselkedik, mint Novák Előd egy jó kis antiszemita tüntetésen, aki népiesen nem tudja, hogy hányas a kabát. Markóék csapata Az ember tragédiáját táncolta el, ennek a végén érkezett Gulyás Márton és csapata, Gulyás kezében a megafonnal és úgy üvöltött szerencsétlen, hogy a szőke hajfestéke is belevörösödött. Én egyszerűen pofán basztam volna visszakézből a színpadra lépő provokátort, hiszen hiszek benne, hogy a színház szentély, az előadás pedig áhítat, melyet tiszteletben tartunk. Pláne tiszteletben tart egy színházi ember. 
Gulyás tiszteletlenségére, sértő magatartására, nézőt és művészt egyaránt leköpő féregségére Markó türelme volt a válasz. Nem dobta ki, nem verte le, nem köpte le. Azt mondta a késsel-villával enni nem tudó fröcsögő lumpennek, hogy beszéljük meg. Tiszteletem Markó Ivánnak. Gulyás Mártonról mind külsőleg, mind szellemiségében egy másik patkány, viselkedni nem tudó kétlábú, egy bizonyos Novák Előd jut az eszembe. Az is pont ilyen hangos tahó. Értem én, hogy a Krétakör nem kapott elég zsét állambácsitól és még az is előfordulhat, hogy tarhálniuk kell, szponzorokat keresni, esetleg pártrendezvényeken termelési színműveket előadni, csasztuska szóval, leninsapkában. Azt viszont könnyű belátni, hogy a Mercedes jobb autó, mint a Trabant, bár négykerekű mindkettő. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy akár tetszik, akár nem: Markóék többet nyomnak a latban, mint Gulyásék. 
Még az is lehet, hogy Markó Ivánnak vannak cimborái a kormányoldalon és a Krétakörnek nincsenek szimpatizánsai arrafelé. Még az is lehet, hogy a Krétakör és rajtuk kívül jó néhányan több támogatást érdemeltek volna, az viszont biztos, hogy ezt Gulyás nagyon ügyesen évekre elbaszta. Kíváncsi vagyok, hogy a Krétakör, esetleg Schilling Árpád elnézést kér-e (nem). Talán egy kicsit, legalább icipicit elhatárolódhatna. Mert nem viselkedünk így még akkor sem, ha igazunk van. Pláne nem viselkedünk így, ha magunk is a színházban keressük a kenyerünket. Ha nevelést kaptunk szüleinktől, akik talán elmagyarázták, mit jelent az a szó, hogy tisztelet. Gulyás Márton remélem soha többé nem fog sehol sem a demokráciáról pofázni. Mert az nem azt jelenti, hogy a saját érdekünk védelmében megalázunk másokat. Az a nácizmus és a kommunizmus.


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük