Most már a Fészbúk is hibás


Liberálisék kedvencében, a zindexen épp arról írtak, hogy a Facse a felelős a Trump győzelméért. Nomármost nekem a felszínen olybá tűnik, hogy lefordítottak egy gizmodo-s publit (meghivatkozták, rendben van), a probléma ennél azonban sokkal mélyebb. A cikk arról szól, hogy az emberek jelentős része olyan hülye, hogy nem tudja megkülönböztetni egymástól az álhírt és a hírt, továbbá bedőlnek mindenféle hoaxoknak, s ez vezetett Trump győzelméhez.

Hát nehéz lenne azt a részét cáfolni, ami pont axióma. Az emberek jelentős része ugyanis valóban hülye. Főleg, mert például nincs diplomája. (És itt hívnám fel a figyelmet például Rousseau-ra, aki ezek szerint meglehetősen buta volt, hiszen neki sem volt.) Hümm, ez lehet, zsákutca.

Akkor talán az etikai, viselkedésbeli normákat kell fontosnak tartanunk. Itt lehet az eb elhantolva, s mindannyian szoktunk igen cifrákat káromkodni, ha mondjuk valaki bunkó a buszon, vagy a forgalomban. „Miért nem szállítják le, hogy adhattak neki jogsit, stb”. Abban az esetben azonban (tegyük a kezünket a szívünkre, van ilyen), amikor mi vagyunk bunkók a buszon, vagy a forgalomban, akkor az idézett szöveg fel sem merül bennünk. Nos, ez se jött be.

Így van ez a politikai nézetrendszerekkel is. A jobboldalon hangosan bunkónyuggereztek és panelproliztak 2002, majd később 2006 után, azonban ez 2010-től a nép bölcsességének és demokratikus elköteleződésének éltetésébe csapott át. A baloldalon épp fordítva volt, s mostanában épp tőlük halljuk a bunkónyuggerezést. Liberálisék továbbfejlesztették, s mostanra eljutottak oda, hogy Tölgyessypetibátyánkkal élve a „mezővárosi értelmiség” sem értelmiség többé.

Talán még a budapestiben lehet bízni, de nem lehetünk elég óvatosak.

Sőt, már az egyik (volt) tótumfaktumukat, a szólásszabadságot kezdik feszegetni. Hiszen az emberek hülyék, s nem tudják megkülönböztetni az álhírt és a hírt egymástól. Térjünk a tárgyra.

Először is a fészbúk maga is eléggé problémás. Többször is megvádolták a cuki Cukorhegyi urat, hogy a fácse elég komolyan cenzúráz. S láss csodát, mindannyiszor be is bizonyosodott, hogy igen, cenzúráz. Sőt, letilt, és vannak egyéb csúnya pillanatai. Példának okáért, ha az ember nem hajlandó mindenféle szenzitív adatot megadni magáról, akkor üres potenciális liberálisnak van nyilvánítva és az összes szart láthatja, aminek tapsolni szokás a haladó oldalon. Ha kitölti, akkor safe place, ami megint csak értelmetlen.

Ennek ellenére mégis Trumpra szavaztak a népek, a gonoszak, tehát: a fészbúk nyilvánvalóan hoaxokat küldözget a nyakunkra.

Sajnos két rossz hírem van (bár lehet, ez is álhír), az egyik az, hogy még a hoaxok és a bődületes baromságok is a véleményszabadság kategóriába esnek. A másik pedig az, hogy a „szeriőz sajtó” is követ el igen komoly melléfogásokat. Az elsőre példa a homeopátia, ahol például százezred részre felhigított libamájjal gyógyítunk, a második pedig épp az inkriminált cikk anyahonlapja, ahol pár napja még 90%-os valószínűséggel nyert Klingonné.

Úgyhogy több szerénységet, fiatalok.


  Templomhegyi Nyerőkő

Egy hozzászólás van

  1. az internetes feluletek letjogosultsagat a latogatottsag igazolja. az index-re tobb mint egy eve nem kattintok, a falsebook-on egy evig volt oldalam, toroltem.
    en a rockzenet szeretem, ezert nem jarok rhiana koncertre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük