Magyarok vizeitől…


„Miközben a Föld lakossága rohamos ütemben nő, édesvíz készleteink egyre kevésbé tudják
kielégíteni a növekvő igényeket. De mi a helyzet a magyar vizekkel?”
 Magyarország – ezer víz országa konferencia

Hát kérem, arról ugye senki nem tehet, hogy szombatra virradóra megromlott a Balaton. – nyilatkozta az ormányszóvivő a 21-én Balatonfüreden rendezett sporteseménnyel kapcsolatban. A Népegészségügyi Szakizgatási Szerv részéről az előzetes ellenőrzést lefolytató Kovácsné Marika védőnő állítása szerint a hőmérő egyik esetben sem jelezte, hogy a Balatonnak láza lett volna. Mint az köztudott, a rendezvényt követően több sportoló betegedett meg, többek között az EB-aranyérmes Gyurta Gergely és Risztov Éva olimpiai bajnok.

Egy név nélkül nyilatkozó kormányzati forrás megerősítette, hogy jelenleg nem folyik vizsgálat a felelősök megnevezése érdekében. A megbetegedett sportolók eddigi eredményei különben sem indokolnák kellően, hogy az állami apparátusból bárkit is feleslegesen pellengérre állítsanak. Példaként említette, hogy a 2012-es VB-n Gyurta csak bronzérmes lett, valamint, hogy Risztov Éva a 2002-es EB-n három ezüstöt hozott, három arany helyett. Forrásunk hozzátette, hogy az állam nem vállalhat felelősséget a résztvevők szakszerűtlen magatartásáért, és különben is úszni mentek oda, nem vedelni.

Egyelőre nem hozott megnyugtató eredményt Közlekedésrendészeti Főosztály vizsgálat sem, amely az úgynevezett – különben a vadlibák számára is kötelezővé tett, és az alkotmányban is rögzített – V-vonulási út betartásának esetleges baleset-biztonsági hiányosságait tárná föl. Megkezdődtek azonban azok a személyes elbeszélgetések, amelyeknek célja kideríteni, hogy a nevezett sportesemény ideje alatt ki és milyen mértékben vizelt úszás közben a Balaton vizébe, illetve, hogy okozhatott e ez tömeges megbetegedést.

Szakértők vizsgálják a Balaton, mint önálló jogi személy felelősségre vonásának kérdését.A megfelelő törvényi háttér ugyanis lehetőséget biztosítana arra, hogy a környezetvédelmi előírások betartásával egy köztisztviselőkből álló szakmai különítmény megverje a vizet. A szombat hajnalig kimúlt halakat pedig, akik felelőtlen viselkedésükkel ellehetetlenítették a sporthoz és az egészséges életmódhoz való alapvető állampolgári jog gyakorlását nem hantolják el, oszladozzanak csak szégyenszemre a víz tetején.

Az Idegenforgalmi Hivatalnak az ügyben kiadott nyilatkozata ezzel szemben sikeresnek nevezte a Balaton idei alkalmassági tesztjét, és jelezte, hogy jövőre is igénybe kívánják venni a sportolók segítségét a vízminőség meghatározásában, és a Balaton úgynevezett beúszásában. A nyilatkozat ezenkívül hangsúlyozza, hogy az 1000 víz országa idén is nagy szeretettel várja vizeihez a pihenni, megtisztulni vágyó külföldi vendégeinket, majd felidézi a 2014-es Balatoni Nyár szlogenjét:

„Fűben, fában, földben, vízben van az orvosság. Ami az egyik embernek orvosság, az a másiknak méreg.”
Tenkes Kapitány


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük