Ma is lehet aggódni a fékekért, ellensúlyokért


Itt a nyár, itt a fesztiválszezon, jönnek az ismert-ismeretlen, öreg motoros és feltörekvő bandák! Habár Magyarországra rendszerint inkább a kifutó évfolyamok látogatnak el karrierjük levezetéseképpen, meg itt még a pár év eltolódás miatt imádják őket (már aki).

Bernard Gui

A fesztiválszezon egyik kiemelkedő nyitórendezvénye politikai jellegű: Az Európai Szocialista Párt (PES) Kongresszusi Központban ülésező kongresszusáról van szó. Na, egy épület, amit arra használnak, amire épült. Külön szervizbejárat van a pogácsának. A Fő fellépők: Tóbiás József MSZP-elnök, valamint a PES feministái. „Új feminizmus”, „hatalmat a nőknek”, „társadalmi egyenlőtlenség munkacsoport”, sőt „új enyhülés”, meg „küzdelem a fiatalok bevonásáért” – na, végre egy téma, amiben van mit tanulnia a hazai szociknak.

A legnagyobb tolongás ebben a szekcióban lesz…

Nem akarjuk lelőni a poénokat, de szóba kerül majd a demokrácia is, szóval valószínűleg meglesz a szocialista mentálhigiéné megfelelő állapotához szükséges, menetrendszerű rettegés és demokráciaféltés is, felmondják a mantrákat hazánkkal kapcsolatban, határozatot fogadnak el az itthoni folyamatok és visszaélések, korrupció, diktatúra, stb. elfogadhatatlanságáról és európaiatlanságáról. Különös tekintettel a nőhelyzetre. Megértjük, nekünk általában a heti egy kommunistázás teszi helyre a lelkivilágunkat, akár van komcsi a közelben, akár nincs, így spóroljuk meg, amit a pszichológusnak fizetnénk. Rövidebb, olcsóbb, hatásosabb, megbízhatóbb, mi kell még?

Csak pár cím: „közösen a demokráciáért”; „közösen a munkahelyteremtésért”; „közösen a békéért” – még mondják, hogy nem a magyar körülményekhez szabták a kongresszus tematikáját. Javasolnánk egy megemlékezést Kádár Jánosról, „Az Öreg” halálának évfordulója úgyis július 6., mellé meg egy szekcióülést „Kádár eltűnt koponyája: a józan ész kiveszése a magyar közéletből” címmel, amiben ki kell térni arra, hogy amint eltűnt az MSZMP-főtitkár feje, úgy tűnt el a demokrácia és a kádári jólét is Magyarországon: lopva és sunyiban, egyidőben.

Reméljük, senki nem mondja le a fellépést, a felállás a régi, és minden közönségkedvenc el fog hangzani, ők még ugyanis nem unták meg egyiket sem. Amit kíváncsian várunk, hogy lesznek-e új számok, váratlan bejelentések terítéken.


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük