Lemmingek vonulása, Simon Gábor nélkül


A szegénységgel viccelődni nem illik – szokták volt mondani. Nem is mi tesszük ezt, mikor a leporolt Éhségmenetről értekezünk

 

Két év után ugyanis ismét útnak indították az Éhségmenetet, többek közt Kordás László és Nyakó István vezényletével… (Már itt befejezhetnénk, az összeállítás önmagában is elég kínos…). A cél – akár 2012-ben és 13-ban is volt – az, hogy a Budapestig gyalogoló nélkülöző emberek felhívják a figyelmet a szegénység méreteire és a keleti országrész katasztrofális helyzetére. És természetesen a főgonosz Orbánviktátor „szegény-ellenes politikájára”.

Az egész vonulás és az erre ráhangolt egyéb megnyilvánulások mögött pedig hogy-hogy nem, ismét felsejlik a nem éppen szűkölködő szoci politikus prototípusa és a szintén milliomos gyurcsányista szakszervezetis. Hitelességi kérdésekkel talán mégse a Schifferbandit kéne piszkálnia Kovács Laci bácsinak a nagyfater miatt…

Ugyanis hitelességi problémának mi azt nevezzük pl., mikor a nyolcvanas években állampárti cenzorként az MSZMP propaganda osztályán dolgozó Lendvai Ildikó néni a sajtószabadságért tüntet; vagy mikor a rendszerváltás óta milliókat kaszáló Nyakó István képviselő felveszi a szakszervezetis gúnyát és eligazítást tart a tüntető (most vonuló) közmunkásoknak Kazincbarcikán.

Nyakó István, aki már 1989-ben jelen volt a pártalapításnál (jókor és jó helyen!), s aki járt ugyan szociológia szakra valamelyik egyetemen, de nem államvizsgázott le. Az elmúlt évtizedekben nyilván rommá kereste magát, mint politikus, de melyik nem. Volt megyei közgyűlési tag, országgyűlési képviselő és minisztériumi köztisztviselő is. A legmédiaképesebb hülyesége viszont az volt, mikor 2002 és 2006 között, az ugyancsak országgyűlési képviselő feleségével (Nagy Nórával) együtt 36 millió forint költségtérítést tettek zsebre a parlamenti fizetésükön felül (utazás és lakhatási támogatás címén), mert ügyesen külön-külön elszámoltak mindent.

A főszervező Kordás László se kezdő a popszakmában Már 2012-ben is belefutott az úgynevezett „hitelességi problémába”, mikor az akkori éhségmenet élén kiabálva nem vette a fáradságot és nem tüntette el időben a politikusi életvitelére utaló képeket a facebookról. Mint kiderült, költséges egy hobbija van az éhezőkért aggódó szakszervezeti vezetőnek. Szereti a drága, amerikai motorokat gyűjteni. És elismerte, hogy általában egy kétmilliót érő Harley-Davidson mocin szaladgál, mikor a (köz)munkások ügyeit intézi. Valószínűleg ma is akadhat egy-kettő ilyen gép a garázsában, különben elképzelhetetlenek tartjuk azt a trükköt, hogy reggel még valahol Kazincbarcika környéki falvakban vonulgat gyalogosan, majd este már az ATV stúdiójában, Budapesten nyilatkozza, hogy most a méltóság menetének is nevezett egyhetes akció részeként az ország tizenhárom megyéjéből indultak el.

Életrajzát böngészve kiderül, hogy volt ő már a Gyurcsány-kormány munkaügyi minisztériumának politikai államtitkára, illetve az Állami Foglalkoztatási Hivatal főigazgató-helyettese is. Gyurcsány bukása óta pedig szakszervezeti vezető. Kicsit olyan, mintha az amerikai polgárháború után egy volt déli munkafelügyelő beadná a CV-jét egy feketéket foglalkoztató gyárba, hogy hát neki van tapasztalata…

Megint nem civilek, s nem is a szakszervezetek állnak az újratöltött Éhségmenet megszervezése mögött, hanem a hírekbe valahogyan visszakerülni akaró szocik, hátha nekik is sikerül idén fideszest verni, nem csak a Jobbiknak. Csak éppen hülyén néz ki az, hogy mikor vonulni kell a szegénység miatt, akkor szépen leveszik a százezres öltönyöket és felkapják jelmezraktárból kikölcsönzött, szakadt kabátot.

Legalább annyi eszük lenne, hogy nem ismét a milliomos Nyakóval, vagy az egykori gyurcsányista Kordással szerveztetnék meg a bulit. Bár a „dicséretükre” legyen mondva, hogy 2012-höz képest tettek egy kis lépést ez emberiség, nagy lépést a szocialista párt érdekében. A külföldi bankszámlákon százmilliókat rejtegető Simon Gábort ezúttal nem állították a menet élére, annak ellenére, hogy kikerült az előzetesből, s a nyomkövető sincs már rajta.

Bár lehet ennek csak a lakhelyelhagyási tilalom az oka…


  tutiblog

A PS böllérblogja. Bővebben a Gy.I.K.-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük