Lehet, hogy a jogvédőkre is ráférne egy kis verés?



Úgy látszik, Tolvajkergetők nem csak itthon léteznek (akik egyébként minden lábszagúságuk ellenére társadalmilag hasznosabb tevékenységet végeznek, mint 3 tucatnyi norvégalapos – a szerk.), hanem a boldogabb nyugaton is, bár a nemzetközi, bevándorláspárti baloldal nagy örömére inkább a suttyó vidéken, a homály árnyékában élő parasztok között. Kedden egy betörés miatt tucatnyi ember meglincseltegy romániai roma fiút Párizs közelében, egy lakótelepen, az áldozat kómába esett.
A 16 éves fiú a családjával és más romákkal élt együtt Pierrefitte-sur-Seine egyik kiürített házában. Michel Fourcade, a kisváros szocialista polgármestere szerint a roma fiút június eleje óta többször is előállították lopás gyanúja miatt. A polgármester azt is elmondta, hogy a városban az elmúlt hetekben több olyan gépkocsifeltörés és betörés történt, amelyekről a helyiek azt gyanítják, hogy romák követték el.
A romák jogait védő egyesületek szerint a cigányokkal szembeni erőszak növekedő tendenciát mutat. A dél-franciaországi Marseille-ben 2012 októberében helyiek felgyújtottak egy romatelepet, hogy elűzzék a cigányokat, 2013 májusában pedig az északi Hellemmes-ben rátámadtak egy útszéli pihenőhelyen tábort vert romaközösségre.
A verés után egy nappal Marseille-ben újabb illegális cigánytelepet számolt fel szerdán a rendőrség. A roma családok már a rendőrök érkezése előtt maguktól elhagyták a város 12. kerületében található üres telket, ahol két éven át éltek. A prefektúra tájékoztatása szerint annak a 18 családnak, amely részt vesz az „állampolgársági és szakmai beilleszkedési programban”, átmeneti szállást biztosítottak a hatóságok.
Állampolgársági és szakmai beilleszkedési program – igen rendes a francia államtól, hogy ilyesmire ad ki pénzt. Ez gyakorlatilag egy megkésett kisegítő osztály. A mi kedves nemzetközi baloldalunk azonban úgy látszik, még mindig össze-vissza fordítgatja Hegelt, feje tetejéről a talpára, majd vissza, legalábbis ez tűnik ki abból, hogy láthatóan egyetlen egy okot képesek feltételezni illegálisan bevándorolt, rendszerint a helyiek ellen bűncselekményeket elkövető, akármilyen nemzetiségű és bőrszínű emberek elleni kirohanásokban, megverésükben: rasszizmust.
Édes istenkém. Valahogy ha ugyanezt történne egy őshonos franciával, akit egy bevándorló-negyedben megvernek a sok lopásért, senkinek nem jutna eszébe a rasszizmus. Végtelenül beszűkült és korlátolt gondolkozás ez: a tolerancia jegyében bizonyára el kéne fogadnia a tisztelt franciáknak, hogy időnként jönnek illegális bevándorlók, akik a településük szélén letelepszenek bádogházakban, majd rendszerint meglopják őket. Pluralizmus, sokféleség, tolerancia, multikulti. Tisztelni kell a másságot, de a másoknak nem kell tisztelnie, amitől eltérnek? Vagy mi van? Vagy a francia államnak kötelessége lenne minden oda érkezőt kioktatni, lakást és munkát adni neki ingyér’, amennyiben hajlandó részt venni egy ilyen programban? Na ne már!
Ráadásul a tisztelt jogvédők elsősorban nem a legális bevándorlókra vannak rápattanva, hanem azokra, akik ugyebár papírok, bejelentés, egyebek nélkül, törvénytelen módon érkeztek az országba. Bizonyára elősegíti a morált, ha ezt csak úgy elnézik nekik. Elvégre a törvényeknek nem kellene mindenkire egyformán vonatkozniuk, vagy ilyenkor a jogállami papírformák bajnokai képesek felülemelkedni a legalapvetőbb jogállami normán, mert a francia államnak kötelessége az egész világ baját a vállára venni? Ha esetleg franciák lopnának meg romákat Romániában vagy nálunk, majd ezért megvernék őket, akkor is nyilvánvalóan a franciák lennének a rasszisták?

Mert olyan nincs, hogy ne a többségi fehérek legyenek a rasszisták és gyűlölködők. Hogy esetleg az érkezőknek kell alkalmazkodni, mint vendégek, vagy hogy egy országnak joga van megmondani, hogy kit enged be és kit nem, arra nem gondolnak.
Lehet, hogy a jogvédőkre is ráférne egy kis verés?


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük