Kuba, a karbonmentesség mintaországa


Az Index egyik prófétája (valami Domschitz Mátyás) felfedezte a kommunizmusnak a klímára gyakorolt különlegesen jótékony hatását, és új jövőképet vetített elénk a cikkében, melyben ódákat zengett a kubai nyomorról, a kőolajmentes társadalom pozitív példájaként felmutatva azt a galád klímagyilkos burzsujok számára. Azaz a mi számunkra, hiszen halkan ott bujkál a sorok között minden ilyen anyagban, kimondatlanul is, hogy a klímaváltozásért a jobboldali,  heteroszexuális, fehér bőrű, 30 év feletti férfiak a felelősek. (Azon belül is főleg a keresztények.)

Szögezzük is le rögtön, hogy a cikknek a kubai példát illetően igaza van! Hiszen mi lehet jobb hatással a klímára annál, mint ha nincs benzin, és az emberek gyalog, biciklivel meg tele(lovas)kocsival közlekednek, és nyaralás meg mindenféle eszetlen, pazarló hobbik helyett azzal töltik a szabadidejüket, hogy a panelházak közötti füves területeken krumplit termeljenek, mert az egy főre jutó élelmiszerjegyekkel nem fedezhető még a minimális kalóriaszükséglet sem. 

Valljuk be, lehet egyfajta csodálatos bája annak, amikor este csönd van, és az emberek alszanak, mert nem lehet nézni a tévében a Kálmán Olgát, és a szomszéd se tudja a Buli Dorinát bömböltetni, ugyanis 10 óra után lekapcsolják az áramot…  Érdemes lenne ezt kisérleti jelleggel, legalább a nyári hónapokra nálunk is bevezetni… Első körben a fővárosban kezdve, különös tekintettel a Szigetre és más fesztiválokra. Mi lehetnénk Európa legzöldebb országa! A Paksi atomerőművet meg nyugodtan leállíthatnánk, és múzeumot csinálhatnánk belőle, mint Zwentendorfban…

De ne szaladjunk előre, mert a legegyszerűbb dolgokkal kell kezdeni!

Szintén forradalmi ötlet, amit a cikkben említ, hogy a zsigulikat például 6 személyessé alakították át, és 300 személyes városi buszokat építettek. Nem teljesen tiszta, hogy eközben az Index hasábjain miért gúnyolódnak azokon a klímatudatos román autóneppereken, akik egy fuvarral, vonatba kötve akár 5-6 autót is hazaszállítanak Németországból… De az biztos, hogy a BKV is igen komoly eredményeket ért már el ezen a téren, hiszen Budapesten a sima kéttengelyes autóbuszba is befér 300 ember.

  • Érdemes lenne megpróbálni az egy főre eső üzemanyagfogyasztás további csökkentése érdekében a román autókaravánok vezetőit kötelezni arra, hogy minden tréleren szállított autóba legalább 4, és  minden vontatott járműbe legalább további 2 stoppost felvegyenek (azért legalább kettőt, mert úgy kisebb eséllyel rabolják el)
  • Ezután ki lehetne szerelni a tömegközlekedési járművekből a felesleges energiazabáló extrákat , mint például a fűtést, de különösen a légkondicionálót!
  • Majd a még nagyobb szállítási kapacitás érdekében az üléseket is eltávolítanánk (először csak a városi vonalakon), valamint a tetőkre létrákat és korlátot szerelnénk, hogy ott is lehessen utazni, akárcsak a nálunk jóval fejlettebb és klímatudatosabb Afganisztánban.  A nyaranta nagy problémát jelentő forróságra tekintettel pedig – a bolgár mintát követve – a távolsági közlekedésben bevezethetnénk hőszigetelt hűtőkocsik használatát, amelyek a húsevés betiltását követően úgyis nagy számban válnak majd feleslegessé.

Ahogy így egyre jobban beleélem magam az új, kubai mintára átalakított Boldog Klímamentes Magyarország víziójába, egy probléma merül fel bennem a terv kapcsán, és egyre jobban foglalkoztat.

Mi lesz a népszaporulattal???

Hiszen, ha nem lehet tévét nézni, meg a számítógéppel játszani, meg nem lesz az embereknek hobbija, akkor ennek egyenes következményeként sokkal több gyerek fog születni: egy nőre átlagosan nem másfél, hanem 10 gyerek fog jutni, mint az 1800-as években.

Akkor pedig megette a fene az egészet, oda a klíma, feleslegesen dolgoztunk!!!

A megoldás kézenfekvő: Nem Fidel Castro példáját kell átvenni, az túl mainstream. Hanem Sztálinét. Ő a klímaverseny abszolút győztese, hiszen a történészek szerint durván 20 millió embert megölt. Persze ez olyan, mint a Volkswagenek koromkibocsájtása, hogy attól függ,  milyen módszerrel számítjuk, de mindenképpen sok. Gondoljunk csak bele, hogy ha most minden ország bevezetné a sztálinizmust, az 180-szor 20 millió… Az nagyon sok. Ahhoz képest az USA a helyi folklór részét képező tömegmészárlásokkal még a kanyarban sincs! 


  tutiblog

A PS böllérblogja. Bővebben a Gy.I.K.-ben.

11 hozzászólás

  1. Úgy érzem nem igazán sikerült a hivatkozott indexes cikket értelmezni. Javaslom a második elolvasást… Vagy inkább azt, hogy akkor kritizáljunk valamit, ha értjük is mit kritizálunk 🙂

  2. A legzöldebb megoldás, ha mindenki ás magának egy gödröt és belefekszik, majd magára lapátolja a földet. Megfelel a “gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan elv”-nek is.

  3. Nagyon örülök ennek az írásnak, mert épp olvastam a szóban forgó szörnyűséget. Szerintem ezt a domsicot szétkapták volna a kommentfalon, ha az index merne olyat fenntartani.
    Azt írja, hogy “jelentősen csökkent a 2-es típusú cukorbetegek száma néhány év alatt”. Szerintem a kubai tudomány sem tudja gyógyítani (sajnos), úgyhogy ilyen csoda csak kétféleképpen történhetett Kubában: 1. hamis a statisztika, 2. nagyrészt egy-két éven belül meghaltak a 2-es típusú cukorbetegek, ami elég tragikus kifejlete a “kubai csodának”.
    Már eleve a cím lenyomta nálam az automatát. Aszongya: Lemondott már egy ország a fosszilis energiáról, mégsem omlott össze. Ja. Mert már eleve össze volt omolva. Nagyjából 60-tól 90-ig lélegeztetőn volt Kuba gazdasága, mert már az amerikai kivonulás másnapján bedőlt. Harminc év orosz ingyenolaj-reexporton vegetálva aztán beütött a “nem-összeomlás”: sem ingyen olaj, sem piac a tré termékeknek. Következmény nyilvánvaló: éhinség. Hogy mik voltak a Castro-diktatúra válaszai erre? Ökölrázás a volt eltartók felé, miszerint az oroszok, csehek, NDK-sok (!) magyarok (!) elárulták őket és az “ügyet”. Ahogy a cikk azért beismeri, második lépésként levadászták az összes kutyát, macskát, sőt a havannai állatkert állatait és megették.
    Castro új szövetségeseket talált, és ezek áthidalták a legnehezebb éveket, amíg a városi népesség egy része ledöntötte a legrosszabb állapotban lévő műemlék jellegű épületeket, és ott zöldséget termelt, illetve aki tehette, elment haza vidékre, ugyanezt tenni. Kábé ugyanaz történt, mint a római összeomlás és a sötét középkor határán az összes volt római városban, de ez ugye itt nem összeomlás, hiszen ez a csudálatos SOCIALISMO (O MUERTE).
    És hogy kiket talált szövetségesnek Castro? Hát először is a kartelleket, és beszállt a jól ismert közép-amerikai társasjátékba. És hogy miért nem lőtték szét a sejhaját az amerikaiak, és ragadták meg a remek alkalmat, hogy megszabaduljanak ettől a furunkulustól a hónaljukban? Hát mert a másik szövetségesük került hatalomra szerte a nyugati világban: a nyugati szocialisták. Beleértve a Clinton féle haszontalan idiótákat, akik elnézték ezt a horrortörténetet a szomszédban. Mára tudjuk, hogy ilyen, mint ez a domsicc, aki “írta” a cikket az indexbe, hemzseg mindenütt a nyugati világban. Lelkesen mossák az agyakat, hogy milyen fantasztikus a létező szocializmus. Ezt a cikket sem domsicc írta, lefogadom, hanem valami hangyás húgyagyú nyugati haragosszöld leszbika, nagyon átjön a magyartalan stílusán.
    Egyébként nekem semmi bajom nem lenne azzal, ha bevezetnénk a létező szocializmust újra, csak egyszer érném meg, hogy ezek a világmegváltók lennének a minimálnormán a gyárban, bányában, mezőn, mi meg agyalnánk a hűs irodában az új módszerekről…

    • zolatiguszti

      Ez kiváló ötlet!
      Meg is nézem holnap ha lelek adatot a Ceaușescu rendszer eredményeiről az 1-es és 2-es cukorbetegség gyógyítása, kezelése kapcsán. Úgy rémlik kiváló eredmények voltak különösen 1985-től……

  4. Szóval összességében még az indexre nézve is ritka nagy szégyen volt ez a cikk. Híres lett ez a domsicc. 😀

  5. apro_marosan_petergabor

    Olvastam a cikket, a “kitűnő” indexes szerző tollából.
    Ennek az embernek annyi esze nincsen, mint egy porceláncsigának. Másrészt nem volt még Kubában(én voltam), bár elég lenne alalaposabban a kissé kinagyított fotóit megnézni. A nyomor és a lepusztultság – a kosz és a rendetlenség – elképesztő az országban. Nem XXI századi, de nem is XX.
    Európai országoknak ökopéldál állítani az országot elképesztő sötétségre vall – mármint az újságíróéra.
    Ha valamelyik európai ország csak kicsit is elindulna abba az irányba, amit a cikk vázolt, 1/4 éven belül bukna meg a kormánya és kizárnák az EU-ból.
    Persze közelíthetjük a kérdést máshogy is, ha ez egy olyan vizió, melyt azt érzékelteti, hogyan fog kinézni egy EU-s ország 15 év után, ha a fekete afrikai bevándorlók száma eléri a lakosság 30%-át – tekinthetjük egy tanulmánynak is…
    Vagy arról, mi történik ha maszop-szadesz kormány lesz 10 évig Mo-on, és újra bevezetik akommunizmust polgári ellenzék nélkül…
    Nem tudom, hol alakik a szerző s hogyan közlekedik jelenleg.
    De az Index, már csak azért leváltaná Tarlóst, s életfogytiglannal büntetné, ha gyengébben működik egy német BKV busz légkondija, nos a 90%-os páratartalommal és 35 fokos meleggel bíró Havannában a 300 fős! nyomorbuszokon (nyergesvontatókra eszkábált bodegák) nem csak a légkondi de a tisztaság legelemibb szintje is ismeretlen (ez minden tömegközlekedési járművön ismeretlen). Az ottani Rákóczi, Andrássy utak (belváros) kapualjaiból sertések bukkannak elő, egyes lakásokban az emberek együtt élnek velük…
    Ezt a szerzőz az Index helyében én egy jó darabig pihentetném, annyira alkalmatlan…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük