Köszi Milla, jó volt veletek!


Ugyan magunkban nagyon jókat röhögünk az Együtt2014-en, legfőképpen komolyan vehetősége miatt, de azért azt mindenképpen számlájára lehetett írni a Juhász Peti-féle Milla vonalnak, hogy a múlt ősszel a pártpolitikába lépve nem csak a pofázáshoz való jogot ragadták magukhoz, hanem egyúttal a kellemetlen elzavarhatósági záradékot is aláírták. Merthogy erről szól a demokrácia. Választhatóság és elzavarhatóság, kéz a kézben. Eddig.

Ehhez képest a Milla keddi közleményéből valami egészen nyálas, új vonal hámozható ki. Az új, civilben maradó végrehajtó bizottság (vagy mi a rák az a hét ember) ugyanis marad a pofázásnál. Kényelmes ez, hiszen az egyszeri hordószónokot a legritkább esetben lehet leszavazni, maximum lábbal. (igen, továbbmész…) Értem én, hogy ez nekik ez az új demokráciaizé felfogásuk. Hogy vannak a pártok, akiket le lehet váltani, őket meg nem, mert civilek (Muhaha! Mint Gojko Mitić mint apacs tőrzsfőnök, vesd össze.), és majd a pártok meg a civilek együtt… bla… blabla… de vicces, hogy a pártok jöhetnek, mehetnek, de ti maradtok. A világ nagyobb dicsőségére. Nem kéne ezt is alaptörvénybe fektetni? 
Gyorsan átfutottam a közleményt, és azért pár kérdés motoszkál bennem:
…szigorú garanciák mellett millások is politizálhassanak, ha akarnak.
Ezek a garanciák:
a Milla mint szervezet nem kíván a választásokon indulni, jelölteket állítani, pártpolitikai küzdelemben részt venni; a szervezetet ezentúl nem elnök, hanem héttagú elnökség vezeti; az elnökség tagjai között pedig legfeljebb egy fő lehet, aki bármilyen pártban tisztséget vállal;
a Milla politikai szerepet vállaló tagjainak nemcsak az alapdokumentumokban rögzített értékeknek kell megfelelniük, de külön etikai kódexben is rögzítjük a politikai szereplőkkel szemben támasztott elvárásokat, illetve az azok megszegését követő szankciókat.”
Az miért garancia, hogy nem egy, hanem hét vezető van? Miért csak egy lehet politikus? (Kérdezhetnénk Juhász Pétertől is). Miért nem nulla, vagy három? És ha valaki nem vállal párttisztséget, mert pl. miniszter akar lenni?
Az újabb irányváltás lehetővé teszi-e, hogy Karsay Dorottya reaktiválja magát a mozgalomba, vagy túl elfoglalt vaccapáör kutatásokkal két gender konferencia között?
Ez szakítás mennyiben módosítja Pityinger László alternatív Köztársasági Elnök Úr igazi Köztársasági Elnökké választásának esélyeit?

„Mert ki akarjuk próbálni, hogy milyen az igazi demokrácia.
Civilként fogjuk megmondani, hogy milyen politikusokat szeretnénk látni.”
Itt nincs kérdés. Csak köszönöm, hogy ennyire explicite sikerült közszemlére tenni demokrácia-felfogásotok torz tükrét. 

  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük