Korrupció és a hülyék adója


A morálisan és szakmailag biztos talapzaton álló haladó médiából kizárólagos jelleggel tájékozódó polgártársaink talán át is siklottak ama izgalmas kis hír felett, miszerint a bajai videóhamisítással magának hírnevet szerző K. Gusztáv Tibor (hajdanán a Demokratikus Koalíció egyik magas rangú tisztségviselője volt) szervezett bűnözésre adta a fejét, hogy aztán a videóhamisítás során is megvillantott némileg hiányos értelmi képességének és mohóságának köszönhetően lebukjon.

A terhére rótt cselekmény meglehetősen vicces. Államtitkárnak adta ki magát és nyertes pályázatokat ígért naiv vállalkozók sokaságának, de túl kapzsinak bizonyult és a pénzt előre kérte. Hosszú, szomorú börtönévek várnak rá, talán Feri sem fog régi barátjáért tüntetés szervezni, annyira egyértelmű a tényállás. Eddig a hír, semmi meglepő, de nézzünk kicsit mögé, mit mond ez nekünk az unalomig ismételgetett korrupciós tematika aranyfonalát felvéve.

A bevezetőben emlegetett haladó média és a legkülönbözőbb, önmagukat érdeklődő civileknek álcázott professzionális ötödik hadoszlopok azt a képet festik Magyarországról, hogy nemcsak európai viszonylatban, de Afrikához mérten is iszonyúan korrupt ország vagyunk. Egy olyan rettenetes, élhetetlen hely, ahol kenőpénzek nélkül minden csikorog, nyikorog. Az elmúlt nyolc évben az összefogás-diskurzus és az oktatatásegészségügy nyomorúságos helyzetéről való permanens sopánkodás mellett a korrupció uralta közbeszélgetéseink ellenzéki térfelét. Kinyitottunk egy újságot: korrupció korrupció hátán. Bekapcsoltuk a tévét: korrupció korrupció hátán.

Legtöbbször csak úgy axiómaként, vagy éppenséggel szekunder forrásokra hivatkozva.

Az ügymenet a szokásos és végtelenül primitív: XY korrupciókutató szakember (létezik egyáltalán ilyen szakma?) valamelyik jól csengő nevű intézmény nevében ellentmondást nem tűrően kijelenti, hogy Magyarország a legkorruptabb ország az egész világon. A kijelentését pedig arra a módszertanra alapozza, hogy Magyarországon sok szó esik a korrupcióról, tehát nyilván korrupt az ország. Az újságok ezt megírják, televíziós műsorokban rágják hetekig, hónapokig, majd újra jön a szakértő, hogy sok szó esik a korrupcióról, tehát korrupt az ország.

De hogy a korrupció tényleg önbeteljesítő jóslat legyen, ahhoz azért kellenek a régi, jól bevált elvtársak, mint példának okáért K. Gusztáv Tibor, videóhamisító szakember.

Mert az említett úriember arra spekulált, ha egyszer mindenkinek a szent meggyőződése, hogy itt az ügyintézés elengedhetetlen feltétele különböző döntnökök lefizetése, akkor bizony rengeteg hülyét le lehet húzni. A módszer mondhatni primitív. Elindul egy kis banda az országban, felkeresnek vállalkozókat, előadják, hogy ők főfontosok, de minimum befolyásos alfontosok, elintézik nekik a nyertes pályázatot. A vállalkozók, köszönhetően a bűnsegédként működő haladó médiának, ezt el is hiszik.

Aki értelmesen szélhámoskodik, sosem bukik meg azzal, hogy semmi ráhatása nincs a pályázatok elbírálására, mert utólag kéri el a sikerdíjat. Ha mégsem nyer a pályázat, akkor elintézi azzal, hogy a konkurens jobban feküdt az államtitkárnál, Orbán személyesen szólt bele és a többi. A lehetőségek száma végtelen. Ha meg nyer a vállalkozó, akkor benyújtják a számlát, aminek az ellenértéke a semmi volt.

Szögezzük le még egyszer: ez nem befolyással való üzérkedés, mert az illetőknek semmi befolyásuk nincs.

Ez sima szélhámosság, annak a tankönyvi példája, ám mivel 100 pályázatból 20-30 biztos nyer és abból 2-3 hülye fizet, akkor abból van gyönyörű kocsi, szép ház, még a mesztic kurva köldökébe is jut kokain bőven.

Csurka hajdanán írt egy novellát erről az ügyeskedési típusról, természetesen a lovi kapcsán, ahol a fél életét töltötte. Hőse mindenkihez odament egy tuti tippel, és aki nyert – valamelyiknek tippnek be kell jönnie, ugyebár –, attól elkérte a nyeremény felét. Ezt addig csinálta, míg el nem verték. A lovi kicsi, az ország nagy, sosem bukik meg senki, aki ügyesen és mértékletesen szélhámoskodik.

K. Gusztáv Tibor ostoba volt, ő előre kérte a pénzt. Ennek köszönhetően meg is bukott.

Ez a csalás-típus nem működhetne a haladó média segédlete nélkül. Példának okáért, ha Németországban valaki ilyesmivel keresné meg a vállalkozót, az egyből kihívná a Gestapót. Vagy ami éppen intézi ezeket az ügyleteket. Nálunk nem, mert ugye korrupt az ország…

Mondhatni, a haladó médiából való tájékozódás a hülyék adója.


  Piréz Róbert

"A bloggolás a háború folytatása más eszközökkel" Robert von Pirezewitz

14 hozzászólás

  1. Korrupció! Ugyan kérem! Tulajdonképpen korruptnak mondható mindenki, aki számla nélkül javítja meg a csapot, csinálja meg a frizurát, no meg az is, aki ÁFA nélkül festeti ki a lakást. De sorolhatnánk. Ezek után már csak arra lennék kíváncsi, hogy azok, akik azt szajkozzák, hogy Mo. az egyik legkorruptabb ország, – hány esetben szegték meg szabályokat, hétköznapi nyelven szólva: hány esetben csaltak.

    • A korrupció számomra se jelent túl sokat.
      Én pl. gyáva csalónak nevezem azt aki előre tud törvénymódosításokról,
      uniós támogatásokról és gyorsan vesz az anyja nevére egy sertéshízlaldát,
      2 hét múlva pedig felmarkolja az ingyenpénzt.
      Pitiáner bűnözőnek nevezem azt, aki uniós támogatásból túláraz, ebből lefölöz
      vagy visszacsorgat, a kivitelezőt pedig nem fizeti ki de ettől legalább szárnyal a GDP.
      A leggyávább és legundorítóbb dolog a közösből nyúlkálni. Egy klasszikus bűnözö legalább
      a saját bőrét viszi a vásárra.

  2. Az azért kimaradt, hogy TEK feliratú láthatósági mellényben és airsoft vagy egyenest játékfegyverekkel pózoltak Guszti sameszai, hogy a fonotsság látszatát keltsék.

  3. A korrupció számomra se jelent túl sokat.
    Én pl. gyáva csalónak nevezem azt aki előre tud törvénymódosításokról,
    uniós támogatásokról és gyorsan vesz az anyja nevére egy sertéshízlaldát,
    2 hét múlva pedig felmarkolja az ingyenpénzt.
    Pitiáner bűnözőnek nevezem azt, aki uniós támogatásból túláraz, ebből lefölöz
    vagy visszacsorgat, a kivitelezőt pedig nem fizeti ki de ettől legalább szárnyal a GDP.
    A leggyávább és legundorítóbb dolog a közösből nyúlkálni. Egy klasszikus bűnözö legalább
    a saját bőrét viszi a vásárra.

  4. Sebestyén István, pb.

    Olyan van, hogy isten barma. Annál még nagyobb rangú a kozmosz
    barma.
    Ha pedig megfigyelöként fizetik a kozmosz barmát, akkor igaziból koldus, hiszen nem lát és nem hall, nemprodukál semmit
    Lehet, hogy a Klasszik rádió klasszikussal foglalkozik, oda pedig alig fér be a büntény. De a PS is tudósít büncselekményekröl, mindenhol az IT-ben, söt van spec ezzel foglalkozó www is.

    Kilószámra közli SI kommentelö az irígy és tájékozatlanságra valló “baromságait”.
    Nem ufózna el végre valahára egy jobb helyre mint Magyaro.? Ahol csak de csakis a bennszülöttek büntényeiröl tudósít a “nem lakájmédia”. Ahol boldog migrik társaságában nyugodtabban élhetne és mindegyre megünnepelnék az igazság diadalát?!! Vagy mehetne a búsba is hiszen ott is minden rendben van.

  5. “A bevezetőben emlegetett haladó média és a legkülönbözőbb, önmagukat érdeklődő civileknek álcázott professzionális ötödik hadoszlopok azt a képet festik Magyarországról, hogy nemcsak európai viszonylatban, de Afrikához mérten is iszonyúan korrupt ország vagyunk.”

    És hol ebben a csoda? Ha említettek magánszorgalomból, vagy hivatásos, fizetett “civilekként” semmi mást nem tülkölnek szét a világban? + még Szanyi, Niedermüller (nomen est omen) és a társaik.

    Hogyhogy nem vezette még be a gáncstalan unió azt a szabályt, mint értéket, hogy a bizonyíték nélküli nyilvános rágalmazás az büntény? Karaktergyilkosság és büntetendö? Hol az istenített jogállamiság?
    Vagy jól jön a zuniónak az ilyesmi, ami alá oda bújtathatja a megalapozatlan, a kimondatlan elégedetlenségeit?
    Magyarul: heccel; egyben a hazai “meggyözöttjei” is.

  6. Itt Németországban és Svájcban ilyen esetekben valóban azonnal a rendőrséghez fordulnának. Ez nagyon gagyi. De, hogy ne lenne korrupció ? Van az bőven, csak sokkal elegánsabban csinálják. Ha valaki a saját hasznára csinálja, azt azonnal kiközösítik, iszonyú hatásosan. A kiderüléstől számítva órákon belül sem állása, sem lakása, sem hitele nincs. A gyerekét pillanatokon belül kiteszik az egyetemről, a kocsiját visszaveszi a bank, nagyon hatékonyan működik a dolog. Valódi közösségi célra viszont hallgatólagos egyezség van s talán ez így is helyes. Genfben nem fog egy bázeli útépítő pályázatot nyerni, Stuttgartban nem fog látni az ember bajor tejszállító kocsit. Sok rosszat ebben magam sem látok.

  7. Ha valaki öt rappent, vagy egy centet, ami nem az övé zsebrerak, azonnal kiközösítik, de úgy, hogy az unokája is megbánja. Nem kell rendőr. Ha valaki a közösség javára takarékos, azt megbecsülik.

  8. A korrupció az egyetlen dolog, amiben jók vagyunk. Más országokban jó a gazdaság, az oktatás vagy a kultúra, nekünk ez jutott. Egy rabló, fosztogató nomádoktól származó népesség nem tanítható meg a morálra.

    • Szepen abrazolod zsido fajtadat suranyi!

    • A Te “morálodra” nem is, arra nincs itt igény.

    • Surányi György jutott rólad az eszembe. Eladta bagóért Magyarország aranytartalékát. Míg a volt szoci blokk országai közül soknak elengedték adósságukat, addig miatta Magyarország nem kérte ugyanezt.
      Te is épp ilyen erkölcs nélküli vérszívó vagy, csak kicsiben.

  9. Miért nem költözöl oda?
    Itt eddig sem hiányoztál, ezután sem fogsz. ☺

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük